Wycieraczki - jakie stosujecie?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
t4fan
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Wycieraczki - jakie stosujecie?
Witam,
Chciałem zapytać jakie wycieraczki montujecie w swoich T4?
Głownie chodzi mi o rozmiar, gdyż standardowe pióra 530mm zostawiają duży trójkąt na dole szyby w jej środkowej części oraz duży nieoczyszczony obszar od strony pasażera...
Jakie Wy macie doświadczenia z większymi długościami?
Jeśli chodzi o firmę, to miałem doświadczenie z wieloma, w szerokim przedziale cenowym.
jednak najlepsze zdanie mam o wyrobach firmy MOTGUM - bardzo dobra jakość połączona z trwałością, do tego w dobrej cenie.
Wszystkim jak najbardziej je polecam ;)
Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Chciałem zapytać jakie wycieraczki montujecie w swoich T4?
Głownie chodzi mi o rozmiar, gdyż standardowe pióra 530mm zostawiają duży trójkąt na dole szyby w jej środkowej części oraz duży nieoczyszczony obszar od strony pasażera...
Jakie Wy macie doświadczenia z większymi długościami?
Jeśli chodzi o firmę, to miałem doświadczenie z wieloma, w szerokim przedziale cenowym.
jednak najlepsze zdanie mam o wyrobach firmy MOTGUM - bardzo dobra jakość połączona z trwałością, do tego w dobrej cenie.
Wszystkim jak najbardziej je polecam ;)
Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Wycieraczki - jakie stosujecie?
Zwykłe, kupione w markecie wycieraczki Bosch 560mm jak dobrze pamiętam.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
oj według mnie maks to 530, ja takie kupuje
a ponieważ już raz zakupiłem wypasione za 60 zł za komplet i i tak zimy nie przetrwały, więc teraz kupuje w Realu za 15zł dwie sztuki i wymieniam rotacyjnie ( nówka dla kierowcy ta z kierowcy na pasażera, a ta pasażera do śmieci ) ogólnie starcza jeden komplet na wiosnę i lato oraz dwa komplety na jesień zimę
a ponieważ już raz zakupiłem wypasione za 60 zł za komplet i i tak zimy nie przetrwały, więc teraz kupuje w Realu za 15zł dwie sztuki i wymieniam rotacyjnie ( nówka dla kierowcy ta z kierowcy na pasażera, a ta pasażera do śmieci ) ogólnie starcza jeden komplet na wiosnę i lato oraz dwa komplety na jesień zimę
-
kaczaza5
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ja mam markietowe bananki super znanej i renomowanej firmy "Xtra" <38> długość obie mają po 530 mm co by silniczka za bardzo nie obciążać...
-
radecki
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Zmieniłem niedawno na płaskie wycieraczki valeo i nie jestem zadowolony. Klasyczne wycieraczki lepiej dociskają, z tanich dobrych wycieraczek polecam firme alca.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
A ja polecam wycieraczki firmy Champion grafitowe, a nie tak jak konkurencja grafitowane bo to jest różnica
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Lepiej dociskają , zwłaszcza jak ma się szybę wstawianą juz i nie oryginalną poniewaz na duzych powierzchniach potrafią nie być równe. Mam przykład w Boxerze i Sprinterze gdzie nie są juz oryginalne szyby i "płaskie" bezszkieletowe pióra nie wycierają całej powierzchni która powinny wycierac. Zaczynając od dołu wierają całą powierzchnią pióra , nagle gdzies tak pod kątem 45 stopni srodkowa czesc pióra przestaje wycierac i za moment znów całą powierzchnią wycierają. I tutaj nie chodzi o słaby docisk ramion poniewaz juz na rózne sposoby testowałem , z wymianą na nowe ramiona i firmowe pióra , zadne nie dociskały w tych samych miejscach piór do szyby. Szybę sprawdzałem i nawet gołym okiem jak się dobrze wpatrzyc to widać ze nie jest idealnie równa.... Wycieraczki standardowe szkieletowe z tymi "niedoskonałościami" niefabrycznych szyb nie mają problemów i wycierają całą powierzchnią.raadeckii pisze:Zmieniłem niedawno na płaskie wycieraczki valeo i nie jestem zadowolony. Klasyczne wycieraczki lepiej dociskają, z tanich dobrych wycieraczek polecam firme alca.
W typowo osobowych autach gdzies szyby są sporo mniejsze nie ma problemów przy "płaskich" piórach juz takich , nawet tych nie oryginalnych...
-
metaldaw
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Ja mam 550 + 530 z przodu, a tyna 510 i jest to max bo większe już wystają.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Niedawno kupiłem na szybko przed wyjazdem 2x550mm (zwykłe) w norauto i rozmiar jak najbardziej ok do T4 ;) Problemów ze zbieraniem wody na szybie pasażera nie ma.
Nie polecam ori gumek z ASO, wymieniałem przed zimą i nawet roku nie wytrzymały.
Nie polecam ori gumek z ASO, wymieniałem przed zimą i nawet roku nie wytrzymały.
-
BOGUSS
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: CARAVELLE GL
- Opis: 90 KM
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Mam płaskie z Biedronki 530 mm.
Nie jestem zadowolony bo nie zbierają z całej powierzchni jak tradycyjne.
Nie jestem zadowolony bo nie zbierają z całej powierzchni jak tradycyjne.
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
No właśnie byłam w biedronce i zastanawiałam się,czy sobie ich nie kupić,ale skoro nie polecasz...
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
A zakupiłem sobie Bosch Aero Twin 530, bezprzegubowe i jestem bardzo zadowolony,naprawdę rewelacja(mam je ok.8 miesięcy)wcześniej miałem Valeo i była kicha <stop> .
-
waldek_T4syncro
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter 4x4 Komb
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Bosch po jakimś czasie zaczyna "skrzypieć"
Ja jak kupuje bezprzegubowe (płaskie) to tylko Champion`a. Ale i tak na duzych szybach w duzych busach nie zbierają ani one dobrze , ani Bosch , ani zadne inne... Tam powracałem do szwykłych tradycyjnych piór wycieraczek.
A te z Biedronki są dobre pod warunkiem ze zakłada się je do aut typowo osobowych gdzie szyba jest mała , zwykle płaska , wtedy idealnie wycierają przez jakies pół roku a pózniej na smietnik.
EDIT:
Ja dziś w "pożyczaku" T4 wymieniłem pióra bo jak deszcz zaczął padać to był zonk... Po wlączeniu ich rozmazywały do tego stopnia ze jechac się nie dało. Zmierzyłem i kupiłem takie jak miał załozne , no prawie takie. Jedna od kierowcy 600mm a od pasazera była 500mm ale kupiłem 450mm bo nie było w supermarkecie akurat 500mm. Widać tak troche ze jest za krótka ta od pasazera ale przynajmniej wyciera dobrze .
Ja jak kupuje bezprzegubowe (płaskie) to tylko Champion`a. Ale i tak na duzych szybach w duzych busach nie zbierają ani one dobrze , ani Bosch , ani zadne inne... Tam powracałem do szwykłych tradycyjnych piór wycieraczek.
A te z Biedronki są dobre pod warunkiem ze zakłada się je do aut typowo osobowych gdzie szyba jest mała , zwykle płaska , wtedy idealnie wycierają przez jakies pół roku a pózniej na smietnik.
EDIT:
Ja dziś w "pożyczaku" T4 wymieniłem pióra bo jak deszcz zaczął padać to był zonk... Po wlączeniu ich rozmazywały do tego stopnia ze jechac się nie dało. Zmierzyłem i kupiłem takie jak miał załozne , no prawie takie. Jedna od kierowcy 600mm a od pasazera była 500mm ale kupiłem 450mm bo nie było w supermarkecie akurat 500mm. Widać tak troche ze jest za krótka ta od pasazera ale przynajmniej wyciera dobrze .
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Wyjazd w górki w zeszły weekend pokazał, że pióra do wymiany. Podczas deszcze wszystko ściąga prawidłowo, ale jak zaczął sypać śniegi trochę przymroziło to już się maziaki zrobiły zamiast wycieraczek i co kilka kilometrów przystanek, żeby usnąć ręcznie lód i śnieg z szyby i wycieraczek. Na początku myślałem, że coś mi nie tak grzeje na szybę, ale sprawdziłem chyba wszystkie możliwości i wygląda na to że raczej to wina piór. Co aktualnie polecacie do zakupu i jaki maksymalny rozmiar pod kierowcę?
-
pawell1602
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: pawell1602@o2.pl
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
w 5 autach mam alca z tesco tanie i dobre.w t4 530mm mam jest ok.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
A ja mimo iż tutaj polecane to ja odradzam Chempiona, u mnie wytrzymały niecałe pół roku i śmieci.
-
Gochu
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Panowie, nie przegiąłem dając dwa razy po 600mm na przednią szybę ? Najbardziej obawiam się o to czy silniczek wytrzyma. Nie powiem, przy takiej długości zbiera idealnie.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Silniczek wytrzyma, nawet z 1m dał by sobie rade ale czy te 600 nie wchodzą już na uszczelke szyby ?Gochu pisze:Panowie, nie przegiąłem dając dwa razy po 600mm na przednią szybę ? Najbardziej obawiam się o to czy silniczek wytrzyma. Nie powiem, przy takiej długości zbiera idealnie.
-
Gochu
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
xxxkamil pisze:Silniczek wytrzyma, nawet z 1m dał by sobie rade ale czy te 600 nie wchodzą już na uszczelke szyby ?Gochu pisze:Panowie, nie przegiąłem dając dwa razy po 600mm na przednią szybę ? Najbardziej obawiam się o to czy silniczek wytrzyma. Nie powiem, przy takiej długości zbiera idealnie.
Delikatnie nachodzi na uszczelkę od strony pasażera. Raczej wycieraczka się nie wygnie. W razie czego można przyciąć.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Spokojnie , silniczek musi wytrzymac duzo większe opory.
Ja mam u kierowcy 600mm, a u pasazera krótsza niz powinna byc , chyba 480mm .
Większośc nowszych aut ma kierowcy dluzsza , pasazera krótszą i w t4 nawet to zle nie wygląda tez. Piora nie nachodza na uszczelkę w tej konfiguracji. Zalozyłem tak bo pasazerowi nie potrzeba jest aby mu wycierało więcej , raczej kierowcy bardziej to jest przydatne jak mu przed nosem więcej wyciera.
Załozylem hybrydowe Denso , niestety są one typowo do japońskich aut , nie ma w ofercie denso do niemieckich , japońskie mają mniejszy zaczep , ale po drobnych modyfikacjach udało się załozyc je do vw. Trzeba było co nie co wyciac w samym piórze.... Zaleta jest taka ze te Bosch`a, Champion`a i inne markowe po pół roku do smieci się nadawały , a denso moze poszczycic się tym ze leci im chyba 8 miesiąc i brak jakochkolwiek oznak ze trzeba byłoby je juz zmieniac...
Ja mam u kierowcy 600mm, a u pasazera krótsza niz powinna byc , chyba 480mm .
Większośc nowszych aut ma kierowcy dluzsza , pasazera krótszą i w t4 nawet to zle nie wygląda tez. Piora nie nachodza na uszczelkę w tej konfiguracji. Zalozyłem tak bo pasazerowi nie potrzeba jest aby mu wycierało więcej , raczej kierowcy bardziej to jest przydatne jak mu przed nosem więcej wyciera.
Załozylem hybrydowe Denso , niestety są one typowo do japońskich aut , nie ma w ofercie denso do niemieckich , japońskie mają mniejszy zaczep , ale po drobnych modyfikacjach udało się załozyc je do vw. Trzeba było co nie co wyciac w samym piórze.... Zaleta jest taka ze te Bosch`a, Champion`a i inne markowe po pół roku do smieci się nadawały , a denso moze poszczycic się tym ze leci im chyba 8 miesiąc i brak jakochkolwiek oznak ze trzeba byłoby je juz zmieniac...
-
iparts
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Passat
- Kontakt:
Brak oznak zużycia swoją drogą, ale trzeba też przyznać że Denso pracują "komfortowo", cicho i dobrze odprowadzają.
-
faraon3021
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 36 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
A testowaliscie chemiczne wycieraczki takie jak np RainX albo G1 gtechniq ?
Skuteczne i wydajne srodki.
Skuteczne i wydajne srodki.
-
selim
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja,polecam firmy Visee ....handluje tym od 3 lat
problem jest taki ,że nie mogę wyprzedać valeo,boscha,championa itp.badziewia za dużą kasę
każdy.... chce tylko te
mowa jest o bezszkieletowych wycieraczkach
problem jest taki ,że nie mogę wyprzedać valeo,boscha,championa itp.badziewia za dużą kasę
każdy.... chce tylko te
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Szkoda, że dopiero teraz to przeczytałem, bo staram się zawsze brać polskie produkty a ostatnio zakupiłem Bosch szkieletowe bo bezszkieletowe już chałasowałyselim pisze:Ja,polecam firmy Visee ....handluje tym od 3 lat
każdy.... chce tylko te
Przy okazji przeczytałem że:
VISEE® jest najszybciej rozwijającym się polskim producentem wycieraczek szyb samochodowych i jedną z najlepiej rozpoznawalnych marek wycieraczek na rynku. Firma powstała w 2009 roku, od którego notuje coroczny dynamiczny wzrost udziału w europejskim rynku wycieraczek
do szyb samochodowych.
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
A ja bosha używam we wszystkich autach i uważam je za najlepsze...