d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
-
marci89n
- Nowy T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: VW T4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Re: d3wz dogrzewacz i czeste niesprawnosci
Dzięki za podpowiedz. Z tego co pamiętam po wyciągnięciu pieca w otworze który zaznaczył niebieski-n2, na bocznej ściance jest kolejny otwór z którego wystają drobne druciki czy o to chodzi? A napięcie ze sterownika ok?
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
O to właśnie chodzi. Palnik i do czerwoności w tamtej okolicy.
Poskładaj, sprawdź i dopiero ewentualnie będziesz martwił się dalej.
Świecę jaką kupiłeś?
Poskładaj, sprawdź i dopiero ewentualnie będziesz martwił się dalej.
Świecę jaką kupiłeś?
-
marci89n
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Wypaliłem kilka razy dla pewności jednak piec nie odpalił. Macie może jeszcze jakieś pomysły co jest nie tak? Świeca beru taka jaką miałem, podpinałem ja dziś pod akumulator krótkimi strzałami ok 2 sekundy i może przy piątym zwarciu zaczęła się robić czerwona. Akumulator 12V wiec dłuższe przytrzymanie skończyło by się spaleniem.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Nie odpalił, czyli zrobił test i cisza, czy też może pompka cyka, podaje ropę a nie wzbudza płomienia, zaś kolejna próba powoduje kopcenie na biało.
Jedna próba czy kilka, na stole czy w aucie?
Jedna próba czy kilka, na stole czy w aucie?
-
marci89n
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Próby w garażu w samochodzie. Paliwo dostaje po około 45 sekundach, po minucie z pieca zaczyna wydobywać się dym, po chwili wentylator przyspiesza, ale zamiast gorącego powietrza jest zimne powietrze z niespalonym paliwem. Piec zwalnia później staje i za chwile zaczyna od nowa próbę odpalenia. Kilka prób z tym samym skutkiem
Dodam jeszcze że wydobywający się dym nie jest bardzo biały i nie ma go dużo - w porównaniu z tym jak wypalałem sitko palnikiem- Pojawia się po minucie od odpalenia silnika, trwa kilka sekund do momentu kiedy piec przyspiesza, a później już tylko zimne prawie niewidoczne powietrze
Dodam jeszcze że wydobywający się dym nie jest bardzo biały i nie ma go dużo - w porównaniu z tym jak wypalałem sitko palnikiem- Pojawia się po minucie od odpalenia silnika, trwa kilka sekund do momentu kiedy piec przyspiesza, a później już tylko zimne prawie niewidoczne powietrze
Ostatnio zmieniony 01 lut 2018, 19:09 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, używaj opcji edycja
Powód: post pod postem, używaj opcji edycja
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Przydało by się zobaczyć jakie błędy pokazuje piec, bywasz w W-wie?
-
marci89n
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Bywam dosyć często bo pracuje w W-wie od pn-pt. Ale teraz urlopuje i w najbliższym czasie mnie nie będzie. W związku z większą ilością wolnego czasu zacząłem dłubać przy aucie bo nigdy nie ma na to czasu:(
Nie daje mi spokoju ta świeca, mam wrażenie że nie nagrzewa się tak jak powinna
Nie daje mi spokoju ta świeca, mam wrażenie że nie nagrzewa się tak jak powinna
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Widziałem nową, wyjętą z pudełka wadliwą świecę.
Na oko dobra, robiła się czerwona, ale widocznie nie tak jak powinna, bo pieca nie rozpalała.
Ale nie była to Beru i nawet nie pamiętam jaka.
Na oko dobra, robiła się czerwona, ale widocznie nie tak jak powinna, bo pieca nie rozpalała.
Ale nie była to Beru i nawet nie pamiętam jaka.
-
marci89n
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Popełniłem błąd kupując u gościa u którego już miałem problemy z jakością kupowanych części, ale tylko on miał ja od reki, wszędzie tylko na zamówienie. Spróbuje podmienić na inna i zobaczę jaki będzie efekt
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ja jakieś 2 tygodnie temu też miałem problem z dogrzewaczem.
Po prostu pewnego ranka nie odpalił i po zejściu do samochodu musiałem skrobać szyby.
Z racji tego, że nie miałem czasu a tym bardziej umiejętności, by samemu zobaczyć co jest nie tak, podjechałem do firmy gdzie mi zakładali piecyk. Po diagnozie okazało się, że to świeca odmówiła współpracy i po jej wymianie wszystko gra i buczy.
Lżejszy o 200 dukatów wróciłem do domu i na razie wszystko OK.
Ta, którą miałem zakładaną na "pierwszy montaż" to Beru, ta którą mam założoną teraz to również Beru.
Spodziewałem się jednak, że wytrzyma dłużej niż 13-14 miesięcy i tak szacunkowo licząc kilkadziesiąt odpaleń.
Niemniej fachowiec, który wymieniał mi świecę wspomniał w rozmowie, że trafiają im się wadliwe świece (nowe) właśnie Beru, bo tylko na tych produktach bazują.
Nie wiem czy była to opowiastka na potrzeby chwili, czy jest tak faktycznie.
Po prostu pewnego ranka nie odpalił i po zejściu do samochodu musiałem skrobać szyby.
Z racji tego, że nie miałem czasu a tym bardziej umiejętności, by samemu zobaczyć co jest nie tak, podjechałem do firmy gdzie mi zakładali piecyk. Po diagnozie okazało się, że to świeca odmówiła współpracy i po jej wymianie wszystko gra i buczy.
Lżejszy o 200 dukatów wróciłem do domu i na razie wszystko OK.
Ta, którą miałem zakładaną na "pierwszy montaż" to Beru, ta którą mam założoną teraz to również Beru.
Spodziewałem się jednak, że wytrzyma dłużej niż 13-14 miesięcy i tak szacunkowo licząc kilkadziesiąt odpaleń.
Niemniej fachowiec, który wymieniał mi świecę wspomniał w rozmowie, że trafiają im się wadliwe świece (nowe) właśnie Beru, bo tylko na tych produktach bazują.
Nie wiem czy była to opowiastka na potrzeby chwili, czy jest tak faktycznie.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Zagadnąłem pana fachowca o sztyft i powiedział mi, że nie w każdym piecu można zastosować sztyft zamiast świecy.
Powiedział, że mają wykaz w których piecach mogą to zrobić.
Nie wiem jak u mnie (mam D4WS a nie tytułowe D3WZ), więc nie wiem czy można, a nie dopytywałem.
Jeśli można to proszę o informację, a wtedy "następną razą" pewnie tak zrobię.
Powiedział, że mają wykaz w których piecach mogą to zrobić.
Nie wiem jak u mnie (mam D4WS a nie tytułowe D3WZ), więc nie wiem czy można, a nie dopytywałem.
Jeśli można to proszę o informację, a wtedy "następną razą" pewnie tak zrobię.
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
też mam d4ws i sztyft można zakładać. u mnie nowe objawy. wymieniłem dodatkową pomkę i 2 lub 3 razy fura była rano nagrzana jak trzeba. Dzisiaj znowu zimno. Klima w trybie HE i nie dało się jej wyłączyć bez wyjęcia bezpiecznika pod fotelem. Błędów nie mogę odczytać bo po wyjęciu bezpiecznika się kasują, a wcześniej nie można się połączyć z piecem. Brak mi już pomysłów
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czy w d4ws dodatkowa pompa załącza się w trybie dogrzewacza czy tylko przy postojowym?
edit:
qwa! dzisiaj witki mi opadły. rano odpaliłem bez problemu, dogrzewacz załączył się jak należy, pod pracą zgasiłem samochód i było ok. musiałem podjechać po około godzinie na drugi obiekt, 1,5km dalej. Odpaliłem, dogrzewacz się załączył. Dojechałem, zgasiłem i klima nie wyłączyła się z trybu HE. Jak wróciłem do samochodu po ok 2ch godzinach, ledwo odpaliłem, aku miało 11,4v. Jutro podmieniam aku na ten spod fotela.
Czy ktoś z obecnych byłby skłonny zamienić się ze mną piecami na okres 1tygodnia w celu weryfikacji moich podejrzeń jakoby to sterownik D4WS szwankował i nie rozpinał/załączał jak trzeba? Albo użyczyć zapasowego sterownika jeśli jest w posiadaniu? Nie chcę wysyłać znowu całego pieca do Stefano bez upewnienia się że to to, bo problem występuje na tyle nieregularnie że na stole może nic nie wyskoczyć.
edit:
qwa! dzisiaj witki mi opadły. rano odpaliłem bez problemu, dogrzewacz załączył się jak należy, pod pracą zgasiłem samochód i było ok. musiałem podjechać po około godzinie na drugi obiekt, 1,5km dalej. Odpaliłem, dogrzewacz się załączył. Dojechałem, zgasiłem i klima nie wyłączyła się z trybu HE. Jak wróciłem do samochodu po ok 2ch godzinach, ledwo odpaliłem, aku miało 11,4v. Jutro podmieniam aku na ten spod fotela.
Czy ktoś z obecnych byłby skłonny zamienić się ze mną piecami na okres 1tygodnia w celu weryfikacji moich podejrzeń jakoby to sterownik D4WS szwankował i nie rozpinał/załączał jak trzeba? Albo użyczyć zapasowego sterownika jeśli jest w posiadaniu? Nie chcę wysyłać znowu całego pieca do Stefano bez upewnienia się że to to, bo problem występuje na tyle nieregularnie że na stole może nic nie wyskoczyć.
-
marci89n
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Trzeba mieć fart, a raczej pecha przyczyną kłopotów z moim d3wz była nowa niesprawna świeca. Po zakupie kolejnej dogrzewacz dmucha gorącym powietrzem z tłumika aż miło.
Martwi mnie teraz inna sprawa. Dziś rano zszedłem do auta i słyszę pracujący silnik dmuchawy w dogrzewaczu,po wyciągnięciu bezpiecznika oczywiście się wyłączył, a po powrotnym wsadzeniu dmuchawa nie pracowała. Myślałem że będą problemy z odpaleniem silnika, ale uruchomiłem silnik, piec normalnie odpalił zagrzał płyn i najnormalniej się wyłączył. Cały dzień samochód stał(byłem w pobliżu w razie W) i wszystko ok. Dla bezpieczeństwa wyciągnąłem na noc bezpiecznik. Prąd na silniczek idzie ze sterownika więc podejrzewam że tam może się coś smaży, ale z drugiej strony sam piec funkcjonuje dobrze. Miał ktoś z was taki przypadek?
Martwi mnie teraz inna sprawa. Dziś rano zszedłem do auta i słyszę pracujący silnik dmuchawy w dogrzewaczu,po wyciągnięciu bezpiecznika oczywiście się wyłączył, a po powrotnym wsadzeniu dmuchawa nie pracowała. Myślałem że będą problemy z odpaleniem silnika, ale uruchomiłem silnik, piec normalnie odpalił zagrzał płyn i najnormalniej się wyłączył. Cały dzień samochód stał(byłem w pobliżu w razie W) i wszystko ok. Dla bezpieczeństwa wyciągnąłem na noc bezpiecznik. Prąd na silniczek idzie ze sterownika więc podejrzewam że tam może się coś smaży, ale z drugiej strony sam piec funkcjonuje dobrze. Miał ktoś z was taki przypadek?
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
u mnie też się tak czasem dzieje, wyciągam kluczyk a dalej coś szumi. dmuchawa albo pompka cieczy. nawet kilka godzin po wyłączeniu zapłonu. Problem nie występuje za każdym razem, ale częściej po krótkiej przejażdzce, kiedy piec załączy się jako dogrzewacz ale zgaszę silnik np po 3-5 minutach.
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: Sharan, Cordoba
- Opis: DOGRZEWACZE i OGRZEWANIA POSTOJOWE: EBERSPACHER I WEBASTO
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Moze być uszkodzony któryś z czujników w piecyku, lub sterownik i po wyłączeniu silnika i skończonej pracy pieca, czujnik ten bedzie symulował niewłasciwą temperaturę np. + 135 st płynu i piec bedzie sie schłodzał i wietrzył bez konca. Wyłączenie zasilania i reset pomogą, ale problem taki jak pisze Kolega bedzie raczej powracał.marci89n pisze:Trzeba mieć fart, a raczej pecha przyczyną kłopotów z moim d3wz była nowa niesprawna świeca. Po zakupie kolejnej dogrzewacz dmucha gorącym powietrzem z tłumika aż miło.
-
Art76
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 9 razy
- Kontakt:
Po wyłączeniu silnika jeszcze przez kilkadziesiąt sekund dmuchawa nagrzewnicy chodzi i jest to zjawisko całkiem normalne.Dzieje się tak dlatego,że piec musi być przedmuchany i opróźniony ze spalin i sadzy.U mnie w trakcie tego procesu spaliny wydobywają tak intensywne jak w trakcie zimnego startu więc sami widzicie.Pozdrawiam.
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie jest tak jak piszesz, bo tam jeszcze przy wygaszaniu pieca załącza się na około 1 minuty świeca, aby wypalić i oczyscić palenisko przed następnym startem.Art76 pisze:Po wyłączeniu silnika jeszcze przez kilkadziesiąt sekund dmuchawa nagrzewnicy chodzi i jest to zjawisko całkiem normalne.Dzieje się tak dlatego,że piec musi być przedmuchany i opróźniony ze spalin i sadzy.U mnie w trakcie tego procesu spaliny wydobywają tak intensywne jak w trakcie zimnego startu więc sami widzicie.Pozdrawiam.
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Montaż dogrzewacza D3WZ do 1.9 TDI plus rozbudowa do mok
Podepnę się pod temat.
Mam dogrzewacz D3WZ po regeneracji przez Stefano i mam problem z elektryczną pompą obiegu płynu chłodzącego.
Pompa nowa. Z tego co wyczytałem w necie to załączana jest minusem, plus mierzyłem, mam na wtyczce pompy.
Wie ktoś gdzie znajdę przekaźnik/bezpiecznik od tej pompy? Stara pompa padła i mogła coś spalić.
Doczytałem też, że ponoć jest zasilana z drugiego akumulatora który jest pod siedzeniem. Akumulator pod siedzeniem kierowcy jest, w pobliżu niego sprawdziłem przekaźnik oraz wszystkie bezpieczniki i jest ok. Gdzie mogę znaleźć coś co odpowiada za załączenie go podczas startu dogrzewacza?
Po odpaleniu silnika, D3WZ startuje ale wyłącza się po chwili, węże przy pompie elekrycznej zimne.
Mam dogrzewacz D3WZ po regeneracji przez Stefano i mam problem z elektryczną pompą obiegu płynu chłodzącego.
Pompa nowa. Z tego co wyczytałem w necie to załączana jest minusem, plus mierzyłem, mam na wtyczce pompy.
Wie ktoś gdzie znajdę przekaźnik/bezpiecznik od tej pompy? Stara pompa padła i mogła coś spalić.
Doczytałem też, że ponoć jest zasilana z drugiego akumulatora który jest pod siedzeniem. Akumulator pod siedzeniem kierowcy jest, w pobliżu niego sprawdziłem przekaźnik oraz wszystkie bezpieczniki i jest ok. Gdzie mogę znaleźć coś co odpowiada za załączenie go podczas startu dogrzewacza?
Po odpaleniu silnika, D3WZ startuje ale wyłącza się po chwili, węże przy pompie elekrycznej zimne.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Elektryczna pompka obiegu płynu chłodzącego nie ma nic wspólnego z dogrzewaczem. Chyba, że ktoś rozbudowując dogrzewacz do ogrzewania postojowego wykorzysta taką pompkę do pchania płynu na zgaszonym silniku (bo idealnie się do tego nadaje).
Natomiast jeśli D3WZ pracuje w funkcji dogrzewacza, to za obieg płynu odpowiada główna pompa (silnikowa)
Nie tu macasz, węże przy dogrzewaczu pomacaj, to już część przyczyn da się wyeliminować.
Ogólnie to mylisz dogrzewacz z ogrzewaniem postojowym - najpierw powiedz co masz.
Natomiast jeśli D3WZ pracuje w funkcji dogrzewacza, to za obieg płynu odpowiada główna pompa (silnikowa)
Załączenie czego???operowo pisze:Gdzie mogę znaleźć coś co odpowiada za załączenie go podczas startu dogrzewacza?
Jeśli piec się po chwili wyłącza - przyczyn może być kilka.operowo pisze:Po odpaleniu silnika, D3WZ startuje ale wyłącza się po chwili, węże przy pompie elekrycznej zimne.
Nie tu macasz, węże przy dogrzewaczu pomacaj, to już część przyczyn da się wyeliminować.
Ogólnie to mylisz dogrzewacz z ogrzewaniem postojowym - najpierw powiedz co masz.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Zgodnie z sugestia kol.@Probe przenioslem sie z Jego wątku tutaj z powyższym wpisem. Przeczytalem też caly ten wątek i nikt nie pisze jak ma wpięty dogrzewacz, natomiast z Wiki wnoszę, że chyba tak samo jak u mnie.Panowie, podepnę się bo chciałbym z pełnego Webasto (DW50) robić na żądanie dogrzewacz tylko silnika. Chodzi o uklad cyrkulacji wody. U mnie pompka jest w piecu i pompuje na zawór ogrzewania i dopiero jak ciepla woda wroci z obu nagrzewnic to dogrzewa silnik. Jesli sie zapomni wlaczyć suwakiem ogrzewanie to za chwilę po odpaleniu piec sie wyłącza z przegrzania.
Jest jakis zawor sterowany elektrycznie, ktorym by można ominąć nagrzewnice?
Czy rzeczywiście automatyczny fabryczny dogrzewacz najpierw dogrzewa nagrzewnicę, a dopiero w dalszej kolejności silnik?
-
Stefano
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Re: Montaż dogrzewacza D3WZ do 1.9 TDI plus rozbudowa do mok
Mogłęś pomyliłeć węże przy zakładaniu pieca? Sprawdź czy nie masz na wężach zamknietego zaworu odcinajacego płyn, moze być elektryczny, ale w starszych modelach był mechaniczny na cięgło i w kabinie ustaw grzanie na maxa.operowo pisze:Podepnę się pod temat.
-
operowo
- Forumowicz T4
- 8
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Stefano, masz rację. Wczoraj sprawdziłem. Trzeba włączyć nawiew (climatronik) wówczas pompa elektryczna obiegu płynu zaczyna działać i jest OK.
I sprawdziłem rury od dogrzewacza, obieg zamyka się na wymiennik ciepła w kabinie kierowcy przez zawód N273. Także najpierw nagrzewa się środek autka a potem reszta silnika.
Wcześniej wyłączałem climatronik co powodowało przegrzewanie się dogrzewacza bo nie załączało elektrycznej pompy płynu.
Także dzięki Stefano! :)
I sprawdziłem rury od dogrzewacza, obieg zamyka się na wymiennik ciepła w kabinie kierowcy przez zawód N273. Także najpierw nagrzewa się środek autka a potem reszta silnika.
Wcześniej wyłączałem climatronik co powodowało przegrzewanie się dogrzewacza bo nie załączało elektrycznej pompy płynu.
Także dzięki Stefano! :)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
To jest temat o niesprawnościach dogrzewacza D3WZ, a nie ogrzewaniach postojowych oryginalnych czy o rozbudowanych dogrzewaczach i problemach z nimi związanymi. Kasowanie takich wpisów będzie skrupulatne i nieustające.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Rozpoczął się sezon grzewczy i mój piecyk znów nie chce palić.
Zaobserwowałem, że jak jest cieplej tak około 10 st.C to pali, a jak jest chłodniej to już nie.
Przejadę się trochę autem, komora silnika się zagrzeje to odpala bez problemu.
Podejrzewam, że znów świeca do wymiany (jak rok temu), więc chciałbym zastosować sztyft żarowy.
I tu pytanie: który?
Czy może ktoś podlinkować na której aukcji mam dokonać zakupu lub może któryś z naszych forumowych fachowców zechciałby mi sprzedać sprawny, niezawodny, wiecznie działający sztyft? :-D
Zaobserwowałem, że jak jest cieplej tak około 10 st.C to pali, a jak jest chłodniej to już nie.
Przejadę się trochę autem, komora silnika się zagrzeje to odpala bez problemu.
Podejrzewam, że znów świeca do wymiany (jak rok temu), więc chciałbym zastosować sztyft żarowy.
I tu pytanie: który?
Czy może ktoś podlinkować na której aukcji mam dokonać zakupu lub może któryś z naszych forumowych fachowców zechciałby mi sprzedać sprawny, niezawodny, wiecznie działający sztyft? :-D
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Model:
- Kontakt:
Wczoraj na naszym spocie próbowałem go odpalić i robi przedmuch, ale później już jest cisza.
O awarii sterownika nawet nie chcę słyszeć <44>
O awarii sterownika nawet nie chcę słyszeć <44>