Rozrzad

macvan
Forumowicz T4

Answers: 0
5
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: Multivan 94'
otrzymal podziekowanie: 5 razy
Kontakt:

Re: Rozrzad

Nieprzeczytany post autor: macvan »

Według mnie kolo o tym samym module zęba i jego większej ilości musi mieć większą średnicę, co za tym idzie mniejsze obroty wpłyną na mniejsze zużycie łożyska, a większą średnica korzystniej wpływa na pasek rozrządu bo promień gięcia jest większy. Co do napięcia paska to powinno być takie same w obydwu przypadkach.
piotr st
Początkujący T4

4
Tematy: 9
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: piotr st »

Dzięki , jestem troche spokojniejszy .Pojezdze troche I bede patrzec I nasluchiwac czy nic sie nie dzieje złego .Takie info jeszcze znalazlem https://truckfocus.pl/technika/21564/pr ... vw-lt-i-t4
macvan
Forumowicz T4

5
Model:
Kontakt:

To jest to dokładnie to o czym pisałem, zmian koła pasowego na większe i wydajniejszy wirnik są rozwiązaniem, które odciążają układ rozrządu i zapewniają mu dłuższą żywotność. W wielu przypadkach spotkałem się, producenci wprowadzają zmiany w podespolach, aby poprawić ich sprawność.
piotr st
Początkujący T4

4
Tematy: 9
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: piotr st »

No ja rozumiem tylko , ze :

Przy demontażu pompy wody z 18 zębami na kole pasowym (65465) podczas montażu nowej wersji z 20 zębami (65467) należy koniecznie wymienić także koło wałka rozrządu. Numer części oryginalnej: 023 109 111 D .

A u mnie koło pasowe wałka rozrządu zostało stare a pompa jest nowa (20z) .Ruszac juz tego narazie nie bede ,niech sie dzieje wola nieba.
macvan
Forumowicz T4

5
Model:
Kontakt:

Przełożenie rozrządu zawsze musi pozostać w stosunku 2:1 więc nie możliwa jest wymiana tylko jednego kola rozrządu. Myślę że wszystko będzie w porządku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy bez wersji silnika”