SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
-
KawaSandomierz
- Nowy T4
- 1
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Re: SZYBKA SKRZYNIA BIEGÓW , Zmiana 5 biegu
Cześć Wszystkim,
Pytanie jaką skrzynie kupić, aby możliwie była najszybsza.
Oryginalnie wg wlepki była CRN. Z kodów w książce serwisowej wynika (o ile poprawnie je rozszyfrowałem) że miała szybkie przełożenie.
Niestety kilka lat temu uległa awarii, mechanik włożył AYD :(
Skrzynia jest strasznie wolna w porównaniu do poprzedniej + hałas wynikający z wysokich obrotów + spalanie większe niż było.
Nie chce w nią inwestować, chce kupić inną. T4 jeżdżę przeważnie sam, bez ładunku.
VW Caravelle GL Long, AAB 2.4D, rok produkcji 1995.06.
Pytanie czy skrzynia EWA, EVW, DUH, DQH będzie pasować na zasadzie plug and play, wyjmuję starą, wkładam nową?
Nie wiem o co chodzi z mocowaniem i łyżwą, jak to sprawdzić.
Ewentualnie czy skrzynia DUJ, EWB będzie pasować i czy 2.4D w ogóle uciągnie się na niej.
Nie chodzi mi o duże prędkości, a o w miarę mały hałas przy 110 - 120km/h tak jak było wcześniej.
Dodam, że przeczytałem wszystkie wątki od początku do str. 29 i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi,
niemniej bardzo wszystkim dziękuje za wszystkie posty, bo bardzo dużo wyjaśniają.
Pytanie jaką skrzynie kupić, aby możliwie była najszybsza.
Oryginalnie wg wlepki była CRN. Z kodów w książce serwisowej wynika (o ile poprawnie je rozszyfrowałem) że miała szybkie przełożenie.
Niestety kilka lat temu uległa awarii, mechanik włożył AYD :(
Skrzynia jest strasznie wolna w porównaniu do poprzedniej + hałas wynikający z wysokich obrotów + spalanie większe niż było.
Nie chce w nią inwestować, chce kupić inną. T4 jeżdżę przeważnie sam, bez ładunku.
VW Caravelle GL Long, AAB 2.4D, rok produkcji 1995.06.
Pytanie czy skrzynia EWA, EVW, DUH, DQH będzie pasować na zasadzie plug and play, wyjmuję starą, wkładam nową?
Nie wiem o co chodzi z mocowaniem i łyżwą, jak to sprawdzić.
Ewentualnie czy skrzynia DUJ, EWB będzie pasować i czy 2.4D w ogóle uciągnie się na niej.
Nie chodzi mi o duże prędkości, a o w miarę mały hałas przy 110 - 120km/h tak jak było wcześniej.
Dodam, że przeczytałem wszystkie wątki od początku do str. 29 i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi,
niemniej bardzo wszystkim dziękuje za wszystkie posty, bo bardzo dużo wyjaśniają.
-
ultras115
- Początkujący T4
- 1
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: caravelle
- Kontakt:
Podpinam się pod pytania kolegi. Miałem 1.9 abl ze skrzynia ccx silnik padł po 4 dniach od zakupu kupiłem w dobrej cenie silnik o którym marzyłem czyli AAB do remontu (uszkodzone UPG ale bedzie generalny remont) gratis dostalem skrzynie crn. Chcę mieć dłuzsze przełożenia na trasie dlatego wczoraj kupiłem okazyjnie skrzynie EWB też jestem ciekawy czy skrzynia bedzie pasowac p&p. O uciąg sie nie martwie bo silnik bedzie po remoncie poza tym zwykle będe jezdzić sam bez ciężkich ładunków.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Będzie pasować do silnika p&p. Ewentualnie zmienisz dolną poduszkę, bo nie pamiętam, czy EWB ma na dole tulejkę pod łyżwę. Jeśli ma to nawet lepiej, bo łyżwa przenosi mniej wibracji na nadwozie. Montując nowy zamiennik sprawdź, czy nie dotyka nigdzie skrzyni, jeśli tak, to trzeba ją podklepać, podszlifować.
-
ultras115
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Dzieki za odpowiedz. W międzyczasie dokupiłem jeszcze druga skrzynie DUJ za 800zł żeby w razie czego mieć na zapas bo cena jak za zwykła skrzynie. Sprawdziłem i obie mają tulejke pod łyżwę. Raczej kupie używany oryginał i dam poliuretanową tuleje. Mam na to wszystko duzo czasu bo szykuje sie do remontu blacharko-lakierniczego i silnika dopiero wtedy wleci silnik z szybka skrzynia na razie sobie na spokojnie szukam częsci i jak cos fajnego trafiam to kupuje.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Pamiętaj, że łapa od strony rozrządu jest inna w ABL i AAB. Też mam jedną DUJ w zapasie, ale szykuję się do zmiany na 6 z sharana, gdyby nie remont silnika już bym montował. A tak poszło z siedem klocków w części i muszę poczekać chwilę. Jak już zeswapuję to zmienię łożyska i będę sprzedawał DUJ i DUH.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 117
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Zrób może temat samej skrzyni, bo sam jestem zainteresowany 😉
-
ultras115
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Dzieki za uwage ale wiem o tym i nie będzie z tym problemu bo AAB kupiłem razem z łapą. Ja tak liczę 5k za remont silnika składając go samemu za ale za to za silnik ze skrzynia crn dałem tylko 1000. Którą skrzynie zamontować DUJ czy EWB? Od czego sprzegło i koło zamachowe załozyć 2.5 tdi 88km czy 2.4d?Jackall pisze: 10 kwie 2026, 6:54Pamiętaj, że łapa od strony rozrządu jest inna w ABL i AAB. Też mam jedną DUJ w zapasie, ale szykuję się do zmiany na 6 z sharana, gdyby nie remont silnika już bym montował. A tak poszło z siedem klocków w części i muszę poczekać chwilę. Jak już zeswapuję to zmienię łożyska i będę sprzedawał DUJ i DUH.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ja zakładałbym zestaw sprzęgła od 2.5 AJT bo dwumasa oszczędza synchronizatory skrzyni. Od 2.4 AAB masz jednomas. Co do skrzyni, to chyba mają takie same przełożenia, sprawdź sobie na wiki getribe de. Zakładałbym tą, która wydaje się w lepszym stanie.
W swoim T4 mam silnik AFN i robiłem szlif cylindrów, obróbkę płaszczyzn, osiowanie bloku, tulejki korbowodów, w głowicy nowe zawory, prowadnice, płaszczyzna, wał tylko polerowany bo był elegancki. Zostawiłem w szlifierni 2950zł. Nowe tłoki kolbenschmidt, szklanki, panewki, kupa uszczelek i co tam jeszcze... Ale najbardziej cieszę się z nowych oryginalnych osłon rozrządu, 530zł za dwie :)
No i robiłem sam, więc mechanik odpada, bo ja nim jestem.
W swoim T4 mam silnik AFN i robiłem szlif cylindrów, obróbkę płaszczyzn, osiowanie bloku, tulejki korbowodów, w głowicy nowe zawory, prowadnice, płaszczyzna, wał tylko polerowany bo był elegancki. Zostawiłem w szlifierni 2950zł. Nowe tłoki kolbenschmidt, szklanki, panewki, kupa uszczelek i co tam jeszcze... Ale najbardziej cieszę się z nowych oryginalnych osłon rozrządu, 530zł za dwie :)
No i robiłem sam, więc mechanik odpada, bo ja nim jestem.
-
ultras115
- Początkujący T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
DUJ i EWB mają takie same przełożenia 5 biegu (28/40=0,7) DUH i EWA tez to samo tylko sa o 6% wolniejsze od tych pierwszych (5 bieg 0,744). Wszystkie 4 skrzynie maja przelozenia główne 4,235 co daje przy 1 obrocie półosi odpowiednio 2,95 dla duj ewb i 3,15 obrotu wału dla duh i ewa dlatego jak kupowałem skrzynie to dla pewnosci zaznaczałem markerem wrzucałem 5 bieg i kręciłem półosiami równoczesnie żeby się upewnić że to te skrzynie i ktoś nie robi wałków. Myślałem raczej o jednomasie ale skoro dwumasa oszczedza synchronizatory to się nad tym zastanowie. Planuje podobny zakres prac przy silniku też wlecą nowe tłoki Mahle na 1 szlif będzie zregenerowana głowica i nowe uszczelki + pompa oleju dodatkowo dołoże czujnik cisnienia oleju z wyjsciem na manometr. Nie jestem mechanikiem ale mam pojęcie juz całego AAB i 2 ABL-y rozebrałem.