Nie ten dział.komboter pisze:OK popołudniu bede sprawdzał, jeżeli by sie okazało klin ? to najlepszym rozwiazaniem jest wymiana wałka z rolką? czy znacie skuteczne inne tańsze rozwiazanie ?
Stuki - vacum pompa?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Re: Stuki - vacum pompa?
-
ti cztyry 2.4
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Cześć wszystkim, pierwszy post na formu więc jeśli coś pokręcił z góry przepraszam.
Otóż postanowiłem reanimować silnik AAB 2.4. Jestem po wstępnym demontażu podzespołów. I teraz mam pytanie do bardziej wtajemniczonych. Czy po odkrecaniu vacum pompy są jeszcze jakieś elementy oprócz popychacza i zespolonej obudowy ze sprężyna ? Niestety vacum była naprężona i mi wystrzeliła. Na podłogę spadłało coś 2 razy. Znalazłem tylko popychacz i trochę się niepokoje. Proszę o jakieś info. Pozdrawiam :)
Otóż postanowiłem reanimować silnik AAB 2.4. Jestem po wstępnym demontażu podzespołów. I teraz mam pytanie do bardziej wtajemniczonych. Czy po odkrecaniu vacum pompy są jeszcze jakieś elementy oprócz popychacza i zespolonej obudowy ze sprężyna ? Niestety vacum była naprężona i mi wystrzeliła. Na podłogę spadłało coś 2 razy. Znalazłem tylko popychacz i trochę się niepokoje. Proszę o jakieś info. Pozdrawiam :)
-
ti cztyry 2.4
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
słowik pisze:Czy może ktoś podać mi nr. oryginału tego oringu http://www.allegro.dcsauto.pl/zdjecia/v ... 087011.jpg , bo u mnie w sklepach nie potrafią mi takiego zamówić.
Dla potomnych nr tej uszczelki to 075 145 117 A.vwpitek pisze:Proszę bardzo 075 145 117 C ok.40zł w servisie.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Mnie stukająca pompa wyprowadza z równowagi. Stara klepała tylko na gorącym. Druga używka z Craftera klepie caly czas. Chyba założę stara. Moze uda mi sie cos podłożyć lub napawać popychacz jak to jest na zdjęciach z linka z 2 strony wklejonych przez kolegę slimaka.
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Ja tyle co wymieniłem na nową Pierburga (ori VW też była tego producenta) - i stuki ustały, pedał hamulca w końcu normalnie stawia opór.
Koszt około 700zł + robocizna.
Koszt około 700zł + robocizna.
-
Scyzoryk
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 4
- Model:
- Kontakt:
A ja ostatnio robiłem Vacu i zauważyłem, ze tłok wybiera powierzchnię i powstaje próg. Ja tan próg zeszlifowalem delikatnie szlifierka trzpieniowa.
Wymyśliłem patent na klucz, ale niestety nie miałem pradu tego dnia jak skladalem i nie zrobiłem. Musiałem ginąć klucz łamany :-( oprócz tego uważajcie z silikonem bo u mnie kawałek siedział w jednym z zaworów.
I mam pytanie czy trzpień nie jest tam napięty już wstępnie?
Wymyśliłem patent na klucz, ale niestety nie miałem pradu tego dnia jak skladalem i nie zrobiłem. Musiałem ginąć klucz łamany :-( oprócz tego uważajcie z silikonem bo u mnie kawałek siedział w jednym z zaworów.
I mam pytanie czy trzpień nie jest tam napięty już wstępnie?
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Tez na tym tym sie zastanawiam czy popychacz nawet ustawiony gdy krzywka walka rozrządu jest z "tylu" nie jest juz lekko w pracy ?
Zauważyłem to ostatnio gdyż zakładałem podkładkę zgodnie ze zdjęciami kolegi Kenobi. Jednak zastosowałem jedna podkładkę ok. 2mm. Wiecej nie miałem. Pompa stukała mi tylko na gorącym silniku. Gdy przykręcałem pompę juz byla wstępnie lekko napięta sprężyna. Moze na oko ok. 1-2mm . Przymierzyłem druga to samo. Ruszyłem walem w jedna i druga stronę bez zmian. Tylko bardziej szlo w "prace". Po rozebraniu tloka pompy (nie wiem czy ktoś juz ja rozbierał od nowości ) byla pod tłokiem jedna podkładka nie założona na trzpieniu tylko z boku.
Na razie jest super. Na ciepłym jest ok. Silnik mruczy jak chrabąszcz. Dzieki wiedzy na forum każdy z nas staje sie perfekcyjnym mechanikiem swojego auta.
Zobaczymy po dłuższej trasie jak będzie. Poprzednia używana pompa tez byla przez moment dobra a potem klepała jak "dzika".
Zauważyłem to ostatnio gdyż zakładałem podkładkę zgodnie ze zdjęciami kolegi Kenobi. Jednak zastosowałem jedna podkładkę ok. 2mm. Wiecej nie miałem. Pompa stukała mi tylko na gorącym silniku. Gdy przykręcałem pompę juz byla wstępnie lekko napięta sprężyna. Moze na oko ok. 1-2mm . Przymierzyłem druga to samo. Ruszyłem walem w jedna i druga stronę bez zmian. Tylko bardziej szlo w "prace". Po rozebraniu tloka pompy (nie wiem czy ktoś juz ja rozbierał od nowości ) byla pod tłokiem jedna podkładka nie założona na trzpieniu tylko z boku.
Na razie jest super. Na ciepłym jest ok. Silnik mruczy jak chrabąszcz. Dzieki wiedzy na forum każdy z nas staje sie perfekcyjnym mechanikiem swojego auta.
Zobaczymy po dłuższej trasie jak będzie. Poprzednia używana pompa tez byla przez moment dobra a potem klepała jak "dzika".
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Witam pytanie troche z innej beczki ale dotyczy rowniez pompy vacum . Czy w glownym przewodzie podcisnieniowym laczacym pompe z serwem moze znalesc sie kilka kropel oleju czy to usterka pompy i przepuszcza ? Pytam bo w zeszlym roku wymienilem pompe na begel a wczoraj po sciagnieciu tego przewodu od strony pompy wylecialo troszke oleju .
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
U mnie też jest olej w przewodzie i nie powoduje to żadnych skutków ubocznych a bardziej obeznani w temacie twierdzą, że to zupełnie normalny objaw.
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Zauważyłem w okolicach pompy vacum olej. Teraz zastanawiam się czy wystarczy wymienić uszczelkę czy pompa jest do czyszczenia/wymiany?
Niestety mój telefon nie nagrywa za dobrze wideo z dźwiękiem, więc nagrałem sam dźwięk silnika.
Nagrywane z góry i z dołu.
Może ktoś powiedzieć, czy "słychać pompę vacum"?
Silnik AHY 2.5 tdi.
https://www.youtube.com/watch?v=_BoeYaic85o
Sprawdzę jeszcze opcję ze wciśniętym pedałem hamulca aby upewnić się czy coś się zmieni.
Jeśli pompa jest okej, to jaki numer posiada uszczelka przez którą jest przeciek?
Niestety mój telefon nie nagrywa za dobrze wideo z dźwiękiem, więc nagrałem sam dźwięk silnika.
Nagrywane z góry i z dołu.
Może ktoś powiedzieć, czy "słychać pompę vacum"?
Silnik AHY 2.5 tdi.
https://www.youtube.com/watch?v=_BoeYaic85o
Sprawdzę jeszcze opcję ze wciśniętym pedałem hamulca aby upewnić się czy coś się zmieni.
Jeśli pompa jest okej, to jaki numer posiada uszczelka przez którą jest przeciek?
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
To syczenie to chyba jest z nagrania z dołu. Taki dźwięk dobiega z okolicy paska wieloklinowego (pompa wspomagania/kompresor klimy/alternator). Dźwięk "łożyskowy". To normalne czy mam się martwić? :)peters pisze:Pompy ja nie slysze. Tylko jakies syczenie. Ale nie przez caly czas.
W wątku podawano numer uszczelki ale czy ona nie powinna mieć taki dwóch "pazurków" po przeciwległych stronach?
W necie wyszukuje mi normalny oring.
-
robs0n0
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Witam. Sorry że się wtrące ale dla mnie to są stuki zaworów.Trzeba posłuchać od góry i od dołu,czasami stuki zaworów bardziej słychać przy misce olejowej, jak zawór uderza w tłok to hałas przenosi na wał korbowodowy a wszystko słychać od dołu. Pompa vacu daje inne stukanie -bardziej delikatne (chyba że to nagranie deformuje dźwięk.) Moja propozycja-- zdemontować pompe vakum wyjąć trzpień napędzający,założyć pompę odpalić auto i posłuchać czy jest zmiana !!!!!! Oczywiście odpalić i nie jeździć.!!!
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Peters. Obawiam się, że mogę mieć uszkodzone sprzęgiełko na alternatorze. Może pasek się ślizgać i wydawać taki dźwięk.
Podejrzewam też to bo mam dziwne wibracje na silniku, brat nagrał mi filmik jak skacze rolka napinająca przy pompie.
Obok niebieskiego przewodu po prawej, kolor srebrny.
https://www.youtube.com/watch?v=hyxFb9v9jAM
Sprawdzę alternator.
Spotkał się ktoś z taką wibracją?
Dodam, że koło pasowe, paski, rolki i pompa wody jest nowa.
Nastawnik na pompie ustawiłem i dawka jest 3,6mg/R.
Podejrzewam też to bo mam dziwne wibracje na silniku, brat nagrał mi filmik jak skacze rolka napinająca przy pompie.
Obok niebieskiego przewodu po prawej, kolor srebrny.
https://www.youtube.com/watch?v=hyxFb9v9jAM
Sprawdzę alternator.
Spotkał się ktoś z taką wibracją?
Dodam, że koło pasowe, paski, rolki i pompa wody jest nowa.
Nastawnik na pompie ustawiłem i dawka jest 3,6mg/R.
-
robs0n0
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
A co ma sprzęgiełko na alternatorze do paska na pompie wtryskowej.Napinacz na pompie pracuje prawidłowo,tak ma skakać-przecież sama nazwa mówi-napina pasek zębaty.
Nastawnik może być dobrze ustawiony ale czy rozrząd jest prawidłowy jak był ustawiany na znaki czy na skróty flamastrem po obudowie?
Nastawnik może być dobrze ustawiony ale czy rozrząd jest prawidłowy jak był ustawiany na znaki czy na skróty flamastrem po obudowie?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Jak wyżej. Takie skakanie języka na rolce to norma.
Dalsza dyskusja o rozrządzie jego rolkach, alternatorach itp. w temacie o vacum idzie do kosza. Ja na nagraniu vacum nie słyszę.
Podepnij VAGa zrób logi kątów, dawek, korekcja wtrysków itp i wrzuć do swojego wątku o rozrządzie - tam będziemy dyskutować. Do tego o wibracjach spowodowanych np. wahaniami dawki lub problemami z paliwem masz tu w ostatnich postach https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=15606. Głośna praca, wibracje i stuki to jeszcze koło pasowe wału, dwumasa, wtryskiwacze, po utrapienie tych silników czyli śruby na wale korbowym.
Dalsza dyskusja o rozrządzie jego rolkach, alternatorach itp. w temacie o vacum idzie do kosza. Ja na nagraniu vacum nie słyszę.
Podepnij VAGa zrób logi kątów, dawek, korekcja wtrysków itp i wrzuć do swojego wątku o rozrządzie - tam będziemy dyskutować. Do tego o wibracjach spowodowanych np. wahaniami dawki lub problemami z paliwem masz tu w ostatnich postach https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=15&t=15606. Głośna praca, wibracje i stuki to jeszcze koło pasowe wału, dwumasa, wtryskiwacze, po utrapienie tych silników czyli śruby na wale korbowym.
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Witam, a ja mam pytanie odnośnie tych vacum pomp, mowa jest o dwóch długościach popychaczy, starszy model i nowszy różnią się długością, w takim razie same pompy są takie same tylko popychacze są inne czy same pompy są inne?
-
slawi75td
- profil zaufany

- Aktywny T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Ok dzięki za odp. Myślałem że jak popychacz jest np krótszy to ta krzywka w silniku jest większa ale znalazłem już w necie zdięcia z tymi pompami porównanie jednej i drugiej i tam widać różnicę
-
lukikiller
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 Doka 96r
- Kontakt:
WItam koledzy podepnę się z tematem. Pytanko moje brzmi czy Vacum jak zaczyna stukać, to ciągle stuka? Bo u mnie stuka tylko po odpaleniu jak zimny silnik. Po rozgrzaniu nic kompletnie nie stuka. Sprawdzałem, czy to vacum przez naciskanie hamulca, i jak nacisnę kilka razy, to nie stuka, puszczę pedał hamulca i zaczyna stukać. Vacum do wymiany?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
W tym silniku u Ciebie żadne vakum nie będzie stukać. Szukaj gdzie indziej problemu
-
lukikiller
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 Doka 96r
- Kontakt:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Zapewne to początki stuków, jak się nagrzeje to luz się zmniejsza na popychaczu od wakum i się ucisza
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Panowie,muszę wymienić w swoim 2,4D 96r pompę vacum bo ma już dosyć.
Polecicie jakiś nowy zamiennik,nie chcę zakładać używki.
Polecicie jakiś nowy zamiennik,nie chcę zakładać używki.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Ja jeszcze nie robiłem ale wiem że wiodaca tutaj technologia to naprawa. Czyli oczyszczenie z oleju i zalożenie podkladki pod popychacz.
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
To juz kiedyś robiłem,i już kolejna zmiana podkładek czy czyszczenie nie pomaga,sprężyna już pewnie wyklepana itp...
Klepie jak szalona a i hamulce są kiepskie.
Chciałem założyć coś z zamiennika co by trochę posłużyła.
Klepie jak szalona a i hamulce są kiepskie.
Chciałem założyć coś z zamiennika co by trochę posłużyła.
-
Scyzoryk
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 4
- Model:
- Kontakt:
Ja u siebie szlifowalem próg, który powstaje na gładzi po współpracy z tloczyskiem.
Nie kombinowałam z podkladkami.
Nie kombinowałam z podkladkami.