rozmiary i nośność felg
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Re: rozmiary i nośność felg
To nie jest jakiś nadzwyczajny rozmiar ! Komfort jest taki sam jak przy kole 225/60/r16 . Cięższe te 17ki więcej nie będą niż 16ki więc i spalanie nie wzrośnie . no chyba że przeskakujesz z 15ek 195/70/r15 , wtedy różnicę zauważysz od razu .
Ja na lato szykuję 17ki ProjektZWO 8,5J ale z racji że mają fajną szerokość , uderzam tym razem w oponę 235/45/r17
Ja na lato szykuję 17ki ProjektZWO 8,5J ale z racji że mają fajną szerokość , uderzam tym razem w oponę 235/45/r17
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Znalazłem dawcę felg o nośności odpowiedniej dla t4, rozstaw 5x112, et40, 15-20". VW PHAETON. Np jak te że zdjęcia. Spory wybór wzorów w OEMie i ceny nie zwalające z nóg.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2019, 7:16 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Zdjęcia wstawiamy zgodnie z zasadami forum
Powód: Zdjęcia wstawiamy zgodnie z zasadami forum
-
Perła
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 Lang 1998
- podziekowal za post: 27 razy
- Kontakt:
Jeśli gdzieś już były odpowiedzi, to wybaczcie, ale nie znalazłem mimo przeczytania całego wątku.
Stare stalowe felgi (z otworami prostokątnymi) miały inne ET, nowsze stalowe felgi (z otworami okrągłymi).
W książce "Sam naprawiam samochód VW Transporter" H.R. Etzolda podają tak:
do XII 1995:
5,5 J x 14'' ET 51
6 J x 15 ET 44
7 J x 15 ET 35
od I 1996:
6 J x 15 ET 55
7 J x 15 ET 46
O 16 calach nie ma słowa, choć ktoś pisał, że były stalowe 16'' o ile pamiętam.
Pytanie brzmi dlaczego w tej książce piszą tak: "Od I 1996 samochód T4 jest wyposażony w zmienione kołe (inna jest głębokość przetłoczenia). Kół z samochodów do XII 1995 nie można stosować do samochodów nowszych." Dlaczego nie można, co się stanie? (pytanie I)
No i teraz tak. Do auta dostałem też zimówki 16'' na jakichś stalowych felgach, z numerami, ale trudnymi do odczytania. Jeździ się na tym fajniej, niż na jakichkolwiek stalowych 15'' jakie mam (a mam i stary typ stalówek i nowy). Jednak nie mam pewności, czy pod obciążeniem, skręconymi kołami i mocnym hamowaniu to będzie się właściwie zachowywać, nie będzie gdzieś trzeć. Stąd pytania:
- jakie powinno być optymalne ET dla 16'' (w różnych szerokościach), stalowych dla szerokiego zawieszenia? (pytanie II)
- od czego wziąć, żeby szerokość, ET, rozstaw, otwór centrujący i nośność były jak trzeba? (pytanie III) - T4 TDI 151 KM / VR6, Sharan / Alhambra / Galaxy? Coś jeszcze innego?
Wożę często ciężkie rzeczy.
EDIT:
https://t4-wiki.de/wiki/Rad podaje tak:
do XII 1995:
Stal 6Jx15H2 ET 44
Alu 7Jx15H2 ET 35
od I 1996:
Stal 6Jx15H2 ET 55
Stal 7Jx15H2 ET 46
Stal6Jx16H2 ET 53
Stal 7Jx16H2 ET 49
Alu 7Jx15H2 ET 46
Alu 7Jx16H2 ET 49
Alu 8Jx17H2 ET 45
Stare stalowe felgi (z otworami prostokątnymi) miały inne ET, nowsze stalowe felgi (z otworami okrągłymi).
W książce "Sam naprawiam samochód VW Transporter" H.R. Etzolda podają tak:
do XII 1995:
5,5 J x 14'' ET 51
6 J x 15 ET 44
7 J x 15 ET 35
od I 1996:
6 J x 15 ET 55
7 J x 15 ET 46
O 16 calach nie ma słowa, choć ktoś pisał, że były stalowe 16'' o ile pamiętam.
Pytanie brzmi dlaczego w tej książce piszą tak: "Od I 1996 samochód T4 jest wyposażony w zmienione kołe (inna jest głębokość przetłoczenia). Kół z samochodów do XII 1995 nie można stosować do samochodów nowszych." Dlaczego nie można, co się stanie? (pytanie I)
No i teraz tak. Do auta dostałem też zimówki 16'' na jakichś stalowych felgach, z numerami, ale trudnymi do odczytania. Jeździ się na tym fajniej, niż na jakichkolwiek stalowych 15'' jakie mam (a mam i stary typ stalówek i nowy). Jednak nie mam pewności, czy pod obciążeniem, skręconymi kołami i mocnym hamowaniu to będzie się właściwie zachowywać, nie będzie gdzieś trzeć. Stąd pytania:
- jakie powinno być optymalne ET dla 16'' (w różnych szerokościach), stalowych dla szerokiego zawieszenia? (pytanie II)
- od czego wziąć, żeby szerokość, ET, rozstaw, otwór centrujący i nośność były jak trzeba? (pytanie III) - T4 TDI 151 KM / VR6, Sharan / Alhambra / Galaxy? Coś jeszcze innego?
Wożę często ciężkie rzeczy.
EDIT:
https://t4-wiki.de/wiki/Rad podaje tak:
do XII 1995:
Stal 6Jx15H2 ET 44
Alu 7Jx15H2 ET 35
od I 1996:
Stal 6Jx15H2 ET 55
Stal 7Jx15H2 ET 46
Stal6Jx16H2 ET 53
Stal 7Jx16H2 ET 49
Alu 7Jx15H2 ET 46
Alu 7Jx16H2 ET 49
Alu 8Jx17H2 ET 45
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: MULTIVAN T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Tu Panowie macie fajny kalkulator graficzny z pomiarami co do mm:
https://www.wheel-size.com/calc/
Jeśli już to ustalcie sobie felgę i oponę wzorcową, najlepiej to co macie na aucie i potem każdy może sobie wklepać to co zamierza kupić i zobaczyć efekty zmian.
https://www.wheel-size.com/calc/
Jeśli już to ustalcie sobie felgę i oponę wzorcową, najlepiej to co macie na aucie i potem każdy może sobie wklepać to co zamierza kupić i zobaczyć efekty zmian.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Pytanie z innej beczki, jaką nośność powinna mieć alufelga? Czy 690kg na koło to nie zbyt mało? Rozkminiam temat felg na przyszłe lato i brakuje mi tej informacji.
Sorki za dubel odpowiedzi pod swoim postem, nie wiem jak to zmienić z tel. plus doczytałem że warto szukać +/- 800kg
Sorki za dubel odpowiedzi pod swoim postem, nie wiem jak to zmienić z tel. plus doczytałem że warto szukać +/- 800kg
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
690 to mało.
Posta edytujesz zaznaczając go (dotykasz palcem w polu posta - on zmienia podświetlenie) a następnie na górze po prawej masz taki młoteczek że śrubokrętem. Klikasz to i wybierasz edycję.
Posta edytujesz zaznaczając go (dotykasz palcem w polu posta - on zmienia podświetlenie) a następnie na górze po prawej masz taki młoteczek że śrubokrętem. Klikasz to i wybierasz edycję.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Panowie, a jeśli nie jeżdżę załadowany tylko używam T4 do wożenia dzieciaków to markowe 690kg obleci? Na przyszły sezon chcę skompletować koła i mam ciągle w głowie ten wzór:
https://www.sklepopon.com/felgi-alumini ... et30-25352, jest też opcja w ET 45 niestety cena już rośnie sporo https://www.sklepopon.com/felgi-alumini ... et45-25187 podjadę z ciekawości na wagę jak rozkładają się naciski w moim busie (tyle koła poza wagą / całość / przednie koła poza wagą) może to mi coś podpowie. Mam przeczucie, że felgi na których latam wcale nie mają więcej niż 690kg i zastrzeżeń brak, i są felgi ORI więc jakość markowa.
Dodam tylko, że na necie sporo fotek z T5, T6 na tych kołach, pytanie jak ET30 się zlicuje lub nie z nadwoziem auta.
https://www.sklepopon.com/felgi-alumini ... et30-25352, jest też opcja w ET 45 niestety cena już rośnie sporo https://www.sklepopon.com/felgi-alumini ... et45-25187 podjadę z ciekawości na wagę jak rozkładają się naciski w moim busie (tyle koła poza wagą / całość / przednie koła poza wagą) może to mi coś podpowie. Mam przeczucie, że felgi na których latam wcale nie mają więcej niż 690kg i zastrzeżeń brak, i są felgi ORI więc jakość markowa.
Dodam tylko, że na necie sporo fotek z T5, T6 na tych kołach, pytanie jak ET30 się zlicuje lub nie z nadwoziem auta.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Jest to zastanawiające, sprawdziłem u siebie co mam obecnie, bo auto po zakupie, ani opon, ani felg nie dobierałem, poprzedni właściciel używał go tylko do letnich wypadów na Chorwację (więc non stop trasa w wysokich temperaturach) - nie mam powodu aby nie wierzyć, przez 5 lat w CEPiKu przybyło za jego posiadania równomiernie 18kkm po mniej więcej 3.6kkm rocznie i do tego kilka innych aut pod domem, jeden Patrol do zabawy i inne zwyklejsze do jazdy codziennej. I na czym jeździł załadowany po dach na długie wakacyjne wojaże?
Felga 690kg
Opona o indeksie nośności 91, a więc... 615kg
Opony w ciągu miesiąca/dwóch powinienem zmienić na zimówki o indeksie 101 czyli 825kg i tak już ten komplet zostawię
I tak sobie myślę, że skoro taki komplet lata (690+615) - i jadąc ostatnio na krótkie wczasy trafiłem na kilka dziur w gorszej drodze i absolutnie nic się nie stało, to dlaczego (690+825) miałoby nie latać.
Oczywiście T4 wiele i wersji wiele, jak ktoś ładuje 1,5t cementu to owszem, ale jako auto rodzinne... inna inność.
Felga 690kg
Opona o indeksie nośności 91, a więc... 615kg
Opony w ciągu miesiąca/dwóch powinienem zmienić na zimówki o indeksie 101 czyli 825kg i tak już ten komplet zostawię
I tak sobie myślę, że skoro taki komplet lata (690+615) - i jadąc ostatnio na krótkie wczasy trafiłem na kilka dziur w gorszej drodze i absolutnie nic się nie stało, to dlaczego (690+825) miałoby nie latać.
Oczywiście T4 wiele i wersji wiele, jak ktoś ładuje 1,5t cementu to owszem, ale jako auto rodzinne... inna inność.
-
mirek13
- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Groszek TDI
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Ronin, poza tym, że auto latało i nic się nie stało, warto zajrzeć w zalecenia producenta auta, tak długo jak jest ok, to spoko.
Ale w sytuacji gdy coś się stanie, zwyczajnie ubezpieczyciel może odmówić pokrycia szkody z polisy i obciążyć Ciebie całymi kosztami, bo Twoje auto poruszało się na felgach/kołach innych niż zalecane przez producenta do tego samochodu.
Więc, biorąc pod uwagę materiały z czasów produkcji naszych teczek i materiały obecne, spełniając wymogi producenta, jeździmy z dużym zapasem, ale ubezpieczyciel to wredna wsza i czepia się każdego włosa, żeby tylko jak najmniej zapłacić.
Dyskusje na temat nośności felg i konieczności opon "c", są totalnie bez sensu, każdy zrobi jak chce, jednak dupochronem jest jazda na zalecanych przez producenta wartościach i indeksach, czy to się nam podoba, czy nie, i nie ma tu znaczenia z czym jeździsz, czy to ludzie, buraki, cement, czy powietrze.
Ale w sytuacji gdy coś się stanie, zwyczajnie ubezpieczyciel może odmówić pokrycia szkody z polisy i obciążyć Ciebie całymi kosztami, bo Twoje auto poruszało się na felgach/kołach innych niż zalecane przez producenta do tego samochodu.
Więc, biorąc pod uwagę materiały z czasów produkcji naszych teczek i materiały obecne, spełniając wymogi producenta, jeździmy z dużym zapasem, ale ubezpieczyciel to wredna wsza i czepia się każdego włosa, żeby tylko jak najmniej zapłacić.
Dyskusje na temat nośności felg i konieczności opon "c", są totalnie bez sensu, każdy zrobi jak chce, jednak dupochronem jest jazda na zalecanych przez producenta wartościach i indeksach, czy to się nam podoba, czy nie, i nie ma tu znaczenia z czym jeździsz, czy to ludzie, buraki, cement, czy powietrze.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
To oczywiście, że tak, tego jestem świadomy, próbuję gdzieś tam znaleźć złoty środek, żeby wilk był syty i owca cała, opona C czy XL jak najbardziej tak, felga powyżej 690 już mnie mierzi niezmiernie, wybór 18" niemal żaden :)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Podaj naciski na osie z tabliczki znamionowej to będzie wiadomo ile legalnie minimum muszą mieć felgi czy opony
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Widzę, że ten temat przewija się wszędzie i co kilka dni... Ronin ---> Możesz zamontować opony nawet o indeksie 88 - i możliwe, że też pojeździsz nawet rok albo dwa - ale pamiętaj, że nie jesteś sam na drodze - nie szukaj na siłę oszczędności i kombinacji. Twoją rozterką powinno być: czy zmontować Bridgestone, Michelin, czy Continental, i jak doprowadzić do ładnego wyglądu felgi dedykowane, zamiast cudować z wnioskami: jeździłem 4 lata i żyję - to nie forum BMW E36 - tutaj poziom racjonalnego myślenia jest znacznie wyższy.
Z doświadczenia wiem, że jak zamontujesz coś to zapomnisz o niebezpieczeństwach nieprawidłowego doboru i usterka zaskoczy Cię w najmniej spodziewanym momencie. Będziesz chciał reklamować felgi i podasz, że zamontowałeś do T4 - odrzucą reklamację, opony tak samo. Pomyślisz: A jest ładna pogoda to pojadę na Słowację - tylko 5km od granicy - albo do rzeszy - i wrócisz na lawecie... (wypadku nie chcę nawet przywoływać)
Ponadto nie licz, że na dziurawych drogach słabsze felgi będą wytrzymywały.
Z doświadczenia wiem, że jak zamontujesz coś to zapomnisz o niebezpieczeństwach nieprawidłowego doboru i usterka zaskoczy Cię w najmniej spodziewanym momencie. Będziesz chciał reklamować felgi i podasz, że zamontowałeś do T4 - odrzucą reklamację, opony tak samo. Pomyślisz: A jest ładna pogoda to pojadę na Słowację - tylko 5km od granicy - albo do rzeszy - i wrócisz na lawecie... (wypadku nie chcę nawet przywoływać)
Ponadto nie licz, że na dziurawych drogach słabsze felgi będą wytrzymywały.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2019, 10:10 przez MAZZY137, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Po pierwsze ja na razie sam nic nie montowałem - piszę o stanie nabytym auta i o tym jak to zmienić, żeby wilk był syty i owca cała. Sprawdziłem tabliczkę znamionową. Pierwsza oś 1510kg czyli 755kg na koło, druga oś 1230kg czyli 615kg na koło. Wezmę to pod uwagę w przypadku zakupu nowych felg. Znalazłem juz takie o nośności dużo wyższej tylko na ten czas mnie nie stać. Trzeba odkładać i nie marudzić :)
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Nie mam przy sobie dowodu, na tabliczce znamionowej mam jeszcze dwa zapisy 2620kg i 4500kg potem oś 1 - 1510kg i oś 2 - 1230kg
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ronin musze cie zmartwić, ale twoje felgi absolutnie nie są ORI <53> Te MAMy w originale wychodziły tylko w rozmiarze 19cali , 8.5J z etą 45.Ronin78 pisze:...Mam przeczucie, że felgi na których latam wcale nie mają więcej niż 690kg i zastrzeżeń brak, i są felgi ORI więc jakość markowa...
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
No spokojnie zrobię z tym porządek na konkretne 18 i całoroczne opony XL rozmiary 245/45 R18 są dość przystępne cenowo.
Kubek przy 18'' 7.5-8.5J w jakie et celować? 35-40? Rozważam coraz bardziej monoblock z Audi A8 ten model 4E0601025Q kupić, dać do renowacji na srebrną żarówkę, nie mogę jednak znaleźć informacji jaką mają nośność. Porównując nieco inaczej masy A8 od 1460 do 1860 zależnie od silnika i pełna ładowność 2460 kg, natomiast masa Multivana 1765kg i max ładowność 2650kg - to wszystko jest blisko, A8 latają po 200+ km/h gdzie ja nie wykraczam poza 120+ i drogą dedukcji powinno być ok.
Z monoblokami ciężko było mi się dogadać ze sprzedawcą i chyba tak miało być wpadły takie koła:
8Jx18H2 ET35 5x112, H2 czyli półciężarówki, ciężarówki – felgi „semi-drop”, 1szt waży 17kg, a na to w planach wielosezon 245/45
Kubek przy 18'' 7.5-8.5J w jakie et celować? 35-40? Rozważam coraz bardziej monoblock z Audi A8 ten model 4E0601025Q kupić, dać do renowacji na srebrną żarówkę, nie mogę jednak znaleźć informacji jaką mają nośność. Porównując nieco inaczej masy A8 od 1460 do 1860 zależnie od silnika i pełna ładowność 2460 kg, natomiast masa Multivana 1765kg i max ładowność 2650kg - to wszystko jest blisko, A8 latają po 200+ km/h gdzie ja nie wykraczam poza 120+ i drogą dedukcji powinno być ok.
Z monoblokami ciężko było mi się dogadać ze sprzedawcą i chyba tak miało być wpadły takie koła:
8Jx18H2 ET35 5x112, H2 czyli półciężarówki, ciężarówki – felgi „semi-drop”, 1szt waży 17kg, a na to w planach wielosezon 245/45
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czytamy uważnie cały temat <up>Ronin78 pisze:No spokojnie zrobię z tym porządek na konkretne 18 i całoroczne opony XL rozmiary 245/45 R18 są dość przystępne cenowo.
Kubek przy 18'' 7.5-8.5J w jakie et celować? 35-40?
Kubek pisze:Najlepsze według mnie et waha się w granicach 38-45 i to zależy od szerokości koła .Szukaj kół o szerokościach 7-8,5J Jak eta 38-42 to szerokość koła 7-7,5J . Jak eta 43-48 to szukaj kół o szerokościach 8-8,5J
Te koła świetnie by wygladały w dwuch szerokościach : 8.5J i 9.5 albo 10J - do tego lekki naciąg i gleba . Tak bym to ja widział <england>Ronin78 pisze:Z monoblokami ciężko było mi się dogadać ze sprzedawcą i chyba tak miało być wpadły takie koła:
Nie zakładaj 245/45 bo przy tej ET i szerokości felgi, opony będą tarły o ranty nadkoli .
Pamiętaj też ,że każda opona jest inna i inaczej leży na feldze . Niektóre mają rant ochronny felgi , co je lekko poszerza i tu mogą byś schody z upchaniem ich w nadkola .
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Z tego wszystkiego to chyba kupię zimówki XL na obecne felgi, a polerowane ranty zostawię jednak do lata 2020, czy 235/45 nadal będzie mogło obcierać?
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Słuchaj , ja nie wiem na jakiej oponie chcesz to posadzić i nie wiem jak bardzo masz obniżone auto <bezradny>Ronin78 pisze:czy 235/45 nadal będzie mogło obcierać?
Musimy sobie chyba wyjasnić pojecie " obcierać "
Pisząc to ,nie mam na myśli ,że wsiadając do auta , i ruszając do np. sklepu , będzie ci ta opona tarła o nadkole , nie!!! Mam na myśli to ,że np. lecąc sobie 130 na autobanie wpadniesz w jakąś nierówność ,łączenie delikatne asfaltu,uskok , gdzie dociśnie na moment autem do ziemi i to odczujesz na swoim siedzeniu bo dupsko ci troszke wciśnie w siedzisko na moment ( no nie wiem jak ci to opisać ) wtedy opona o tak dużym rozmiarze z felgą o tak niskim ET dobije do rantu nadkola - i to usłyszysz, co lepsze uwidzisz też na oponie !!! Albo będziesz np. zjezdzał z drogi na jakiejś nierówności na skreconych kołach , wtedy opona też zawadzi o nadkole itp .... KAPISZ ?????
https://imagizer.imageshack.com/v2/800x600q90/921/eBvwt8.jpg
Tu miałem taka sytuację ,że na ori 19ki z RS6 założyłem 235/40 /r19 i przy większych prędkościach na jakiś uskokach , auto dobijało właśnie do ziemi i z przodu opona potrafiła leciuteńko otrzeć się o rant .Ale jak widzisz było dość nisko ,a opona miała rant ochronny felgi . Potem opony zmieniłem na ToYo Proxes T1 225/40/19 XL 96 i było idealnie .
https://imagizer.imageshack.com/v2/800x600q90/921/OOTUeJ.jpg
Tu z kolei miałem jeszcze większą glebę i oponę 235/35/r19 , te same parametry co w RS6 czyli ORI MAM 19' 8.5J eta45 z tym że opony bez rantu ochronnego, co je nie poszerzało , wiadomo 5mm nizsze i było idealnie
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Wiem w czym rzecz, do dalszej dyskusji zrobię jakieś zdjęcia i pomiary. Dzięki na ten czas. Mam całą zimę żeby dobrze dobrać oponę. Przekopuję angielskie fora i nie taki diabeł straszny z tym ET35, zwróćcie uwagę na opisy zdjęć, że poniższe felgi to nie 8.0J tylko od 8.5J w górę
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Szkoda tylko że nie napisali ze żeby otworzyć przesuwane drzwi trzeba zamontować na listwie dystans odpychający te drzwi na zewnątrz żeby mogły minał wystajaca felgę 10J .Ronin78 pisze:Wiem w czym rzecz, do dalszej dyskusji zrobię jakieś zdjęcia i pomiary. Dzięki na ten czas. Mam całą zimę żeby dobrze dobrać oponę. Przekopuję angielskie fora i nie taki diabeł straszny z tym ET35, zwróćcie uwagę na opisy zdjęć, że poniższe felgi to nie 8.0J tylko od 8.5J w górę
Zauważyłeś jaka jest szerokość opony ? jej wymiary ? Ty będziesz zakładał taka oponę na 8J .
W tym czerwonym jest taki naciąg że jakby zaciągnął ręczny przy 30km/h i zarzucił dupą to ta opona by mu z tej 10J po prosty spadła ! A wszystko po to żeby zmieścić oponę w nadkole . Felga mu wystaje ,ale opona już nie !!!
Miałem podobnie . Przód 8.5J opona 225/50 , tył 10J opona 245/45
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f1fdb94645ce.jpg
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Dlatego problemem nie są felgi Et35 8J w tym momencie tylko odpowiednio dobrana guma, a decydując się strikte na lato mam spore pole manewru, problem jednak w tym, że chciałem mieć "trochę" gumy, a tu balonika raczej nie upcham, tak wygląda przód ET31 8.0 i tyl 8.5 przy ET35
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
W moim wątku opisałem sytuację, w skrócie, kupione koła nie dotarły bo sprzedawca rzekomo pomylił rozstaw śrub. Niemniej jednak dla potomnych wklejam fajną rozpiskę na którą trafiłem na forum UK - nie są to wszystkie możliwe kombinacje bo można jeszcze jakieś cudaki zmontować, ale są to rozwiązania bezpieczne z punktu widzenia prowadzenia itd.:
Suspension drop compatible combinations - czyli kompatybilne rozwiązania dla zglebionych aut:
16" wheels (offsets 7J = ET42/44/45)
215/55R16 97W XL (643mm)
17" wheels (offsets 7J = ET42/44/45)
225/50R17 98 XL (657mm)
235/45R17 97 XL (643mm)
18" wheels (offsets 8J = ET42/44/45)
235/45R18 98 XL (669mm)
245/40R18 97 XL (653mm)
Combinations incompatible with Suspension Drops (without bodywork modification) - kompatybilne dla standardowych zawiasów:
17" wheels (offset 7.5J / 8J = ET45*)
235/55R17 103XL (690mm*)
255/50R17 101 (687mm*)
18" wheels (offset 8J / 8.5J = ET45*)
245/45R18C 100 (678mm*) commercial tyre
255/45R18 103 (687mm*)
19" wheels (offsets 7.5J = ET45*)
245/40R19 98 XL (679mm*)
255/35R19 96 XL (661mm*)
Odnośnik:
https://www.vwt4forum.co.uk/showthread.php?t=42056
Suspension drop compatible combinations - czyli kompatybilne rozwiązania dla zglebionych aut:
16" wheels (offsets 7J = ET42/44/45)
215/55R16 97W XL (643mm)
17" wheels (offsets 7J = ET42/44/45)
225/50R17 98 XL (657mm)
235/45R17 97 XL (643mm)
18" wheels (offsets 8J = ET42/44/45)
235/45R18 98 XL (669mm)
245/40R18 97 XL (653mm)
Combinations incompatible with Suspension Drops (without bodywork modification) - kompatybilne dla standardowych zawiasów:
17" wheels (offset 7.5J / 8J = ET45*)
235/55R17 103XL (690mm*)
255/50R17 101 (687mm*)
18" wheels (offset 8J / 8.5J = ET45*)
245/45R18C 100 (678mm*) commercial tyre
255/45R18 103 (687mm*)
19" wheels (offsets 7.5J = ET45*)
245/40R19 98 XL (679mm*)
255/35R19 96 XL (661mm*)
Odnośnik:
https://www.vwt4forum.co.uk/showthread.php?t=42056
-
hdi
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
jak dobrze zrozumiałem z waszej dyskusji, jeżeli felga ma w oznaczeniu h2 to nadaje się do t4? mam takie aluski z audi a6 16cali, w sumie to jeździłem na nich t4 ale jak miałem załadować tonę to założyłem stalówki i tak zostało do dziś bo miałem i mam wątpliwość czy się nie połamią przy masie prawie 3ton