wymiana licznika t4 2.4d zegarek na obrotomierz
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kluczo
- Nowy T4
- 6
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: blaszak
- Kontakt:
Montaż obrotomierza 2.4 D
witam
Postanowiłem założyć sobie zegary z obrotkiem do mojej t4
kupiłem zegary z tego samego rocznika wszystko działa prawidłowo oprócz obrotomierza idzie na maxa w górę
czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu? dodam że mam zielone podświetlenie
pozdrawiam
Postanowiłem założyć sobie zegary z obrotkiem do mojej t4
kupiłem zegary z tego samego rocznika wszystko działa prawidłowo oprócz obrotomierza idzie na maxa w górę
czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu? dodam że mam zielone podświetlenie
pozdrawiam
-
ti cztyry 2.4
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Re: wymiana licznika t4 2.4d zegarek na obrotomierz
Witam, odświeżę kotleta,
Ostatnio miałem awarię swoich liczników - coś zaczęło się w nich palić w trakcie jazdy. Przyczyną była elektronika analogowego zegarka. Dorwałem po kosztach zegary z passata b4 benzyna. Te zegary są z obrotomierzem. Wszystko wskazuje poprawnie oprócz obrotomierza, który pokazuje maksymalne obroty. Oczywiście nie mam też kontrolki od grzania świec, ale tu zakładam, że wystarczy wlutować diodę w odpowiednie miejsce.
Czy odnośnie obrotomierza, który reaguje na sygnał z alternatora można za pomocą zworek próbować dobrać odpowiednią konfigurację dzielnika częstotliwości ? Oczywiście wiem, że mogą być błędy wskazań i że tarcza jest wyskalowana w większym zakresie.
Pytanie drugie to, w jaki sposób zdjąć zegary z płytki ? segmenty nie wychodzą, a wskazówki siedzą bardzo mocno. Ruszając wskazówkami słychać, przeskakiwanie silniczków. Nie chciałbym czegoś uszkodzić. Czy ktoś z kolegów rozbierał ten model zegarów ? Dodam, że tarcza temp, paliwa i prędkości to jedna "blacha" a pod nią są śruby, żeby odkręcić szyny zasilające podświetlenie blatu. Płytki nie mogę wyjąć właśnie przez te śruby i powyższe trudności.
Dodam, że moja płytka laminowana jest koloru zielonego, a nie jak w powyższych postach beżowa.
Proszę o sugestie, czy użyć większej siły do tych wskazówek, czy jest inny sposób ?
Czy w zielonej płycie są w/w zworki BR ? Oryginalne zegary też są na zielonej płycie.
Pozdrawiam <victory>
Ostatnio miałem awarię swoich liczników - coś zaczęło się w nich palić w trakcie jazdy. Przyczyną była elektronika analogowego zegarka. Dorwałem po kosztach zegary z passata b4 benzyna. Te zegary są z obrotomierzem. Wszystko wskazuje poprawnie oprócz obrotomierza, który pokazuje maksymalne obroty. Oczywiście nie mam też kontrolki od grzania świec, ale tu zakładam, że wystarczy wlutować diodę w odpowiednie miejsce.
Czy odnośnie obrotomierza, który reaguje na sygnał z alternatora można za pomocą zworek próbować dobrać odpowiednią konfigurację dzielnika częstotliwości ? Oczywiście wiem, że mogą być błędy wskazań i że tarcza jest wyskalowana w większym zakresie.
Pytanie drugie to, w jaki sposób zdjąć zegary z płytki ? segmenty nie wychodzą, a wskazówki siedzą bardzo mocno. Ruszając wskazówkami słychać, przeskakiwanie silniczków. Nie chciałbym czegoś uszkodzić. Czy ktoś z kolegów rozbierał ten model zegarów ? Dodam, że tarcza temp, paliwa i prędkości to jedna "blacha" a pod nią są śruby, żeby odkręcić szyny zasilające podświetlenie blatu. Płytki nie mogę wyjąć właśnie przez te śruby i powyższe trudności.
Dodam, że moja płytka laminowana jest koloru zielonego, a nie jak w powyższych postach beżowa.
Proszę o sugestie, czy użyć większej siły do tych wskazówek, czy jest inny sposób ?
Czy w zielonej płycie są w/w zworki BR ? Oryginalne zegary też są na zielonej płycie.
Pozdrawiam <victory>
-
Kabatek
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Auto: T4 2.4
- Kontakt:
BOGUSS pisze:Tu jest odpowiedź na Twoje problemy.
Jeśli nie jesteś elektronikiem to raczej nie ruszaj.
Zmiana wskazań obrotomierza zależy od zworek w liczniku.
Zworki to BR8 do BR15.
Ich kombinacja spowoduje odpowiednią kalibrację obrotomierza.
Witam serdecznie jestem nowym użytkownikiem, jak i forum tak i T4. Szybkie pytanie co do zdjęcia , przelutowac ? Wy lutować ? Jak by to miało wyglądać przy liczniku z paska 1.9 do 2.4 ? Pozdrawiam
-
Kabatek
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Ok doczytałem bardziej ze zrozumieniem, czyli do zegara z 1.9 td na linkę, do T4 2,4 nada wstawić zworki od 8 do 15 po kolei wszystkie i powinno działać. Dzisiaj dostanę zegar będę próbował
-
Kabatek
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Jest problem , proszę o pomoc, licznik b4 pasek, trzeba go zaszczepić do T4 2.4 a płytka wygląda tak .... I pytanie co i jak dalej
https://images90.fotosik.pl/463/532f1db0032f3f3dmed.jpg
https://images90.fotosik.pl/463/532f1db0032f3f3dmed.jpg
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Przeczytaj regulamin forum kolego najpierw!!!
To chyba przypadek, że ktoś akceptuje Twoje posty jeden pod drugim?
Nie działa opcja "EDYCJA"?
Zdjęcia wstawiamy zgodnie z wymogami adminów forum - czyli przeczytaj regulamin!!!
To chyba przypadek, że ktoś akceptuje Twoje posty jeden pod drugim?
Nie działa opcja "EDYCJA"?
Zdjęcia wstawiamy zgodnie z wymogami adminów forum - czyli przeczytaj regulamin!!!
-
Kabatek
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Zdjęcie jest bardzo dobre i zgodne z wymogami. Z telefonu nie wszystko chce działać wysyłając posty. A może coś lepiej potrafisz pomóc? Czy tylko wymoderowano Jesteś w stanie dać ?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Zdjęcia w działach technicznych wstawiać należy jako załączniki. Wtedy nie znikną (za jakiś czas)
A pisząc post pod własnym postem, wygląda jakbyś gadał sam ze sobą.
Masz w prawym dolnym rogu przycisk "EDYCJA", jak chcesz coś dodać do poprzedniej wypowiedzi, to klikasz i dopisujesz co tam chcesz.
Naprawdę zapoznaj się z regulaminem, bo widzę, że kolejna sprawa rygorystycznie tutaj przestrzegana jest Ci obca.
Mam na myśli pkt 15 regulaminu
A pisząc post pod własnym postem, wygląda jakbyś gadał sam ze sobą.
Masz w prawym dolnym rogu przycisk "EDYCJA", jak chcesz coś dodać do poprzedniej wypowiedzi, to klikasz i dopisujesz co tam chcesz.
Naprawdę zapoznaj się z regulaminem, bo widzę, że kolejna sprawa rygorystycznie tutaj przestrzegana jest Ci obca.
Mam na myśli pkt 15 regulaminu
-
Kabatek
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Dobrze rozumiem. Dodałem zdjęcie jako link, nie wiem czemu w sumie jest widoczne tak jak jest. Za słownictwo przepraszam . mój telefon przy "edycja " wyświetla jakieś dziwne errory po przyciśnięciu "wyślij" więc była to jedyna droga na napisanie.Wracając do tematu . Czy jest ktoś w stanie pomóc z problemem ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
ti cztyry 2.4
- Nowy T4
- 9
- Model:
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Witam Panowie, proszę o sugestię odnośnie palących się zegarów. Jakiś czas temu pisałem o spalonych zegarach z analogowym zegarkiem. Po ich rozebraniu wiać było spaloną płytkę i elementy w lokalizacji właśnie zegarka. Zwaliłem to na winę zacięcia się mechanizmu i większy pobór prądu. Kupiłem inne zegary, które spaliły się po 2 miesiącach podczas postoju auta ! Nie wiem jaka lokalizacja bo nie zaglądałem do środka.
Zakładam, że problem jest jednak we wiązce. Czy te obwody nie powinny być zabezpieczone jakimś bezpiecznikiem żeby uniknąć takiej sytuacji ?
Gdzie szukać najszybciej usterki ?
Dzwoniłem przewody (bez znajomości rozpiski w kostce) i kilka z nich ma połączenie między sobą. Do masy dzwoni 9 przewodów. Wiązka na odcinku zegary - skrzynka wygląda dobrze.
Kupiłem kolejne zegary ale nie wpinam ich, bo mam wrażenie że zaraz będzie to samo...
Proszę o sugestie jak sprawdzić wiązkę.
Pozdrawiam :)
Zakładam, że problem jest jednak we wiązce. Czy te obwody nie powinny być zabezpieczone jakimś bezpiecznikiem żeby uniknąć takiej sytuacji ?
Gdzie szukać najszybciej usterki ?
Dzwoniłem przewody (bez znajomości rozpiski w kostce) i kilka z nich ma połączenie między sobą. Do masy dzwoni 9 przewodów. Wiązka na odcinku zegary - skrzynka wygląda dobrze.
Kupiłem kolejne zegary ale nie wpinam ich, bo mam wrażenie że zaraz będzie to samo...
Proszę o sugestie jak sprawdzić wiązkę.
Pozdrawiam :)
-
RybieOczy
- Nowy T4
- 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Witam wszystkich uzytkownikow forum , stalem sie szczesliwym nabywca vw t4 1.9TD 1998 . Mam taki sam problem jak reszta uzytkownikow tutaj , kupilem t4 z zepsutym licznikiem (zielone podswietlenie , kilometry pokazuje elektronicznie , zegarek ) kupilem licznik od vw passata b4 1.9tdi z obrotomierzem . Kostka pasuje wszystko dziala oprocz , obrotomierza... czytajac formu przeczytalem ze wystarczy zmostkowac zworki od br8 do br14, ale na moim liczniku nic nie jest opisane moze ktos podrzucic zdjecie co dokladnie trzeba zmostkowac ? z gory dzeikuje walcze z tymi licznikami juz 2 miesiac...
-
Bart_71
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Auto: Vw t4
- Kontakt:
Witam serdecznie.
Chciałbym wymienić licznik o numerze 7D0919850H w moim vw T4 2.4D 1998r. Potrzebuję licznik z obrotomierzem. Z jakim numerem podejdzie mi licznik i jak zakodować mój przebieg w takim liczniku?
Z góry dzięki za pomoc.
Chciałbym wymienić licznik o numerze 7D0919850H w moim vw T4 2.4D 1998r. Potrzebuję licznik z obrotomierzem. Z jakim numerem podejdzie mi licznik i jak zakodować mój przebieg w takim liczniku?
Z góry dzięki za pomoc.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
7D0920801H, przebieg zakodujesz po OBD później korzystając z programu vag tacho albo commander
-
maciejasty7
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- Kontakt:
Witam szanowne grono. Witam administratora tej grupy. Jest to miejsce idealne do luźnych rozmów nie na temat. Chciałbym jednak się dowiedzieć jak można założyć licznik niebieski od 2.4 d bo T4 z 96" wyposażonego oryginalnie w licznik zielony.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Witamy. Dziękujemy za spora dozę ironii. Wkroczył Kolega z przytupem.
"Grupy" to nie tutaj... Pomyłka?
Kolega zbłądził?
Kolega zapozna się na początek:
https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=367
https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=16707
"Grupy" to nie tutaj... Pomyłka?
Kolega zbłądził?
Kolega zapozna się na początek:
https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=367
https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=16707
-
Joker75
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich na forum t4. Jestem posiadaczem VW T4 2.5TDI 102KM z 1996r , przestał działać szybkościomierz w moim t4. Licznik który aktualnie jest w aucie to 7D0 919 861 R . Chciałbym podmienić na taki z niebieskim podświetlaniem jaki mam szukać zamiennik by pasował do mojego t4?
-
macvan
- Forumowicz T4
- 5
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Multivan 94'
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Witam, mam problem z obrotomierzem po zmianie alternatora, miałem prginalnie 90A napędzany paskiem klinowym, teraz mam 120A z nowszego AAB. Problem w tym że wolne obroty pokazuje w porządku, ale już wyższe okłamuje. Obroty silnika są niższe a wskazanie obrotomierza wyższe. Potrafi wyjść za skale. Wie ktoś jak dokładnie poustawiać zworki w liczniku. Licznik stary typ zielone podświetlanie z mechanicznym przebiegiem.
-
maciejasty7
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- Kontakt:
Witam.Ma ktoś pojęcie jak zamontować niebieski licznik zamiast zielonego w poliftowym T4. 2.4d ?mam niebieski licznik od 2.4