Jak rozebrać, zdjąć tapicerkę foteli w celu wyprania

ODPOWIEDZ
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Jak rozebrać, zdjąć tapicerkę foteli w celu wyprania

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

z podłokietników również ;-)

Wszelkie porady, zdjecia mile widziane ;-)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 17:00 przez Probe041, łącznie zmieniany 1 raz.
absajler
Forumowicz T4

15
Tematy: 16
Model:
podziekowal za post: 11 razy
Kontakt:

Re: Jak rozebrać, zdjąć tapicerkę przednich foteli w celu wy

Nieprzeczytany post autor: absajler »

Chyba o wiele mniej inwazyjnie będzie je wyprać w całości, dopiero co skończyłem prac fotele u siebie, tez z podłokietnikami :) wyszło całkiem fajnie. Z tego co patrzyłem to chyba bez prucia szwów się nie da.
Wroonex
Forumowicz T4

15
Tematy: 24
Model:
Auto: multivan
otrzymal podziekowanie: 10 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Wroonex »

Czesc kiedys probowalem cos takiego zrobic,ale dalem sobie spokoj bo tapicerka z gabka jest polaczona takimi drutami i strasznie ciezko jest to rozebrac bez zniszczenia ale to moze tak w tylko moim jest wiec mozesz sprawdzic u siebie
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Ja próbowałem właśnie ale też dałem sobie spokój :-/
Góral
Forumowicz T4

15
Tematy: 2
Model:
Auto: Multivan
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Góral »

wypożycz odkurzacz piorący puzzi 100 lub puzzi 200 i sam wypierz ;)
albo oddaj do firmy tym zajmującej się ;)
pawela122
Forumowicz T4

15
Tematy: 17
Model:
Auto: T4 LONG
Opis: TDI
TYLKO DLA
INTELIGENTNYCH
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pawela122 »

ja prałem w lecie właśnie takim odkurzaczem i dodam iż wyszło bdb,pozostało kilka plam po jakimś kleju.Szczerze polecam ten sposób-Karcher Puzzi + środek Dimer Aktywna Piana w odpowiednim stężeniu :)
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

ja tapicerkę do mycia zdejmowałem tylko z kanapy trzeciego rzędu ( ta jest na pewno rozbieralna ), namęczyłem się ze zdjęciem i założeniem po praniu parę godzin,
a i tak nie leżało to już tak jak fabrycznie
nie wiem czy od prania czy od czegoś innego ( brak umiejętności, lub znajomości jakichś tapicerskich patentów )
kolejny raz już tego błędu nie popełniłem i prałem bez rozbierania tak jak opisane wyżej
JOT
Forumowicz T4

15
Model:
podziekowal za post: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: JOT »

proponuje nie rozbierać foteli , bo po ich wypraniu materiał się kurczy i nie pasuje tak jak wcześniej ,zaczekaj do lata wypożycz odkurzacz i samemu to zrobisz

Ps. kumpel ma pranie tapicerki samochodowej i dywanów zapytam jakiego środka używa co by nie zniszczyć pokrycia ;)
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Prałem jak na razie jeden fotel taką pianką za 13zł. Wygrzebałem z szafy stary odkurzacz piorący i nim dokończyłem resztę. ;)

W planach mam wypranie w ten sposób reszty foteli, tylko jakiś lepszy środek by się właśnie przydał ;)
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

proponuje nie rozbierać foteli , bo po ich wypraniu materiał się kurczy i nie pasuje tak jak wcześniej ,zaczekaj do lata wypożycz odkurzacz i samemu to zrobisz
ja przed zima wypralem tylna wykladzine z podlogi,wyszlo pieknie ale po wyschnieciu ubylo jej prawie 3 cm i otwory pod grzybki jakos dziwnie sie poprzestawialy
rafi29t4
Forumowicz T4

15
Tematy: 7
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafi29t4 »

moje fotele były wymoderowano brzydko mówiąc, żadne pianki czy pranie ręczne nie dawały rezultatu,więc zdemontowałem całe fotele z tymi drucikami nie ma problemu moczyłem w waniszu a potem do pralki nic się nie po kurczyło ,ale u dołu jest taka gruba tektura ,którą mocuje się całość do stelaża i ona namiękła co utrudniało montaż .
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 20:44 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wulgaryzmy
JOT
Forumowicz T4

15
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: JOT »

Bardzo proszę oto środki jakich kolega używa do prania
UWAGA środki te używa się wyłącznie do odkurzaczy piorących
<up>

http://allegro.pl/rm-769-uniwersalny-od ... 48575.html

http://allegro.pl/karcher-srodek-do-pra ... 95740.html
BUNIEK
Aktywny T4

15
Tematy: 13
Model:
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 38 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: BUNIEK »

Potwierdzam że te środki są bardzo dobre sam prałem tapicerki w kilku autach (t4 jeszcze nie) odkurzaczem piorącym i naprawdę efekt jest świetny.
Piter
Stały bywalec

15
Model:
Auto: Westfalia/mixt L/+1
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piter »

ja jak prałem to używałem odkurzacza puzzi200 i proszku do prania dywanów RM760 a tam gdzie nie mogłem doprać to pryskałem płynem do mycia silnika, efekt, jak nowe, czas około 40min dwa fotele z podłokietnikami + noc suszenia na kaloryferze. Druga opcja- rozbieranie to nie jest takie trudne, bo wystarczy wyciągnąć listwę plastikową ze stelaża fotela (pod siedziskiem), następnie odczepić druty kombinerkami, a oparcie wystarczy w zależności który to rocznik, albo rozpiąć na oście (patent podobny jak w siedzisku) albo rozgiąć zaczepy blaszane chyba 4 szt (w t4 przed liftem) i z suwać do góry odczepiając druty oraz mocowania od zagłówków.
Według mnie obydwa sposoby mają plusy i minusy, a wybór zależy od Ciebie. Jeżeli nie chce się Tobie bawić w rozbieranie foteli to znajdź odkurzacz piorący, za to jak nie chce się Ci cyndolić z odkurzaczem to rozmontuj i wsadź do pralki, efekt podobny.
zinq
Początkujący T4

14
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: zinq »

A ja muszę was zaskoczyć, gdy kupiłem pierwszą t4 była niesprzątana parę lat, fotele zamiast szare były czarno-szare z lekkim połyskiem.
Wymontowałem, proszek do prania woda i szorowanie do tego dodawałem płyn do prania dywanów. Podczas schnięcia wychodzi brudna piana więc ją zbierałem. Po jakimś czasie miałem fotele jak nowe.
marh
Aktywny T4

16
Tematy: 24
Model:
Auto: VW T4 Caravelle GL
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: marh »

Prałem ostatniego lata odkurzaczem piorącym kompletnie wszystko: fotele, wykładzinę podłogową, podsufitkę, tekstylne części tapicerki na ściankach. Solidnie tłuste plamy nawet tym sposobem jest ciężko 100% wyeliminować, lekki ślad zostaje; z całościowego efektu jestem zadowolony, choć auto ciężko jest utrzymać zawsze w pełnej czystości, szczególnie jak raz na czas się jakieś rzeczy się nim przerzuca. Mam Puzzi100, czyli niczego sobie. Można się rozwodzić o parametrach podciśnienia, ja zastanwaiam się, czy aby podobnych efektów nie osiągnąłbym spryskując koncentratem płynu piorącego i odsysając odkurzaczem przemysłowym wilgoć. To ekonomiczna opcja, lecz zdaje mi się że byłaby równie skuteczna.
SARA
Forumowicz T4

15
Tematy: 18
Model:
Auto: MULTIVAN
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Re: Jak rozebrać, zdjąć tapicerkę foteli w celu wyprania

Nieprzeczytany post autor: SARA »

Witam kolegów,
przeczytałem wszystkie posty na temat prania tapicerek samochodowych i ogólnie mówiąc naszych T4. W związku, że coś mam na ten temat do powiedzenia, bo od 6 lat zajmuję się praniem tapicerek samochodowych (karcherem puzzi 200 i proszkami oryginalnymi karchera, takim jak 760 + odplamiaczem, który dostaję zawsze od firmy karchera gratis). Zatem, że mam firmę sprzątającą (jest to moje dodatkowe zajęcie zarobkowe w czasie letnim na moje zachcianki). Miałem różne samochody z górnej półki jak i z dolnej, nawet i w skórach jasnych. Jeśli chodzi o wypranie multivana- całość środka ( podsufitówka, wszystkie siedzenia, boczki, dywany). Mowa tylko o multivanie. Zajmuje to około 8-9 godzin, bo wiem ile prałem swojego, po tym brudasie, od którego kupiłem. Jeśli chodzi o podsufitówkę, trzeba bardzo na nią uważać ze względu delikatności jej przy praniu, może się poodklejać. Za to boczki drzwi, można śmiało odkręcić, przynieść do domu, wsadzić do wanny, nasypując 100 proszku karchera, rozpuścić w letniej wodzie, namoczyć ją i wziąć szczoteczkę, szorując razem z plastikami. Później natryskiem wystarczy ją spłukać i pozwolić by wszystko ściekło. Zawsze LETNIA WODA, NIE GORĄCĄ! Jeśli chodzi o plastiki w multivanie, to wszystkie plastiki czyściłem proszkiem karchera i jak wyżej postąpic z czyszczeniem boczków drzwi. Testowałem proszek karchera przez 6 lat na różnych tapicerkach i nie ma lepszego proszku od karchera. Jeśli chodzi o plamy, jeżeli nie ma wypalonych dziur w tapicerce, każda jedna plama jest możliwa do "usunięcia", nie ważne jaki napój był wylany. Jeżeli jest bardzo brudne siedzenie, trzeba go dobrze spryskac karcherem i zostawic go przynajmniej na 15 min. Wtedy można go prać (ściągać brud). Nie wiem czy kolega Przemo619 widział na spocie wnętrze mojego multivana? Szanowni koledzy nie jedno auto widziałem po praniu przez firmy, które mają na myjkach samochodowych pranie tapicerek i muszę powiedziec, że dziadówa totalna. Wypranie samochodu osobowego w całości w środku zajmuje około 6h, jeśli jest bardzo brudny. Jeśli chodzi o auta, które są żółte w środku od tytoniu, to proszkiem karchera jest w stanie wyczyścić do nowości (za to słoneczniki, które są narażone na wszelkie łapanie brudu to wystarczy je odkręcić i tak jak wyżej zamoczyc je w wodzie z rozpuszczonym proszkiem karchera i cały brud wyjdzie, wystarczy spłukać i wysuszyć. Jeżeli są jakiekolwiek pytanie, proszę kierować się na maila. Serdecznie pozdrawiam. <56>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotele i kanapy”