T4 silniki Diesla
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: T4 silniki Diesla
Pytanko co do silnika diesel.
Czy "zwykła pompa" jest związana z jakimś konkretnym typem silnika czy nie?
Czy faktycznie silnik z takim rozwiązaniem jest mniej zawodny?
Czy "zwykła pompa" jest związana z jakimś konkretnym typem silnika czy nie?
Czy faktycznie silnik z takim rozwiązaniem jest mniej zawodny?
-
Mirekm71
- Forumowicz T4
- 8
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- Opis: http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=30&t=16061
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
marcinkos pisze:Adampio pisze:No to już mam pierwsze wrażenia z jazdy "dyzlem" 2,4D. Na pusto, w ruchu miejskim (do 60km/h) nic mi więcej nie potrzeba do szczęścia <yahoo>
Miał może kolega okazje porównać go z 1,9 / 1,9 TD lub 2,5 TD ?
Obecnie mam podobny dylemat i poszukuję informacji .
Nastawiłem się na 1,9 TD z racji na dobre opinie , ekonomię oraz fakt ze nie planuję wozić dużych ładunków / ciągać ciężkich przyczep .
Ale samochód ma być używany dookoła domu jak i w trasy więc ekonomia oraz dobre przyspieszenie i znośna prędkość w trasie najlepiej ok 120 tez ma tutaj dla mnie znaczenie :)
Zakupiłem niedawno 1,9td. Wożę quada albo motocykl, przyczepka na krótkie dystanse. Jak dla mnie wystarczy, prędkość granicy ciszy to 110 km/h, czyli mniej o 10 niz jeźdze każdym innym samochodem, dynamika.... <58> , taaa co to ja pisałem. W zimie palił ponad 10 na krótkich odcinkach a jak zrobiło się ciepło i wyjechałem pojeździć to po 100km wskazówka drgnęła, ledwie drgnela. Rozbuja się do 140 ale jak pisałem 110 jest spoko a 120 to taka granica rozsądku, 130wrazie potrzeby, 140- 4200obrotow.
Autostrada nie jeżdżę i nie zamierzam a nawet te 100 km mogę jechać godzinę zamiast 45 minut.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
@marconkos: niestety moj Multek to jedyny T4 jakim jeździłem, no i nie jestestem reprezentatywny bo to moj pierwszy diesel w życiu (pierwsze ćwierć wieku jeździełem tylko benzyniakami) a Teczka jest tylko wycieczkowa. Ale w tzw.międzyczasie poznałem jeszcze zalety wolnoobrotowego silnika w jeździe poza asfaltem.
-
Krzychu 480
- Nowy T4
- 7
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam serdecznie wszystkich.
Jestem szczęśliwym posiadaczem od 8,5 roku T4 Multivan 2.4D Bardzo fajne auto jak dla mnie w eksploatacji i serwisowaniu. Zrobilem nim prawie 200tys.km. A 4 miesiace temu kupilem jeszcze 2.5TDI Furgon. To jeszcze fajniejsze auto. Obydwa sa w longu. Uzywam ich w zaleznosci od potrzeb. Wczesniej jezdzilem przez 6lat 1.9tdi w firmie (ok 150 tys.km). W planie mam kupic jeszcze jeden (bude) i zrobic z niego przyczepe.
Jestem szczęśliwym posiadaczem od 8,5 roku T4 Multivan 2.4D Bardzo fajne auto jak dla mnie w eksploatacji i serwisowaniu. Zrobilem nim prawie 200tys.km. A 4 miesiace temu kupilem jeszcze 2.5TDI Furgon. To jeszcze fajniejsze auto. Obydwa sa w longu. Uzywam ich w zaleznosci od potrzeb. Wczesniej jezdzilem przez 6lat 1.9tdi w firmie (ok 150 tys.km). W planie mam kupic jeszcze jeden (bude) i zrobic z niego przyczepe.
-
Maciej87
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Syncro
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
cześć!
przeczytałem wątek, zapoznałem się z tabelką. Jeśli chodzi o silniki diesla 102 konne (ACV, AUF, AXL, AYC) - czy są jakieś znaczące różnice między wersjami? Chodzi mi o wątek praktyczno- użytkowy. Nie jestem mechanikiem i raczej sam nie zamierzam robić poważnych napraw w silniku. Chodzi mi o spalanie, usterkowość itp. Mam zamiar kupić 2.5 Tdi. Czy warto szukać samochodu z konkretnym silnikiem czy różnice w użytkowaniu są tak nie istotne, że nie warto sobie zawracać tym głowy?
przeczytałem wątek, zapoznałem się z tabelką. Jeśli chodzi o silniki diesla 102 konne (ACV, AUF, AXL, AYC) - czy są jakieś znaczące różnice między wersjami? Chodzi mi o wątek praktyczno- użytkowy. Nie jestem mechanikiem i raczej sam nie zamierzam robić poważnych napraw w silniku. Chodzi mi o spalanie, usterkowość itp. Mam zamiar kupić 2.5 Tdi. Czy warto szukać samochodu z konkretnym silnikiem czy różnice w użytkowaniu są tak nie istotne, że nie warto sobie zawracać tym głowy?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Wszystko jest na forum opisane. AUF tylko w automacie, AYC to tak rzadka konstrukcja i identyczna z ACV, że nikt nie wie czym się różnią, AXL tylko w syncro od 2001 dolot jak w 151 km z dużym ic i turbina na zmiennej geometrii
-
Pawel1990
- Nowy T4
- 3
- Tematy: 0
- Model:
- Kontakt:
Witam potrzebuje wymienic 1.9d na 1.9 td i czy skrzynia biegow jest taka sama???