T4 benzyna 2,5 vs VR6 140KM vs V6 204KM
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle
- Kontakt:
Re: T4 benzyna 2,5 vs VR6 140KM vs V6 204KM
Maricik - zgadzam sie z Toba, ze trzeba bedzie pewnie rozrzad ogarnac i wszelakie plyny, to dla mnie priorytet zeby pozniej sie z reka w nocniku nie obudzic.
Mam tez taka jedna w manualu - ladnie wygladaja blachy, no i ma lpg - nalot ok.300kkm, na gazie ok.80kkm ma zrobione. Dla tego silnika to pewnie nie duzo , jak oczywiscie jest nie oszukany :)
Pojechalbym obejzec ale mam kawalek drogi ok. 240km w jedna strone.
Mowisz, ze potencjal jest na manual-u :) Cieszy mnie to trzeba sprawdzic.
Mam tez taka jedna w manualu - ladnie wygladaja blachy, no i ma lpg - nalot ok.300kkm, na gazie ok.80kkm ma zrobione. Dla tego silnika to pewnie nie duzo , jak oczywiscie jest nie oszukany :)
-
mariecik
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Blacha i lakier mogą wyglądać ładnie z zewnątrz.kmicic-lt pisze:Maricik - zgadzam sie z Toba, ze trzeba bedzie pewnie rozrzad ogarnac i wszelakie plyny, to dla mnie priorytet zeby pozniej sie z reka w nocniku nie obudzic.
U mnie tak było, ale niestety gdy zdecydowałem się po 2 latach jeżdżenia na usunięcie ognisk korozji na progach i nadkolach, to zrobiła się z tego gruba renowacyjna robota blacharsko-lakiernicza łącznie z zastosowaniem reparaturek progów i tylnych nadkoli (obustronnie) i nowych przednich błotników (po piaskowaniu podgnitych oryginałów zrobiły się dziury na wylot).
Polecam trzymanie w rezerwie 10% wartości auta w gotówce na takie prace, jeśli ma być estetyczne na kolejne lata jeżdżenia.
Zajrzyj też od spodu na przednią belkę za zderzakiem. Bywają zgnite na przelot. Koszt zamiennika 600 złotych (oryginały już niedostępne).
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Rozmawiałem z gosciem i jest ogarniety w mechatronice :)
Twierdzi, ze jest zakonserwowane podwozie i nie ma tam jakichs drazniacych defektow - ale trzeba samemu na to zerknac.
Ma wymieniony kompletny rozrzad z napinaczem oraz zebatkami plus remont calej skrzyni - do zweryfikowania :)
Wrzucil drugi komputer od Sharana 170KM, lepiej jezdzi ale ciekaw jestem jaki to ma wplyw na zużycie silnika. Kod silnika AES.
Chyba warty uwagi - bo tak nie widze nic konkretnego na naszym krajowym rynku.
Twierdzi, ze jest zakonserwowane podwozie i nie ma tam jakichs drazniacych defektow - ale trzeba samemu na to zerknac.
Ma wymieniony kompletny rozrzad z napinaczem oraz zebatkami plus remont calej skrzyni - do zweryfikowania :)
Wrzucil drugi komputer od Sharana 170KM, lepiej jezdzi ale ciekaw jestem jaki to ma wplyw na zużycie silnika. Kod silnika AES.
-
mariecik
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
W mojej książce serwisowej po Niemcu jest pierwszy wpis na ten temat przy 240 tysiącach km, ale myślę, że to powinno być zrobione wcześniej tzn. na 180-200 tys. km.pacark pisze:zapytam, co ile w vrach taki rozrząd jest do roboty?
Zresztą coś nie bardzo wierzę w ten wpis, bo padł napinacz lub rozciągnął się nadmiernie któryś z łańcuchów zaledwie 70 tys. km później, o ile ktoś nie cofnął licznika w międzyczasie, co w zasadzie w Polsce jest standardem.
Z natury rzeczy wszystko, co mówi polski sprzedawca samochodu, potraktowałbym z zachowawczą rezerwą.kmicic-lt pisze:Rozmawiałem z gosciem i jest ogarniety w mechatronice :)
Nie zweryfikujesz organoleptycznie, czy koła zębate wałków rozrządu wymieniła a skrzynię porządnie odremontował.
Ewentualnie rachunki za materiał i robotę mogą podeprzeć gadkę sprzedającego choć i to łatwo podrobić.
Mówiąc wprost, dużo będzie zależeć od Twojego szczęścia podczas oględzin i zakupu.
Zabrałbym to auto do jakiegoś dużego warsztatu ogarniętego z VW i wyłożył parę stówek na sprawdzenie podstawowych, kosztownych rzeczy (np. ciśnienie w cylindrach, stan zawieszenia, wydruk po podłączeniu do kompa, stan dwumasy na jałowym, kontrola wtyczek wtryskiwaczy benzynowych - wystarczy poruszyć lekko każdą z nich, jeśli jednocześnie silnik zgubi rytm pracy, to wiadomo, ile to będzie kosztować - sięgniesz do 3 wtrysków od dołu na podnośniku po zdjęciu osłony silnika, tamte 3 wtryski właśnie wymieniałem, bo one były załatwione przez gaziarza).
Czarny scenariusz? Założył gość kompa z Sharana i zarżnął skrzynię. Naprawił skrzynię, ale nie chodzi, jak trzeba, więc pozbywa się kłopotu. Możliwy? Nie wiem, ale jestem przekonany, że T4 z VR6 w dobrej kondycji musi sporo kosztować, jeśli jest w pełni sprawny.
Trzymam kciuki, jeśli się zdecydujesz na wycieczkę.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2017, 5:03 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie trzeba troszke z dystansem do wszystkiego podchodzic.
Plus tego, ze to nie handlarz :)
Trzeba wszystko posprawdzac - to fakt Wydaje mi sie, ze skrzyni tak szybko nie zajedziesz nawet jak dodasz 30KM wiecej. Skrzynia ma tez zapewne jakas rezerwe. Tutaj nawet o 30% nie zostala moc podniesiona.
Jak pojade to i tak zabieram ze soba goscia co tez na autach sie zna - po to zeby mi kubel zimnej wody mogl wylac:)
No zobaczymy :) Dzieki za wszelkie info.
Plus tego, ze to nie handlarz :)
Trzeba wszystko posprawdzac - to fakt Wydaje mi sie, ze skrzyni tak szybko nie zajedziesz nawet jak dodasz 30KM wiecej. Skrzynia ma tez zapewne jakas rezerwe. Tutaj nawet o 30% nie zostala moc podniesiona.
Jak pojade to i tak zabieram ze soba goscia co tez na autach sie zna - po to zeby mi kubel zimnej wody mogl wylac:)
No zobaczymy :) Dzieki za wszelkie info.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Co do mocy to mogę powiedzieć że gość kłamie, gdyż vr w osobówce ma inny osprzet, jedyne co to mógł ale w to za bardzo nie wierzę zwiększyć maks o jakie 10km inne wtryski kolektor i pare innych dupereli,
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
za rozrzad w vr6 2kpln, gdzie wymieniamy co ok 200kkm to chyba raczej nie dużo
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzieki za info chemik211 - tez to sprawdze, bo za proste to wszystko by bylo :)
2kpln to raczej nie duzo za rozrzad i to na oryginalnych podzespolach :)
2kpln to raczej nie duzo za rozrzad i to na oryginalnych podzespolach :)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak ktoś robi za darmo to i tyle kosztuje, wymont zamont skrzyni do tego rozebranie tyłu silnika i wymiana rozrządu, a gdzie częsci , sądze że cena bliżej 3tyś, chyba że na najtańszym zamienniku to zmienia postać rzeczypacark pisze:za rozrzad w vr6 2kpln, gdzie wymieniamy co ok 200kkm to chyba raczej nie dużo
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
myślisz, że kolega kłamałby co do kosztów?
warsztatów jest od groma, zawsze można sie targować co do robocizny, ostatnio wymieniałem łożysko z przodu za 50pln, mechanikowi zabrało to 1h
swoją drogą kupujesz takiego VRa, robisz w nim rozrząd dla świętego spokoju, sprawdzasz czy reszta jego bolączek jest ok i cieszysz sie z jazdy najlepszym silnikiem N/A ze stajni VW
warsztatów jest od groma, zawsze można sie targować co do robocizny, ostatnio wymieniałem łożysko z przodu za 50pln, mechanikowi zabrało to 1h
swoją drogą kupujesz takiego VRa, robisz w nim rozrząd dla świętego spokoju, sprawdzasz czy reszta jego bolączek jest ok i cieszysz sie z jazdy najlepszym silnikiem N/A ze stajni VW
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z tym najlepszym to trochę przesadziłeś a nawet bardzo, praktycznie każdy inny jest lepszypacark pisze:myślisz, że kolega kłamałby co do kosztów?
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Czemu twierdzisz, ze kazdy inny jest lepszy?chemik211 pisze:Z tym najlepszym to trochę przesadziłeś a nawet bardzo, praktycznie każdy inny jest lepszy
-
Kubek
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 27
- Model:
- Auto: VW T4 Fake Syncro
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 65 razy
- Kontakt:
Jak się dba tak się ma !!!kmicic-lt pisze:Czemu twierdzisz, ze kazdy inny jest lepszy?chemik211 pisze:Z tym najlepszym to trochę przesadziłeś a nawet bardzo, praktycznie każdy inny jest lepszy
Miałem VR6kę w passacie B4 wieki temu . Jeden z pierwszych moich samochodów . Zwieziony z DE od pierwszego właściciela z przebiegiem 140paru tyś .km
Złego słowa nie powiem o nim . Wtedy drogi w utrzymaniu , ale ojciec trochu dorzucał <01>
Dźwięk rewelacja , osiągi jak na tamte czasy super . Problemów z nim nie pamiętam ,bo żadnych nie miałem . 60tyś na benzynie , potem zagazowany i użytkowany do przebiegu coś koło 285tyś . Dwa lata temu go widziałem w N.T bo go kupił jakiś koleś z okolicy Zakopanego . Ruda go jadła niesamowicie ,ale tulał się bidok jeszcze <32>
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zgadza sie jak dbasz tak masz, zadbane sztuki to porobia nawet po 600kkm jak nie wiecej :) Ja mam S8 i powiem, ze na V-ki nie narzekam. Dlatego chce uderzyc w benzyniaki :)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie ma co porównywać n-ki do vr, dwie różne bajki, i jeszcze pytanie którą s8 rozrząd z przodu czy z tyłu na łańcuchu
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zapomnialem dopisac S8 D2 - tutaj akurat rozrzad na pasku z przodu a z tylu tylko łancuszki wałków, S8 D3 to juz inna bajka :)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czyli ty masz stary dobry silnik, o łańcuchu już by tak nie mówił,
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Heh, moze i tak :) Wczoraj dokonalem zakupu 140KM i powiem tak, ze to jedzie :)
Blachy i reszta zdrowe, jest pare drobnych uchybien do poprawy, ale to juz szczegoly :)
Blachy i reszta zdrowe, jest pare drobnych uchybien do poprawy, ale to juz szczegoly :)
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wstawie, wstawie - tylko sie ogarne z przerejerstrowaniem :)
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Na razie dwie fotki wrzuce :):
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mariecik
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Oryginalne części, kupione w ASO Audi. Na fakturę i z oznaczeniami producenta. Z dobrym upustem dzięki znajomości.chemik211 pisze:Jak ktoś robi za darmo to i tyle kosztuje, wymont zamont skrzyni do tego rozebranie tyłu silnika i wymiana rozrządu, a gdzie częsci , sądze że cena bliżej 3tyś, chyba że na najtańszym zamienniku to zmienia postać rzeczypacark pisze:za rozrzad w vr6 2kpln, gdzie wymieniamy co ok 200kkm to chyba raczej nie dużo
Namiar na wrocławski warsztat, który wykonał wymianę rozrządu, chętnie podam.
Prowadzi go mechanik z doświadczeniem w pracy w serwisach ASO Skoda i ASO Audi.
Ma wiedzę, rozsądku w głowie dużo i porządek w warsztacie.
-
mariecik
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Ładny jest. Jaka cena i rocznik?kmicic-lt pisze:Na razie dwie fotki wrzuce :):
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dałem za niego 16700pln, a rocznik 1998. Nie wiem czy duzo, czy mało. Rozrzad wymieniony, zrobiona skrzynia biegow (manual) oraz zawiecha wymieniona :) Mysle ze nie jest zle. Na razie ciesze sie z jazdy, ostro zapitala :) W sumie na plus - oryginalny lakier bez rdzy, nic nie pognite :) Pare poprawek jest ale to do ogarniecia powolutku.
-
mariecik
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Wnetrze ma jak od 1999. Zegary niebieskie i duzy wyswietlacz w srodkowej konsoli.kmicic-lt pisze:Dałem za niego 16700pln, a rocznik 1998. Nie wiem czy duzo, czy mało. Rozrzad wymieniony, zrobiona skrzynia biegow (manual) oraz zawiecha wymieniona :) Mysle ze nie jest zle. Na razie ciesze sie z jazdy, ostro zapitala :) W sumie na plus - oryginalny lakier bez rdzy, nic nie pognite :) Pare poprawek jest ale to do ogarniecia powolutku.
U mnie wszystko na zielono a rocznik ten sam, czyli 1998.
Jaki masz przebieg na liczniku?
-
kmicic-lt
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Przebieg jak na chwile obecna 285 tys. w miare udokumentowany. Przy rozrzadzie głowice byly zdjete, posprawdzane wszystko lacznie ze szlifowaniem gniazd zaworowych - niepotrzebnie - tak stwierdzono, ale to bylo za jedna robota.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
vwyogi pisze:kmicic-lt pisze:Zastanawiam sie teraz nad 204KM - bo mam pewien niedosyt :)
z 204KM jest ten problem, że jest mała podaż na rynku. Ostatnio słyszałem o T4 z V6 w UK , import z Dubaiu. Zero rdzy, mały przebieg, cena podobno atrakcyjna, ale nie podjałem tropu, musiałbym najpierw sprzedac swojego Multivan.
trop podjęty i auto juz u mnie. Zapierdziela jak wściekłe i do tego na manulau , przynajmniej na razie bo może wrócę do automatu