Opóźniony gaz, czerwony trójkąt
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Quintus
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Opóźniony gaz, czerwony trójkąt
Witam, otóż zakupiłem leciwego busa T4 z silnikiem 1,9d. Na jedynce i wstecznym pedał gazu działa z opóźnieniem, cięzko go wyczuć. Czy to jakaś usterka z linką, pompą, czy po prostu ten typ tak ma? Licznik staroświeckiego typu a na nim zapala sie czasem czewrowna lampka (trójkąt z wykrzyknikiem), co to może być? Jest ponadto ręczne ssanie, przy wyłączeniu auto dostaje nieco wibracji, tak ma być? czy znowu coś nie tak, jakie są konsekwencje jazdy na ssaniu? moze kąt wtrysku jest do poprawy?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Opóźniony gaz, czerwony trójkąt
zrób jakieś zdjęcie bo ja nie kojarzę w żadnych zegarach czegoś takiego - jest wykrzyknik ale w kółku nie trójkącie i jest od hamulców :Quintus pisze:Licznik staroświeckiego typu a na nim zapala sie czasem czewrowna lampka (trójkąt z wykrzyknikiem),
zaciągnięty ręczny lub za mało płynu hamulcowego
o cięgnie wyprzedzenia zapłonu które nazywasz ssaniem jest sporo na forum
-
Quintus
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
od ręcznego jest inna kontrolka, potem wrzucę jakąś fotkę, a jeśli o późną reakcję na gaz? jakas linka do regulacji czy co to może być? generalnie wchodzi na obroty, leci 120, ale zeby ruszyć to się trezba nakombinowac:p
aha, co do tego ssania, na wyciagniętym chodzi cicho i płynnie, jak chowam zaczyna telepać, nie ma obrotka także nie widzę jak z obrotami, wniosek - nie chować cięgna podczas jazdy?
aha, co do tego ssania, na wyciagniętym chodzi cicho i płynnie, jak chowam zaczyna telepać, nie ma obrotka także nie widzę jak z obrotami, wniosek - nie chować cięgna podczas jazdy?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie,Quintus pisze:aha, co do tego ssania, na wyciagniętym chodzi cicho i płynnie, jak chowam zaczyna telepać, nie ma obrotka także nie widzę jak z obrotami, wniosek - nie chować cięgna podczas jazdy?
wyregulować pompę bo to cięgno przyspiesza kąt wtrysku i zwiększa dawkę w 1.9
- włóż trochę wysiłku w przeszukanie forum i poczytaj do czego służy wyposażenie które posiadasz
nie wiem czy w 1.9 była linka z kompensacją, w 2.4D była takowa i jej zatarcie dawało takie objawy jak piszesz to też było na forum
wystarczy poszukać:
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f= ... C4%85+gazu
-
Quintus
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ok, jesteś nieziemsko cierpliwy, dzięki serdeczne, widzę, że linka bedzie do wymiany, objaw jest taki, ze późno reaguje, ale też i odpuszcza z opóźnieniem. wiec pewnie lina sie zatarła, bo ta kompensacja ze sprężyną jest. Co do wspomnianego licznika oto on (słaba jakość ale widać kontrolkę (pali się nawet po wyjeciu kluczyka). Ponadto z licznika wydobywa się ciagły szum, czy to ten zegar powoduje takie zakłocenia) Wybaczcie ale na codzień jeżdże tdi i ta mechanizacja jest mi niemal zupełnie obca. http://img828.imageshack.us/img828/442/dsc00006xc.jpg
Tam są jeszcze 2 małe pokrętełka, zupełnie już nie wiem do czego.
Tak btw pogina ten mój nowy long całkiem żwawo (na pusto przynajmniej):p niestety do roboty ta pompa i zawias przedni.
hmm nie działa też licznik przebiegu.
Tak btw pogina ten mój nowy long całkiem żwawo (na pusto przynajmniej):p niestety do roboty ta pompa i zawias przedni.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
bo kolego to jest tachograf
bardzo rzadka rzecz w T4
co to jest to proponuje użyć googli, bo na forum to chyba nie spotkałem aby ktoś to miał
ogólnie jest to do rejestracji jazdy i czasu pracy kierowcy - najprościej było by wymienić na normalne zegary
bardzo rzadka rzecz w T4
co to jest to proponuje użyć googli, bo na forum to chyba nie spotkałem aby ktoś to miał
ogólnie jest to do rejestracji jazdy i czasu pracy kierowcy - najprościej było by wymienić na normalne zegary
-
Quintus
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
faktycznie, nie pomyślałem, kontrolka zapala sie po drugiej stronie jak przekroczę 90. Resztę potrzebnych kontrolek mam po lewej stronie części deski, takze poza brakiem licznika wszystko chyba działa jak należy.
Wracając do tego rozregulowanego ssania, trzeba ustawić kąt wtrysku na pompce czy to jakaś grubsza robota?
Wracając do tego rozregulowanego ssania, trzeba ustawić kąt wtrysku na pompce czy to jakaś grubsza robota?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
linki gazu nie musisz wymieniać - u mnie w 2 busach było tak samo i pomogło wstrzyknięcie sporej ilości WD40 w pancerz od strony pedałów
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Jak włożysz tarczkę do tacho to czerwony wykrzyknik zgaśnie i proponuje Ci to zrobić bo polskie prawo mówi ze jak masz tacho nawet w samochodzie do 3.5t to za brak tarczki jest mandat do 3000pln.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Jezeli dlugo tarczki nie wymieniałes to dioda moze się zapalic. W głownej mierze informuje ona o braku tarczki lub jej uszkodzeniu. Kontrolka tez moze informowac o innych problemach , niedomknięciu tacho przykładowo. Wyciagnij tarczke jezeli masz, odczekaj chwile , niech sie ustawi sam (bedzie to słyszalne przy analogowym tacho) ,wykrzyknik zgasnie , włóz tarczkę i powinno byc ok juz. Ewentualnie podłóz druga tarczkę pod obecną.
Najlepiej jak bys wymienił licznik na taki bez tacho jezeli z niego nie korzystasz poniewaz musisz miec zawsze wazą legalizacje tachografu nawet jezeli go nie uzywasz. W razie kontroli mozesz dostac mandat za to jak nie bedziesz mial waznej legalizacji , a sama legalizacja to koszt okolo 300zl na 2 lata , więc wydaje mi się zbędny wydatek.
Najlepiej jak bys wymienił licznik na taki bez tacho jezeli z niego nie korzystasz poniewaz musisz miec zawsze wazą legalizacje tachografu nawet jezeli go nie uzywasz. W razie kontroli mozesz dostac mandat za to jak nie bedziesz mial waznej legalizacji , a sama legalizacja to koszt okolo 300zl na 2 lata , więc wydaje mi się zbędny wydatek.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to dziwne bo ona zazwyczaj zaciera się przy pompie co powoduje ściskanie kompensacji zamiast ruchu cięgna pompymariuszgim pisze:pomogło wstrzyknięcie sporej ilości WD40 w pancerz od strony pedałów
u mnie zawsze pomagało smarowanie z drugiej strony czyli przy pompie, zatarcie od strony pedałów to powoduje tylko ciężkie ruszanie a nie opóźnienie w reakcji na wciskanie pedału gazu
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Możliwe.
Ja najpierw psikałem przy pompie i jeszcze przy pedałach.
Mam wrażenie że przy pedałach dało lepszy efekt.
Ja najpierw psikałem przy pompie i jeszcze przy pedałach.
Mam wrażenie że przy pedałach dało lepszy efekt.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Owszem smarowanie pomaga jak najbardziej na jakiś czas, lecz warto obejrzeć linkę na całej długości
Moja zaczęła ciężko chodzić i chwała jej za to, bo przy pompie już zaczęła się przecierać :)
Moja zaczęła ciężko chodzić i chwała jej za to, bo przy pompie już zaczęła się przecierać :)
-
jamulti
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan ll
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
To tachograf tak jak tobie już pisali a odnośnie kary to nie prawda o 3000 zł kary jeżeli używasz samochodu do celów prywatnych i nie wykonujesz żadnych przewozów zarobkowych . Po prawej stronie masz pokrętło do ustawienia ytrybu pracy które musisz przestawić całkowicie na prawo (obrót) dlatego ci burczy bądż brzęczy gdyż igła tacha rysuje grupę ale jeżeli nie ciągasz przyczep gdzie masa zestawu przekracza 3,5 tony wymień na normalne zegaryQuintus pisze:Ok, jesteś nieziemsko cierpliwy, dzięki serdeczne, widzę, że linka bedzie do wymiany, objaw jest taki, ze późno reaguje, ale też i odpuszcza z opóźnieniem. wiec pewnie lina sie zatarła, bo ta kompensacja ze sprężyną jest. Co do wspomnianego licznika oto on (słaba jakość ale widać kontrolkę (pali się nawet po wyjeciu kluczyka). Ponadto z licznika wydobywa się ciagły szum, czy to ten zegar powoduje takie zakłocenia) Wybaczcie ale na codzień jeżdże tdi i ta mechanizacja jest mi niemal zupełnie obca. http://img828.imageshack.us/img828/442/dsc00006xc.jpg
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Dalsza dyskusja o tacho w dziale "Diesel" będzie kasowana. Autora wątku proszę aby w przyszłości szukał informacji i pomocy w odpowiednich działach.
-
Quintus
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Psikanie w linkę pomogło, nie jest idealnie, ale wreszcie da się normalnie jeźździć. Auto poszło do mechaniora na gruntowne poprawki funkcjonalności.
-
Quintus
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Dopiero wczoraj okazało się, ze to na pewno nie był kłopot z linką. Auto na zimnym silniku reaguje na gaz z opóźnieniem, na ciepłym jest ok, natomiast na bardzo ciepłym (np. w korkach itp) auto po puszczeniu do obrotów jałowych już nie chce zupełnie wchodzić na obroty. Reasumującmożna jechać, na postoju trezba z wyczuciem przygazować, gdy oborty staną na jałowych wachlowanie pedałem gazu nic nie daje. Po przestygnięciu znów jest ok. Dziś prawdopodobnie pompa pójdzie do rozbiórki ewentualnie do wymiany, spotkaliście się z taka temperaturowa zależnością?
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Tak, miałem to samo co prawda w Transicie ale pompa w zasadzie taka sama. W trafiku z Boschowską pompa miałem z kolei tak że jak się zagrzał to gasł i nie dał się odpalić do puki nie ostygł. Nie wiem co było przyczyną bo w obydwu przypadkach wymieniłem pompy bez zagłębiania się w szczegóły.
-
Quintus
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
dzieki za odzew. zobaczymy co stwierdzi mój majster, nie omieszkam podzielić się efektami, może się coś wyjasni.
-
Quintus
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
No wiele się nie wyjaśniło. mechanik stwierdził że na śrubach nie ma oryginalnych zabezpieczeń, więc ktoś prawdopodobnie majstrował. Wobec powyższego ten pomajstrował śrubami po swojemu nie obiecując nazbyt wiele. Rozgrzałem silnik do wysokiej temperatury odłączając wiatraki, problem nie powrócił, więc chyba coś tam pomogło.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 8:26 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki