Dokładnie. Pod ten "+" z alternatora podłączyłem światła do jazdy dziennej.FocusMED pisze:To by się zgadzało bo on się rozłącza jak dostanie + z alternatora :)
swiatla LED do jazdy dziennej
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
maniu831
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: swiatla LED do jazdy dziennej
-
ROAD-SERVICE
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Mam pytanie gdzie pod maską znajdę + po uruchomieniu silnika, tak żeby podłączyć led-y?
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
<up>ROAD-SERVICE pisze:Mam pytanie gdzie pod maską znajdę + po uruchomieniu silnika, tak żeby podłączyć led-y?
-
ROAD-SERVICE
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Normalnie tak chciałem podłączyć tj. po alternatorze tylko wiązka idzie w tył samochodu i później ją gubię.
slimak, sorki ale napisz jaśniej, gdzie znajdę oznaczenia pinów w skrzynce, dlaczego cztery podajesz?
slimak, sorki ale napisz jaśniej, gdzie znajdę oznaczenia pinów w skrzynce, dlaczego cztery podajesz?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Podałem 4 piny bo w tylu miejscach można się wpiąć w "D+" czyli sygnał wzbudzenia alternatora, tak już uroda T4. Oznaczenia kostek i pinów znajdziesz TUTAJ
-
Perel
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Jeszcze chcę pomęczyć temat fabrycznego styku TFL. Rozumiem że wystarczy podpiąć do niego "+" z LED'ów ten który ma być podłączony jako "+" stacyjki. Minus wiadomo ale co z kablem od LED'ów który powinien być przekaźnikiem połączony z np światłami postojowymi? Po prostu się z niego rezygnuje?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Nie rezygnuj bo on prawdopodobnie odpowiada za wygaszenie dziennych w momencie włączenia postojówek.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- Kontakt:
Na moje oko to jeśli podłączysz ledy pod TFL to on będzie sterował ich pracą i ten trzeci kabel jest nie potrzebny,ale na 100%pewny nie jestem.
-
ROAD-SERVICE
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Panowie, po podłączeniu LED-ów mam problem z radioodbiornikiem i CB, mega zakłócenia, CB w ogóle nie działa. Jak to rozwiązać? Podłączyłem pod F3.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Zamontowałem dziś dzienne Philipsa 4 ledowe , swiecą całkiem fajnie , montaz i podłaczenie bardzo proste.
Nie bardzo wiedziałem gdzie je umiescic , wizja jaką miałem to załozenie w wytłoczce koło halogena , czyli musiały byc takie aby zmiesciły sie w zderzaku , w wytłoczce obok halogena przeciwmgielnego. Jedyne które prawie idealnie pasowały tam wymiarami to własnie swiatła philipsa 4 ledowe. Myslałem o montazu pod zderzakiem jeszcze ale zimą zaspy i te sprawy mogłyby je uszkodzic.
Podłaczenie , plus z aku , minus z aku i pod pozycyjne. Zapalają się dopiero po odpaleniu auta i gasną 20 sekund po wyłaczeniu silnika. Ale przejdzie to drobną modyfikację jeszcze i bedzie dodatkowy przełacznik aby mozna było je wyłaczyc całkiem jak bede chciał.
Narazie jedno foto , wygląda to tak mniej więcej:
http://img560.imageshack.us/img560/9889/dsc1701bbb.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://img585.imageshack.us/img585/7012/dsc1709bbbb.jpg
Optycznie... no zawsze jak coś nie jest oryginalnie zamontowane to mi osobiscie się niezbyt widzi , w tym wypadku jest podobnie ale co zrobic , z bliska widac ze są lampy doklejone do zderzaka , z daleka jak sie patrzy na auto to gubią się i jak nie są zapalone to wogóle ich nie widać ze są. Zamontowane dośc szeroko co w przypadku jak się swiecą optycznie poszerza tez auto a o to mi tez chodziło. Dzięki zakresowi 10 stopniowemu w poziomie , lampy mozna byo zamontować równo z obrysem zderzka który w tym miejscu jest juz w owalu i nie wystają poza obrys zderzaka jak się patrzy na zderzak z góry.
na odwrót lampki (jedna ma dluszą instalację jak druga) i chciałem pózniej przełozyc , zamienic stronami to chyba z 20 minut walczyłem aby z tego uchwytu jedną wyjąc... ale jakoś się udało wkońcu.
Nie bardzo wiedziałem gdzie je umiescic , wizja jaką miałem to załozenie w wytłoczce koło halogena , czyli musiały byc takie aby zmiesciły sie w zderzaku , w wytłoczce obok halogena przeciwmgielnego. Jedyne które prawie idealnie pasowały tam wymiarami to własnie swiatła philipsa 4 ledowe. Myslałem o montazu pod zderzakiem jeszcze ale zimą zaspy i te sprawy mogłyby je uszkodzic.
Podłaczenie , plus z aku , minus z aku i pod pozycyjne. Zapalają się dopiero po odpaleniu auta i gasną 20 sekund po wyłaczeniu silnika. Ale przejdzie to drobną modyfikację jeszcze i bedzie dodatkowy przełacznik aby mozna było je wyłaczyc całkiem jak bede chciał.
Narazie jedno foto , wygląda to tak mniej więcej:
http://img560.imageshack.us/img560/9889/dsc1701bbb.jpg
http://img585.imageshack.us/img585/7012/dsc1709bbbb.jpg
Optycznie... no zawsze jak coś nie jest oryginalnie zamontowane to mi osobiscie się niezbyt widzi , w tym wypadku jest podobnie ale co zrobic , z bliska widac ze są lampy doklejone do zderzaka , z daleka jak sie patrzy na auto to gubią się i jak nie są zapalone to wogóle ich nie widać ze są. Zamontowane dośc szeroko co w przypadku jak się swiecą optycznie poszerza tez auto a o to mi tez chodziło. Dzięki zakresowi 10 stopniowemu w poziomie , lampy mozna byo zamontować równo z obrysem zderzka który w tym miejscu jest juz w owalu i nie wystają poza obrys zderzaka jak się patrzy na zderzak z góry.
No tu faktycznie jezeli przychodzi do zdemontowania lampki z zatrzasku który ją trzyma to mozna sie niezle nawkurzac.... Zalozyłemczoper pisze:Również sposób montażu na tzw click jest nie do końca dobrym rozwiązaniem,o ile montaż ten jest niezwykle prosty i trzyma się super,o tyle- kiedy trzeba w jakimś celu zdemontować lampę,to jest problem..
na odwrót lampki (jedna ma dluszą instalację jak druga) i chciałem pózniej przełozyc , zamienic stronami to chyba z 20 minut walczyłem aby z tego uchwytu jedną wyjąc... ale jakoś się udało wkońcu.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Teraz pytanie ciut z innej beczki o lampach dziennych <zniesmaczony>
Dostała mi się do jednej z lampy woda, jak atrape postawiłem w pionie to było w niej prawie 2cm wody, więc wiertarka i malutka dziurka, żeby woda wykapała z niej. Suszyłem ją chyba z 2h suszarką i nic, później zrobiłem drugą dziurkę z drugiej strony żeby była w niej lepsza wymiana powietrza. W efekcie wody w środku juz nie ma, klosz jest dalej zaparowany, ale główny problem jest taki że jak po dłuższej przerwie zaświecie dzienne to ta lampa poświeci może z 30 sekund i gaśnie a póxniej od czasu do czasu tylko mrugnie
Czy da się to jakoś rozkleić i wysuszyć w środku, żeby to działało jak należy??
NIe uśmiecha mi się dawać 130zł za dzienne <zniesmaczony>
Dostała mi się do jednej z lampy woda, jak atrape postawiłem w pionie to było w niej prawie 2cm wody, więc wiertarka i malutka dziurka, żeby woda wykapała z niej. Suszyłem ją chyba z 2h suszarką i nic, później zrobiłem drugą dziurkę z drugiej strony żeby była w niej lepsza wymiana powietrza. W efekcie wody w środku juz nie ma, klosz jest dalej zaparowany, ale główny problem jest taki że jak po dłuższej przerwie zaświecie dzienne to ta lampa poświeci może z 30 sekund i gaśnie a póxniej od czasu do czasu tylko mrugnie
Czy da się to jakoś rozkleić i wysuszyć w środku, żeby to działało jak należy??
NIe uśmiecha mi się dawać 130zł za dzienne <zniesmaczony>
-
BOGUSS
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: CARAVELLE GL
- Opis: 90 KM
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Właśnie lampy do jazdy dziennej są tak skonstruowane , aby nie można było ich serwisować.
Np. wymienić jedną spaloną diodę.
Np. wymienić jedną spaloną diodę.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- Kontakt:
hmm.. no właśnie odkleiłem tą zaślepkę z tyłu, kompresor, sprężone powietrze i jazda - niby świeci - jak długo zobaczymy <38>
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Czy ktoś znający się na led'ach może ocenić te światła: http://allegro.pl/swiatla-dzienne-do-ja ... 25634.html
cena jest bardzo niska, czy jakość również?
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Wedlug sprzedawcy jest to zbudowane na smd 5050 czyli jednych z drozszych i najmocniej swiecacych
Od nich drozsze i trwalsze sa tylko power led,przynajmniej tak mi to ostatnio tlumaczono w ledlabs na Wadowickiej w Krakowie
Za zarowke do oswietlenia wnetrza zbudowana tylko na 4 takich diodach placilem okolo 20 pln
Wiec albo nie sa to diody o ktorych pisze sprzedawca albo ich jakosc jest tragiczna
Rafflex szarpnij sie na modul drl np http://allegro.pl/modul-drl-swiatla-dzi ... 33219.html
Jak przejdziesz z nim pomyslnie przeglad i misiaki tez czepiac sie nie beda to ja sobie tez zafunduje <01>
Od nich drozsze i trwalsze sa tylko power led,przynajmniej tak mi to ostatnio tlumaczono w ledlabs na Wadowickiej w Krakowie
Za zarowke do oswietlenia wnetrza zbudowana tylko na 4 takich diodach placilem okolo 20 pln
Wiec albo nie sa to diody o ktorych pisze sprzedawca albo ich jakosc jest tragiczna
Rafflex szarpnij sie na modul drl np http://allegro.pl/modul-drl-swiatla-dzi ... 33219.html
Jak przejdziesz z nim pomyslnie przeglad i misiaki tez czepiac sie nie beda to ja sobie tez zafunduje <01>
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ja akurat jestem niezdecydowany (jeszcze) co zrobię z tematem świateł do jazdy dziennej. Ten link podesłał mi kolega, który jest typowym krakowskim centusiem i szuka tylko najtańszych rzeczy :D co często idzie w parze z najgorszą jakością.
Co do modułu, o którym piszesz - przegląd przejdę bez problemu, natomiast z misiakami może być różnie, zależy na kogo się trafi :D
Co do modułu, o którym piszesz - przegląd przejdę bez problemu, natomiast z misiakami może być różnie, zależy na kogo się trafi :D
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
TA mam to coś w pasacie, w jednej lampie dwie diody świecą ,nie polecamrafflex pisze:Czy ktoś znający się na led'ach może ocenić te światła: http://allegro.pl/swiatla-dzienne-do-ja ... 25634.html
-
Wojtas.
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
Te są jakieś ciekawe. Posiadają w sobie nawet kierunki... http://allegro.pl/swiatla-dzienne-30xle ... 05487.html
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Zastanawia mnie tylko po co mają te kierunki... Przeciez auto ma kierunkowskazy swoje , a takie lampy z kierunkami to mi zajezdzają wieś tuningiem... :roll:
Ja mam Philipsy 4-ro ledowe i polecam je. Planuje je zamontować za kloszem reflektora moze w tym roku więc może będa tak zamontowane aby nie rzucaly sie w oczy ze wogóle są w momencie kiedy nie będą świecic :).
Ja mam Philipsy 4-ro ledowe i polecam je. Planuje je zamontować za kloszem reflektora moze w tym roku więc może będa tak zamontowane aby nie rzucaly sie w oczy ze wogóle są w momencie kiedy nie będą świecic :).
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Aja się zastanawiam nad modułem DRL do nowych lampek.Tylko ciekawe ,co policja na to.Ostatnio przy kontroli(za to zatrzymali) się czepiał,że świecą mi same światła mijania a pozycyjne nie.A tak mam zrobione po zapłonie.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Swiecą ci światła mijania bez pozycyjnych z tyłu?orel11 pisze:świecą mi same światła mijania a pozycyjne nie.A tak mam zrobione po zapłonie.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie tak,jak tylko zapłon włącze.Niby poprzedni właściciel coś robił ,ale w specyfikacji znalazłem ,że to chyba w oryginale miałem.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
No to może jakaś wersja skandynawska tak miała?
U nas tak nie może być.
Może wystarczy tylko coś przeprogramować?
U nas tak nie może być.
Może wystarczy tylko coś przeprogramować?
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tzn przy instalacji od włącznika świateł jest pętelka i to zapewne to.Niby nie może ,ale dzienne też mogą świecić bez pozycyjnych.A ciekawe co policja na te moduły DRL,bo to też długie świecą tylko słabiej.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
W nowych samochodach wyposazonych w fabryczna instalacje swiatel dziennych swieca tylko one i zadne inne maja sie nie swiecic
Nie wiem jak to interpretuja nasi ale tak przynajmniej pisze np tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat ... y_dziennej
Nie wiem jak to interpretuja nasi ale tak przynajmniej pisze np tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat ... y_dziennej
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
Multivan 95 był
- Kontakt:
Ale mówimy o światłach mijania.kurol pisze:W nowych samochodach wyposazonych w fabryczna instalacje swiatel dziennych swieca tylko one i zadne inne maja sie nie swiecic
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Do tych modułów DRL podpina się światła drogowe(długie) bo tylko one spełniają warunek świecenia "równoległego do przodu" wg. polskich przepisów nie powinno być problemów z policją gdyż nie potrzebna jest żadna homologacja na to bo lampa drogowa jest elementem fabrycznym a nie dokładanym i po założeniu modułu DRL spełniają wymagania świateł dziennych.
Ja jestem na etapie zakładania takiego modułu do golfa więc zobaczymy co i jak w polskich realiach prawnych.
na razie wrzucam zdjęcia mojej Teczki z lampami philipsa 5 diodowymi
http://imageshack.us/scaled/thumb/22/dscf2246k.jpg
http://imageshack.us/scaled/thumb/824/dscf2247w.jpg
Ja jestem na etapie zakładania takiego modułu do golfa więc zobaczymy co i jak w polskich realiach prawnych.
na razie wrzucam zdjęcia mojej Teczki z lampami philipsa 5 diodowymi
http://imageshack.us/scaled/thumb/22/dscf2246k.jpg
http://imageshack.us/scaled/thumb/824/dscf2247w.jpg