Zmiana przeznaczenia pojazdu (z osobowy na cięzarowy)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Zmiana przeznaczenia pojazdu (z osobowy na cięzarowy)
Witam
Pytanie takie mi się nasuwa. Robił może ktoś zmianę przeznaczenia pojazdu z osobowego na ciężarowy ?? Chodzi o to ze mam przykładowo busa osobowego i chce go zarejestrować jako cięzarowy , co trzeba zrobić i jakie warunki spełnić ?? Orientuje się moze ktoś ?? Juz pomijam fakt ze pewnie trzeba wywalić siedzenia z przestrzeni ładunkowej , przynajmniej jeden rząd... ale co poza tym ?? Jakiś rzeczoznawca musi auto obejrzec czy na przeglądzie zmienią , i czy wogóle w tym naszym "pięknym" panstwie teraz jest to do wykonania (bo kiedys bez problemu było) ??
p.s. Dział chyba dobry gdzie umieściłem temat bo można to podciągnąc pod uprawnienia pojazdu jakie moze miec z racji osobowego i z racji cięzarowego wpisu ;).
Pytanie takie mi się nasuwa. Robił może ktoś zmianę przeznaczenia pojazdu z osobowego na ciężarowy ?? Chodzi o to ze mam przykładowo busa osobowego i chce go zarejestrować jako cięzarowy , co trzeba zrobić i jakie warunki spełnić ?? Orientuje się moze ktoś ?? Juz pomijam fakt ze pewnie trzeba wywalić siedzenia z przestrzeni ładunkowej , przynajmniej jeden rząd... ale co poza tym ?? Jakiś rzeczoznawca musi auto obejrzec czy na przeglądzie zmienią , i czy wogóle w tym naszym "pięknym" panstwie teraz jest to do wykonania (bo kiedys bez problemu było) ??
p.s. Dział chyba dobry gdzie umieściłem temat bo można to podciągnąc pod uprawnienia pojazdu jakie moze miec z racji osobowego i z racji cięzarowego wpisu ;).
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
Re: Zmiana przeznaczenia pojazdu (z osobowy na cięzarowy)
Sterciu robiłem cos podobnego jak chciałem mieć wbity VAT 1. Auto było oryginalnie 5 osobowe. Wstawiłem przegrodę pojechałem na stacje gdzie diagnosta stwierdził że wszystko sie zgadza i wystawił stosowne zaświadczenie. Dali mi dowód i wpis w kartę pojazdu. Tylko nie pamiętam co było w papierach niemieckich, auto kupowałem od handlarza który załatwiał wszystkie papiery, ja go od razu rejestrowałem na siebie
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
OK , dzięki za info.
Ja tak własnie mysle o 8 lub 9 osobowym , bo takie auto namierzyłem ale ma komplet siedzeń , cały oszklony i zarejestrowany jako osobowy , a ja musze miec przynajmniej 5 osobowy ale cięzarowy...
Ja tak własnie mysle o 8 lub 9 osobowym , bo takie auto namierzyłem ale ma komplet siedzeń , cały oszklony i zarejestrowany jako osobowy , a ja musze miec przynajmniej 5 osobowy ale cięzarowy...
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Ale Vat i tak nie odpiszesz jeśli jest do 3,5 tony jak pamiętam.
-
absajler
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 16
- Model:
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
Odpiszesz Vat jak spełni aktualne wymogi, ja dostałem takie bez problemu. Tu chodzi o wymiary przedziału pasażerskiego i towarowego, plus stała przegroda między nimi.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Long spełnia wymogi z zabudową holenderką z tego co się dowiadywalem.BEN pisze:Ale Vat i tak nie odpiszesz jeśli jest do 3,5 tony jak pamiętam.
Pozatym od zakupu auta ja Vatu nie chce odliczac bo nie kupuje go na firme , po co mam to robic , aby przy sprzedazy oddawac im znów ten VAT. Tylko od paliwa , pozatym pewnie i tak to auto bedzie w 90% jezdzilo bez siedzen z tyłu. Siedzenia tylko na jakies specjalne wyjazdy byłby mi potrzebne.
-
yrroo28
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: 2xLooong, doka
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Może się wypowiem..
Przerabiałem kilka aut-busów na różne sposoby. U mnie wyglądało to tak. Kupiłem w Kraju T4 3 osobowe w longu, wyciąłem przegrodę z tyłu, zamontowałem holenderkę(oczywiście z pasami bezpieczeństwa) i pojechałem na przegląd. Koleś na stacji kontroli powiedział, że on nie może dokonać takiej zmiany bo potrzebne jest świadectwo homologacji PRODUCENTA czy auto jest przystosowane do montażu dodatkowych 3 foteli. <szok> I wtedy załamka <44> Znajomy dał mi namiary na rzeczoznawcę PZMOT. Pojechałem, koleś powiedział że nie ma problemu. Oprócz tego, że jest rzeczoznawcą pracuje na stacji kontroli. Pojechałem busem, gość porobił zdjęcia i nowy przegląd. Za dwa dni miałem opinię w formie teczki w której było wszystko ujęte. Jakieś obliczenia, przepisy, dane techniczne, zdjęcia i takie tam <01> Pojechałem do Wydziału Komunikacji z tymi dokumentami, babka przejrzała, zero wątpliwości <good> Transporter zarejestrowany jako ciężarowy 6-cio osobowy, spełnia wymogi VAT-2, pełne odliczenie Vat-u od paliwa, napraw i części. <england>
Od tamtego czasu non stop współpracuję z kolesiem i nigdy nie było problemu.. <cool>
Przerabiałem kilka aut-busów na różne sposoby. U mnie wyglądało to tak. Kupiłem w Kraju T4 3 osobowe w longu, wyciąłem przegrodę z tyłu, zamontowałem holenderkę(oczywiście z pasami bezpieczeństwa) i pojechałem na przegląd. Koleś na stacji kontroli powiedział, że on nie może dokonać takiej zmiany bo potrzebne jest świadectwo homologacji PRODUCENTA czy auto jest przystosowane do montażu dodatkowych 3 foteli. <szok> I wtedy załamka <44> Znajomy dał mi namiary na rzeczoznawcę PZMOT. Pojechałem, koleś powiedział że nie ma problemu. Oprócz tego, że jest rzeczoznawcą pracuje na stacji kontroli. Pojechałem busem, gość porobił zdjęcia i nowy przegląd. Za dwa dni miałem opinię w formie teczki w której było wszystko ujęte. Jakieś obliczenia, przepisy, dane techniczne, zdjęcia i takie tam <01> Pojechałem do Wydziału Komunikacji z tymi dokumentami, babka przejrzała, zero wątpliwości <good> Transporter zarejestrowany jako ciężarowy 6-cio osobowy, spełnia wymogi VAT-2, pełne odliczenie Vat-u od paliwa, napraw i części. <england>
Od tamtego czasu non stop współpracuję z kolesiem i nigdy nie było problemu.. <cool>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja mam sprintera zarejestrowanego na 6 osób , przód 3 osoby i tył 3 osoby , tak zostal sprowadzony z Francji. Mercedes w nadwoziu max blaszak. Siedzeń z tyłu nigdy nie miałem , nawet nie ma mocowań do nich , co prawda dopiero dwa przeglądy tylko miał od 2006 roku ale nikt się do tych osób w dowodzie nie przyczepił. Wbity w dowód ma VAT1 , choć chyba powinien miec vat2 ale to juz wina w tym momcncie chyba tego co przegląd robił ze tak wpisal na zaswiadczeniu , w WK przy wbijaniu w dowód nie robili probleów ze na zaswiadczeniu jest vat1 a w dowodzie 6 miejsc siedzących.
-
yrroo28
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
W przypadku ciężarowych jest tak:Sterciu pisze:Ja mam sprintera zarejestrowanego na 6 osób , przód 3 osoby i tył 3 osoby , tak zostal sprowadzony z Francji. Mercedes w nadwoziu max blaszak. Siedzeń z tyłu nigdy nie miałem , nawet nie ma mocowań do nich , co prawda dopiero dwa przeglądy tylko miał od 2006 roku ale nikt się do tych osób w dowodzie nie przyczepił. Wbity w dowód ma VAT1 , choć chyba powinien miec vat2 ale to juz wina w tym momcncie chyba tego co przegląd robił ze tak wpisal na zaswiadczeniu , w WK przy wbijaniu w dowód nie robili probleów ze na zaswiadczeniu jest vat1 a w dowodzie 6 miejsc siedzących.
VAT-1 jeden rząd siedzeń,
VAT-2 dwa rzędy siedzeń.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tylko ze w przypadku zamontowania drugiego rzędu siedzeń powinienem leciec aby wykreslili mi ten vat1 , to jest dla mnie chore. Bo auto jest zarejestrowane na większą ilosc osób więc siłą rzeczy jest duze prawdopodobieństwo ze kierowca moze zamontować drugi rząd siedzeń i nie ma obowiązku leciec na przegląd , po opinie rzeczoznawców i zadnych papierów załatwiac do tego. Coś tutaj jest nie tak w tych przepisach... Diagnosta pownien automatycznie wpisac VAT2. Druga sprawa ze nie powinien w ciemno przepisywać z francuskiego dowodu danych tylko sprawdzić czy auto ma wszyetkie miejsca siedzące czy nie...
-
yrroo28
- Stały bywalec
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zgadza się. Niestety w naszym Kraju na stanowiskach siedzą ludzie, którzy powinni rowy kopać. W zeszłą niedzielę byłem w Poznaniu i złapali mnie na radar. Policjant przyczepił się że nie mam kratki w aucie a auto jest ciężarowe (to jeszcze mogę zrozumieć). Przyczepił się też, że nie mam jednego fotela a auto jest na 7 osób. Chciał zabrać mi dowód. <cisza>
-
- 13
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: eurovan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
hej. mam takie pytanie do was, czy mieliście taki problem jak ja i czy da rade go obejść. Mianowicie, zakupiłem T4 Eurovana, wbite 9 osób. Chciałem przerobić go na Vat-1, z przeróbką na ciężarowy nie było by problemu, wstawić ścianę i wypisać papiery. ale diagnosta ostudził temat pytając o homologację. Bez tego Vat-1 nie będzie wbity w dowód, czyli cała zabawa o odliczanie vatu o kant dupy potłuc. Mówił, że świadectwo homologacji może jedynie wystawić mi producent, ale z racji, że nie chcą dawać już na auta 10 letnie, to o 21 letnim nie ma co gadać. a kolejna rzecz, co było by wypisane na tej homologacji.
pytanie, czy w jakikolwiek sposób jest możliwość obejść wymóg oryginalnej homologacji?
pozdrowki
pytanie, czy w jakikolwiek sposób jest możliwość obejść wymóg oryginalnej homologacji?
pozdrowki
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Zapytaj, czy opinia Rzeczoznawcy wystarczy.sexo pisze:ale diagnosta ostudził temat pytając o homologację. Bez tego Vat-1 nie będzie wbity w dowód, czyli cała zabawa o odliczanie vatu o kant ...
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
na dzień dzisiejszy zgodnie z nowymi przepisami nie da się bez homologacji producenta choć niektóre stacje to robią na ryzyko :/ nowe przepisy weszły coś końcem 2012r
-
- 13
- Model:
- Auto: eurovan
- Kontakt:
a ktos z was posiada takowa homologacje? widzial wogole na oczy? :)
bo z tego co wiem VW wypina sie i nie wydaja kwita juz nawet na 10 letnie auta.
pozdro
bo z tego co wiem VW wypina sie i nie wydaja kwita juz nawet na 10 letnie auta.
pozdro