specyfiki i dodatki do ON

Płyny, filtry, paski, świeczki i inne rzeczy, o które warto dbać.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Ronin78
Aktywny T4

Answers: 0
7
Last active: -
Tematy: 6
Model:
Auto: MULTIVAN T4
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Re: specyfiki i dodatki do ON

Nieprzeczytany post autor: Ronin78 »

Wlewając jednego diesla strasznie mi go spienia, po odcięciu pistoletu ledwo ledwo jestem w stanie zmieścić w baku 10l więcej - wlewając innego diesla nie spienia tak bardzo i spokojnie dolewam powoli 12l więcej. Sytuacja nie raz czy dwa zaistniała, a powtarza się zawsze. Różne paliwa - różne spienienie - moim zdaniem ma to związek z tym jak bardzo tłuste jest paliwo.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Nie, ma to związek z pakietem dodatków w tym dodatków przeciw pienieniu. Polecam sobie poczytać http://www.paliwa.pwr.edu.pl/sites/defa ... 20N1_0.pdf
Ronin78
Aktywny T4

7
Tematy: 6
Model:
Auto: MULTIVAN T4
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 15 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Ronin78 »

No i temat się uzupełnia. Zwykły ON Orlenu mocno się pieni, a ON Verva już nie - jest to zjawisko powtarzalne od kilku miesięcy zwracam na to uwagę i zawsze się sprawdza przy tankowaniu. Z kolei naczytałem się sporo głosów o tym, że właśnie te dodatki, które "ulepszają" paliwo - aby się między innymi nie pieniło - znacząco pogarszają jego właściwości smarne. "Tłusty" ON staje się ON -em o kiepskich właściwościach smarujących. Pomimo tego, że liczby cetanowe paliw premium są lepsze - układy wtryskowe, pompy - to wszystko dostaje po dupie bardziej, aniżeli na zwykłym ON. Dolałem teraz do pełnego zbiornika Orlen VERVY 330ml oleju ORLEN 2T semisynthetic, którego temperatura zapłonu jest pomiędzy 70-80C, własnie po to aby polepszyć smarność "tłustość" ropy. Już na wakacjach kiedy rozlałem trochę Vervy na kostkę brukową zmieniając filtr paliwa zdziwiłem się że po kilku dniach nie było po niej żadnego śladu. Z czasów PRL pamiętam, że jak ktoś coś takiego odwalił na ulicy to ślady ropy trwały i kilka miesięcy - stąd poruszam tłustość, smarność, bo wiadomo im większa tym ślad trwalszy. Jak wykorzystam ta butelkę Orlenu 2T Semi to zamówię dodatek AMSOILA - tym bardziej że idzie zima i chyba będę szerokim łukiem omijał paliwa premium.

Na naszych stronach wiele odczuć pozytywnych, ale ciężko o jakieś badania, testy, porównania, znalazłem coś z 2014 i wynika tu niewielka poprawa kultury pracy jednostki napędowej przy domieszce 2T:
https://www.czasopismologistyka.pl/arty ... 25-artykul
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Jestem ciekawy bo gdzieś przeczytałem o Schellu V-power, że oprócz dodatków lepiej czyszczących układ paliwowy ma także więcej dodatków smarujących go. Niebawem się okaże, mój zawór N108 jest bardzo czuły na wszelkie braki " smarności ", a na stacji Schella mam promocję do końca roku, że w każdy wtorek V-power jest w cenie zwykłego i od miesiąca tankuje tylko jego. Zobaczymy czy zawór się przytrze jak zwykle gdy tylko paliwo jest suche lub kiepskie czy nie.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

To daj znać, bo ja też przeważnie tankuję na Shell'u.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eksploatacja i obsługa”