T4 2.5 TDI
-
YanmarT4
- Nowy T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Atlantis
- Kontakt:
Re: T4 2.5 TDI
Witam, zakupiłem T4 Multivan z 2000 roku, z przebiegiem 290 tyś km. Myślę że to prawdziwy przebieg. No i tak , wymiana komplet sprzęgło , było jeszcze fabrycznie montowane, końcówki i sworznie zwrotnicy, to też były jeszcze oryginalne.
Test spalania pusty przelot 900 km max 80 km/h wyszło 5,3. Ale jeżeli jadę co 10 km/h szybciej to spalanie wzrasta proporcjonalnie o około 1 l.
Test spalania pusty przelot 900 km max 80 km/h wyszło 5,3. Ale jeżeli jadę co 10 km/h szybciej to spalanie wzrasta proporcjonalnie o około 1 l.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: MULTIVAN T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Do tych pomiarów spalania to podstawa, aplikacja na telefon, GPS, rozpędzacie się na długiej, równej prostej drodze do licznikowych 100km/h i patrzycie na apkę ile jedziecie faktycznie. 90% pomiarów wykaże spore przekłamania, jest na to sposób, należy tak zwiększyć obwód koła, profilem opony, aby zniwelować tą różnicę, aby licznik pokazywał 100 km/h przy 100km/h, wtedy dopiero możecie sobie liczyć realne zużycie paliwa. Moja obecna Honda Accord, na fabrycznych kołach przy 100km/h jechała faktycznie 93km/h i spalanie wychodziło wg tych przekłamanych km nisko - minimum jakie zrobiłem w 2.2 i-ctdi to 5,0l/100km. Po dostosowaniu profilu opon i usunięciu błędu pomiarowego minimum jakie osiągnąłem to 6,3l więc łatwo sprzeczać się o jakieś wyniki, ale najpierw trzeba zadbać o to aby wskazania licznika były prawdziwe.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Każdy licznik w aucie ma takie przekłamanie z fabryki - żadna nowość.
Druga sprawa, że zależy na jak zużytych oponach to mierzysz.
Druga sprawa, że zależy na jak zużytych oponach to mierzysz.
-
orel11
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
To ,że prędkościomierz zawyża to fakt ,zrobione tak celowo,ale kilometry bije prawidłowo. Więc jak zwiększyłeś obwód opony i prędkość teraz jest ok , to przejeżdzasz więcej kilometrów niż 100. A co za tym idzie zwiększyło się srednie spalanie.
-
Ronin78
- Aktywny T4
- 7
- Model:
- Auto: MULTIVAN T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
No nie jestem pewien Twojej teorii, jadąc licznikowe 100 przy GPS-owym 100 w ciągu godziny powinienem zrobić 100 :)
-
DominikBP
- Nowy T4
- 4
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
A skąd pewność że kilometry bije prawidłowo?orel11 pisze:To ,że prędkościomierz zawyża to fakt ,zrobione tak celowo,ale kilometry bije prawidłowo. Więc jak zwiększyłeś obwód opony i prędkość teraz jest ok , to przejeżdzasz więcej kilometrów niż 100. A co za tym idzie zwiększyło się srednie spalanie.
-
Wrzos
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Nie wierzę, aktualnie mam większe opony i zaniża km. Jadę trasę 600km na nawigacji, po dojechaniu na miejsce licznik pokazuje że przejechałem 560km.orel11 pisze:To ,że prędkościomierz zawyża to fakt ,zrobione tak celowo,ale kilometry bije prawidłowo. Więc jak zwiększyłeś obwód opony i prędkość teraz jest ok , to przejeżdzasz więcej kilometrów niż 100. A co za tym idzie zwiększyło się srednie spalanie.
Na poprzednich rozmiarach (nie zalecanych) wszystko pasowało od prędkości chwilowych do przebiegów.