T4 wykaz bezpieczników.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
YellowBee
- Nowy T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: furgon '99
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: T4 wykaz bezpieczników.
Studiuję właśnie listę bezpieczników z pierwszego postu i pojawiła mi się wątpliwość.
Przy bezpieczniku nr 14 (10A) jest opis: Światła cofania, elektryczna regulacja lusterek, ASB, tempomat, szyberdach.
Wątpliwość pogrubiona - czy to chodzi o automatyczną skrzynię biegów, czy może to literówka i powinno być ABS? Na moją logikę to raczej literówka, ale może źle myślę. Będę wdzięczna za rozjaśnienie.
Przy bezpieczniku nr 14 (10A) jest opis: Światła cofania, elektryczna regulacja lusterek, ASB, tempomat, szyberdach.
Wątpliwość pogrubiona - czy to chodzi o automatyczną skrzynię biegów, czy może to literówka i powinno być ABS? Na moją logikę to raczej literówka, ale może źle myślę. Będę wdzięczna za rozjaśnienie.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Nie jest to literówka, bezpiecznik ten obsługuje też Automatyczną skrzynię biegów. W oryginale u zachodnich sąsiadów brzmi to tak:
Rückfahrleuchten,
Automatikgetriebe,
Mehrausstattungen,
Geschwindigkeitsregelanlage
Rückfahrleuchten,
Automatikgetriebe,
Mehrausstattungen,
Geschwindigkeitsregelanlage
-
YellowBee
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
bigos1966, dziękuję za wyjaśnienie.
W ramach wdzięczności za pomoc, załączam zbiorczy wykaz bezpieczników wymienionych w tym wątku.
Sformatowany do A4, po wydrukowaniu można złożyć na pół, zalaminować i wrzucić do schowka.
W ramach wdzięczności za pomoc, załączam zbiorczy wykaz bezpieczników wymienionych w tym wątku.
Sformatowany do A4, po wydrukowaniu można złożyć na pół, zalaminować i wrzucić do schowka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
YellowBee
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Po zajrzeniu pod maskę okazało się, że mój zbiorczy wykaz jest niepełny.
Czy może ktoś mnie oświecić od czego są trzy małe bezpieczniki po lewej: dwa zielone (30A) i biały (5A).
Tak to wygląda w naturze: Z góry dzięki.
Czy może ktoś mnie oświecić od czego są trzy małe bezpieczniki po lewej: dwa zielone (30A) i biały (5A).
Tak to wygląda w naturze: Z góry dzięki.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Te małe bezpieczniki są ESP. Sa wpięte nawet jeżeli samochód nie jest w ten układ wyposażony i. Ie jest podłączona wtyczka do skrzynki.
-
btn
- Początkujący T4
- 7
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 10 razy
- Kontakt:
Czy mogę prosić o wyjaśnienie przyczyny różnicy w wykazie bezpieczników przedstawionym w pierwszym poście a w książce "Sam naprawiam" H.R. Etzolda?
Pod koniec książki jest wykaz, który wg opisu dotyczy modeli po 1998 roku, ale książka nie opisuje w tym rozdziale wykazu dla starszych modeli, a z tą wersją spotykam się po raz pierwszy (EDIT: na t4-wiki.de jest tak jak poniżej: https://www.t4-wiki.de/wiki/Sicherungsl ... ungsleiste).
Jest trochę różnic w samym przeznaczeniu jak i w amperażu:
5 - spryskiwacz szyby tylnej, zamiast w 4
6 - 30A zamiast 20A
9 - "brak" zamiast ogrzewania tylnej szyby i lusterek
13 - 10A zamiast 15A
16 - kierunkowskazy przeniesione z 17
17 - dodatkowe ogrzewanie wodne
19 - 10A zamiast 30A
Nawet wcześniej w książce jest rysunek 20-587, na stronie 100 - "sprawdzanie przekaźnika pompy paliwa", który prezentuje amperaż zgodny z załączonym w pierwszym poście plikiem.
W jaki sposób mogę jednoznacznie określić, który schemat dotyczy mojego auta (VW T4 2.5 TDI 102KM 1999 rok)?
Pozdrawiam
Pod koniec książki jest wykaz, który wg opisu dotyczy modeli po 1998 roku, ale książka nie opisuje w tym rozdziale wykazu dla starszych modeli, a z tą wersją spotykam się po raz pierwszy (EDIT: na t4-wiki.de jest tak jak poniżej: https://www.t4-wiki.de/wiki/Sicherungsl ... ungsleiste).
Jest trochę różnic w samym przeznaczeniu jak i w amperażu:
5 - spryskiwacz szyby tylnej, zamiast w 4
6 - 30A zamiast 20A
9 - "brak" zamiast ogrzewania tylnej szyby i lusterek
13 - 10A zamiast 15A
16 - kierunkowskazy przeniesione z 17
17 - dodatkowe ogrzewanie wodne
19 - 10A zamiast 30A
Nawet wcześniej w książce jest rysunek 20-587, na stronie 100 - "sprawdzanie przekaźnika pompy paliwa", który prezentuje amperaż zgodny z załączonym w pierwszym poście plikiem.
W jaki sposób mogę jednoznacznie określić, który schemat dotyczy mojego auta (VW T4 2.5 TDI 102KM 1999 rok)?
Pozdrawiam
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Nie analizowałem tego, wieczorem się tym mogę zająć. Na szybkiego podam moją lekturę z której korzystam.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Czy ktoś poratuje wiedzą na którym wtyku z tylu skrzynki przekaźnikowej jest plus po stacyjce za bezpiecznikiem nr 15? Formalnie elektronika silnika, ale u mnie zasila tylko zawór paliwowy na pompie, pierwotnie przez przełącznik sterowany immo. Według jednych danych G2/4, według innych na G1. Za gorąco jest a ja nieco za duży żeby rozpoznawać bojem...
-
merlin2a
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam serdecznie. Pali mi bezpiecznik 21 a radio działa ori instalacja?? Z góry dziękuje.
-
dominikmolenda
- Nowy T4
- 3
- Model:
- Kontakt:
Szanowni Państwo.
VW T4, 2.5, 65 kW.
Opis przypadku: podróż przebiegała standardowo, żadnego szarpania czy dławienia się silnika. W pewnym momencie silnik zgasł i nie dał się ponownie odpalić. Po sprawdzeniu bezpieczników okazało się, że jeden nich jest przepalony. Jednakże po założeniu nowego i przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję uległ on natychmiastowemu przepaleniu.
Pytanie moje brzmi: za co odpowiedzialny jest bezpiecznik zaznaczony na zdjęciu strzałką.
Załączam pozdrowienia
VW T4, 2.5, 65 kW.
Opis przypadku: podróż przebiegała standardowo, żadnego szarpania czy dławienia się silnika. W pewnym momencie silnik zgasł i nie dał się ponownie odpalić. Po sprawdzeniu bezpieczników okazało się, że jeden nich jest przepalony. Jednakże po założeniu nowego i przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję uległ on natychmiastowemu przepaleniu.
Pytanie moje brzmi: za co odpowiedzialny jest bezpiecznik zaznaczony na zdjęciu strzałką.
Załączam pozdrowienia
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Skoro silnik zgasł to jest on od zasilania pompy wtryskowej. Drugi obok jest od przepływomierza, N75 i N18. Nigdy nie wiem który jest który <cool>
Zacząłbym od sprawdzenia 10 pinowej wtyczki pompy pod silnikiem.
Zacząłbym od sprawdzenia 10 pinowej wtyczki pompy pod silnikiem.
-
stefcio64
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Opis: T4 syncro namiot na kółkach, rocznik 1999
- Kontakt:
Witam. Pali mi bezpiecznik nr 15. Sterowanie silnika. Nie działa prędkościomierz i zliczanie kilometrów. Czujnik prędkości nowy (poprzedni był fizycznie rozpaprany), ale bez zmian. Co jeszcze jest pod tym bezpiecznikiem ? Gdzie szukać zwarcia ? Kable od czujnika wyglądają ok.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
W benzynach przynajmniej pierwszych pod 15 jest jeszcze czujnik cisnienia w ukladzie wspomagania kierownicy.