Opony zimowe -Wasze testy , opinie , spostrzeżenia
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: Opony zimowe -Wasze testy , opinie , spostrzeżenia
Sava ma przynajmniej 3 rodzaje bieżników. Jesli jeździsz od 7 lat to prawdopodobnie mówisz o oponie robionej w Dębicy - dawna dębica Quartet/Frigo.
Na dzień dzisiejszy ta opona produkowana jest dla nas pod marką Voyager Winter LT.
Jednak swoimi osiągami nie poraża - jeździłem na niej i wolałbym założyć Nexena czy Matadora które wychodzą taniej.
Na dzień dzisiejszy ta opona produkowana jest dla nas pod marką Voyager Winter LT.
Jednak swoimi osiągami nie poraża - jeździłem na niej i wolałbym założyć Nexena czy Matadora które wychodzą taniej.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
pierwsze były robione przez dębice potem przejęła to sava trenta na zdjęciu w linku teraz będę na nich jeździł 4 sezon rewelacja a poruszam się w ciężkim górskim terenie . https://www.google.pl/search?q=sava+tre ... y5noDDM%3A
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Sava to nie firma a jedynie marka opon produkowanych przez koncern Goodyear. To jest cały czas ta sama opona z tej samej fabryki w Dębicy a ma po prostu inne napisy na boku.
Jako ciekawostkę napiszę, że opony osobowe Sava Eskimo S3+ będą tej tej zimy dostępne pod marką Dębica Frigo 2. Tzn. kupując oponę Dębica Frigo będziesz Kupował produkt który wcześniej nazywał się Sava Eskimo S3+
Jako ciekawostkę napiszę, że opony osobowe Sava Eskimo S3+ będą tej tej zimy dostępne pod marką Dębica Frigo 2. Tzn. kupując oponę Dębica Frigo będziesz Kupował produkt który wcześniej nazywał się Sava Eskimo S3+
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Panowie muszę w tym tygodniu zakupić oponki po przeczytaniu postów zdecydowałem się na Nokiany 195/70 R15, felgi mam stalowe
Model WR C3 ktoś coś może o nim napisać : http://allegro.pl/4x-nokian-wr-c3-195-7 ... 21865.html
Sprawdzone i trohę droższe są WR C VAN : http://allegro.pl/4x-nokian-wr-c-van-19 ... 22556.html
Z góry dzięki !
Model WR C3 ktoś coś może o nim napisać : http://allegro.pl/4x-nokian-wr-c3-195-7 ... 21865.html
Sprawdzone i trohę droższe są WR C VAN : http://allegro.pl/4x-nokian-wr-c-van-19 ... 22556.html
Z góry dzięki !
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Ja kupiłem nie pamietam dwie trzy zimy temu Nokian WRC Van ,nie dam zlego słowa powiedzieć . I kupuje na oponeo.pl zapytaj czy dalej ten model jest ze skandynawi,gdyz kupiłem teraz inny model do Sharana i jest z Rosjji,troche było ciezko to wyważyć ale daliśmy radę. Troche "dupa auta" buja jak jest załadowany ale to taki mały minus.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za odp. pytałem i obecnie mają te z Finladii tylko chciałbym WRC Van z 2015,a na aukcji są ze zeszłego roku.
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Ja używam w swoim Nokianów wr d4 XL. Nowe z tego roku, świetnie się prowadzą po zrobieniu 8tyś. Cichsze niż standardowe do busów i fajniejszy bieżnik, mimo że niby od osobówki, to trzyma poziom całkiem nieźle. Ogólne oponka zbiera bardzo dobre recenzje, i nie jest jakoś masakrycznie droga.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Też na WR D4 mam postawionego yarisa , ale narazie za mało zrobił km aby coś powiedziec o nich.... w sumie dostał je niecały miesiąc temu nowe. Napewno zdam relacje po wiekszym przebiegu jak to sie spisuje , pozatym planuje do wiekszej osobówki tez takie zalozyc. Z tego co podaja na etykiecie jest to opona z klasą przyczepności A , czyli wychodziłoby ze pierwsza zimówka z tak wysoką klasą przyczepności.
-
paweł t4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: WV T4 Multivan
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Czy ktoś miał doświadczenia z takimi oponami http://allegro.pl/4x-215-60-16-opony-zi ... 21262.html cena niewielka ciekawe czy są coś warte <england>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kiedys kupiłem auto i dostałem w kpl opony zimowe Kormorana (dokładnie ten sam bieżnik), jeden sezon pojezdziłem na nich , po tym sezonie sprzedałem je i kupiłem inne nowe. Kormorany były po jednym sezonie i bieznik o wysokości około 7,5mm jeszcze. Jak popadał deszcz to dramat był, auto bardzo łatwo wpadało w poślizgi , traciło przyczepnośc.
Niedawno w drugiej osobówce zalozyłem Nokiany WR D4 205/55/16 , auto zaliczyło juz pierwszą trasę w góry gdzie juz snieg leży dośc gruba warstwa i muszę powiedziec ze na sniegu przy tym jednym wyjezdzie dośc dobrze sobie radziły. U nas jeszcze naprózno czekać takich warunków pogodowych więc moze choc raz w sezonie zimowym mialy okazje w "wysokim" sniegu pojezdzić.
Trafił tez mi się nowy kpl do busa opon Nokian WR C3 Van , nowośc na ten sezon. Jeszcze leżą nie załozone na felgi , ciekaw jestem jak one będą się spisywać bo mają zastąpić podobno dobrze znane modele WR C VAN oraz WR C Cargo... Wcześniej dwa rózne wzory bieżnika miały te daw modele , teraz mają mieć wspólny dla obu czyli dla lżejszych dostawczaków i cięższych.
Niedawno w drugiej osobówce zalozyłem Nokiany WR D4 205/55/16 , auto zaliczyło juz pierwszą trasę w góry gdzie juz snieg leży dośc gruba warstwa i muszę powiedziec ze na sniegu przy tym jednym wyjezdzie dośc dobrze sobie radziły. U nas jeszcze naprózno czekać takich warunków pogodowych więc moze choc raz w sezonie zimowym mialy okazje w "wysokim" sniegu pojezdzić.
Trafił tez mi się nowy kpl do busa opon Nokian WR C3 Van , nowośc na ten sezon. Jeszcze leżą nie załozone na felgi , ciekaw jestem jak one będą się spisywać bo mają zastąpić podobno dobrze znane modele WR C VAN oraz WR C Cargo... Wcześniej dwa rózne wzory bieżnika miały te daw modele , teraz mają mieć wspólny dla obu czyli dla lżejszych dostawczaków i cięższych.
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Co prawda "zima" już za nami, śniegu mało moje opony zobaczyły (WR C3 VAN), ale kilka razy po głębszym śniegu pojechałem i spisywały się bardzo dobrze. Lewy tył zaczął gubić powietrze już po 2 miesiącach użytkowania, ale uszkodzony okazał się nowy zaworek przy łaczeniu z felgą. Opony jak najbardziej godne polecenia! Choć na takie zimy jak ostatnio to nie ma sensu zakładać (kupować)!
-
cichy394
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
dzis kupione i założone opony Platin 195/70/15r C ,jedzie sie ok ,słychac je galancie po drodze z jumb ,zobaczymy co bedzie po sniegu
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Używałem gum Platin w kilku autach.Do predkości 100km/h dają radę.Potem robią się głośne.
Do lokalnego poruszania sie są ok,na dalsze trasy za głośne.
Do lokalnego poruszania sie są ok,na dalsze trasy za głośne.
-
cichy394
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
ja swoim 1.9Td i tak wiecej nie jade jak 100km/h
-
c2aki
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Był: 2.4 ABB Syncro Multivan
Jest: 2.5 ACV Multivan - Lokalizacja: okolice Krakowa
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Witam
Odgrzebuje temat przed zimą.
Ja na naklejce przy drzwiach mam w multiku tylko 205/65/15R C 101T i z zakupem letnich nie było problemu. Wybór padł na Nokiany 205/65 R15 102/100 T CLINE VAN C i jestem zadowolony. W związku z tym chciałem kontynuować współpracę z tą firmą. Niestety drugi kpl felg mam aluminiowych w rozmiarze 16'' i mam problem z dobraniem odpowiedniego rozmiaru gum na zimę żeby nie różniły się więcej niż 2% od tego co powinno być. Musiałbym miec np. 205/60 R 16 albo 215/55 R 16 a Nokianów WR C3 (bo te mnie zainteresowały) w takim rozmiarze nie ma :/
Natomiast jest coś takiego Hankook WINTER RW 06 205/60 R16 100/98 T - miał z Was ktoś te opony i może powiedzieć jak sprawują się zimą (śnieg, lód, błoto)?
PS. Dla mnie indeks predkosci T jest dużą przesadą, swoim nie jechałem wiecej niż 150 km/h - to nie wyścigówka. Przyjemność z jazdy kończy się po 120. Moze to tylko u mnie ale nawet po wygluszeniu auta pod audio jest głośno przy tej predkości.
Odgrzebuje temat przed zimą.
Ja na naklejce przy drzwiach mam w multiku tylko 205/65/15R C 101T i z zakupem letnich nie było problemu. Wybór padł na Nokiany 205/65 R15 102/100 T CLINE VAN C i jestem zadowolony. W związku z tym chciałem kontynuować współpracę z tą firmą. Niestety drugi kpl felg mam aluminiowych w rozmiarze 16'' i mam problem z dobraniem odpowiedniego rozmiaru gum na zimę żeby nie różniły się więcej niż 2% od tego co powinno być. Musiałbym miec np. 205/60 R 16 albo 215/55 R 16 a Nokianów WR C3 (bo te mnie zainteresowały) w takim rozmiarze nie ma :/
Natomiast jest coś takiego Hankook WINTER RW 06 205/60 R16 100/98 T - miał z Was ktoś te opony i może powiedzieć jak sprawują się zimą (śnieg, lód, błoto)?
PS. Dla mnie indeks predkosci T jest dużą przesadą, swoim nie jechałem wiecej niż 150 km/h - to nie wyścigówka. Przyjemność z jazdy kończy się po 120. Moze to tylko u mnie ale nawet po wygluszeniu auta pod audio jest głośno przy tej predkości.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Indeks prędkości jest nie tylko dla prędkości, ale również dla momentu obrotowego silnika i jego możliwości hamowania.
Hankook będzie znacznie lepszą oponą niż Nokian.
Hankook będzie znacznie lepszą oponą niż Nokian.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Paxaro to marka robiona dla sieci Handlopex, w fabrykach głównie Continentala - czasem Goodyer-a. To to samo co Dębica.
-
c2aki
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Był: 2.4 ABB Syncro Multivan
Jest: 2.5 ACV Multivan - Lokalizacja: okolice Krakowa
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Ciekawostka którą znalazłem w przepisach odnosząca się do opon zimowych:
"5a. Dla opon oznakowanych jako śniegowe, zgodnie z dyrektywą 92/23/EWG, dopuszcza się niespełnianie dostosowania do maksymalnej prędkości pojazdu, pod warunkiem że są one dostosowane co najmniej do prędkości równej 160 km/h, a w pojeździe umieszczono nalepkę ostrzegawczą o maksymalnej prędkości tych opon tak, aby była ona widoczna oraz czytelna dla kierowcy." (WARUNKI TECHNICZNE POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY PRZEZNACZONEJ DO ŁĄCZENIA Z TYM POJAZDEM Rozdział 2 Wyposażenie § 11)
"5a. Dla opon oznakowanych jako śniegowe, zgodnie z dyrektywą 92/23/EWG, dopuszcza się niespełnianie dostosowania do maksymalnej prędkości pojazdu, pod warunkiem że są one dostosowane co najmniej do prędkości równej 160 km/h, a w pojeździe umieszczono nalepkę ostrzegawczą o maksymalnej prędkości tych opon tak, aby była ona widoczna oraz czytelna dla kierowcy." (WARUNKI TECHNICZNE POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY PRZEZNACZONEJ DO ŁĄCZENIA Z TYM POJAZDEM Rozdział 2 Wyposażenie § 11)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nokiana sobie odpuśccie , bo jak to robiony w Rosji to loteria jak się trafi... Jak juz ktos chce nokiana to tylko produkcja Finlandia... Ruscy popsuli jakośc tych opon a widać Finowie zbytnio nie pilnuja tego bo Nokiany z Rosji starzeją się w ciagu 3 lat tak jak większośc opon w ciągu 15-tu... Ostatnio reklamowalem komplet WR D4 i się na mnie wypieli , opony po dwoch sezonach wyglądaly jakby conajmniej ich 10 przejechły , zaczeły pękać , i co najgorsze bieznik strzępić.... Co lepsze mam dwa inne komplety WR D4 w innych autach , tez rosyjskie , jedne po 4 sezonach , drugie po 1 narazie i odpukac na nich nie ma sladow takich jak na tym jednym kpl... Ale coraz więcej kpl trafia na reklamacje...
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
c2aki - nasze przepisy od dawna o tym mówią - masz to w ustawie: prawo o ruchu drogowym.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Panowie, wątek konczy sie na Hankooku Winter. W moim rozmiarze(195/70R15 i nośnosci 97XL) jest coś o bardzo długiej nawie czyli "Winter I*cept RS W442" (pierwszy raz widzę taką skomplikowaną nazwę [emoji3] ).
Chodzi mi o oponki tylko na snieg ale poważny i na 99% tylko na przod (z tyłu bylyby roczne caloroczne). Co sądzicie o tym Hankooku? Predkość maksymalna nieistotna przy moim silniku i temperamencie [emoji3]
Mądrzy ludzie radzą kolcowane ale nie mam pojecia z czym się to je i na jeden tygodniowy wyjazd chyba nie ma sie co nadymać.
Chodzi mi o oponki tylko na snieg ale poważny i na 99% tylko na przod (z tyłu bylyby roczne caloroczne). Co sądzicie o tym Hankooku? Predkość maksymalna nieistotna przy moim silniku i temperamencie [emoji3]
Mądrzy ludzie radzą kolcowane ale nie mam pojecia z czym się to je i na jeden tygodniowy wyjazd chyba nie ma sie co nadymać.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Rozważ jeszcze Vredestein`a Snowtrac 5 , osobiście przerzucam się z zimowych nokianów na nie w autach gdzie juz musze opony zmienic , choc w tym roku kupilem tez ale to bardziej na probe Semperity Speed-Grip 3 i jak narazie na drogi bez sniegu są ok.
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Ja zakupiłem opony Nexen w takim samym rozmiarze jak ty i jak na razie jestem z nich zadowolony, a tu gdzie jestem mamy już troszkę sporo śniegu i około - 10 mrozu. Oczywiście oponki typowe do dostawczaka C a cena za dwie sztuki tyle co Continentala jedna które mam założone na tył.
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Panowie,potrzebuję opony do dziadka 2.4D,ze względu na to że nie jeżdżę nim nigdzie daleko tylko w koło komina,chcę założyć wielosezonowe.
Macie coś sprawdzonego w rozmiarze 195/70/15c?
Myślałem o Matador MPS VARIANT 400,lub Viking WinTech Van.
Jakieś opinie na temat tych opon?
Myślałem o Matador MPS VARIANT 400,lub Viking WinTech Van.
Jakieś opinie na temat tych opon?
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Vikinga sprzedałem kilka kompletów i klienci są zadowoleni.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Te Matadory mam w dwóch Boxerach firmowych, jedyna wada to, że są głośne - innych wad nie zaobserwowałem. Sa bardzo wytrzymałe ale twarde. W T4 mam mps 125 i przy agresywnej jeździe na mokrym trochę uślizgują ale w 2.4D to nie grozi.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Ja swoim jeżdżę na Toyo Vario V2+, z tym że one są XL a nie C. Poza głośnością (72dB, zamiast np. 68) nie mam uwagsłowik pisze:Panowie,potrzebuję opony do dziadka 2.4D,ze względu na to że nie jeżdżę nim nigdzie daleko tylko w koło komina,chcę założyć wielosezonowe.