swap TD -> TDI
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
No i szala przeważyła <01>Probe041 pisze:Działaj, działaj. Jak skończysz to przywiozę swojego :-P
Po nowym roku pewnie będzie "nagły atak spawacza" <ss> bo do końca tego mogę się nie wyrobić a przed świętami parę tys km mam do zrobienia.
-
Sharqi
- Początkujący T4
- 8
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Golf mk3
- Kontakt:
Dzień dobry,
Mój pierwszy post więc się najpierw krótko przedstawię, na imię mam Piotr, pochodzę z Małopolski i bardzo lubię dalekie wakacje samochodem. Dotychczas używałem Golfa mk3 z avatara. Zwiedziliśmy dotychczas małą cząstkę Europy - 15 krajów. Jednak przychodzi taki moment, że dostrzega się pewne ograniczenia wynikające z rozmiaru samochodu.
Pierwszy mój wybór padł na T3, jednak kalkulator w dłoni wykazał, że 50kpln będzie mało na zbudowanie T3 spełniającego moje oczekiwania. Po dogłębnej analizie zdecydowałem się na T4 bo jest znacznie bardziej dostępne a części są tańsze. Miałem już T4 z silnikiem 2.4d w wersji California z wysokim dachem - jednak samochód ten nie spełnił moich oczekiwań stąd zapadła decyzja budowy samochodu od zera. O ile z wnętrzem sobie poradzę bo wiem już czego chcę o tyle z mechaniką bawić się nie mogę bo nie mam ku temu warunków, ani czasu - budowa drugiej wersji golfa to były dwa lata wyjęte z życiorysu. W przypadku T4 zapewne szybciej bym się poddał niż to sam ukończył.
Plan na pierwszy etap jest następujący - baza diesel o pojemności 1.9 -> swap na TDI + montaż Syncro i klimatyzacji. Widzę, że na forum jest wielu fachowców (a przeczytałem dotychczas zaledwie 20 stron tego wątku), Chciałbym zlecić to osobie, która ma z przekładką na TDI doświadczenie.
Dochodzi tu rzecz jasna kwestia wytrzymałości skrzyni biegów i kombinacji z FUW z Sharana, ale to już chyba dyskusja na dział syncro.
Na chwilę przyjmijmy że mam T4 1.9D jako dawcę budy, T4 2,4D syncro jako dawcę napędu oraz silnik ASV z wiązką i całym osprzętem (na początek może być do odpalenia seryjnie), do tego zapewne uda się kupić kompletną klimatyzację - raczej manual.
Czy znajdzie się ktoś kto byłby gotów to wszystko ogarnąć do kupy? Najchętniej z południa Polski. Czas mnie nie goni.
Mój pierwszy post więc się najpierw krótko przedstawię, na imię mam Piotr, pochodzę z Małopolski i bardzo lubię dalekie wakacje samochodem. Dotychczas używałem Golfa mk3 z avatara. Zwiedziliśmy dotychczas małą cząstkę Europy - 15 krajów. Jednak przychodzi taki moment, że dostrzega się pewne ograniczenia wynikające z rozmiaru samochodu.
Pierwszy mój wybór padł na T3, jednak kalkulator w dłoni wykazał, że 50kpln będzie mało na zbudowanie T3 spełniającego moje oczekiwania. Po dogłębnej analizie zdecydowałem się na T4 bo jest znacznie bardziej dostępne a części są tańsze. Miałem już T4 z silnikiem 2.4d w wersji California z wysokim dachem - jednak samochód ten nie spełnił moich oczekiwań stąd zapadła decyzja budowy samochodu od zera. O ile z wnętrzem sobie poradzę bo wiem już czego chcę o tyle z mechaniką bawić się nie mogę bo nie mam ku temu warunków, ani czasu - budowa drugiej wersji golfa to były dwa lata wyjęte z życiorysu. W przypadku T4 zapewne szybciej bym się poddał niż to sam ukończył.
Plan na pierwszy etap jest następujący - baza diesel o pojemności 1.9 -> swap na TDI + montaż Syncro i klimatyzacji. Widzę, że na forum jest wielu fachowców (a przeczytałem dotychczas zaledwie 20 stron tego wątku), Chciałbym zlecić to osobie, która ma z przekładką na TDI doświadczenie.
Dochodzi tu rzecz jasna kwestia wytrzymałości skrzyni biegów i kombinacji z FUW z Sharana, ale to już chyba dyskusja na dział syncro.
Na chwilę przyjmijmy że mam T4 1.9D jako dawcę budy, T4 2,4D syncro jako dawcę napędu oraz silnik ASV z wiązką i całym osprzętem (na początek może być do odpalenia seryjnie), do tego zapewne uda się kupić kompletną klimatyzację - raczej manual.
Czy znajdzie się ktoś kto byłby gotów to wszystko ogarnąć do kupy? Najchętniej z południa Polski. Czas mnie nie goni.
-
Sharqi
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
W sumie to może i można by rozważyć tego AFN, w T4 nie potrzebuję tak wysoko kręcić silnika, więc ciśnienie pompy AFN mogłoby wystarczyć. Myślałem o ASV bo raz, że lepsza pompa, poprawiony rozrząd, poprawiona głowica i znacznie lepszy komp, którego robi się po kabelku i nie trzeba rzucać kośćmi. Ponadto to młodsze konstrukcje więc łatwiej znaleźć dobrego dawcę. Mocowania powinny być te same, co więc przemawia przeciw ASV?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ASV pompa o tych samych parametrach tylko wtryski o większym ciśnieniu otwarcia.
Mocowanie silnika inne co by go powiesić w T4, kąt silnika w teczce to największy ból a co za tym idzie miska, smok, bagnet.......
Mocowanie silnika inne co by go powiesić w T4, kąt silnika w teczce to największy ból a co za tym idzie miska, smok, bagnet.......
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
...nic nie pasuje a pompa z afn jest aż nadto wystarczająca. One się tylko nastawnikiem różnią
-
Sharqi
- Początkujący T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Ciśnienie wewnętrzne pompy ASV jest wyższe. Co za tym idzie ma lepszą wydajność. Niemniej racją jest że ta z AFN powinna wystarczyć - u mnie pompa z 1Z po pełnej regeneracji zaczęła być wąskim gardłem dopiero powyżej 150KM.
Moje plany postanowiłem wdrożyć w życie - zakupiłem dziś zatem T4, które będzie bazą. Jest to 1.9D, 92 rok, ma wspomaganie. Zabudowa kempingowa, ale biedna więc poza jednym przednim fotelem z obrotnicą i podłokietnikami, oraz rozkładanym łóżkiem cala reszta idzie do wylotu. Zaczynam szukać dawcy silnika. Czy warto w ogóle brać pod uwagę dawców z silnikami wzdłużnymi? Czy lepiej się ograniczyć do poprzecznych?
Moje plany postanowiłem wdrożyć w życie - zakupiłem dziś zatem T4, które będzie bazą. Jest to 1.9D, 92 rok, ma wspomaganie. Zabudowa kempingowa, ale biedna więc poza jednym przednim fotelem z obrotnicą i podłokietnikami, oraz rozkładanym łóżkiem cala reszta idzie do wylotu. Zaczynam szukać dawcy silnika. Czy warto w ogóle brać pod uwagę dawców z silnikami wzdłużnymi? Czy lepiej się ograniczyć do poprzecznych?
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Ja zmotałem wzdłużnego do swojej t4. Myślę, że jednak łatwiej znaleźć passata b5 z dobrym motorem, niż b4, golfa, czy czego tam jeszcze... Jednak kompletowanie osprzętu było pewnym wyzwaniem, ponieważ bazą było 2.4 a nie 1.9. Z.paska b4 mam tylko podstawę alternatora z napinaczem, bo koniecznie chciałem mieć alternator 120A, a nie 90, czy 70. Jeśli jakimś cudem trafiłbyś paska b4 z ładnym silnikiem, to bierz w ciemno. Pewną zaletą dla mnie są niebieskie zegary z immo od dawcy.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ciśnienie wewnętrzne w pompie to nie problem podnieść przecież :) Jak mocy mało to zawsze można hybrydę zrobić na 11mm
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: szukam kolejnej T4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Pompa 11mm wychodziła w silnikach AHH i w ALH(z automatyczną skrzynią).
Numer fabryczny 038 130 107 J
Numer fabryczny 038 130 107 J
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Jeśli mowa o adaptacji z innych marek, to równie dobrze można zapodać pompę z np. Iveco, a idąc dalej tym tropem trafimy też na pompy 12mm :P.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mam tłoczek 12mm na półce i to naprawdę nikomu nie jest potrzebne do tego silnika :-P
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ale to już potrzebny ASV z dołem od PD a takie cudo powiesić w T4 to sztuka dla sztuki. Lepiej już ARL ale tam już pompa niepotrzebna :P
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Legenda głosi, że fabryczne bebechy(tłoki, korbowody itp) z 1Z/AHU/AFN znoszą 250KM, powyżej już ludzie zalecają dół PD, ewentualnie tłoki 2.0 TDI + korbowody 1.4TDI(rzekomo mocniejsze od tych z 1.9)
Nie ma co robić offtopa, zaraz ktoś zwróci nam uwagę :D.
Nie kuś, nie kuś :D. Za dwa lata będę miał dylemat co dalej z jettą, póki co są wahania między zrobieniem 1Z na 200+KM z turbem WG, i swapem ARLa albo 2.5TDI, chociaż tęsknie za dźwiękiem R5 i bardziej pod uwagę biorę tą opcję :D.ostryt4 pisze:Chyba ż ktoś idzie w trójkę z przodu
Nie ma co robić offtopa, zaraz ktoś zwróci nam uwagę :D.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czekamy na relacje <good>Probe041 pisze:Moje T4 się aktualnie robi na 200+ z afn :P
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Idac tym tokiem myslenia mozna stwierdzic,ze silnik do remontu nadaje sie dopiero wtedy jak korbowod bokiem wyjdzie :)
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
...to nie VR6 w Golfie czy Passacie żeby skrzynie padały :D.kurol pisze:Arturze przypomnij tylko Panstwu ile juz skrzyn zamordowales :)