Oleje silnikowe
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: MULTIVAN T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Re: Oleje silnikowe
Na obecnym oleju mam już ok 8kkm, chodzi mi to po głowie https://www.youtube.com/watch?v=JtINZrFmWiQ w wersji bezpieczniejszej i droższej można mieszać ropę z olejem pół na pół i tym płukać. Jeszcze nie zdecydowałem się na ten krok, olej zmienię przy 10kkm więc mam jeszcze czas się zastanowić. Będę wlewał finalnie AMSOIL European Car Formula 5W40 FULL SAPS EFM
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Nie wiem czy drogo czy tanio ale jak już się upierasz przy " płukankach " w wersji profi ( przy stosowaniu w dłuższym okresie dobrego oleju kompletnie zbędne ) to proponuje to:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Tylko teraz pytanie, raczej trzeba zmienić filtr na te 3minuty, potem oczywiście kolejny na olej docelowy, no i czy problemem nie będą resztki tego Millersa jak wleje docelowo AMSOILA
Jest jeszcze Old schoolowa możliwość... ale ten millers lepszy <01>
https://zmienolej.pl/pl/inne-oleje/3522 ... lso-19-20l
Jest jeszcze Old schoolowa możliwość... ale ten millers lepszy <01>
https://zmienolej.pl/pl/inne-oleje/3522 ... lso-19-20l
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak zrobisz płukankę która w głównej mierze polega na dolaniu nafty ( bo to główny ich składnik ) do już przepracowanego oleju to po spuszczeniu też resztki zostają w zakamarkach. Tego się nie boisz ?
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Jeżeli chcesz w ten sposób wyczyścić silnik to lepiej filtr zmieniać.
Zerknij tu jak zalali WD 40
https://youtu.be/c_a0khoy2mw?list=LL71k ... ATw&t=1379,
A tu maszyna do profesjonalnego płukania silnika.
https://www.youtube.com/watch?v=VwnyKpD7SBk
Zerknij tu jak zalali WD 40
https://youtu.be/c_a0khoy2mw?list=LL71k ... ATw&t=1379,
A tu maszyna do profesjonalnego płukania silnika.
https://www.youtube.com/watch?v=VwnyKpD7SBk
-
mari0
- Nowy T4
- 8
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Witam,
Chciałbym podzielić się przykrym doświadczeniem z tej zimy kiedy to dolewałem do swojego auta (T4 silnik VR6) oleju Mobil 10W40.
O tej marce oleju pisano już wcześniej, że podobno straciła na jakości odkąd rozlewają Mobila w PL.
Mój przypadek był następujący:
Rano, przy temperaturze na zewnątrz ok -4 stopnie chciałem dolać oleju do silnika bo zauważyłem niski poziom.
Odkręciłem więc korek, wyjąłem bańkę oleju z auta i tutaj zdziwienie bo olej miał konsystencję miodu, także bardzo słabo (powoli) lał się z bańki.
Wlanie 0,5 litra zajęło mi ok 1-2 minuty, niestety po sprawdzeniu na bagnecie - bez zmian. Dolałem kolejne 0,5 litra i dalej stan na bagnecie się nie zmienił.
Cała operację przeprowadzałem na rozgrzanym wcześniej silniku.
Po odpaleniu auta i przejechaniu ok 1km wyrzuciło mi olej z uszczelki chłodnicy oleju. Być może to tylko przypadek albo też ten "miodowy' olej przyczynił się do takiego wycieku na słabej już uszczelce chłodnicy oleju.
Generalnie olej Mobil 10W40 już z auta usunąłem i zastąpiłem olejem 5W40 (Lotos Synthetic Plus) bo od dłuższego czasu powątpiewałem w sens stosowania 10W40 skoro specyfikacja tego auta wskazuje na olej 5W40. Przy spuście oleju Mobil 10W40 (po niecałych 10tkm) wyglądał on dosyć nieciekawie, czarny i zauważalnie gęsty mimo dolania do niego przed spuszczeniem ok 400ml nafty.
Stosowne pytania zadałem już do producenta Mobila, niestety jeszcze bez odpowiedzi.
Pozdrawiam
Chciałbym podzielić się przykrym doświadczeniem z tej zimy kiedy to dolewałem do swojego auta (T4 silnik VR6) oleju Mobil 10W40.
O tej marce oleju pisano już wcześniej, że podobno straciła na jakości odkąd rozlewają Mobila w PL.
Mój przypadek był następujący:
Rano, przy temperaturze na zewnątrz ok -4 stopnie chciałem dolać oleju do silnika bo zauważyłem niski poziom.
Odkręciłem więc korek, wyjąłem bańkę oleju z auta i tutaj zdziwienie bo olej miał konsystencję miodu, także bardzo słabo (powoli) lał się z bańki.
Wlanie 0,5 litra zajęło mi ok 1-2 minuty, niestety po sprawdzeniu na bagnecie - bez zmian. Dolałem kolejne 0,5 litra i dalej stan na bagnecie się nie zmienił.
Cała operację przeprowadzałem na rozgrzanym wcześniej silniku.
Po odpaleniu auta i przejechaniu ok 1km wyrzuciło mi olej z uszczelki chłodnicy oleju. Być może to tylko przypadek albo też ten "miodowy' olej przyczynił się do takiego wycieku na słabej już uszczelce chłodnicy oleju.
Generalnie olej Mobil 10W40 już z auta usunąłem i zastąpiłem olejem 5W40 (Lotos Synthetic Plus) bo od dłuższego czasu powątpiewałem w sens stosowania 10W40 skoro specyfikacja tego auta wskazuje na olej 5W40. Przy spuście oleju Mobil 10W40 (po niecałych 10tkm) wyglądał on dosyć nieciekawie, czarny i zauważalnie gęsty mimo dolania do niego przed spuszczeniem ok 400ml nafty.
Stosowne pytania zadałem już do producenta Mobila, niestety jeszcze bez odpowiedzi.
Pozdrawiam
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Jak był gęsty to nie potrzebnie liczyłeś na to, że zobaczysz jego stan na bagnecie, trzeba było zrobić na tym miodzie kilkanaście km i wtedy sprawdzić, uszczelkę mogło wywalić przez zbyt duży stan no i pomijam sens stosowania tak gęstych olejów... 5W40 Amsoila w dieslu i nie chce nic innego, w benzynowej Toyocie mam 0W20 i też lata wzorowo.
-
arturh
- Początkujący T4
- 6
- Tematy: 1
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam wszystkich forumowiczów!
to mój pierwszy post na forum, w poniedziałek kupiłem T4 Caravelle 2.5TDI 102KM. Jako, że z forum zapoznaję się już od jakiegoś czasu za Waszą namową kupiłem olej syntetyczny 5W40 Valovoline MaxLife (VW 505 00). Poprzedni właściciel lał półsyntetyk 10W40 Castrol a jeszcze wcześniejsi nie wiem...Zamówiłem również płukankę Liquy Moly. Mam nadzieję, że odłożony przez lata nagar nie okaże się jedynym elementem trzymającym silnik w kupie :) Chciałem zapytać czy wlanie płukanki do obecnego oleju i filtra a później ich wymiana na nowe będzie okay? W sensie czy stary filtr oleju wyłapie cały nagar, czy raczej powinienem zmienić filtr na nowy, zrobić półkankę a później wymienić olej i znów nowy filtr.
to mój pierwszy post na forum, w poniedziałek kupiłem T4 Caravelle 2.5TDI 102KM. Jako, że z forum zapoznaję się już od jakiegoś czasu za Waszą namową kupiłem olej syntetyczny 5W40 Valovoline MaxLife (VW 505 00). Poprzedni właściciel lał półsyntetyk 10W40 Castrol a jeszcze wcześniejsi nie wiem...Zamówiłem również płukankę Liquy Moly. Mam nadzieję, że odłożony przez lata nagar nie okaże się jedynym elementem trzymającym silnik w kupie :) Chciałem zapytać czy wlanie płukanki do obecnego oleju i filtra a później ich wymiana na nowe będzie okay? W sensie czy stary filtr oleju wyłapie cały nagar, czy raczej powinienem zmienić filtr na nowy, zrobić półkankę a później wymienić olej i znów nowy filtr.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Daruj sobie płukankę, a wtedy nie będziesz miał dylematów <cool> . Dobry olej sam wszystko powoli wypłucze.
-
arturh
- Początkujący T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Nawet przy przejściu z półsyntetyka castrola? Mam o nim dosyć złe zdanie....
Wtedy zwiększyć czasookres wymiany oleju?
Wtedy zwiększyć czasookres wymiany oleju?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja robiłem nawet 5000 km. Tylko później ja już przechodzę z " łagodnego syntetyka " ( takim jest MaxLife ) na coś mocniejszego jeśli nie ma niepożądanych efektów. Przy TDI ważne aby miał normę A3/B4.
-
BocianEB
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Auto: 1997 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Pochwal się czym zalewasz VR6
Cześć,
jestem świeżak i całe szczęście nie z Biedronki :D
ale do brzegu jak górnicy godajo.
Szukałem dobrej oliwy dla swojej zagazowanej panny VR6 i wpadłem na taki oto olej:
Motul Specific CNG-LPG 5W40
Brać i lać?
Nalotu 350tyś. jak budzik pokazuje :) a wiadomo jak może być.
Ciekaw jestem Waszego zdania o tej oliwie.
Zapraszam do panelu dyskusyjnego.
jestem świeżak i całe szczęście nie z Biedronki :D
ale do brzegu jak górnicy godajo.
Szukałem dobrej oliwy dla swojej zagazowanej panny VR6 i wpadłem na taki oto olej:
Brać i lać?
Nalotu 350tyś. jak budzik pokazuje :) a wiadomo jak może być.
Ciekaw jestem Waszego zdania o tej oliwie.
Zapraszam do panelu dyskusyjnego.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
Re: Pochwal się czym zalewasz VR6
zdecydowanie nieeBocianEB pisze:Szukałem dobrej oliwy dla swojej zagazowanej panny VR6 i wpadłem na taki oto olej:
Brać i lać?
szukaj pełnego syntetyka z norma VW 502.00
sam mam T4 w benzynie +LPG nalotu ponad 400kkm (ponad 200kkm na lpg) i leje do niego Valvoline Synpower 5W40
-
Luki92
- Nowy T4
- 5
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Cześć,
Panowie jestem tu nowy więc sory za odgrzewanego kotleta. Kupiłem T4 1.9 68KM Przebieg 460k chcę wymienić olej. Jaki polecacie jakim najlepiej zalać.
Panowie jestem tu nowy więc sory za odgrzewanego kotleta. Kupiłem T4 1.9 68KM Przebieg 460k chcę wymienić olej. Jaki polecacie jakim najlepiej zalać.
-
barton-wlkp
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Witam
Szukajka nie dała mi wyników na hasło "Pemco iDrive 210", nawet samo PEMCO nie daje wyników.
Połączenie tego oleju z silnikiem AAB w T4 to dobry/zły pomysł?
Szukajka nie dała mi wyników na hasło "Pemco iDrive 210", nawet samo PEMCO nie daje wyników.
Połączenie tego oleju z silnikiem AAB w T4 to dobry/zły pomysł?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
A skąd pomysł na to Pemco? Według Wujka Gugla to półsyntetyczny 10w-40, czyli taki jak do AAB
-
barton-wlkp
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Możesz lac, ale to zależy jaki jest stan silnika. Ja do swojego (ponad 625000 km. nalotu) w porze ciepłej leję mineralny 20W-50
-
barton-wlkp
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
-
barton-wlkp
- Początkujący T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Multivan używany do turystyki. Ciężarów nie wozi. 3-4 osoby + 100-200 kg.
Jeżdżony 60-90 km/h. Czasem góry, zwykle dłuższe przebiegi.
Jeżdżony 60-90 km/h. Czasem góry, zwykle dłuższe przebiegi.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
taka historia
jakis czas temu zakupiłem pracownikom na dojazdy do pracy passata b5 fl 1,9tdi 105ps z przebiegiem (na liczniku) 450kkm
nie pytając jaki olej wlany od razu zaaplikowałem valvoline allclimate c3 5w40
po paru tyś z silnika zaczęło cieknąc jak ze świni <38>
do zrobienia poleciało: simering na wale, uszczelka miski oraz uszczelniacze na pompowtryskach
aktualnie auto robi 5kkm na miesiąc i od wymiany do wymiany co 15kkm dolewany jest 0,5l oleju
na dzień dzisiejszy ma 0,5mln km (licznikowe ;) ) silnik suchy, auto lata bez problemu
nie bać sie syntetyków
jakis czas temu zakupiłem pracownikom na dojazdy do pracy passata b5 fl 1,9tdi 105ps z przebiegiem (na liczniku) 450kkm
nie pytając jaki olej wlany od razu zaaplikowałem valvoline allclimate c3 5w40
po paru tyś z silnika zaczęło cieknąc jak ze świni <38>
do zrobienia poleciało: simering na wale, uszczelka miski oraz uszczelniacze na pompowtryskach
aktualnie auto robi 5kkm na miesiąc i od wymiany do wymiany co 15kkm dolewany jest 0,5l oleju
na dzień dzisiejszy ma 0,5mln km (licznikowe ;) ) silnik suchy, auto lata bez problemu
nie bać sie syntetyków
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Panowie, a co myślicie na temat tego oleju: XADO Atomic Oil +REVital 5w40 SM/CF A3/B3/B4/C3 5L
https://allegro.pl/oferta/xado-atomic-o ... 0701895702
https://allegro.pl/oferta/xado-atomic-o ... 0701895702
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Znajdź gdzieś kartę techniczną z danymi tego oleju to wtedy można się wypowiadać. Nie jest to syntetyk estrowy czy PAO tylko hydrokrak. Bo z opisu to jakbym czytał o oleju z dodatkiem Ceramizera. Zresztą wchodząc na ich stronę faktycznie maja sporą gamę produktów naprawiajacych silniki.
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Napisałem do nich, żeby mi przesłali kartę techniczną, natknąłem się gdzieś w necie na ten olej i dla tego zadałem pytanie, może ktoś stosował albo słyszał opinie o nim.
-
milan1919
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Jaki olej 2.5tdi 102km
Witam. Moje t4 z silnikiem 2.5tdi 102km rok 2000 czas na poerwszą przeze mnie wymiane oleju i tu pytanie jaki olej zalać na pasie przednim jest napisana niby norma 506.00 wychodzi na to że to będzie w większości 0w/30 wcześniej myślałem żeby zalać mu castrol 5w/40 tam jest chyba norma 505.00 i co teraz? Jakie oleje wy stosujecie? Z góry dzięki.