Podkręcamy 1,9td ABL
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: Podkręcamy 1,9td ABL
MBC wpinasz w obwód do westgate turbo. Wskaźnik doładowania w dolot do silnika.
Po zrobieniu rozrządu kąt wtrysku do sprawdzenia.
Po zrobieniu rozrządu kąt wtrysku do sprawdzenia.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Jak dla mnie szkoda inwestować w intercoolery, pompy, wiatraczki i inne cuda podnoszące moc i obniżające spalanie (po mojemu jedno wyklucza drugie)
Podkręcić troszke dawkę i powietrze na turbinie i tyle szkoda kasy, jak już to pchać TDI-ka
Podkręcić troszke dawkę i powietrze na turbinie i tyle szkoda kasy, jak już to pchać TDI-ka
-
rumek999
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Zacznę od pytania to w tej oryginalnej pompie 1.9 abl jest możliwość zwiększenia dawki? W jaki sposób się ją zwieksza?mikoli pisze:Jak dla mnie szkoda inwestować w intercoolery, pompy, wiatraczki i inne cuda podnoszące moc i obniżające spalanie (po mojemu jedno wyklucza drugie)
Nieee nie planuję inwestować ileś tam kasy w niego bo to jest nieopłacalne, ale chce żeby było bardziej dynamiczny.
pompa + pin ~ 300zł
MBC + wskaźnik około 120zł
Co do spalania to JA napisałem że dla mnie się to nie liczy czyli nie widzę problemu jak będzie chłonął nawet te 12l/100km..
To chyba nie jest jakaś duża inwestycja?
Silnik tdi rozważałem, ALE po co mi pchać w silnik od tdi, z tego co wyczytałem dokonać jednak tych przeróbek dosyć, jeśli mój kontakt z t4 nie jest planowany na dłużej niż rok? Narazie kupiłem t4 bo spełniło poniekąd moje wymagania no i finansowo tyle ile mogłem przeznaczyć na busa + coś tam zostało, a za rok coś nowszego ;)
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
To dopiero się wtedy zacznie....rumek999 pisze:
a za rok coś nowszego ;)
Teczwórki to ostatnie auta które były robione aby nie jeździły głównie od mechanika do mechanika. ....
-
rumek999
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Taaak.. Chyba jednak wolałbym t5. A co do awaryjności mówisz "nowszych" samochodów to np:
2 lata temu kupiłem audi a6 c5 2.5 TDI 150 km, kilku znajomych mechaników, a nawet u nich byli koledzy po wachu za każdym razem: "Biedę żeś kupił, same wydatki" "ten silnik to porażka"
Kupiłem z przebiegiem ~260 tyś km w tej chwili po dwóch latach jest 312 tyś km i przez ten okres wymieniany: olej +filtr, klocki hamulcowe, zawieszenie, więcej nic.
Zrobiło się ofttopowo. Więc ponowie pompę w moim silniku można swobodnie podkręcić dawką?? Będzie to regulacja na śrubie czy jak?
2 lata temu kupiłem audi a6 c5 2.5 TDI 150 km, kilku znajomych mechaników, a nawet u nich byli koledzy po wachu za każdym razem: "Biedę żeś kupił, same wydatki" "ten silnik to porażka"
Kupiłem z przebiegiem ~260 tyś km w tej chwili po dwóch latach jest 312 tyś km i przez ten okres wymieniany: olej +filtr, klocki hamulcowe, zawieszenie, więcej nic.
Zrobiło się ofttopowo. Więc ponowie pompę w moim silniku można swobodnie podkręcić dawką?? Będzie to regulacja na śrubie czy jak?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przy dodaniu mocno gazu ma zadymyć, tak to już w starym klekocie jest niemniej jednak na tej pompie burzy nie będzie. Jedynie nie przegiąć z dawką na tyle aby normalnie zchodził z obrotów.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Kolega pamięta że do tej pompy potrzebna podstawa i razem z kołem bo od abla nie pasuje .
Robota jedynie uzasadniona w przypadku słabej posiadanej pompy i potrzeby rozrządu .
Robota jedynie uzasadniona w przypadku słabej posiadanej pompy i potrzeby rozrządu .
-
rumek999
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Witajcie znowu :) Więc zakupiłem tę oto pompę:
http://allegro.pl/pompa-wtryskowa-04604 ... 75160.html
Zawiozłem mechanikowi i zadał mi pytanie do czego podpiąć podciśnienia z tej pompy, bo w moim aucie czegoś takiego nie ma..
Więc co mu powiedzieć??
http://allegro.pl/pompa-wtryskowa-04604 ... 75160.html
Zawiozłem mechanikowi i zadał mi pytanie do czego podpiąć podciśnienia z tej pompy, bo w moim aucie czegoś takiego nie ma..
Więc co mu powiedzieć??
-
rumek999
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
I to tylko to mu powiedzieć?? Ja nawet niewiem bardzo o co i jak mu chodzi, bo ja za granicą jestem i tak przez telefon słyszałem tylko.
-
rumek999
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
Nie no chłop ogólnie w porządku tylko nie uważa czegoś takiego, jak z innego silnika innych części wkładać.ostryt4 pisze:Niewłaściwy mechanik.
Jak mu pokazałem mbc to powiedział co gdzie jak i dlaczego, ale mówi że fabryki nie trzeba poprawiać tak stworzony tak ma jeździć żeby długo jeździł.
Typową mechanikę ogólnie mam bardzo dobrą praktykę i wiedzę, a przy okazji nie jest zdziercą..
(tak dla porównania w warsztacie typowym za wymianę świeć powiedzieli mi 150 zł/sztuka, bo jest ryzyko urwania, a on mi wymienił wszystkie za 50 zł :) )
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Co jak co ale mechanik powinien mieć takie archaiczne silniki w małym palcu i nie powinien zadawać takich pytań tylko wiedzieć co jak działa.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jak by wszyscy podchodzili w taki sposób że fabryki nie trzeba poprawiać to nie było by tunerów na świecie łącznie z tym tematem.
-
gtszudi
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
silnik AAZ , turbo T15 , rozrząd ok , na razie nie zalozony pin , a auto nie jedzie ? wrazenia po zmianie jakbym dalej 1X jezdzil...
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
"No smoke no poke"
Co to znaczy "na razie nie założony pin" ?
Też bym nie biegał jak by mi pić nie dali.
Co to znaczy "na razie nie założony pin" ?
Też bym nie biegał jak by mi pić nie dali.
-
gtszudi
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
nie zakładałem PIN'a żeby pojeździć na razie na serii AAZ , jakby wszystko było ok , to bym pina założył.
podkręcam dawkę a on ani mysli nawet zadymić ;(
podkręcam dawkę a on ani mysli nawet zadymić ;(
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja nie ma chmurki to nie ma wachy, jak nie ma wachy to nie ma turbo, takie błędne koło.
-
gtszudi
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
czyli pompa lezy. zauważyłem że na wyjściu pompy nie ma śruby OUT tylko NHN , ma znaczenie ?
-
gtszudi
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
NHN jest śrubą w której nie ma nic , a w tej OUT jest mikro filter z siatki
na obydwu stronach pompy mam nhn
na obydwu stronach pompy mam nhn
-
gtszudi
- Początkujący T4
- 9
- Model:
- Kontakt:
słabo ale mogę podać nr śrub :ostryt4 pisze:Masz fotę może jakąś ?
NHN - N0210715 - ŚRUBA DRĄŻONA LL
OUT - 068 130 157 - ŚRUBA DRĄŻONA DŁAWIKA STRUMIENIA POWROTNEGO
ja mam założone 2 razy nhn , na zasilaniu i na wyjsciu
Aktualizacja.
Założyłem śrubę z oznaczeniem OUT na wyjściu pompy , i auto chodzi o niebo lepiej. regulacja dawki zaczęła wreszcie działać.
śruba ta ma dławik o srednicy 1 mm , i siatkę w środku. wychodzi na to że duza część paliwa które pompa zaciągała szła na zbiornik.
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Jest grzebanie, jest problem.
Założyłem do mojego ABLa pompę z AAZ + oryginalny pin z 1.6td. Koło zębate zostało przełożone z oryginalnej pompy która siedziała w ABL. EGR zaślepiony już jakiś czas temu. Ciśnienie doładowania ustawione na 1 bar (mbc + wskaźnik w kabinie).
Niestety samochód dymi. Jak jest dzień to przy normalnej jeździe widać szarość w lusterkach. Przy gwałtownym przuspieszaniu (a to zdarza się tylko w ramach testów) to gęsty, czarny dym. W nocy ewidentnie widać że nie jest tak jak byc powinno.
1. Czy dobrze rozumiem, że to może być zbyt bogata dawka? Wiem, że jest śruba do ustawienia dawki na deklu grzybka LDA.
2. Czy może być to związane z ustawieniem boost pinu (zbyt agresywną krawędzią)?
3. Czy przy LDA, EGR alej powinien być zaślepiony? Czy nie ma to żadnego znaczenia?
Założyłem do mojego ABLa pompę z AAZ + oryginalny pin z 1.6td. Koło zębate zostało przełożone z oryginalnej pompy która siedziała w ABL. EGR zaślepiony już jakiś czas temu. Ciśnienie doładowania ustawione na 1 bar (mbc + wskaźnik w kabinie).
Niestety samochód dymi. Jak jest dzień to przy normalnej jeździe widać szarość w lusterkach. Przy gwałtownym przuspieszaniu (a to zdarza się tylko w ramach testów) to gęsty, czarny dym. W nocy ewidentnie widać że nie jest tak jak byc powinno.
1. Czy dobrze rozumiem, że to może być zbyt bogata dawka? Wiem, że jest śruba do ustawienia dawki na deklu grzybka LDA.
2. Czy może być to związane z ustawieniem boost pinu (zbyt agresywną krawędzią)?
3. Czy przy LDA, EGR alej powinien być zaślepiony? Czy nie ma to żadnego znaczenia?
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea. - Lokalizacja: OPOLE
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ja ustawiałem w/g zasady - zaczyna dymić to znaczy, że już wystarczy.
Bost mam ustawiony tak aby było max. 1,1 bara przy około 3 tyś obr na 5 biegu.
Dawkę stopniowo zwiększałem a śrubę wolnych obrotów zmiejszałem. Gdy śruba wolnych się skończyła obroty ustawilem na około 1000.
Pozostale śruby raczej nie ruszne. W niewielkim stopniu wydatek, bo za bardzo mi obrtoty spadały gdy się wentylator włączył.
To wszystko.
Auto mi nie kopci, możę trochę, ale tak minimalnie że prawie tego nie widać. Zauważam tylko po dłuższym wyjeździe na tylnym zderzaku. Kolor srebrny więc wszystkie brudy czarne widać. Ile mam koni ??? - nie wiem, nigdy tego nie sprawdzałem :) Auto mi wjeżdża prawie na wszystkie górki bez rozpędzania i na tempomacie przy 2400 obrotach i około 90 km/h. Zaliczone m.in. Wlochy, Austria, Chorwacja, Slowenia, Niemcy.
Jeśli Ci kopci na siwo - szary dym, to trochę coś jest nie tak. Może jak zmianiałeś koło zębate to coś się zamieszało ?
Ja włożyłem całego AAZ-ta. Pin kupiłem robiony, nie oryginalny. Ustawiony jest ma maxa. EGR-a mój silnik nie miał, czyli tak jak gdyby go nie bylo. Przy tych ustawieniach auto mi pali na trasie około 6 L, przy średniej wadze 2,5 T. Ja zazwyczaj jadę równo, na tempomcie ze średnią około 90 km/h. Można zejść niżej ze spalaniem, nawet do 5 L ale wtedy praktycznie zero wyprzedzania, prosty teren i bezwietrznie.
Pozdrawiam
Bost mam ustawiony tak aby było max. 1,1 bara przy około 3 tyś obr na 5 biegu.
Dawkę stopniowo zwiększałem a śrubę wolnych obrotów zmiejszałem. Gdy śruba wolnych się skończyła obroty ustawilem na około 1000.
Pozostale śruby raczej nie ruszne. W niewielkim stopniu wydatek, bo za bardzo mi obrtoty spadały gdy się wentylator włączył.
To wszystko.
Auto mi nie kopci, możę trochę, ale tak minimalnie że prawie tego nie widać. Zauważam tylko po dłuższym wyjeździe na tylnym zderzaku. Kolor srebrny więc wszystkie brudy czarne widać. Ile mam koni ??? - nie wiem, nigdy tego nie sprawdzałem :) Auto mi wjeżdża prawie na wszystkie górki bez rozpędzania i na tempomacie przy 2400 obrotach i około 90 km/h. Zaliczone m.in. Wlochy, Austria, Chorwacja, Slowenia, Niemcy.
Jeśli Ci kopci na siwo - szary dym, to trochę coś jest nie tak. Może jak zmianiałeś koło zębate to coś się zamieszało ?
Ja włożyłem całego AAZ-ta. Pin kupiłem robiony, nie oryginalny. Ustawiony jest ma maxa. EGR-a mój silnik nie miał, czyli tak jak gdyby go nie bylo. Przy tych ustawieniach auto mi pali na trasie około 6 L, przy średniej wadze 2,5 T. Ja zazwyczaj jadę równo, na tempomcie ze średnią około 90 km/h. Można zejść niżej ze spalaniem, nawet do 5 L ale wtedy praktycznie zero wyprzedzania, prosty teren i bezwietrznie.
Pozdrawiam
-
Dudu$
- Znawca T4
- 9
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Dziękuję.
Co do ustawiania dawki. Poprzedni właściciel tej pompy mówił mi że nie muszę regulować dawki na tej poziomej śrubie tylko mogę używać tej która wystaje z grzybka LDA. Której śruby używasz? Do tej poziomej jest beznadziejny dostęp.
Rzeczywiście jak ją (tą z grzyba, kontra na klucz 13, śruba torx) wykręciłem o jakieś 5 mm to samochód podczas normalnej jazdy praktycznie nie dymi, tylko przy gwaltownym przyspieszaniu (i to w sumie bardzo krótko, do momentu aż turbo sie na maksa nie rozkręci).
Koło zębate było przekładane przez "pompiarza". Nie pozostaje mi nic innego jak zuafać, że zrobił to dobrze.
A jak ustawiałeś kąt wtrysku? Masz zegar? Czy na słuch? Podejrzewam, że od tego również zależy odgłos pracy silnika oraz ewentualne dymienie...
Co do ustawiania dawki. Poprzedni właściciel tej pompy mówił mi że nie muszę regulować dawki na tej poziomej śrubie tylko mogę używać tej która wystaje z grzybka LDA. Której śruby używasz? Do tej poziomej jest beznadziejny dostęp.
Rzeczywiście jak ją (tą z grzyba, kontra na klucz 13, śruba torx) wykręciłem o jakieś 5 mm to samochód podczas normalnej jazdy praktycznie nie dymi, tylko przy gwaltownym przyspieszaniu (i to w sumie bardzo krótko, do momentu aż turbo sie na maksa nie rozkręci).
Koło zębate było przekładane przez "pompiarza". Nie pozostaje mi nic innego jak zuafać, że zrobił to dobrze.
A jak ustawiałeś kąt wtrysku? Masz zegar? Czy na słuch? Podejrzewam, że od tego również zależy odgłos pracy silnika oraz ewentualne dymienie...