Schemat przewodów hamulcowych
-
Road Service
- profil zaufany

- Nowy T4
- 2
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Schemat przewodów hamulcowych
Witam, potrzebuje schemat podłączenia przewodów hamulcowych do pompy hamulcowej , pacjent to t4 1998 acv bez abs.
-
Pirat1986
- Nowy T4
- 3
- Tematy: 0
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Re: Schemat przewodów hamulcowych
Dzień dobry, jestem tutaj nowy i mam pytanie czy ktoś ma schemat przewodów hamulcowych T4 z ABSem? Posiadam T4 Multivan 1993, 2.5 Benzyna. Chciałbym uruchomić ABS (obecnie nie działa) i mam zagwostkę w postaci że przewody które idą od bębnów do reduktora siły hamowania (reduktor jest zdemontowany) są ze sobą połączone, a przewody idące od przodu od pompy do reduktora też są ze sobą połączone. Rozumiem że przy takim połączeniu przewodów hamulcowych ABS działać raczej nie będzie bo nie ma jak regulować ciśnienia w przewodach.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 117
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Hej, reduktor mozesz miec zdemontowany ,ale załóż z innego auta. Kiedyś wstawiałem z auta osobowego aby zmniejszyć cisnienie jakie idzie na tył. Podczas hamowania auto może stawać bokiem jeśli nie będzie redukcji siły.
-
Pirat1986
- Nowy T4
- 3
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Ok, kupiłem poniekąd już reduktor, nowy marki LPR, generalnie zamiennik tego co było. W sumie zadałem też pytanie, bo na forum jest sporo osób które doradzają aby zlikwidować reduktor. Skoro Maja doradzasz założenie reduktora to mam pytanie, nie posiadam oryginalnej plastikowej nakrętki, która jest przy mocowaniu reduktora od spodu, można ją zastąpić zwykłą nakrętką?
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
Najlepiej jeśli uzyjesz nakrętki z zabezpieczeniem plastikowym. Wtedy masz gwarancję ,że ona sama nie odkręci się ,bo plastik w niej już zawarty zabezpiecza odkręceniu.Podkładka także się przyda.
Przeważnie taki system o większej srednicy uzywasz przy sworzniach. Reduktor jeśli zlikwidujesz to może być pewne ,że podczas hamowania w zimie auto stanie bokiem. Przód masz dociążony silnikiem i skrzynią biegów a tył jest lżejszy. Reszta to prawa fizyki.
Przeważnie taki system o większej srednicy uzywasz przy sworzniach. Reduktor jeśli zlikwidujesz to może być pewne ,że podczas hamowania w zimie auto stanie bokiem. Przód masz dociążony silnikiem i skrzynią biegów a tył jest lżejszy. Reszta to prawa fizyki.
-
Pirat1986
- Nowy T4
- 3
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Jasne, to jeszcze pytanie skąd taką nakrętkę wytrzasnąć? Masz jakiś numer tej części, link może? Napisałeś "Przeważnie taki system o większej średnicy używasz przy sworzniach...", jaki system o większej średnicy?
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
Sklep z narzedziami a nakretka M8 czy M10 z zabezpieczeniem i to wszystko. Nie pamiętam jaki tam rozmiar jest.
-
Pirat1986
- Nowy T4
- 3
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Ok, dobra myślałem że faktycznie taka jaka była w oryginale Ci chodzi, to teraz tylko dopytam się co miałeś na myśli: Przeważnie taki system o większej średnicy używasz przy sworzniach...? Nakrętka powinna być na początek mocno dokręcona? Rozumiem, że ta nakrętka na tym gwincie reguluję pracę regulatora?
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
Taka jak ze zdjęcia. Nazywa się samokontrująca. Tylko Ty potrzebujesz odpowiedni rozmiar do montażu pod autem. Weź starą nakrętke I kup nowa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Pirat1986
- Nowy T4
- 3
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Zrozumiałem o jaką nakrętkę Ci chodzi, spoko. Jakieś sugestie jak dokręcić nakrętkę? na maksa, czy zostawić jakiś luz? Jak wyregulować reduktor?