Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Sharan, Cordoba
- Opis: DOGRZEWACZE i OGRZEWANIA POSTOJOWE: EBERSPACHER I WEBASTO
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Re: Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Jeden bezpiecznik 20 A jest od piecyka np. D3L, a drugi 3 A do zegarka który nim steruje.
-
arturh
- Początkujący T4
- 6
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Ciężko znaleźć akumulator żelowy o dużej pojemności i wysokości do 175 mm. Jest to jednak szerokość większości akumulatorów AGM. Producenci wszystkich z nich deklarują możliwość pracy w dowolnej pozycji. Czy ktoś z was zdecydował się "położyć" go na boku?
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Ciekawe czy tu ktoś jeszcze zagląda?
Wiązka i podstawy pod dodatkowy aku czekają już kilka lat. Wreszcie nadszedł czas i trza brać się do roboty. Pytania jakie się nasuwają w moim przypadku:
1. Posiadam ładowarkę Defa, która na postoju po wpięciu 230V doładowuje aku rozruchowy. Rozumiem, że dodatkowy aku nie będzie z niej ładowany bo nie wzbudzi się przekaźnik? Jeśli dobrze rozumuję to czy warto dokładać drugą sztukę takiej ładowarki "postojowej" dla dodatkowego aku?
2. Czy da się zamontować dodatkowy aku po fotelem pasażera? Czy podstawy są zamienne kierowca /pasażer? Jakie są zalety i wady takiego rozwiązania? U mnie podstawa fotela kierowcy jest obrócona ze względu na wzrost i stąd takie fantazje. Dodatkowo waga rozkładałaby się lepiej przy aku po przeciwnej stronie do mnie :)
Wiązka i podstawy pod dodatkowy aku czekają już kilka lat. Wreszcie nadszedł czas i trza brać się do roboty. Pytania jakie się nasuwają w moim przypadku:
1. Posiadam ładowarkę Defa, która na postoju po wpięciu 230V doładowuje aku rozruchowy. Rozumiem, że dodatkowy aku nie będzie z niej ładowany bo nie wzbudzi się przekaźnik? Jeśli dobrze rozumuję to czy warto dokładać drugą sztukę takiej ładowarki "postojowej" dla dodatkowego aku?
2. Czy da się zamontować dodatkowy aku po fotelem pasażera? Czy podstawy są zamienne kierowca /pasażer? Jakie są zalety i wady takiego rozwiązania? U mnie podstawa fotela kierowcy jest obrócona ze względu na wzrost i stąd takie fantazje. Dodatkowo waga rozkładałaby się lepiej przy aku po przeciwnej stronie do mnie :)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Co do ładowarki DEFA to:
a) który masz model ładowarki i gdzie zamontowany?
b) ładowarki DEFA nie są tanie, a przewody 230V są grube i sztywne. Dlatego ja bym pokombinował z wzbudzaniem przekaźnika separującego napięciem 12V z ładowarki. Trzeba by tylko dać jakąś diodę pomiędzy plusem od ładowarki a plusem cewki przekaźnika, a nawet może dwie diody, aby odseparować oba zasilania przekaźnika.
b) ładowarki DEFA nie są tanie, a przewody 230V są grube i sztywne. Dlatego ja bym pokombinował z wzbudzaniem przekaźnika separującego napięciem 12V z ładowarki. Trzeba by tylko dać jakąś diodę pomiędzy plusem od ładowarki a plusem cewki przekaźnika, a nawet może dwie diody, aby odseparować oba zasilania przekaźnika.
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
[quote="SO...T4"]Ciekawe czy tu ktoś jeszcze zagląda?
A może po prostu zamiast przekaźnika daj separator sterowany wzrostem napięcia? Ja mam cyrixa i nie ważne czy alternator czy solary podpięte do drugiego akumulatora podniosą napięcie to akumulatory są spinane do ładowania. :)
A może po prostu zamiast przekaźnika daj separator sterowany wzrostem napięcia? Ja mam cyrixa i nie ważne czy alternator czy solary podpięte do drugiego akumulatora podniosą napięcie to akumulatory są spinane do ładowania. :)
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Zamontowana przed akumulatorem o ile pamiętam to 3 lub 4A.Adampio pisze:Co do ładowarki DEFA to:
Na początek musi wskoczyć sam dodatkowy aku a potem będę ewentualnie kombinował bo właściwie tam, gdzie jest 230V to nie potrzebuje używać "swojego" prądu a doładowanie będzie realizowane w trasie. Ładowarkę DEFA i całą resztę do niej można wychaczyć nawet za 100-150pln -sam tak kupiłem swego czasu ze 3-4 różne zestawy. Potem skompletowałem co mi trzeba i reszta w większości już poszła dalej. Chyba jeszcze tylko dodatkowe farelki mi zostały. No i grzałkę w blok brałem nową bo trudno wymieniać jakby coś było nie tak.Adampio pisze:b) ładowarki DEFA nie są tanie, a przewody 230V są grube i sztywne. Dlatego ja bym pokombinował z wzbudzaniem przekaźnika separującego napięciem 12V z ładowarki. Trzeba by tylko dać jakąś diodę pomiędzy plusem od ładowarki a plusem cewki przekaźnika, a nawet może dwie diody, aby odseparować oba zasilania przekaźnika.
Dzięki Panowie za podpowiedź - mam gotową wiązkę, więc na start będzie oryginał. Z tym, że chyba jednak pod pasażerem. A potem w miarę potrzeb modyfikacja.cebek pisze:A może po prostu zamiast przekaźnika daj separator sterowany wzrostem napięcia? Ja mam cyrixa i nie ważne czy alternator czy solary podpięte do drugiego akumulatora podniosą napięcie to akumulatory są spinane do ładowania. :)
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
No takie sobie używki upolowałem swego czasu. Ostatnio nie śledzę ładowarek, więc nie znam aktualnych cen, które zapewne jak wszystko poszybowały. Poluję natomiast na pilota i sterownik z okablowaniem a to jeszcze rzadszy temat...Adampio pisze:Ładowarka z koncentrycznym trzypinowym wejsciem za 100 zł????
-
niszka
- Początkujący T4
- 4
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
Czy ktoś z Was używa u siebie akumulatora typu AGM, o pojemności z etykiety mniejszej niż w instrukcji T4, np 70ah? Ktoś mi sugeruje zakup takiego jak np tu: https://allegro.pl/oferta/akumulator-bo ... 7695667357.
W samochodzie na razie nie ma akumulatora dodatkowego, ten miałby być na jakiś czas samodzielny i obsłużyć absolutnie podstawową instalację w samochodzie - z czasem więcej.
W samochodzie na razie nie ma akumulatora dodatkowego, ten miałby być na jakiś czas samodzielny i obsłużyć absolutnie podstawową instalację w samochodzie - z czasem więcej.
-
niszka
- Początkujący T4
- 4
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: transporter
- Kontakt:
Szukam aku na rozruchowy, na razie bez dodatkowego i bez bajerów w samochodzie. Chętnie poznam "za" lub "przeciw" zakupowi akumulatora o takich parametrach.
-
Ka55ei
- Aktywny T4
- 11
- Tematy: 26
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 16 razy
- Kontakt:
tańsze rozwiązanie - TOPLAniszka pisze:Szukam aku na rozruchowy, na razie bez dodatkowego i bez bajerów w samochodzie. Chętnie poznam "za" lub "przeciw" zakupowi akumulatora o takich parametrach.
droższe - OPTIMA
wielkość wedle uznania i miejsca pod maską :) Jedyne dwie marki, które mogę z ręką na sercu polecić. Na markę Topla bardzo przypadkowo trafiłem bo taki aku był w Gran Cherokee którego kiedyś kupiłem w 2015. Wymieniłem go po czasie na większy (Centrę) a Toplę wrzuciłem do agregatu spalinowego 25kV takiego na przyczepce jako tymczasowe rozwiązanie. Skończyło się tak, że jak Jeepa sprzedawałem w 2019 to już miał kolejny aku (Forse) a ta Topla w agregacie chodzi do dzisiaj, choć sprzęt czasem po kilka miesięcy w roku stoi nieużywany. Od tego czasu na Toplę wymieniałem akumulatory w autach, koparkach, dźwigach itp. nigdy z żadnym nie miałem problemu. Żółtą OPTIMĘ ma mój ojciec w zabytkowym aucie którym wyjeżdża z garażu maksymalnie raz na rok i przez 10 lat ani razu nie doładowywał akumulatora co mówi samo za siebie ;)
Kiedyś zadowolony byłem także z akumulatorów FORSE ale jeden mi padł w pickupie i jakoś się zniechęciłem. Mam nadal jeden aku firmy FORSE , co ciekawe, akurat w T4 i nadal po 4 latach działa, ale jakbym wymieniał to na bank TOPLA albo OPTIMA.
-
neuros007
- Nowy T4
- 7
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 MAXI
- Kontakt:
Polecam zrobić ładowanie manualne załączane przełącznikiem. Cała elektryka niech idzie przez przekaźnik (ważne aby był wysoko amperowy np. 12v 70-80A). 2 piny są na 12v do sterowania pod przycisk. Ważne aby przekaźnik bez zasilania był rozłączony, a po "przełączniku" zaczął zwierać. W tym momencie akumulatory łączą się i alternator ładuje oba. Kable trzeba poprowadzić grube od alternatora pod fotel lub gdziekolwiek macie dodatkowy aku. Kable grube ponieważ podczas wyrównywania napięcia powstaje spory prąd, który przepaliłby cieńkie kabelki. [Czasami jak zostawie światła i nie ma siły palić to łączę na chwilę akumulatory i odpala.] Do właściwego ładowania powinniśmy mieć również ekran/miernik napięcia. Taka opcja ratuje tyłek w pochmurne dni gdy solary słabo ładują. Dla chętnych mógłbym cyknąć jakieś fotki. Jeżdżę tak od 3 lat i wszysko działa. Ogólnie jest to najtańsza z możliwych opcji. Te wszystkie "CAMPEROWE" ustrojstwa są drogie. Mam aku rozruchowe i dodatkowe po 100Ah z czego jeden pod fotelem.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
@neuros007 a ja bardzo odradzam taki ręczny pstryk bo pamięć ludzka jest zawodna. Żeby wspomóc aku rozruchowe drugim aku ja mam kable rozruchowe, dostatecznie do tego długie
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Sharan, Cordoba
- Opis: DOGRZEWACZE i OGRZEWANIA POSTOJOWE: EBERSPACHER I WEBASTO
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Trzeba zamontować przekaźnik 12v 40 A i sterowanie nim przez podanie na cewkę D+ alternatora, tak jak w oryginale gdzie są fabrycznie dwa akumulatory. Czyli akumulatory są rozłączone, a po zapaleniu silnika połączone, gdy alternator zaczyna pracować pojawia się napięcie 12 V, D+ /niebieski kabelek na kostce alternatora/ i tym wysterować przekaźnik. Będzie ładowanie drugiego aku, tylko podczas pracy silnika i o to chyba chodzi. Po wyłączeniu silnika, przekaźnik się rozwiera i drugi akumulator jest separowany. Wykonuję takie 'mostki' przy dokładaniu webasta, ogrzewania postojowego. Można wtedy czerpać do woli z tego dodatkowego aku, np. może być też lodówka, bez ryzyka rozładowania się pierwszego aku, bo jest na postoju rozłączony.
-
radek4
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Moj eksperyment z 'perfect battery hobby' zakonczony i aku padl po niespelna 3 latach.
Nastepna proba to 'Varta LED80 Professional DP EFB 80AH' - chyba wiekszy nie wejdzie.
Nastepna proba to 'Varta LED80 Professional DP EFB 80AH' - chyba wiekszy nie wejdzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
6182
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 `95
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Z kolejnych moich pomysłów - rozważam montaż drugiego aku pod maską, w miejscu gdzie jest filtr powietrza. A filtr rozwiązać jakoś inaczej. Cały ten bęben zajmuje za dużo miejsca, miejsce za prawym reflektorem aż się prosi o takie zastosowanie ;)
Pytanie bardziej do działu "silnikowego", czy jest jakieś alternatywne rozwiązanie filtra powietrza, które uwolniłoby tamto miejsce pod akumulator?
Pytanie bardziej do działu "silnikowego", czy jest jakieś alternatywne rozwiązanie filtra powietrza, które uwolniłoby tamto miejsce pod akumulator?
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 117
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Jeśli nie masz nic za lewą lampą to tam , gdzie filtr paliwa może coś się zmieści. Nie baw się w filtr stożkowy ,bo będzie więcej hałasu z silnika . Po za tym filtr i tak musi być odpowiedni aby wystarczyło powietrza dla silnika.