swap TD -> TDI
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Rozrząd nie powinien być przestawiony, pali od dotknięcia. Nie kopci tylko ten błąd. N o itakie wartości na biegu jałowym.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Jeździ to w ogóle ? W drugim okienku powinno być około 50, wartość 255 to kąt tragicznie przyspieszony. Nie wiem jak 1Z ale w ACV powyżej 200 są problemy z przyspieszaniem poniżej 2600obr i silnik chodzi twardo jak sieczkarnia.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Brat mówi że troszkę lepiej niż stary ABL. Do mojego VR6 nie ma co porównywać. Wiem że w drugim okienku musi być 50, inne wartości tez nie są dobre, ale jak to zmienić. Dziwne jest to że po odpaleniu silnik ładnie pracuje.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Jeżeli przestawisz zapłon powyżej pewnej wartości, to na kompie pokaże 255 stopni i obojętnie czy jest zbyt wczesny, czy zbyt późny. Po prostu wyszedł poza skalę.
-
tomek16208
- Nowy T4
- 7
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
-
peterss@ABL_TDI
- Nowy T4
- 6
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
A ja z innej beczki bo nie mogę znaleźć.
Przełożyłem serducho ABL na 1Z i mam mały problem i pytanie:
Problemem jest wskaźnik temperatury bo nie działa (wiązka z golfa III 97 rok) - jak to uruchomić ???
Pytanko czy bez impulsatora prędkości będzie działał tempomat ?
Przełożyłem serducho ABL na 1Z i mam mały problem i pytanie:
Problemem jest wskaźnik temperatury bo nie działa (wiązka z golfa III 97 rok) - jak to uruchomić ???
Pytanko czy bez impulsatora prędkości będzie działał tempomat ?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Nie będzie.peterss@ABL_TDI pisze:Pytanko czy bez impulsatora prędkości będzie działał tempomat ?
-
Ralph998
- Nowy T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
Witam.
Od razu przepraszam jestem nowy gdybym cos zrobił nie zgodnego z regulaminem to bardzo przepraszam. Zakupiłem cararvelle t4 1z zrobiony na multivana/. silnik padniety ale z tego co widze to był 1 z prosze powiedziec jakie graty musze przełozyc od abl. zakupilem uzywany silnik 1 z. wiem ze miche smoka w misce, łapę silnika. teraz mam dylemat bo mam 2 różne alternatoryy czy oryginalny od 1 z podejdzie nie bedzie zawadzać? bo niby ten wczesniejszy nie wiem czy został od abl ale jest mniejszy troszkę o tego i nie ma napinacza rolkowego tylko napinany jest srubą. Bardzo potzrebuje namiar na Mikoli jestem również z okolic rzeszowa wiem ze on najblizej siedzi w swapie.
Była skrzynia CRN do t4 multivan.
Swap 1z podejdzie od passata 1z kod skrzyni CHU ?
Pozdrawiam.
Od razu przepraszam jestem nowy gdybym cos zrobił nie zgodnego z regulaminem to bardzo przepraszam. Zakupiłem cararvelle t4 1z zrobiony na multivana/. silnik padniety ale z tego co widze to był 1 z prosze powiedziec jakie graty musze przełozyc od abl. zakupilem uzywany silnik 1 z. wiem ze miche smoka w misce, łapę silnika. teraz mam dylemat bo mam 2 różne alternatoryy czy oryginalny od 1 z podejdzie nie bedzie zawadzać? bo niby ten wczesniejszy nie wiem czy został od abl ale jest mniejszy troszkę o tego i nie ma napinacza rolkowego tylko napinany jest srubą. Bardzo potzrebuje namiar na Mikoli jestem również z okolic rzeszowa wiem ze on najblizej siedzi w swapie.
Była skrzynia CRN do t4 multivan.
Swap 1z podejdzie od passata 1z kod skrzyni CHU ?
Pozdrawiam.
-
HIPEKJAZDA
- Nowy T4
- 6
- Model:
- Kontakt:
-
Miki19953
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Auto: Ulep
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam! Podpowie ktoś jaki kolor wtyczki do n75 (afn) i jaki kolor kabelków do tej wtyczki, oraz to samo do czujnika cisnienia w ukł. dolotowym? Z góry sory za amatorke ale niechce mi sie pruć całej wiązki zeby to zrobic ze schematu. Wiem ze kolory wtyczek mogą byc różne jak i kable tez moga być nieco inne, może multimetrem jakoś sie upewnie? Dzięki pozdro!
-
Damian_106@wp.pl
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
Swap t4 1 9 tdi obrotomierz
Witam. Zmieniłem silnik 1.9 tdi 1z z Passata b4 zostały mi jeszcze pojedyncze kable czy ktoś mi pomoże opisać od czego one są?
Nie działa mi obrotomierz i pali się kontrolka oleju.
Nie działa mi obrotomierz i pali się kontrolka oleju.
-
kuba4321
- Nowy T4
- 7
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
1.9 TDI AFN - doprowadzenie sygnału prędkości do ECU
Cześć,
Bardzo chcę mieć w T4 tempomat.
Mam w nim obecnie silnik 1.9 TDI AFN, magik robiący przekładkę zostawił zegary z prędkościomierzem na linkę i jak się zdaje nie ma w aucie impulsatora.
Do tempomatu zamontował mi wyprowadzenia na przyciski, czujniki przy pedałach, aktywował mi go nawet programem, lecz ten nie działa - powód - prędkość auta wg. komputera to cały czas 0 km/h.
Czytałem już przez długi czas zarówno tutaj, jaki i na t4-wiki.de tematy związane z tempomaterm, udało mi sie wyciągnąć z zegarów sygnał prędkości (czujnik halla przy gnieździe linki prędkościomierza).
Chciałbym teraz doprowadzić ten sygnał do komputera - nie mam pojęcia jak to zrobić. Zgaduję, że pewnie bezpośrednio do ukrytego gdzieś pod maską komputera silnika, lecz czy podzieli sie ktoś ze mną wiedzą, odnośnie tego, gdzie tam go wpiąć?
Pozdrawiam, Kuba.
Bardzo chcę mieć w T4 tempomat.
Mam w nim obecnie silnik 1.9 TDI AFN, magik robiący przekładkę zostawił zegary z prędkościomierzem na linkę i jak się zdaje nie ma w aucie impulsatora.
Do tempomatu zamontował mi wyprowadzenia na przyciski, czujniki przy pedałach, aktywował mi go nawet programem, lecz ten nie działa - powód - prędkość auta wg. komputera to cały czas 0 km/h.
Czytałem już przez długi czas zarówno tutaj, jaki i na t4-wiki.de tematy związane z tempomaterm, udało mi sie wyciągnąć z zegarów sygnał prędkości (czujnik halla przy gnieździe linki prędkościomierza).
Chciałbym teraz doprowadzić ten sygnał do komputera - nie mam pojęcia jak to zrobić. Zgaduję, że pewnie bezpośrednio do ukrytego gdzieś pod maską komputera silnika, lecz czy podzieli sie ktoś ze mną wiedzą, odnośnie tego, gdzie tam go wpiąć?
Pozdrawiam, Kuba.
-
Macko137
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Kontakt:
ABL na ALH
Witam mam pytanie odnośnie zmiany silnika z 1.9td 68KM ABL na ALH 90KM, czy może zostać pompa wtryskowa z abla, i jak z resztą tzn.skrzynia, łapy silnika, ktoś robił coś takiego?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: 1.9 TDI AFN - doprowadzenie sygnału prędkości do ECU
Zaraz nas pewnie Admin pogoni bo to wątek swapowy, ale opisz jak wydobyłeś sygnal z licznika? U mnie (przedliftowy licznik do AAB) jest taki czujnik ale nie mogę znaleźć rozpiski pinówkuba4321 pisze:udało mi sie wyciągnąć z zegarów sygnał prędkości (czujnik halla przy gnieździe linki prędkościomierza)
-
sempu8
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
t4 2.4 swap na 1.9 110 ahu
Witam panowie i być morze panie.potrzebuje dowiedzieć się co potrzebuje do swapu silnika z 2.4 na 1.9 ahu
Wiec kupilem cale a3 1.9 110hp i jakie graty mi są potrzebne do tego żeby w miarę sprawnie przełorzyc silnik
Napewno lape silnika z 1.9 z t4
słyszalem cos o misce i pomnpie oleju z 1.9
i ciekawi mnie jak temat sprzegła jak tam frezy na tarczy t4 i a3 dociski z czego to brać??
prosze o podpowiedz
Wiec kupilem cale a3 1.9 110hp i jakie graty mi są potrzebne do tego żeby w miarę sprawnie przełorzyc silnik
Napewno lape silnika z 1.9 z t4
słyszalem cos o misce i pomnpie oleju z 1.9
i ciekawi mnie jak temat sprzegła jak tam frezy na tarczy t4 i a3 dociski z czego to brać??
prosze o podpowiedz
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Pokaż fotę tego silnika z tego A3, 1.9 AHU miało 90KM i nie kojarzę takiego silnika w Audi ale może jestem w błedzie.
-
majsteer
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Witam ,podpinam się do tematu , ale z innym pytaniem .1,8 turbo z audi a4 150ps czy spasuje ze skrzynią o2B ,EVU z 2,5 benzyna ,zakupiłem już audi ,przymierzam się do swapu .Jestem nowy na forum ,może w złym miejscu pisze ,nie wiem .W dziale napędy czy skrzynie zamieściłem nowy temat i dostałem namiary na Vikinga dlatego pisze .Pozdrawiam wszystkich
-
sempu8
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Numery silnika sa nie czytelne tylko zdjecie silnika jako takiego
-
sempu8
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
jednak czytelne widze AHF
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
To jest ASV lub AHF 110km, nalepka na pokrywie rozrządu powinna pokazać (o ile się nie starły napisy lub pokrywa z tego motoru).sempu8 pisze:Numery silnika sa nie czytelne tylko zdjecie silnika jako takiego
Tak czy owak rzeźba taka sama jak z PDkiem co nie dla każdego jest do przeskocznia.
-
sempu8
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
czyli nie bedzie łatwo ??
z czym moga być największe problemy ? czy mechanicznie czy elektrycznie??
czy siądzie skrzynia??
czy beda pasowały łapy z 1.9 td??
no niewiem co jeszcze moze nie pasować
Chodzi mi czy mechanicznie beda problemy czy tylko z elektryka ??
z czym moga być największe problemy ? czy mechanicznie czy elektrycznie??
czy siądzie skrzynia??
czy beda pasowały łapy z 1.9 td??
no niewiem co jeszcze moze nie pasować
Chodzi mi czy mechanicznie beda problemy czy tylko z elektryka ??
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nic nie będzie pasować, jak spinasz to z T4 skrzynią to łapa od strony rozrządu do zrobienia na nowo, na grupach UK widziałem te silniki w teczkach więc da się. Miski oleju i smok pompy też przerabiali bo kąt silnika będzie totalnie inny niż ori w osobówce.
-
majsteer
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Tak ,to wiem ,smok do przerobki ,lapa od strony rozrzadu i wiele innych rzeczy .Podobno skrzynia 02B podchodzi bez adaptera do 1.8 t,ale nie jestem pewny, roznie pisza.Viking podobno swapowal cos takiego ,niestety nie mam odpowiedzi ,gdyby ktos mial namiary na kogos badz sam miel konkretne info to bede wdzieczny ,pozdro
-
MajkelMajk
- Nowy T4
- 6
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Witam. Podepnę się pod glowny temat
Licznik od t4 abl polift 00 - dawca passat b4 1Z 96 rok
Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi co i jak spiąć ?
Licznik od t4 abl polift 00 - dawca passat b4 1Z 96 rok
Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi co i jak spiąć ?
-
_adams_
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Witam, Panowie mam na oku silnik AUH z Golfa 3 bez wiązki. Można mu zapodać wiązkę i ECU z innego TDI? Będzie chodził, z jakich silników szukać wiązki?