Wymiana paska wspomagania i naciągnięcie paska alternatora
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
piotruuch
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: Caravelle 2.5TDI ACV
- podziekowal za post: 38 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Wymiana paska wspomagania i naciągnięcie paska alternatora
Witam,
niestety mechanik nie ma czasu a ja muszę wyjechać jutro w trasę i po odpaleniu strasznie przez jakiś czas piszczy mi pasek - ale piszczy naprawdę masakrycznie (1.9TD ABL), że aż uszy bolą a jak się dogazuje to już wogóle. I tak samo jakiś czas temu zaczeło mi się "wieszać" wspomaganie że nie mogłem dalej przekręcić kierownicą i piszczał pasek przy oporze. Ale jak dodałem gazu to piszczał i kręcił. Mechanik stwierdził że oba do wymiany. Mam kupione niestety nie ma czasu wymienić i mam pytanie czy ktoś możę opisać krok po kroku jak to zrobić dla osób które to nie robiły na tym konkretnie silniku? Czy zdejmując obudowę pod silnikiem i kładąc się pod spód dam radę czy trzeba kanał? Pozdrawiam.
niestety mechanik nie ma czasu a ja muszę wyjechać jutro w trasę i po odpaleniu strasznie przez jakiś czas piszczy mi pasek - ale piszczy naprawdę masakrycznie (1.9TD ABL), że aż uszy bolą a jak się dogazuje to już wogóle. I tak samo jakiś czas temu zaczeło mi się "wieszać" wspomaganie że nie mogłem dalej przekręcić kierownicą i piszczał pasek przy oporze. Ale jak dodałem gazu to piszczał i kręcił. Mechanik stwierdził że oba do wymiany. Mam kupione niestety nie ma czasu wymienić i mam pytanie czy ktoś możę opisać krok po kroku jak to zrobić dla osób które to nie robiły na tym konkretnie silniku? Czy zdejmując obudowę pod silnikiem i kładąc się pod spód dam radę czy trzeba kanał? Pozdrawiam.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana paska wspomagania i naciągnięcie paska alternato
Zdejmując obudowę będziesz miał wystarczająco miejsca żeby wymienić pasek alternatora. Piszę to w oparciu o silnik 2.4D ale tu raczej będzie analogicznie. Od bloku silnika idzie do altka 'łapka' na której znajduje się śruba naciągu paska altka, tą właśnie śrubę luzujesz i pociągasz altka w kierunku silnika zdejmując pasek. Gorzej będzie z paskiem wspomagania, tu w 2.4D konieczne będzie zdjęcie koła i nadkola (podkładasz cegły), proszę kolegów o skorygowanie jeśli w 1.9TD jest jakaś różnica.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 23:59 przez marh, łącznie zmieniany 1 raz.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
W 1.9D jeden pasek jest wieloklinowy, i alternator jest na sprężynie z tego co pamiętam. Chyba w teczce nie było napinacza na ramieniu.
Pasek wspomagania jest przez paskiem alternatora odwrotnie niż w 2.4D i jest napinany pompą.
Pasek wspomagania jest przez paskiem alternatora odwrotnie niż w 2.4D i jest napinany pompą.
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
W 1.9 są 2 paski. Wieloklinowy na pompę wspomagania - napinany podkładkami wkładanymi pomiędzy 2 części koła pompy wspomagania. Zaś na alternator jest wielorowkowy - napinany alternatorem. Żeby zdemontować pasek pompy wspomagania potrzebny jest imbus 6mm, zaś aby popuścić alternator - 2 śruby na klucz 13mm.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Kolego pasek wielorowkowy i wieloklinowy to to samo! Natomiast pasek pompy jest co najwyżej klinowy.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Z tego co piszą koledzy dostęp do obydwu pasków masz dobry. Z takich dodatkowych rzeczy: trzeba zadbać o zachowanie zalecanego napięcia tych pasków, kontrolowanego poprzez pomiar ich ugięcia w połowie długości. Kładąc się pod autem standardowo ochrona oczu + zablokowanie kół przy nachylonym terenie; w sytuacji podniesienia budy to na równym terenie ze stabilnym podparciem (pozostawienie auta wyłącznie na seryjnym podnośniku grozi zsunięciem się skrzynki), najlepiej unikając wtenczas wchodzenia pod spód. Warto zapewnienić sobie bezpieczne warunki pracy, w okolicy niedawno faceta przygniótł samochód.
-
vwcherbi
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- Kontakt:
koledzy,
zgubiłem pasek od wspomagania może ktoś wie jaki tam powinien być
ma 1,9TD bez klimy
zgubiłem pasek od wspomagania może ktoś wie jaki tam powinien być
ma 1,9TD bez klimy
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: 2001
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Witam ,Panowie dzisiaj spotkała mnie taka przykra sytuacja że pękł mi pasek od alternatora i pompy wody,niestety musiałem tak przejechać jeszcze jakieś 7km,a na moje nieszczęście jechałem jeszcze z przyczepą.Świeciła oczywiście kontrolka od ładowania i co gorsze migała kontrolka oleju,jak się później okazało stan był poniżej minimum,płynu ubyło 2 litry.Podjechałem do sklepu zakupiłem wszytko tj. olej(dolałem 0,5l) płyn chłodniczy(dolałem 2l) i paski które wymieniłem na poboczu.Auto po odpaleniu pracuje normalnie,nie przerywa,nie kopci wydaje się że wszystko jest ok ale czy napewno??Możliwe że pękła głowica albo uszczelka pod nią,z jakimi konsekwencjami mogę się liczyć?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Brak paska wielorowkowego nic nie ma do poziomu oleju. Od niepracującej pompy wody też stan płynu chłodniczego nie powinien się zmienić. Co innego jak zagotowałeś w ten sposób silnik i uszkodziłeś głowicę to jest taka możliwość. Pierścienie też mogłeś przegrzać
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Waśnie o zagotowanie mi chodzi,bo jeżeli wywaliło płyn to znaczy że się zagotował,ale jak napisałem wyżej po dolaniu 2 litrów brakującego płynu silnik pracuje normalnie,terkotał sobie jeszcze jakieś 30minut po całej tej akcji i odstawiłem go na parking.Jutro szykuje się trasa około 100km i mam delikatne obawy czy soś się nie posypie.Pytanie czy to tylko kwestia czasu jak głowica powie papa czy też jest szansa na to że jednak nic się nie stało?Probe041 pisze:Brak paska wielorowkowego nic nie ma do poziomu oleju. Od niepracującej pompy wody też stan płynu chłodniczego nie powinien się zmienić. Co innego jak zagotowałeś w ten sposób silnik i uszkodziłeś głowicę to jest taka możliwość. Pierścienie też mogłeś przegrzać
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak olej i płyn wywaliło to szczerze wątpię ale kto wie. Może oleju po prostu nie było wcześniej
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Stan oleju wcześniej był poniżej minimum tylko zapomniało mi się dolać, już kiedyś tak miałem że jak za niski stan to zaczęła mrugać,po dolewce ok,teraz poprostu wydaje mi się że nałożyły się dwie usterki na siebie.
-
wedkarz
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jest dobrze jak narazie po przejechaniu 100km żadnych niepokojących objawów niema..fart;).
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
I tak ma byc. Uwazaj na przyszlosc. Kontrolki sa polaczone z brzeczykiem. W wyniku niedzialajacego ladowania do chodzi jeszcze sygnal dzwiekowy.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Licznik potrzebuje sygnał obrotów aby określić czy ciśnienie oleju jest prawidłowe w funkcji obrotów. Brak sygnału obrotów powoduje kontrolkę ciśnienia oleju na liczniku przy tym silniku (sygnał jest brany z alternatora)
-
Altair84
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Bus 93 + Blaszak 02
- Kontakt:
Re: Wymiana paska wspomagania i naciągnięcie paska alternatora
Hej,
Mam pytanie w podobnym temacie. Mój samochód to 2.5 TDI, rocznik 2001. Strzelił mi pasek wielorowkowy i nie mam ładowania alternatora oraz wpomagania kierownicy. Zakładam zatem, że oba układy były na tym samym pasku, choć czytając wyżej widzę, że w starszych modelach były dwa różne paski dla obu układów. Zastanawia mnie też, czy pompa wody jest na tym samym pasku (taka sugestia jest podana w jednym z postów wyżej), czy jednak pompa wody jest napędzana paskiem rozrządu.
Przydałby mi się te informacje zanim zdecyduję się podjechać do mechanika, bądź wymienienia paska (jeśli tylko jednego) samemu. Dla drugiej opcji, mam osłonę silnika od dołu i nie wiem też czy bez kanału dam radę ją łatwo zdjąć.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Mam pytanie w podobnym temacie. Mój samochód to 2.5 TDI, rocznik 2001. Strzelił mi pasek wielorowkowy i nie mam ładowania alternatora oraz wpomagania kierownicy. Zakładam zatem, że oba układy były na tym samym pasku, choć czytając wyżej widzę, że w starszych modelach były dwa różne paski dla obu układów. Zastanawia mnie też, czy pompa wody jest na tym samym pasku (taka sugestia jest podana w jednym z postów wyżej), czy jednak pompa wody jest napędzana paskiem rozrządu.
Przydałby mi się te informacje zanim zdecyduję się podjechać do mechanika, bądź wymienienia paska (jeśli tylko jednego) samemu. Dla drugiej opcji, mam osłonę silnika od dołu i nie wiem też czy bez kanału dam radę ją łatwo zdjąć.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Pasek osprzętu w 2.5tdi jest jeden. Napinacz automatyczny, jeśli nie jest zatarty (napinacz) to dłużej zdejmujesz osłonę silnika niż zmieniasz pasek. Przy okazji sprawdź czy rolki są ok.
-
Altair84
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Bus 93 + Blaszak 02
- Kontakt:
Dzięki!
Czyli pompa wody będzie działać. A pokrywę silnika zdejmę bez kanału bez problemu czy muszę kombinować i podnosić samochód?
Powiedz mi jeszcze jak mam sprawdzić rolki? Po prostu pokręcić i sprawdzić czy luźno chodzą, czy coś jeszcze?
Dzięki.
Czyli pompa wody będzie działać. A pokrywę silnika zdejmę bez kanału bez problemu czy muszę kombinować i podnosić samochód?
Powiedz mi jeszcze jak mam sprawdzić rolki? Po prostu pokręcić i sprawdzić czy luźno chodzą, czy coś jeszcze?
Dzięki.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Pokrywę silnika powinieneś zdjąć bez kanału. W razie problemów to mogą trzymać dwa wąsy od strony sań. Można je wykrzywić lub nagiąć i wyciagniesz.
Najlepszy klucz z przedłużką aby łatwiej i szybciej odkręcić. Z przodu przy chłodnicy jest po środku jest rodzaj płaskiej blaszki i trzyma całość aby nie spadła po odkręceniu śrub.
Roli sprawdź podczas obracania . Jeśli nic nie piszczy i nie ma luzu na boki to wszystko w porządku. Dobrze jakby jeszcze swobodnie obracała się . Jeśli jest opór to może być łożysko zatarte.
Najlepszy klucz z przedłużką aby łatwiej i szybciej odkręcić. Z przodu przy chłodnicy jest po środku jest rodzaj płaskiej blaszki i trzyma całość aby nie spadła po odkręceniu śrub.
Roli sprawdź podczas obracania . Jeśli nic nie piszczy i nie ma luzu na boki to wszystko w porządku. Dobrze jakby jeszcze swobodnie obracała się . Jeśli jest opór to może być łożysko zatarte.