swap TD -> TDI

ODPOWIEDZ
Viking
Aktywny T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 13
Model:
Auto:
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Re: swap TD -> TDI

Nieprzeczytany post autor: Viking »

Probe041 pisze:
Nie zapominaj o Renault 1.9 dti :-P
Pompa pasuje do afn ?
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Wnętrzności pasują, nastawnik, tłokorozdzielacz itp
skrabkap
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
Auto: Caravelle T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: skrabkap »

Witam, znacie kogoś z Wrocławia i okolic, kto by się podjął swapa w VW T4 Caravelle 1.9 TD z 1996r na 1.9TDI 1z z passata B4 ? Bo już od dłuższego czasu leży u mnie ten silnik na palecie, a szkoda żeby się marnował.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Zapytaj Probe041. Może w przerwach w modzeniu swojego busa znajdzie wolną chwilę i pomoże Ci w swapie.
ostryt4
Znawca T4

15
Tematy: 6
Model:
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

skrabkap pisze:
Witam, znacie kogoś z Wrocławia i okolic, kto by się podjął swapa w VW T4 Caravelle 1.9 TD z 1996r na 1.9TDI 1z z passata B4 ? Bo już od dłuższego czasu leży u mnie ten silnik na palecie, a szkoda żeby się marnował.
Sam silnik to nie wszystko.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Odezwij się do mnie na PW albo kliknij pod moim postem e-mail ale do tego potrzebne chyba 3 posty na forum
skrabkap
Nowy T4

12
Model:
Auto: Caravelle T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: skrabkap »

Dzięki, właśnie nie widzę tego maila :/ W najbliższym czasie podbije do tych trzech postów. Na pewno będe się odzywał do Ciebie.
Johnny
Aktywny T4

15
Tematy: 19
Model:
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Johnny »

Witam ponownie kolegów w temacie a i na forum, bo dawno tu nie zaglądałem ;)

Po 3 latach od swapa kupiłem w końcu sprawny licznik, bo w moim nie działała wskazówka temperatury i nie paliła się kontrolka oleju. No i teraz mam tę kontrolkę i wyszło na to, że mi non stop miga, czyli jak już się wywiedziałem na forum, nie mam sygnału o obrotach z alternatora = należy pociągnąć czerwony kabelek z zacisku W alternatora do pinu F9 w skrzynce bezpieczników. I wszystko fajnie, wczoraj kupiłem niezbędne materiały i pojechałem na kanał, ale wygląda na to, że w moim alternatorze nie ma tego zacisku W - czy jest jakaś opcja żeby pozbyć się tej migającej kontrolki, bez wymiany alternatora (był regenerowany i szkoda mi go zmieniać teraz na jakiś niewiadomego pochodzenia)?

Licznik mam z 1.9 TD, '97 rok, zielone zegary nr. 7D0919850H a alternator z 1.9 TDI 1Z. '94 rok, Bosch 120A, nr 028903025S.

Z 2-pin wtyczki alternatora wychodzą dwa czarne kabelki i potem łącza się z niebieską wtyczką z której wychodzi niebieski i czerwony kabelek (ostatnie zdjęcie) - czerwony kolor to przypadek, czy może jakimś trafem to jest tan kabelek, z którym potrzebuję się połączyć?
Bez tytułu.jpg
20171230_150532.jpg
20171230_150354.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Musisz założyć alternator 90A, w 120A nie ma takiego sygnału ale podobno można jakoś sygnał W wyprowadzić z uzwojenia ale jak to nie wiem. Trzeba szukać na jakiejś elektrodzie lub może na forum gdzieś było już.
Aezmo
Forumowicz T4

11
Tematy: 2
Model:
Auto: szukam kolejnej T4
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Aezmo »

W 1.9 TD we wtyczce był styk D i W.
W 1.9 TDI jest L(czyli sygnał ładowania) i DFM(aktualne obciążenie).

Z grubsza opisywałem to już w innym temacie, ale napiszę jeszcze raz, nieco dokładniej.

Z opcji "łatwych" masz do wyboru dwie rzeczy:
- Alternator 1.9 TD AAZ, ale one miały max. 90A
- Licznik z Passata B4 1.9 TDI

Jeśli jednak chcesz zostawić alternator 120A z 1Z, to najłatwiej jest go wymontować, zdjąć plastikową osłonę i wlutować się w jedną z "diód"
Ewentualnie można jeszcze się wlutować w któryś z grubszych kabli połączonych z uzwojeniem, ale to już wymaga większej wiedzy, żeby nie uszkodzić podzespołów alternatora przy demontażu/montażu ich.

Z tyłu skrzynki bezpieczników musisz wypiąć pin G1/12 przez który ECU wysyła sygnał do skrzynki bezpieczników, a kablem z alternatora wpinasz się w A2/06, ewentualnie możesz się wpiąć bezpośrednio we wiązkę licznika
http://a2resource.com/electrical/images/CE2.gif

Po tym zabiegu pozostaje Ci demontaż licznika, dobranie się do potencjometru znajdującego się z tyłu tarczy obrotomierza i regulacja - ale do tego potrzebujesz cierpliwości i przede wszystkim programu diagnostycznego(żeby wiedzieć jakie dokładnie obroty ma silnik w danym momencie).
Słyszałem jeszcze, że ewentualną opcją jest zmiana paska wielorowkowego na pasek klinowy, ale wtedy musisz zmieniać też m.in. koło pasowe wału.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Po co ta cała zabawa, 1.9 tdi miało alternator 90A z wyjściami D+ i W tak jak ABL. Jak ktoś bardzo chce mieć 120A to trzeba zmienić licznik na taki od Passata tdi lub niebieski od T4 bez can i zakodować go odpowiednio.
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Dzięki za konkretne odpowiedzi. Mam teraz za to kilka nowych pytań:

- Czym skutkuje założenie alternatora 90A w miejsce gdzie fabryka dała 120A ?

- Jeżeli wlutuję się w diodę w obecnym alternatorze 120A, to kabelek ciągnę do pinu F9?

- Licznik z Passata B4 1.9 TDI - podchodzi plug&play i do tego będę miał obrotomierz działający (u mnie jest zegarek, nie ma obrotomierza), czy jest jakieś kombinowanie? Rozumiem, że to musi być licznik z elektronicznym wyświetlaczem/wyświetlaczami (widziałem na allegro, że są tam dwa [podejrzewam, że na jednym przebieg a na drugim godzina], w T4 u mnie jest tylko jeden z przebiegiem) ?
Aezmo pisze:
Z tyłu skrzynki bezpieczników musisz wypiąć pin G1/12 przez który ECU wysyła sygnał do skrzynki bezpieczników, a kablem z alternatora wpinasz się w A2/06, ewentualnie możesz się wpiąć bezpośrednio we wiązkę licznika

Po tym zabiegu pozostaje Ci demontaż licznika, dobranie się do potencjometru znajdującego się z tyłu tarczy obrotomierza i regulacja - ale do tego potrzebujesz cierpliwości i przede wszystkim programu diagnostycznego(żeby wiedzieć jakie dokładnie obroty ma silnik w danym momencie).
- nie rozumiem do której opcji się odnoszą te instrukcje?
Aezmo
Forumowicz T4

11
Model:
Kontakt:

Johnny pisze:
Dzięki za konkretne odpowiedzi. Mam teraz za to kilka nowych pytań:
- Czym skutkuje założenie alternatora 90A w miejsce gdzie fabryka dała 120A ?
W zasadzie tylko tym, że alternator ma mniejszy amperaż.
Fakt, całkowicie mi wyleciało z głowy, że TDI też miały 90A.
- Jeżeli wlutuję się w diodę w obecnym alternatorze 120A, to kabelek ciągnę do pinu F9?
Z tego co pamiętam F/09 jest dla silników 2.0 16V i G60, a w D/TD sygnał z wtyku W idzie do A2/06 i tam należy się wpiąć.
- Licznik z Passata B4 1.9 TDI - podchodzi plug&play i do tego będę miał obrotomierz działający (u mnie jest zegarek, nie ma obrotomierza), czy jest jakieś kombinowanie? Rozumiem, że to musi być licznik z elektronicznym wyświetlaczem/wyświetlaczami (widziałem na allegro, że są tam dwa [podejrzewam, że na jednym przebieg a na drugim godzina], w T4 u mnie jest tylko jeden z przebiegiem) ?
Licznik z B4 pasuje plug&play, i tam każde TDI miało obrotomierz. Były wersje na linkę(jeden wyświetlacz, czyli godzina) oraz wersje elektroniczne na impulsator(dwa wyświetlacze - na jednym godzina, na drugim przebieg), zdarzały się też wersje z MFA.

- nie rozumiem do której opcji się odnoszą te instrukcje?
Te czynności wykonujesz po wlutowaniu się w diodę mając licznik z D/TD.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Jak nie masz klimy to 90A wystarczy w zupełności.

F/09 działa przy tdi, wiem bo sam przerabiałem temat i tu o tym pisałem wiele stron wstecz z licznikiem bez obrotka.
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Zdecydowałem się na opcję najtańszą, czyli wyprowadzenie sygnału W z mojego alternatora i mimo, że sobie zawczasu sprawdziłem w necie jak to powinno wyglądać, to nie mam pewności gdzie powinienem się wlutować. Zdjąłem plastik z tyłu alternatora i wygląda to tak, czy jest mi ktoś w stanie wskazać strzałką w którym miejscu powinien iść lut?
20180102_210224.jpg
Aezmo
Forumowicz T4

11
Model:
Kontakt:

W załączniku dwa zdjęcia które mam zapisane na dysku, zależnie od wersji alternatora.
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Czyli mnie dotyczy zdjecie nr 2, i tak jak się temu przyglądałem, to być może nawet nie trzeba będzie nic lutować, bo wyglada jakby się idaelnie w tym miejscu dało wsunąć żeński konektorek.

Dam znać jak wyszło po wszystkim.
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Panowie, wyprowadziłem sygnał W z alternatora - udało się nałożyć żeński konektorek na wskazane miejsce i został on samoistnie dobrze zabezpieczony przed wysunięciem przez plastikową obudowę (zdjęcie niżej). Kabelek podłączyłem do pinu F9 i kontrolka przestała migać, jednak pojawił się nowy problem - po wejściu w "tryb serwisowy" licznika (przekręcam stacyjkę na zapłon, cofam na 0 i odpalam, następnie opcja nr 7 i wskazuje obroty silnika) - obroty skaczą i pokazuje wartości z sufitu. Generalnie silnik chodzi równiutko na wolnych obrotach a licznik skacze pomiędzy 850 a 250 obrotów (gdy obroty "spadają" kontrolka "pomiguje") a po dodaniu gazu zatrzymują się maksymalnych, nierealnych 7300 obrotów, podczas gdy po podpięciu komputera w VCDS Lite pokazuje normalne obroty - ok. 900 na wolnych obrotach i ok. 2100 przy licznikowych 7300. Najlepiej pokaże to filmik który nakręciłem: https://youtu.be/b2jN3lfXmx8

Czy ktoś wie co może powodować takie kuriozalne wskazania obrotów na liczniku? I dlaczego w programie na kompie obroty są normalne (skąd bierze sygnał) ?

Generalnie po to zmieniałem licznik, żeby mieć tę kontrolkę, a teraz boję się, że i tak w razie czego nie ostrzeże mnie przed zbyt niskim ciśnieniem oleju, bo licznik dostaje złe informacje o obrotach. Czy może bierze je z tego samego źródła co program diagnostyczny?
20180104_222843.jpg
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Sygnał dla ECU jest brany z czujnika g28, położenia wału korbowego. Liczniki z tdi też używają tego sygnału.
Jeśli o sygnał chodzi to jak dla mnie to albo w złym miejscu się wpiąłeś albo po prostu ten alternator podaje zły sygnał i nic tym nie zrobisz.
Johnny
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Wpiąłem się w jeden z punktów wskazanych przez Aezmo, tak aby dało się ładnie poprowadzić kabelek na zewnątrz:
20180104_221651.jpg
A czy nie można było po prostu podpiąć licznika pod sygnał który idzie do ECU z tego czujnika g28 ?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Niestety ale licznik nie potrafi właściwie czytać tego sygnału, kiedyś próbowałem i skala leci na max na obrotomierzu
waram
Nowy T4

10
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: waram »

Jeśli wszystko podpiales dobrze prawdopodobnie masz do przestawienia zworki w liczniku. Licznik od tdi pasuje p&p z tym że temp i paliwo oszukuje, ja przestawiłem wskazówki i teraz temp. Pokazuje ok ale paliwo trochę oszukuje. Przy zakładaniu swojego 1z pisałem parę milionów stron wcześniej że silnik trochę faluje, i dymi dość mocno na czarno i niebiesko przy odpalaniu i na zimnym, winny oczywiście brudny nastawnik który wczoraj wyczyscilem i szczerze nie poznałem auta:) ciągnie teraz jak szatan od samego dolu, wcześniej był strzał turbo od 2000 obr. Polecam wszystkim wyczyścić nastawnik przed swapem gdyż potem można się cieszyć tylko jazda:) typowe oznaki brudnego nastawnika: nie równe wolne obroty, kopcenie z rury, szarpanie poniżej 2000, szarpanie przy jeździe na biegu bez gazu, słabe odpalanie na ciepłym silniku(szczegolnie dotyczy tds:)) , słaba reakcja na gaz(najcxesniej objawia się to tym że dając gaz do oporu auto gorzej jedzie niż jak wcisniemy ok.80% gazu). Szczerze rozbierajac pompę byłem prawie że pewny że już z niej nic nie będzie , widząc tonę opilkow w pompie i 3,5kg szlamu. Nic bardziej mylnego auto lepiej odpala i przyspieszenie ma jak z fabryki:)
daniel199208
Nowy T4

8
Model:
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: daniel199208 »

Mam i ja.... 5 dobrych dni i mój tdi w t4 już żyje. Obeszło się prawie bez problemu wszystko tutaj opisane jak w poradniku zrób to sam. Zostało założyć IC i pedal gazu. Prośba tylko do kolegów bo jeden mały szkopuł się wkradł. Na liczniku tylko kontrolka swiec nie gasnaca przy odpaleniu.... Przebiegu nic paliwo i temperatura także nic kontrolki oleju i poziomu plynu także brak... Licznik zielony bez obrotka z przebiegiem elektronicznym. Help!
daniel199208
Nowy T4

8
Model:
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: daniel199208 »

Czekając na odpowiedź poradziłem sobie liczniku usprawniony. Ostatnia rzecz podcisnienia... Podrzuci ktoś jak to ma wyglądać aby auto nie lapalo "notlauf"? Jest to 1z kolektory z ABL
meniolszpeniol
Nowy T4

8
Model:
Auto: T 4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: meniolszpeniol »

Witam wszystkich
mam pytanie , czy wpięcie zaworka N75 w wężyk mechanicznego sterowania turbiną WG z ABLa jest możliwe , tzn sensowne,
po prostu zamiast na podciśnieniu z VNT od AFNa sterowałby nadciśnieniem WG z ABLa
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Nie
meniolszpeniol
Nowy T4

8
Model:
Auto: T 4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: meniolszpeniol »

Dziekuje z odp
ale dlaczego ; zaworek się rozleci ?
czy sterowanie zaworka N75 jest w przeciwfazie ?

bo rozumiem że podanie napięcia z ECU na zaworek N75 otwiera go a przepływające przez niego podciśnienie zasysa gruszkę a ta pociąga z dźwignię ograniczajacą turbinę
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Załóż zaworek od 1Z i po sprawie
ostryt4
Znawca T4

15
Tematy: 6
Model:
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

ostryt4 pisze:
Pojeździłem ostatnio trochę zczipowanym AJMem i po powrocie do teczki muszę nogami się odpychać co by to jechało, mogę mieć te graty i bardzo mnie kusi iść w stronę pompowtryska, a najbardziej przemawia skrzynia szóstka za takim swapem <01>
I zrobione <01>
mikolaj211
Nowy T4

12
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikolaj211 »

Witam, również jestem na etapie przygotowań do swapa, główne rzeczy już mam, teraz zbieram resztę. Zacząłem od przeczytania tego tematu i kilku podobnych, więc coś już tam wiem. Mam taki problem - kupiłem IC, niestety okazało się, że jest od nowszej wersji, czujnik jest 4 pinowy, wraz z pomiarem ciśnienia. Czy komuś udało się to połączyć ze sterownikiem AFN? Mam na myśli oczywiście wykorzystanie dwóch pinów od czujnika temperatury, a króciec na wężyk od mapsensora umieścić poza IC.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”