ciągłe włączanie i wyłączanie się sprężarki klimy
-
rafcio1800
- Początkujący T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 syncro multivan
- Kontakt:
Re: ciągłe włączanie i wyłączanie się sprężarki klimy
Dziś odebrałem autko od speca od klimy (została wymieniona chłodnica bo puszczała i nabita nowym czynnikiem) niestety objaw wyłączania klimy dalej pozostał, choć teraz wyłączanie klimatyzacji następuje dużo rzadziej, wentylatory są sprawne chodzą obydwa jednak po paru minutach pracy klimatyzację co jakiś czas rozłącza się na kilka sekund z tego co zaobserwowałem klimę rozłącza w momencie kiedy zaczyna mrozić (szronić) jeden z przewodów metalowych od klimatyzacji, nie zauważyłem by w czasie przerw w pracy klimy wzrastała temperatura w nawiewach autka. Z tego co oświadczył mechanik kompresor rozłącza się by nie dopuścić do zamarznięcia parownika. Czy tak to powinno wyglądać, ma ktoś jakieś sugestie co można i jak to jeszcze sprawdzić????
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
może wytwarzać się za duże ciśnienie w obiegu i przez to czujnik rozłącza aby coś nie strzeliło . Proponuję sprawdzić czy została nabita właściwa ilość oraz rodzaj czynnika chłodniczego oraz oleju . Jeżeli to nie pomoże to prawdopodobnie sprężarka wytwarza zbyt duże ciśnienie ...
-
MAZZY137
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: MK1
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 37 razy
- Kontakt:
Obstawiam zawór rozprężny do wymiany. Jednak żeby dokładnie określić co jest przyczyną awarii należy podłączyć przewody do portów i będziesz widział na zegarach od maszyny do obsługi klimatyzacji w którą stronę wychyla się każdy z wskaźników po za zakres tolerancji. W drugiej kolejności sprawdziłbym czujniki.
-
rafcio1800
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 syncro multivan
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedz klima raczej nabita prawidłowo bo była nabijana 2 razy zgodnie z tabliczką (950 g czynnika) za każdym razem u innego speca od klimy i za każdym razem były te same objawy a podpowiecie mi gdzie szukać tych czujników i czy można je samemu wymienić, podmienić bez spuszczania czynnika z klimy oraz gdzie szukać tego zaworu rozprężnego