Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Kto bogatemu zabroni. Przekaźnik kosztuje 7 zł. Ja za resztę wolałbym kupić paliwo
Zobacz czy równolegle z tym grubym masz też przewód cienki, którym można sterować przekaźnik.
I tu pytanie do uczonych w elektronach: czy ktoś może polecić trwały automat (moduł elektroniczny) do świateł? Taki co załącza po przekroczeniu napięcia w sieci wartości 13,5 V. Z minimalną obciążalnością ale możliwie niezawodny.
Pytam bo zapomniałem pociągnąć pod wykładziną dodatkowy przewód do przekaźnika :(
Zobacz czy równolegle z tym grubym masz też przewód cienki, którym można sterować przekaźnik.
I tu pytanie do uczonych w elektronach: czy ktoś może polecić trwały automat (moduł elektroniczny) do świateł? Taki co załącza po przekroczeniu napięcia w sieci wartości 13,5 V. Z minimalną obciążalnością ale możliwie niezawodny.
Pytam bo zapomniałem pociągnąć pod wykładziną dodatkowy przewód do przekaźnika :(
-
paulstaszkiewicz
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: multivan t4
- podziekowal za post: 6 razy
- Kontakt:
Kasy już nie liczę, bo wydałem już 20 k na remont więc 150 zł w te czy we w te wielkiej różnicy nie zrobi, pytanie czy fabryczny system był tak samo dobry i trwały?
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
http://elektrykapradnietyka.com/24009/a ... o-wybuchu/
Dla potwierdzenia moich wcześniejszych postów odnośnie wykorzystania pokładowego aku w celu awaryjnego rozruchu.
Dla potwierdzenia moich wcześniejszych postów odnośnie wykorzystania pokładowego aku w celu awaryjnego rozruchu.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Wiesz dokładnie dlaczego wybuch ten akumulator. Musiał być pęknięty, gaz z niego się ulatniał. Wcześniej czy później i tak by wybuch.
Adampio ja kupiłem taki moduł, ale jeszcze nie założony dlatego nic więcej o nim nie mogę napisać.
Adampio ja kupiłem taki moduł, ale jeszcze nie założony dlatego nic więcej o nim nie mogę napisać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@garbaty: przecież oczywiste jest że kable sie łaczy najpierw do dawcy a potem ostrożnie do biorcy. Wtedy nic u dawcy nie iskrzy. Odpalałem mojego 2.4D, aku 100Ah, o napięciu 2.8V przez kable z Fiata Stilo i nic nie wybuchło ale trwało z 15 minut zanim mój wreszcie zagdał.
@bigos1966: widziałem to na Alledrogo, a @hoopsii podrzucił mi linkę z automatem o obciążalności 50A (2x20+2x10). Ten drugi wymaga do wyłączenia spadku napiecia poniżej 7V czyli potrzebuje dodatkowego przewodu po stacyjce, a miałem nadzieję że skoro łaczy od 13.5V to poniżej rozłacza i wystarczy żeby był taki moduł podłączony do aku rozruchowego. Mogłbyś eksperymentalnie sprawdzić w jakich warunkach Ci ten moduł rozłącza?
@bigos1966: widziałem to na Alledrogo, a @hoopsii podrzucił mi linkę z automatem o obciążalności 50A (2x20+2x10). Ten drugi wymaga do wyłączenia spadku napiecia poniżej 7V czyli potrzebuje dodatkowego przewodu po stacyjce, a miałem nadzieję że skoro łaczy od 13.5V to poniżej rozłacza i wystarczy żeby był taki moduł podłączony do aku rozruchowego. Mogłbyś eksperymentalnie sprawdzić w jakich warunkach Ci ten moduł rozłącza?
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
moim skromnym zdaniem nieszczelność nie ma tu nic do rzeczy. Aku nie musi być uszkodzone z zewnątrz, a do wybuchu mieszanki wodorowo tlenowej wewnątrz baterii może doprowadzić iskrzenie lub wysoka temperatura między cellami, spowodowana niewłaściwym ładowaniem. W tym przypadku ogromny prąd jaki naładowany aku musiał oddać do rozładowanego.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Od dłuższego czasu myślę o dołożeniu aku pod fotel. I być może w tym roku wreszcie się to uda zrobić. Natomiast posiadam alternator 120A, który prawdopodobnie się kończy bo daje najczęściej poniżej 14V - tak coś koło 13,5-13,8. I zastanawiam się czy warto go regenerować czy lepiej od razu kupić zregenerowany 150A coby prądu nie brakowało przy dodatkowym aku i rosnącej ilości odbiorników? Nie wiem czy tutaj zastanawiać się i pytać? Czy w wątkach o alternatorach?
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Przypuszczam, że wymiana regulatora pomoże, ale bardziej chodziło mi o to czy bawić się z nim czy wymieniać na wydajniejszy coby prądu nie brakło przy drugim aku i rosnącej liczbie odbiorników?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
To policz bilans mocy i powiedz kiedy będziesz tyle prądu potrzebował. Gdy na postoju to duży alternator nic Ci nie da, poza szybszym naładowaniem aku dodatkowego po odpaleniu. Pod fotel wielkiego akumulatora nie wsadzisz.
Moim zdaniem altek 120A był montowany wlasnie do dwoch akumulatorów.
Ja montuje drugi akumulator nie z braku pradu tylko dla spokoju uzywania ogrzewania postojowego, to jest bez ryzyka że po nocy tej lub kolejnej nie odjadę.
Moim zdaniem altek 120A był montowany wlasnie do dwoch akumulatorów.
Ja montuje drugi akumulator nie z braku pradu tylko dla spokoju uzywania ogrzewania postojowego, to jest bez ryzyka że po nocy tej lub kolejnej nie odjadę.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
od passata b6 2.0 TDI jest 180A i pasuje bez żadnych przeróbek. Czasem tylko wtyczka jak masz kwadratową jak półokrągła to bez. Mam już taki od roku. Kilka osób z tego co słyszałem też. Taki alternator kupisz już od 75 90 zł. Ja swój kupiłem za 90 z przesyłką w idealnym stanie. Za 200 są po przeglądzie. Na aledrogo jest ich pełno.SO...T4 pisze:Od dłuższego czasu myślę o dołożeniu aku pod fotel. I być może w tym roku wreszcie się to uda zrobić. Natomiast posiadam alternator 120A, który prawdopodobnie się kończy bo daje najczęściej poniżej 14V - tak coś koło 13,5-13,8. I zastanawiam się czy warto go regenerować czy lepiej od razu kupić zregenerowany 150A coby prądu nie brakowało przy dodatkowym aku i rosnącej ilości odbiorników? Nie wiem czy tutaj zastanawiać się i pytać? Czy w wątkach o alternatorach?
Dodam też, że mam identyczne dwa aku tej samej firmy co kolega 90 i 75Ah. Wymienialiśmy razem. On ma alternator 120A i na wakacjach dało się odczuć, że u mnie szybciej doładowywało. Staliśmy 10 dni bez prądu ale codziennie ruszaliśmy busy. Moj 180Aszybciej doładowywał. Trzeci bus dwa aku ale alternator 90A i niestety w CRO padł regulator.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Do ABLa też pasuje bez przeróbek?hoopsii pisze:od passata b6 2.0 TDI jest 180A i pasuje bez żadnych przeróbek.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Niestety nie zakładałem do 1.9 ale jeśli alternator t4 90A 1.9 i 2.5 jest ten sam to powinien podejść. Ale poczekaj moze ktoś jeszcze się wypowie co ma 1.9
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Na łapę od tdi wejdzie ale od ABL już nie. Hoopsii ten altek to bosch czy tylko valeo?
Pamiętam, że od 3.0 tdi z audi też pakowali 220A
Pamiętam, że od 3.0 tdi z audi też pakowali 220A
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Taki nr valeo pasuje. Bosch też pasuje jednak dużo droższy. Gadałem z gosciem od regeneracji alternatorów i mowił, że trwałość ta sama tylko więcej roboty mają przy regeneracji valeo bo trzeba rozlutowywać a boscha nie potrzeba.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za info dokładnie takiej informacji szukałem. Lepiej kupić sprawny i mocniejszy szczególnie za około 100pln (jak się trafi?) niż regenerować za podobną lub wyższą kwotę mój. Szukam zaraz takiego jak piszesz a mój zostawię na wszelki wypadek.hoopsii pisze:od passata b6 2.0 TDI jest 180A i pasuje bez żadnych przeróbek. Czasem tylko wtyczka jak masz kwadratową jak półokrągła to bez. Mam już taki od roku. Kilka osób z tego co słyszałem też. Taki alternator kupisz już od 75 90 zł. Ja swój kupiłem za 90 z przesyłką w idealnym stanie. Za 200 są po przeglądzie. Na aledrogo jest ich pełno.
Dodam też, że mam identyczne dwa aku tej samej firmy co kolega 90 i 75Ah. Wymienialiśmy razem. On ma alternator 120A i na wakacjach dało się odczuć, że u mnie szybciej doładowywało. Staliśmy 10 dni bez prądu ale codziennie ruszaliśmy busy. Moj 180Aszybciej doładowywał. Trzeci bus dwa aku ale alternator 90A i niestety w CRO padł regulator.
Interesuje mnie jeszcze temat przewodu od alternatora do akumulatora czy trzeba zmieniać czy jest wystarczający do mocniejszego i czy bezpiecznik trzeba zmienić (aktualnie 175)?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Chyba wam się wątki pomyliły. Ten nie dotyczy zmiany alternatora !
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Może się jeszcze komuś przyda. Właśnie zauważyłem, że D+ steruje także przekaźnikiem pompki obiegowej (V51), a ten mam przed samym nosem (dodatkowy przekaźnik nad skrzynkąelektrynką) <31>slimak pisze:D+ to kabel koloru niebieskiego. Piny A2/1, D/1, F/3 i U2/12.
P.S. i fotka podstawy przed zabudowaniem[img]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201803 ... f2000a.jpg[/img]
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Czy możliwy jest montaż podstawy fotela pod dodatkowy aku obróconej o 180 stopni na oryginalnej wiązce? Pytam, bo szukam takowej ale właśnie przypomniałem sobie, że u mnie podstawa jeździ tyłem co daje mi dodatkowe miejsce na nogi przy moim skromnym wzroście a jak juz kupię to pozamiatane...
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Po co kupować jak prościej zrobić taką jak się chce. Ewentualnie namawiaj poliftowców z oryginalną wiazką żeby odwrócili podstawę. W przedlifcie podstawy nie da się zalożyć odwrotnie, chyba że wykrecisz przednie grzybki, czego mi się nie udało
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Wszystko się da, tylko kwestia nakładu pracy.
W twoim przypadku nie będzie tak prosto, bo z tego co pamiętam wyjście z podłogi wiązki akumulatora będzie właśnie w tym miejscu, gdzie blacha (podstawa).
Jeśli chcesz, to mam taką podstawę i mogę pożyczyć do przymiarki.
W twoim przypadku nie będzie tak prosto, bo z tego co pamiętam wyjście z podłogi wiązki akumulatora będzie właśnie w tym miejscu, gdzie blacha (podstawa).
Jeśli chcesz, to mam taką podstawę i mogę pożyczyć do przymiarki.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Nieprzypadkowo pisalem o robieniu wiazki, ktora można puścić pod dywanikiem i wyjść ponad niego tam gdzie się chce.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Dla osoby posiadającej umiejętność spawania wykonanie mocowania dodatkowego aku w dowolnym miejscu podstawy to dwie godziny roboty, porządny kątownik, szlifierka, wiertarka i cztery nakrętki.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Panowie u mnie przekaxnik na dodatkowe aku sie nie załącza. Prąd dochodzi, ale z przekaxnika nie wychodzi. Wzbudzenia zalternatora jest ( niebieski przewód ). Jak podam mase na czerwono/czarny to przekaxnik się załącza i juz ladowanie jest. I teraz pytanie, gdzie powinien byc wpięty drugi koniec czerwono/czarnego przeowdu? I drugie pytanie jak nie znajde tego przewodu w skrzynce to czy moge zapodac mase na przekaxnik bezpośrednio z podstawy fotela? Tak mi bedzie najłatwiej.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ten przekaźnik nie jest sterowany masą. Wyłącz zapłon i podaj masę. Nie powinien się załączyć. Dopiero po odpaleniu powinien chwycić. Jeśli tak będzie to możesz masę ciągnąć skadkolwiek
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
@vwyogi: ja robilem od zera (ale według Wiki) wiec nie mam kolorow ale cewkę przekaźnika wpiąłem miedzy masę (oczko fi 10 pod jedną ze śrub fotela, zgodnie z ogolna zasada VAG przewod brązowy) a niebeski przewod z alternatora. Wtedy gdy
pojawia się ładowanie przekaźnik łaczy plus aku trakcyjnego z hotelowym
pojawia się ładowanie przekaźnik łaczy plus aku trakcyjnego z hotelowym
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
To się zgadza, więc masę masz stałą A sterowanie plusem z altka. Jeśli przekaźnik nie zapina to brakuje Ci na cewce jednego z powyższych. Zweryfikuj czy plusa czy masy.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Mam zweryfikowane, brakuje masy na czerwono/czarnym przewodzie. Wzbudzenie z altka jest. Wiec brakuje przekaźnikowi masy na czerwono/czarnym a on w oryginale idzie pod wykładziną do skrzynki tylko nie wiem gdzie.
Co ciekawe u mnie jakiś artysta elektryk nie ogarnął tego to pociągnął drugi plus z aku rozruchowego i to bez żadnego bezpiecznika :shock:
Co ciekawe u mnie jakiś artysta elektryk nie ogarnął tego to pociągnął drugi plus z aku rozruchowego i to bez żadnego bezpiecznika :shock: