1.9 TD ABL
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
1.9 TD ABL
Co do silnika to uważam , że jest to silnik za słaby do T4.
silnik
+ małe spalanie
+ tanie części (rozrząd)
+ nie jest taki głośny jak na starego diesla
- za słaby jadąc w 7os w terenie górzystym
- wyprzedzanie ? zapomnij :)
Jest to silnik "miejski" , choć sam poruszam się T4 turystycznie przeważnie w 2-4 os (wersja multivan) a większość moja T4 jeździ w mieście (wrocław). Chciałem aby mój bus był tani w utrzymaniu i takiego wybrałem. Co do prędkości to jak chcę poszaleć to przesiadam się w drugie auto 155km 20v przez które mam już mandatów na parę zł.
Auto jest jak dla mnie rewelacyjne , zresztą od dawna marzyłem o T4. Nie ukrywam ,że i tak przeważnie w trasie nie przekraczam 100-120km \h. Ważne dla mnie to że T4 ma duży prześwit dzięki temu mogę zboczyć z drogi nie martwiąc się że o coś zahaczę.
Spalanie we Wrocławiu \ 9 L
Minimalne 7 L przy 100km\h
8 L przy 120km\h
Jest to mniej więcej wyliczone , auto mam zaledwie 8 miesięcy
Mam biedną wersję bo zaledwie el. szyby i lusterka. Deska rozdzielcza jest czytelna i co najważniejsze dobra do montażu CB-radio.
silnik
+ małe spalanie
+ tanie części (rozrząd)
+ nie jest taki głośny jak na starego diesla
- za słaby jadąc w 7os w terenie górzystym
- wyprzedzanie ? zapomnij :)
Jest to silnik "miejski" , choć sam poruszam się T4 turystycznie przeważnie w 2-4 os (wersja multivan) a większość moja T4 jeździ w mieście (wrocław). Chciałem aby mój bus był tani w utrzymaniu i takiego wybrałem. Co do prędkości to jak chcę poszaleć to przesiadam się w drugie auto 155km 20v przez które mam już mandatów na parę zł.
Auto jest jak dla mnie rewelacyjne , zresztą od dawna marzyłem o T4. Nie ukrywam ,że i tak przeważnie w trasie nie przekraczam 100-120km \h. Ważne dla mnie to że T4 ma duży prześwit dzięki temu mogę zboczyć z drogi nie martwiąc się że o coś zahaczę.
Spalanie we Wrocławiu \ 9 L
Minimalne 7 L przy 100km\h
8 L przy 120km\h
Jest to mniej więcej wyliczone , auto mam zaledwie 8 miesięcy
Mam biedną wersję bo zaledwie el. szyby i lusterka. Deska rozdzielcza jest czytelna i co najważniejsze dobra do montażu CB-radio.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: 1.9 TD ABL
Maciek a może jesteś chętny na ustawkę ABL vs ABL ?? :D Zobaczyłbym czy mój jeszcze ma czym oddychać :D
Ja bym na niego nie narzekał gdyby nie to że nie lubi się wspinać na większe górki a tak to może być. Ważne że jest gdzie rzeczy wsadzić i nie trzeba się martwić że się nie zmieści :lol:
Ja bym na niego nie narzekał gdyby nie to że nie lubi się wspinać na większe górki a tak to może być. Ważne że jest gdzie rzeczy wsadzić i nie trzeba się martwić że się nie zmieści :lol:
-
Maciek
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
RACJA , miejsca ma do woli. Mój coś tam idzie ale to może też przez to że jak się przesiadam z Kappy do T4 to czuję się jak bym stał w miejscu
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Miałem na zlocie porównanie - przejechać się 2.4 i porównując z ABL'em moim to nie zamieniłbym się motorem za motor. Nadwoziem i wnętrzem jak najbardziej.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
No powiem Wam ze b8tz pokręcił coś w swoim i rewelacja <38>
10KM napewno mu przybyło <56>
10KM napewno mu przybyło <56>
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dodam jeszcze że AAB AAB nierówny.... Krzyśka zapierdziela prawie jak mój ABL, za to Caravan'owy AAB to mułek był...
Mój ABL ma podniesione ciśnienie do 0.8 bara, podniesiona dawka i ciutkę zapłon przyspieszony.
Mój ABL ma podniesione ciśnienie do 0.8 bara, podniesiona dawka i ciutkę zapłon przyspieszony.
-
GLANU
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: multi,long,kontener
- Opis: mam trzy t4 i nie zawaham się ich użyć :)
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
no musimy to sprawdzic ja juz uporalem sie z moim i jest okb8tz pisze:Dodam jeszcze że AAB AAB nierówny.... Krzyśka zapierdziela prawie jak mój ABL, za to Caravan'owy AAB to mułek był...
tzn . zawsze mozna cos poprawic ale na razie nie mam do tego glowy i $$
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
GLANU to co twojemu potworowi było że raz jechał a raz nie? Co z nim zrobiłeś?
JA pokupiłem właśnie większą dmuchawkę, może w przyszłym tyg sprubuję ją zamontować
JA pokupiłem właśnie większą dmuchawkę, może w przyszłym tyg sprubuję ją zamontować
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Witam, zakupiłem właśnie 1,9 TD ABL, niestety albo to porażka albo coś tam jest nie tak, jak się rozbuja to idzie ale lekka górka i katastrofa. Mam drugiego T4 z 2,5 TDi, kodu aktualnie nie pamiętam, ale ta najsłabsza wersja i ciągnie o niebo lepiej. Podziałam coś jeszcze z tym 1,9 ale chyba będę zamieniał silniki bo w budzie 1,9 ma z obydwu stron suwane dzwi. Pozdrawiam.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przy ABLu to norma
Zależy też o jakiej górce mówisz. Bo pod normalne wzniesienia (małe :D ) powinien bez problemu wjeżdżać
Co innego spora górka, zazwyczaj trzeba redukować. No chyba że przy podjeździe masz sporo ponad 100km/h to w zależności od górki powinien wjechać z rozpędu :D
Już nie mówię o jeździe z ładunkiem :D
Tak samo nie ma co go porównywać z TDI, nawet 88KM. Inna bajka. 68KM (o ile nie mniej) szału nie robi :D
Temat o przekładce na TDI jest, pewnie już czytałeś
Pozdr
Zależy też o jakiej górce mówisz. Bo pod normalne wzniesienia (małe :D ) powinien bez problemu wjeżdżać
Co innego spora górka, zazwyczaj trzeba redukować. No chyba że przy podjeździe masz sporo ponad 100km/h to w zależności od górki powinien wjechać z rozpędu :D
Już nie mówię o jeździe z ładunkiem :D
Tak samo nie ma co go porównywać z TDI, nawet 88KM. Inna bajka. 68KM (o ile nie mniej) szału nie robi :D
Temat o przekładce na TDI jest, pewnie już czytałeś
Pozdr
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak, czytałem o przekładce na TDi, szkoda tylko że to są koszta a najgorszy jest aktualnie brak czasu i miejsca do dłubania. Nic to, pożyjemy, zobaczymy, może któregoś dnia zagości 2.5 TDi pod maską, pozdrawiam.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zawsze możesz kupićostryt4 pisze:Tak, czytałem o przekładce na TDi, szkoda tylko że to są koszta a najgorszy jest aktualnie brak czasu i miejsca do dłubania. Nic to, pożyjemy, zobaczymy, może któregoś dnia zagości 2.5 TDi pod maską, pozdrawiam.
-manometr (lub wskaźnik ciśnienia doładowania np na allegro) i podpiąć go w taką wypustkę zaślepioną w kolektorze dolotowym
-podnieść dawkę paliwa na pompie lub założyć z LDA i też pokręcić(wszystko jest opisane na sieci)
-MBC, do stabilnego podniesienia ciśnienia na turbie
-wywalić katalizator (stary zabierz ze sobą i sprzedaj, parę stówek wpadnie :) )
-zaślepić EGR
I masz odmulonego harczoka :)
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co to jest MBC ? Czy po takim podkęceniu tak z ciekawośći zapytam spalanie wzrasta odczuwalnie ? W TD-ikach niektórzy twierdzą że po takich zabiegach nawet spada jak się wykorzystuje właściwie moment obrotowy.Probe041 pisze:Zawsze możesz kupićostryt4 pisze:Tak, czytałem o przekładce na TDi, szkoda tylko że to są koszta a najgorszy jest aktualnie brak czasu i miejsca do dłubania. Nic to, pożyjemy, zobaczymy, może któregoś dnia zagości 2.5 TDi pod maską, pozdrawiam.
-manometr (lub wskaźnik ciśnienia doładowania np na allegro) i podpiąć go w taką wypustkę zaślepioną w kolektorze dolotowym
-podnieść dawkę paliwa na pompie lub założyć z LDA i też pokręcić(wszystko jest opisane na sieci)
-MBC, do stabilnego podniesienia ciśnienia na turbie
-wywalić katalizator (stary zabierz ze sobą i sprzedaj, parę stówek wpadnie :) )
-zaślepić EGR
I masz odmulonego harczoka :)
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
To jest MBC
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... category=3
Spalanie raczej nie, ale jak to zrobisz to nie będziesz się przejmował spalaniem :D
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... category=3
Spalanie raczej nie, ale jak to zrobisz to nie będziesz się przejmował spalaniem :D
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze proszę uświadomić laika, co oznacza LDA, myślałem że to kod silnika ale chyba nie, pozdro.
-
GrzesTM
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
tu masz o LDA i prostych modyfikacjach
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=55547
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=35&t=55547
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wielkie, jak tylko zmienię rozrząd to zabieram się do podkręcania. Tak na marginesie tego rozrządu to jak tam to idzie z napięciem paska, są jakieś znaki na rolce napinającej, czy ona jest na sprężynie, pytanie nie w temacie ale za podpowiedz byłbym wdzięczny.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to napinacz jest automatycznyostryt4 pisze:Dzięki wielkie, jak tylko zmienię rozrząd to zabieram się do podkręcania. Tak na marginesie tego rozrządu to jak tam to idzie z napięciem paska, są jakieś znaki na rolce napinającej, czy ona jest na sprężynie, pytanie nie w temacie ale za podpowiedz byłbym wdzięczny.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Panowi proszę nie robić z tego działu i tematu dyskusji o tuningu i naprawie ABL
są do tego odpowiednie działy
ostatni post kolegi ostryt4 dotyczący zwiększenia dawki na pompie przeniosłem tu:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=33&p=9401#p9401
kolejne nie związane z tematem będę kasował
są do tego odpowiednie działy
ostatni post kolegi ostryt4 dotyczący zwiększenia dawki na pompie przeniosłem tu:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=33&p=9401#p9401
kolejne nie związane z tematem będę kasował
-
b3tomek
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Kontakt:
ja też mam 1.9TD i tez jestem zdania ze ten silnik jest za mały. Robie trasy 1 300 km i jest to stanowaczo za mała moc do takiego auta. Przy 120 km/h ma juz wysokie obroty silnika a spalanie tak jak wczesniej ktoś napisał że jest ok 8 litrów przy takiej predkosci w mojej jest troche wieksze.
-
lukasacz
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: VW T4
- Kontakt:
Też posiadam ABL ale jeżdże przeważnie po mieście i jest OK. Niestety faktem jest że na dalekie trasy się nie nadaje bo jest za słaby, nie ma możliwosci dynamicznego wyprzedzania, a od 100 km/h jest juz bardzo głośno w kabinie i spalanie bardzo rośnie :/
-
czechobil
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: czechobil :)
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
To auto ma jedną wielką zaletę !!!- od 3 lat ani jednego mandatu za przekroczenie prędkości nie dostałem <śmiech>
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Niedawno wróciłem z najdłuższej trasy w historii mojego transportera (740km) i jestem mile zaskoczony ponieważ, pomimo obaw, nie miałem z nim najmniejszych problemów - wygląda na to, że może w końcu zacznę nim więcej jeździć niż naprawiać ;)
Niniejszym czuję się kompetentny dodać swoje trzy gorsze do tematu.
Podpisuję się pod opiniami przedmówców: ten silnik na takie trasy nie został stworzony. Załadowane obficie ludźmi i sprzętem to to się ledwie zbiera z miejsca a poza tym max. prędkość 90-100 km/h na dłuższą mete jest trochę męcząca. Oczywiście da rade cisnąć więcej, ale rosnące już wtedy drastycznie spalanie + uciążliwy huk w kabinie mnie przynajmniej do tego skutecznie zniechęcają. A tak może i bez szaleństw, ale zrobił co do niego należało i zakończył trasę z jak najbardziej akceptowalnym średnim spalaniem 8l/100km.
Gdybym miał jeszcze raz kupować transportera, na pewno wybrałbym egzemplarz z mocniejszym silnikiem, ale za dużo już wpakowałem kasy i czasu w swojego, żeby go zmieniać. Przynajmniej wiem co mam i na czym stoję.
Może jeszcze kilka moich osobistych uwag, które być może kiedyś komuś ułatwią podjęć decyzję o zakupie:
- Realne spalanie przy tym silniku wynosi 8-10l (na trasie jadąc 70-80km/h można zejść do 7l z małym haczykiem, natomiast zimą na krótkich dystansach może być i 11l)
- Jeśli jeździsz głównie po mieście i nie wozisz nie wiadomo jakich ciężarów to da się tym jeździć.
- Silnik ma prostą konstrukcję, nie uświadczysz tu żadnej elektroniki, jedynie czysta mechanika.
- Co idzie za powyższym punktem, to stosunkowo łatwa naprawa i tanie części.
- Jeśli chodzi o turbosprężarkę, to cóż, nie uświadczysz tutaj żadnego efektu turbo, wgniatania w fotel czy czegoś podobnego, chociaż na pewno lepiej mieć te 8 koni więcej niż ich nie mieć.
- Jak ktoś wyżej napisał trzeba się postarać żeby dostać mandat za prędkość ;)
Pisałem wcześniej o naprawach, ale co musze zaznaczyć to to, że z samym silnikiem nie miałem nigdy problemów! Nie znam co prawda jago historii, nie wiem czy był wcześniej naprawiany, ale według stanu licznikowego ma już 306500km i wszelkie przesłanki mówią mi że może to być autentyczny przebieg. Owszem, tu i tam poci się pod uszczelką ale jestem pewien że jeszcze sporo kilometrów nim nakręcę zanim będzie się kwalifikował do poważniejszego remontu.
Czytałem gdzieś jakoby ten silnik został fabrycznie zdławiony i moim zdaniem może coś w tym być, ponieważ jest to niewątpliwie muł, ale najzwyczajniej w świecie robi robotę i żywotnością przebije pewnie jeszcze niejedną nowszą konstrukcję. A ja lubię jak coś jest zrobione solidne i służy niezawodnie przez długi czas - a to niestety coraz trudniej uświadczyć w dzisiejszych czasach.
Niniejszym czuję się kompetentny dodać swoje trzy gorsze do tematu.
Podpisuję się pod opiniami przedmówców: ten silnik na takie trasy nie został stworzony. Załadowane obficie ludźmi i sprzętem to to się ledwie zbiera z miejsca a poza tym max. prędkość 90-100 km/h na dłuższą mete jest trochę męcząca. Oczywiście da rade cisnąć więcej, ale rosnące już wtedy drastycznie spalanie + uciążliwy huk w kabinie mnie przynajmniej do tego skutecznie zniechęcają. A tak może i bez szaleństw, ale zrobił co do niego należało i zakończył trasę z jak najbardziej akceptowalnym średnim spalaniem 8l/100km.
Gdybym miał jeszcze raz kupować transportera, na pewno wybrałbym egzemplarz z mocniejszym silnikiem, ale za dużo już wpakowałem kasy i czasu w swojego, żeby go zmieniać. Przynajmniej wiem co mam i na czym stoję.
Może jeszcze kilka moich osobistych uwag, które być może kiedyś komuś ułatwią podjęć decyzję o zakupie:
- Realne spalanie przy tym silniku wynosi 8-10l (na trasie jadąc 70-80km/h można zejść do 7l z małym haczykiem, natomiast zimą na krótkich dystansach może być i 11l)
- Jeśli jeździsz głównie po mieście i nie wozisz nie wiadomo jakich ciężarów to da się tym jeździć.
- Silnik ma prostą konstrukcję, nie uświadczysz tu żadnej elektroniki, jedynie czysta mechanika.
- Co idzie za powyższym punktem, to stosunkowo łatwa naprawa i tanie części.
- Jeśli chodzi o turbosprężarkę, to cóż, nie uświadczysz tutaj żadnego efektu turbo, wgniatania w fotel czy czegoś podobnego, chociaż na pewno lepiej mieć te 8 koni więcej niż ich nie mieć.
- Jak ktoś wyżej napisał trzeba się postarać żeby dostać mandat za prędkość ;)
Pisałem wcześniej o naprawach, ale co musze zaznaczyć to to, że z samym silnikiem nie miałem nigdy problemów! Nie znam co prawda jago historii, nie wiem czy był wcześniej naprawiany, ale według stanu licznikowego ma już 306500km i wszelkie przesłanki mówią mi że może to być autentyczny przebieg. Owszem, tu i tam poci się pod uszczelką ale jestem pewien że jeszcze sporo kilometrów nim nakręcę zanim będzie się kwalifikował do poważniejszego remontu.
Czytałem gdzieś jakoby ten silnik został fabrycznie zdławiony i moim zdaniem może coś w tym być, ponieważ jest to niewątpliwie muł, ale najzwyczajniej w świecie robi robotę i żywotnością przebije pewnie jeszcze niejedną nowszą konstrukcję. A ja lubię jak coś jest zrobione solidne i służy niezawodnie przez długi czas - a to niestety coraz trudniej uświadczyć w dzisiejszych czasach.
-
dominik_pk
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caddy Life
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Jeśli chodzi o "dynamike" tego silnika, to byłem dzis na oględzinach takiego pojazdu i mam wrażenie, że na 1 i 2-gim biegu ten silnik dużo lepiej jedzie do przodu niż silnik 2.4 D AJA(75KM) od 4 biegu jest odwrotnie. Może inne modele skrzyni biegów były, ale takie miałem odczucie. Taki na miasto lepszy się wydaje. Jazda bez ładunku w 2 osoby.
A dodatkowo gdyby doszło do jakichkolwiek napraw silnika to 1.9 TD powinien być tańszy w naprawach i eksplotacji niż 2.4 D, pomimo tego, że jest wyposażony w turbinę.
A dodatkowo gdyby doszło do jakichkolwiek napraw silnika to 1.9 TD powinien być tańszy w naprawach i eksplotacji niż 2.4 D, pomimo tego, że jest wyposażony w turbinę.
-
zinq
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
To ja dodam swoje dwa grosze ;), wcześniej miałem 2.4d z 93r i przyspieszał trochę lepiej niż 1.9td ale tylko dla tego że ciągnął już od niskich obrotów. Nie wiem czemu piszecie że jest głośno w waszych t4 1.9td, wcześniej poruszając się 2.4 czułem się jak bym jeździł ciężarówką ;), teraz gdy mam 1.9td jest cichutko można porozmawiać czy posłuchać cicho muzyki jest czytelne i w miarę nowoczesne zegary z niebieskim podświetleniem i ogólniej jak by przyjemniej.
Gdy kupiłem samochód mówiłem że to straszna taczka ledwo się zbierał a rozpędzenie do 120 to była wieczność, znajomy mechanik ustawił kąt wtrysku czy coś takiego i teraz idzie jak burza ;), co najmniej dwa razy lepiej jak po zakupie.
Różnicy w spalaniu, w stosunku do 2.4 nie odczułem.
Gdy kupiłem samochód mówiłem że to straszna taczka ledwo się zbierał a rozpędzenie do 120 to była wieczność, znajomy mechanik ustawił kąt wtrysku czy coś takiego i teraz idzie jak burza ;), co najmniej dwa razy lepiej jak po zakupie.
Różnicy w spalaniu, w stosunku do 2.4 nie odczułem.
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Posiadam samochód właśnie z takim silnikiem już ok 10 lat. Po naprawie głównej silnika i wymianie skrzyni na szybszą "staruszek" mój z łatwością osiąga 140km/h . Kiedyś w ramach próby, pojechałem 160km/h i było jeszcze trochę luzu pod pedałem. Bez problemów pokonuje trasę 3000 km w jedną stronę z ładunkiem ok 500 kg plus trzy osoby. Spalanie w granicach 8 l/100 km. Z doświadczenia wiem, że najczęstszą przyczyną huku w tym modelu jest wypracowana poduszka skrzyni biegów. Warto również zastosować na wydechu tuż za kolektorem odcinek giętki .
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Chodzi o złącze elastyczne wydechu, plecionkaczechobil pisze:Co masz na myśli? "tuż za kolektorem odcinek giętki"
-
wewobeski2
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: 1996-2003
- Kontakt:
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch t4 long z ABL. Jedną mam trzy lata, zmieniłem już przez ten czas głowicę na nówkę. Jest ok pali 8 litrów na 100 i ładnie reaguje na gaz. Mało awaryjne autko, wystarczy dbać o nią a posłuży jeszcze długo. Drugą mam 2 miesiące słabo reaguje na gaz i pali o zgrozo 9 litrów. Zapłon sprawdzony i jest ok. Skąd taka różnica w spalaniu?mirski_mi pisze:Posiadam samochód właśnie z takim silnikiem już ok 10 lat. Po naprawie głównej silnika i wymianie skrzyni na szybszą "staruszek" mój z łatwością osiąga 140km/h . Kiedyś w ramach próby, pojechałem 160km/h i było jeszcze trochę luzu pod pedałem. Bez problemów pokonuje trasę 3000 km w jedną stronę z ładunkiem ok 500 kg plus trzy osoby. Spalanie w granicach 8 l/100 km. Z doświadczenia wiem, że najczęstszą przyczyną huku w tym modelu jest wypracowana poduszka skrzyni biegów. Warto również zastosować na wydechu tuż za kolektorem odcinek giętki .