Instrukcja wymiany i ustawienia rozrządu 2.5 TDI
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kacper-k48
- Początkujący T4
- 4
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Re: Instrukcja wymiany i ustawienia rozrządu 2.5 TDI
Hej!
Mam pytanie co DOKŁADNIE jest potrzebne do wymiany jeżeli chodzi o blokady i narzędzia? Na allegro są dostępne zestawy ale nie wiem jakiej są jakości i czy wszystko w nich jest. Widziałem, że są jakieś płytki z nacięciami na wałek rozrządu. Czy przy jego użyciu nie trzeba zdejmować pokrywy zaworów? Jeżeli tak to czy jej zdjęcie może do czegoś się przydać? Pytam bo muszę wiedzieć czy kupować uszczelkę pod pokrywę.
Temat czujnika zegarowego chyba odpuszczę, jeżeli da się ustawić pompę na znak i potem skalibrować VCDSem. Tylko pytanie gdzie ten znak na pompie jest? U mnie aktualnie auto nie odpala i obstawiam, że jest to wina luźnego paska i przestawienia pompy.
Z góry dziękuję za pomoc!
Mam pytanie co DOKŁADNIE jest potrzebne do wymiany jeżeli chodzi o blokady i narzędzia? Na allegro są dostępne zestawy ale nie wiem jakiej są jakości i czy wszystko w nich jest. Widziałem, że są jakieś płytki z nacięciami na wałek rozrządu. Czy przy jego użyciu nie trzeba zdejmować pokrywy zaworów? Jeżeli tak to czy jej zdjęcie może do czegoś się przydać? Pytam bo muszę wiedzieć czy kupować uszczelkę pod pokrywę.
Temat czujnika zegarowego chyba odpuszczę, jeżeli da się ustawić pompę na znak i potem skalibrować VCDSem. Tylko pytanie gdzie ten znak na pompie jest? U mnie aktualnie auto nie odpala i obstawiam, że jest to wina luźnego paska i przestawienia pompy.
Z góry dziękuję za pomoc!
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Wszystko masz w tym temacie opisane. Są zdjęcia blokad, znaków na kole zamachowym i kole zębatym pompy. Dekiel jak nie cieknie to nie ma sensu go zdejmować. Spory problem to blokada koła pasowego, bo jak tu i w innych miejscach ludzie piszą to te dostepne w necie w zestawach są bardzo kiepskiej jakości i się gną. W temacie nie ma tylko zdjęć jednego przyrządu który ułatwia pracę czyli czegoś do blokowania kółek zębatych na wałku rozrządu które trzeba przynajmniej poluzować przy wymianie pasków i ustawianiu pompy.
Takie coś sobie kupiłem, wcześniej miałem własną konstrukcję: Blokada wałka zastępująca klasyczny liniał bez zdejmowania dekla:
Takie coś sobie kupiłem, wcześniej miałem własną konstrukcję: Blokada wałka zastępująca klasyczny liniał bez zdejmowania dekla:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
kacper-k48
- Początkujący T4
- 4
- Tematy: 3
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedz. Widzę, że jesteś z Warszawy i masz sporą wiedzę. Zajmujesz się mechaniką na codzień?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Nie, choć z drugiej strony mając T4 i robiąc je samemu to prawie tak <cool>kacper-k48 pisze:Zajmujesz się mechaniką na codzień?
Jak jesteś z wa-wy to służę pomocą w realu.
-
Jodek
- Nowy T4
- 7
- Tematy: 0
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Kenobi pisze:Nie, choć z drugiej strony mając T4 i robiąc je samemu to prawie tak <cool>kacper-k48 pisze:Zajmujesz się mechaniką na codzień?
Jak jesteś z wa-wy to służę pomocą w realu.
Potwierdzam, Kolega pomaga w realu :D mojego AJT dokręcanego pneumatem ogarnął ;p
Widzimy się na zlocie! o ile nie rozleci się coś w drodze do chorwacji <cisza>
-
roldis
- Nowy T4
- 3
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich forumowiczów , w wyniku wypadku zmuszony byłem wymienić paski rozrządu i napedu pompy. Pali bez problemu. Chciałbym jednakowoż sprawdzić początek tłoczenia pompy. Pytanie - jak ustalić punkt dla wyzerowania zegara czujnika na pompie?
-
JanZelentLipiński
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: transporter t4
- Kontakt:
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum ale temat mnie dotyczy i potrzebuję waszej pomocy...
Czy wiecie może, czemu nie mam uprawnień do zobaczenia instrukcji podesłanej przez @Kenobi? (kurcze strasznie mi zależy na tym by zobaczyć te materiały bo mam kąt 82...) Korzystając z okazji chciałem zapytać czy takie ustawienie pompy może mieć wpływ na dymienie?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam!
To mój pierwszy post na tym forum ale temat mnie dotyczy i potrzebuję waszej pomocy...
Czy wiecie może, czemu nie mam uprawnień do zobaczenia instrukcji podesłanej przez @Kenobi? (kurcze strasznie mi zależy na tym by zobaczyć te materiały bo mam kąt 82...) Korzystając z okazji chciałem zapytać czy takie ustawienie pompy może mieć wpływ na dymienie?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam!
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Last active: Online now
- Tematy: 117
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Witaj , takie sprawy sa dopiero po trzech postach.
-
Markus79
- Nowy T4
- 1
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan
- Kontakt:
Witam.
Jestem nowy na forum i ręce mi opadją przy mojeje t4.
Zrobiłem wtryski. Zregenerowałem pompę wtryskową w w Bosch Wachowiak w Poznaniu i kicha.
Przy 7 stopniach w plusie trzeba grzać świece trzy razy, a i tak bardzo ciężko zapala. Z przyczepą kempingową nie mogę przekroczyć na autostradzie 80 km/h - brak mocy. Dodatkow czy auto zimne czy ciepłe dymi lekko na niebiesko. Silnik ma podobno 151 KM - oznaczenie AHY, ale nie wiem gdzie to sprawdzić dokładnie ponieważ na słupku nie ma oznaczeń (auto było malowane), a na pokrywie nad bezpiecznikami było napisane markerem axg, napis ten został przekreślony i napisano ahy. Przed naprawą wtryskiwaczy i pompy było podobnie tylko ciepły bardzo ciężko palił.
Moje typy, to:
1. Błędnie lub niedokładnie ustawiony rozrząd- i moje pytanie gdzie jest okienko na skrzyni biegów żeby znaleźć znaki na kole zamachowym ?
2. Może ktoś zrobił przekładkę silnika i nie pasuje komputer - jak to sprawdzić?
To są moje typy, rozrząd lub komputer. Może macie jakieś inne pomysły ?
Jestem nowy na forum i ręce mi opadją przy mojeje t4.
Zrobiłem wtryski. Zregenerowałem pompę wtryskową w w Bosch Wachowiak w Poznaniu i kicha.
Przy 7 stopniach w plusie trzeba grzać świece trzy razy, a i tak bardzo ciężko zapala. Z przyczepą kempingową nie mogę przekroczyć na autostradzie 80 km/h - brak mocy. Dodatkow czy auto zimne czy ciepłe dymi lekko na niebiesko. Silnik ma podobno 151 KM - oznaczenie AHY, ale nie wiem gdzie to sprawdzić dokładnie ponieważ na słupku nie ma oznaczeń (auto było malowane), a na pokrywie nad bezpiecznikami było napisane markerem axg, napis ten został przekreślony i napisano ahy. Przed naprawą wtryskiwaczy i pompy było podobnie tylko ciepły bardzo ciężko palił.
Moje typy, to:
1. Błędnie lub niedokładnie ustawiony rozrząd- i moje pytanie gdzie jest okienko na skrzyni biegów żeby znaleźć znaki na kole zamachowym ?
2. Może ktoś zrobił przekładkę silnika i nie pasuje komputer - jak to sprawdzić?
To są moje typy, rozrząd lub komputer. Może macie jakieś inne pomysły ?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Musisz podłączyć komputer i podejrzeć co z kątem wtrysku. Jak wstawisz zdjęcie komory silnika to dowiesz się jaki masz silnik.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Axg ma klapę gaszącą a Ahy nie. Okienko jest od góry skrzyni pod króćcem wodnym wychodzącym z głowicy. 151 koni powinien bez problemu jechać 180, więcej pewnie też, ale nie próbowałem jeszcze swoim.
-
Markus79
- Nowy T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
Nie mogę dodać załącznika- zdjęcia. Jak odblokować tę funkcję.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
-
Markus79
- Nowy T4
- 1
- Model:
- Kontakt:
To fakt nie czytałem, bardzo dziękuję za konstruktywną odpowiedź. Możecie mnie zablokować. Pozdrawiam.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
Nikt tu nie blokuje za takie rzeczy. Trzy posty i kolejny otwiera inne funkcje - to wszystko. To nie Fb tylko forum a tu panują inne zasady od ponad 15 lat.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Coś czuję, że nowy kolega jeszcze długo pojeździ max.80 km/h. ;) Przynajmniej bezpiecznieMarkus79 pisze: 30 wrz 2025, 18:57Z przyczepą kempingową nie mogę przekroczyć na autostradzie 80 km/h