Mój (nasz) biały busik wycieczkowy
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Mój (nasz) biały busik wycieczkowy
@maxtz: załóż odrębny wątek na temat tego prysznica bo może być zainteresowanie. Na fotce coś elektrogrzejnego, na Campermajstrach Pejzbukowych pokazywali bojler gazowy z pompką wody ale dla mnie za duże jak na Multiego.
Albo choć na początek napisz troche wiecej na temat samej koncepcji.
Albo choć na początek napisz troche wiecej na temat samej koncepcji.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
Nie jest to mój pomysł a znaleziony chyba na tym forum, ale aktualnie nie mogę tego odszukać niestety.
Generalnie chodzi o wykorzystanie do przepływowego podgrzewania wody elektrycznego ogrzewacza płynu z jakiegoś samochodu - u mnie akurat z jakiejś renówki.
Rozwiązanie takie wybrałem ze względu na względnie małe gabaryty (można to wszędzie upchnąć), wada to niestety dość duże zapotrzebowanie na prąd ale myślę że w połączeniu z panelami solarnymi jakoś da radę <02>
Znalazłem <śmiech>
Inspirację czerpałem z tego wątku https://www.camperteam.pl/forum/viewtop ... 2f4089808e
Generalnie chodzi o wykorzystanie do przepływowego podgrzewania wody elektrycznego ogrzewacza płynu z jakiegoś samochodu - u mnie akurat z jakiejś renówki.
Rozwiązanie takie wybrałem ze względu na względnie małe gabaryty (można to wszędzie upchnąć), wada to niestety dość duże zapotrzebowanie na prąd ale myślę że w połączeniu z panelami solarnymi jakoś da radę <02>
Znalazłem <śmiech>
Inspirację czerpałem z tego wątku https://www.camperteam.pl/forum/viewtop ... 2f4089808e
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Mam identyczny prysznic od kilku lat.Kupiłem go w Jula za jakieś 60zł.
Ja podgrzewam wodę w butelce 5l Żywiec,pompka mieści się idealnie do butli i prysznic gotowy.
Są jeszcze do kupienia duże czarne gumowe worki na wodę,w których szybko nagrzewa się woda.
Nie wiem czy jest sens wykorzystywania ogrzewacza,do podgrzewania wody,bo zazwyczaj prysznica używał będziesz w plenerze porą letnią.
Ja podgrzewam wodę w butelce 5l Żywiec,pompka mieści się idealnie do butli i prysznic gotowy.
Są jeszcze do kupienia duże czarne gumowe worki na wodę,w których szybko nagrzewa się woda.
Nie wiem czy jest sens wykorzystywania ogrzewacza,do podgrzewania wody,bo zazwyczaj prysznica używał będziesz w plenerze porą letnią.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Wszystko pewnie zweryfikuje życie, na chwilę obecną plan jest taki że pod autem będzie zbiornik/zbiorniki na wodę a ciepła woda z tego podgrzewacza będzie dostępna zarówno w umywalce (zlewie) jak i w prysznicu, obydwa obwody zasilane będą z tej samej pompki.
-
Leska
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Oj chyba z ta wytrzymałością to przesadziłeś. Wg mnie jest to wytrzymałość podana dla siedzącej na nich osobie. Czy taka sama jest ich wytrzymałość z siedzącą osobą podczas wypadku (gdzie 1,5 litrowa butelka z wodą uderza z siłą 60 kg) ?. Odradzam takie rozwiązanie.maxtz pisze:Dziś Teściu dostarczył i mi blachę 3mm, z której to w połączeniu z obrotnicami meblowymi (wytrzymałość 150kg) będę się starał wystrugać obrotnice do przednich foteli.
<taniec>
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Wytrzymałość oczywiście że producent podaje na nacisk i tak będzie ten element wykorzystywany od wypadku (nie daj Boże) mają mnie chronić pasy bezpieczeństwa, które to oczywiście nie będą zapinane do siedzenia ;)
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- podziekowal za post: 25 razy
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
maxtz pisze:Nie jest to mój pomysł a znaleziony chyba na tym forum, ale aktualnie nie mogę tego odszukać niestety.
Znalazłem <śmiech>
Ciesze sie, ze sie opis przydal ;)
Pamietaj, ze uzywalem patentu tylko przy wlaczonym silniku.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Ano przydał się przydał bo szczerze to bym sam chyba na to nie wpadł :P
Początkowo chciałem montować oddzielny zbiornik na ciepłą wodę grzaną z "webasta" ale przemyślałem jaka mnie czeka ilość kombinacji z tym związanych i stwierdziłem że nie tędy droga <stop>
Wracając do obrotnic to co prawda powoli ale jakoś tam do przodu prace się posuwają, powierciłem już wszystkie blachy a jedną dziś już nawet udało mi się pospawać <yes>
Początkowo chciałem montować oddzielny zbiornik na ciepłą wodę grzaną z "webasta" ale przemyślałem jaka mnie czeka ilość kombinacji z tym związanych i stwierdziłem że nie tędy droga <stop>
Wracając do obrotnic to co prawda powoli ale jakoś tam do przodu prace się posuwają, powierciłem już wszystkie blachy a jedną dziś już nawet udało mi się pospawać <yes>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
iluminati
- Nowy T4
- 9
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan 93.
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
A ja stoję z robotą ;( Chyba dopiero w marcu ruszę.
Jak byś się przypadkowo rozpędził z obrotnicami i jedną więcej zrobił, to ja chętnie przygarnę :-)
Jak byś się przypadkowo rozpędził z obrotnicami i jedną więcej zrobił, to ja chętnie przygarnę :-)
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Nic z tego niestety , raz że materiał mam dokładnie wyliczony a po drugie jest z tym za dużo roboty <55>
Dziś udało mi się prawie skończyć drugą część - zostało jeszcze zrobić blokadę i będzie można przetestować <śmiech>
A w tak zwanym między czasie zabrałem się za montaż tempomatu <śmiech>
Dziś udało mi się prawie skończyć drugą część - zostało jeszcze zrobić blokadę i będzie można przetestować <śmiech>
A w tak zwanym między czasie zabrałem się za montaż tempomatu <śmiech>
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Ten podgrzewacz ma 4 świece po 300W co daje razem 1200W czyli 100A prądu. Rozumiem że kable będą odpowiedniej średnicy i będzie to używane sporadycznie.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Wszystko wyjdzie w praniu a raczej po pierwszym wyjeździe, na chwilę obecną z testów w warsztatowych warunkach wyszło że wystarczy jak będą grzały dwie.
Elektrycznie będzie to rozdzielone na przekaźnikach i będzie można załączać tyle świec ile będzie potrzeba - wszystko zależy od temperatury wody w zbiorniku.
Kable od świec do przekaźników (30cm) będą 6mm2 a od przekaźników do akumulatora jakieś 16mm2 <cool>
Elektrycznie będzie to rozdzielone na przekaźnikach i będzie można załączać tyle świec ile będzie potrzeba - wszystko zależy od temperatury wody w zbiorniku.
Kable od świec do przekaźników (30cm) będą 6mm2 a od przekaźników do akumulatora jakieś 16mm2 <cool>
-
flax
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: California Exclusive
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Mój (nasz) biały busik wycieczkowy
Slabo to u mnie grzalo, ale nie zalezalo mi na wrzatku.
Dzisiaj bym to zrobil np na gaz lub z boilerem. W nowym busie jeszcze nie ruszylem tematu.
Wole jezdzic [emoji6] a dlubac zima nie mam gdzie.
Dzisiaj bym to zrobil np na gaz lub z boilerem. W nowym busie jeszcze nie ruszylem tematu.
Wole jezdzic [emoji6] a dlubac zima nie mam gdzie.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Dziś przytargałem dach w celach projektowo badawczych <yes>
Dach ów ma posłużyć jako wzorzec do wykonania dachu podnoszonego/sypialnego <cool>
Dach ów ma posłużyć jako wzorzec do wykonania dachu podnoszonego/sypialnego <cool>
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Też montuje śledzika. Piętra sypialnego nie potrzebuje ale czasem dobrze byłoby móc zakładać spodnie na stojąco gdy pada lub zimno, a tylko z tego powodu wydawać drugie tyle co zapłaciłem za busa nie uważam za racjonalne ;)
Do T1 i T2 były fajne grzybki.
Do T1 i T2 były fajne grzybki.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2018, 21:48 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: jeśli odpowiadasz na ostatni post, nie ma potrzeby cytować go w całości
Powód: jeśli odpowiadasz na ostatni post, nie ma potrzeby cytować go w całości
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Z racji że nie udało mi się nigdzie znaleźć/zdobyć wymiarów zawias dachu podnoszonego tak więc wczoraj wieczorem usiadłem z piwem przed kartką papieru, zdjęciami z internetu i piwem.
Dziś poszedłem do warsztatu z tym wymodzonym wczorajszym rysunkiem w celu wykonania modelu tej zawiasy.
Po około 1 godz. model był gotowy i wydaje się działać poprawnie - teraz tylko zakupić docelowy materiał i przenieść to wszystko na stal <taniec>
Dziś poszedłem do warsztatu z tym wymodzonym wczorajszym rysunkiem w celu wykonania modelu tej zawiasy.
Po około 1 godz. model był gotowy i wydaje się działać poprawnie - teraz tylko zakupić docelowy materiał i przenieść to wszystko na stal <taniec>
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Szanuję. We trzech zawsze raźniej <good>maxtz pisze:usiadłem z piwem przed kartką papieru, zdjęciami z internetu i piwem.
Powodzenia, bo zapowiada sie ciekawie.
A gdyby tak zamiast pantografu, zrobić coś z użyciem siłownika gazowego? tak jak w niektórych samochodach podnoszona jest maska.. albo tak jak otwierana jest klapa w przyczepie niewiadów n-250 - tutaj takie roziazanie naprawdę daje radę i nie zdażyło mi się żeby klapa, nawet przy silnym wietrze, opadła.
W rękach tego modelu nie miałem, ale wygląda jakby była możliwość przesuwania tago dachu do przodu i do tyłu, gdzy będzie otwarty. To tego jeżeli przykręcimy dach do będzie dłyga i cięzka dźwignia która na taki zawias zadziała.
A gdyby tak, wykorzystująć Twoje zdolności pójść w takim kierunku?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Na moje wykształcenie zwykły zawias i sprężyny gazowe mają trzy wady. Bardzo mało miejsca na jednym końcu, konieczna dużo większa sztywność dachu i duża siła potrzebna do zamykania.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Zwykłe zawiasy odpadają z właśnie z tego powodu że z jednej strony będzie bardzo nisko a ma być tam łóżko i mają tam spać dzieci.
Jeżeli ktoś nie potrzebuje łóżka na górze to by było najprostsze rozwiązanie i takie też już kiedyś w internecie znalazłem.
Z racji że już rozpracowałem te zawiasy to pozostanę przy tym rozwiązaniu w końcu chyba nie bez powodu takie rozwiązanie jest stosowane od ponad dwudziestu lat.
Siłowniki gazowe oczywiście też będą <55>
Jeżeli ktoś nie potrzebuje łóżka na górze to by było najprostsze rozwiązanie i takie też już kiedyś w internecie znalazłem.
Z racji że już rozpracowałem te zawiasy to pozostanę przy tym rozwiązaniu w końcu chyba nie bez powodu takie rozwiązanie jest stosowane od ponad dwudziestu lat.
Siłowniki gazowe oczywiście też będą <55>
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Ot co praktycy to praktycy <dzięki> wycieram mleko spod nosa <58> i czekam na finał projektu.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Powoli, mozolnie ale jak na razie cały czas do przodu <slimak>
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Też mam taką lodówkę :P Ale kuchenki w środku to bym nie montował :P
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Cebek napisz proszę jak Ci się sprawuje ta lodówka bo ja kupiłem ją trochę w ciemno mimo że żadnych opinii o niej nie znalazłem.
Na razie przeszła pozytywnie test w domu przed kominkiem na 230V i po nocy kostki lodu były zamrożone <56>
Co do kuchenki plan jest taki aby ją zamontować tak aby można było jej używać zarówno w środku jak i na zewnątrz :P
Na razie przeszła pozytywnie test w domu przed kominkiem na 230V i po nocy kostki lodu były zamrożone <56>
Co do kuchenki plan jest taki aby ją zamontować tak aby można było jej używać zarówno w środku jak i na zewnątrz :P
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Lodówka jest absorbcyjna, więc ma swoje ograniczenia. Nie jest w stanie szybko schłodzić wsadzonych do niej produktów, ale jak będziesz wrzucał zimne rzeczy to ładnie trzyma temperaturę.Jeśli będziesz miał ją użytkować w wysokich temperaturach, to warto zadbać o dobrą wentylację z tyłu lodówki. Na dwukilogramowej butli z gazem wytrzymuje prawie tydzień. Dla mnie to jest ok, choć powoli myślę o zakupie kompresorowej, ale to inna liga cenowa.
-
Wrzos
- Forumowicz T4
- 9
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Kochani może i jestem dziwny, ale powiedzcie po co lodówka. Wiem piwo chłodne której smakuje, ale jeżeli ktoś nie lubi zimnego piwa to jest sens bawić się w lodówkę?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Są tacy co gotują na poważnie w interiorze i kupili na tę potrzebę np. świeże mięso, otworzyli rano jogurt i szkoda im wyrzucić, itd i tacy potrzebują lodówki. Ja zacząłem podróżować samochodem dopiero na stare lata i wcześniej (np. w górach) brakowało mi tylko zimnego piwa. Dlatego kupiłem sobie lodówkę kompresorową (-18oC) ale o pojemności... 10l. Znakomicie wchodzi do niej sześciopak i jakaś drobna zagrycha. Kupiłem na Amazonie 4 stycznia b.r. za chyba 800 zl. Na jakiejś poświątecznej promocji (czytaj w martwym sezonie) bo normalnie byłoby co najmniej dwa razy tyle.
-
maxtz
- Aktywny T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Hmmmm może to jestem dziwny bo lubię zimne piwo, wino, wódkę, whisky itp. <beer>
A jak jeszcze dodatkowo zamierza się spać przeważnie na dziko w różnych dziwnych miejscach w okresie mocno letnim to i jak najbardziej przyda się do pożywienia :P
A jak jeszcze dodatkowo zamierza się spać przeważnie na dziko w różnych dziwnych miejscach w okresie mocno letnim to i jak najbardziej przyda się do pożywienia :P