akumulator jaki kupić
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
marh
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 24
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle GL
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: akumulator jaki kupić
Hmm.. byłem dziś u elektryka mającego dobrą renomę w okolicy. Zmierzył napięcie ładowania multimetrem i okazało się, że jest w normie. Stwierdził, że wcześniejsze wskazania były dlatego niskie, gdyż badano ładowanie zaraz po rozruchu silnika, tymczasem alternator zaczyna w pełni pracować dopiero po kilku minutach.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
marh pisze:Hmm.. byłem dziś u elektryka mającego dobrą renomę w okolicy., tymczasem alternator zaczyna w pełni pracować dopiero po kilku minutach.
no i jeszcze musisz mieć powyzej 1000 o/min <32> bo na mniejszych nie będzie ładował
zmień tego elektryka
PS. boscha kupiłem za 270zł
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Co sądzicie o kupnie akumulatora na allegro i wysyłce kurierem. Martwię sie w jakim stanie dojedzie (wyleje się elektrolit, uszkodzenie mechaniczne). Co o tym sądzicie?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jak kupowałem akumulator to niestety ale poszedłem do sklepu i przepłaciłem ale sytuacja była kryzysowa.BUNIEK pisze:Co sądzicie o kupnie akumulatora na allegro i wysyłce kurierem. Martwię sie w jakim stanie dojedzie (wyleje się elektrolit, uszkodzenie mechaniczne). Co o tym sądzicie?
Myślę, że najlepiej znaleźć na allegro ofertę w Twoim mieście i pojechać tam gdzie mają najtaniej.
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Różnica jest spora kupić tu http://aukcjewp.wp.pl/akumulator-bosch- ... 96627.html, u mnie 550 zł. A muszę kupić jeszcze drugi do ogrzewania postojowego, więc różnica będzie spora.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja bym się w takim razie nie zastanawiał. Zawsze możesz zadzwonić i się zapytać jak wygląda przesyłka itp
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dzwoniłem i pytałem, twierdzą że wybrali kuriera z sortownią ręczną właśnie ze względu na akumulatory (mniejsze ryzyko uszkodzenia).
-
PiotreKarol
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 10
- Model:
- Kontakt:
Panowie, padł mi aku w multivanie - ten pod siedzeniem, poprzedni właściciel wstawił tam 100Ah, Ja dużo siedzę na kempingu i aku jest podpięte pod prostownik. Jaki rozmiar był oryginalnie montowany do multivana 2.4D 92 rok pod siedzenie ? Wydaje mi się , że te 100 Ah to o wiele za dużo i mogło to mieć wpływ na zniszczenie akumulatora. Jaki byście polecili w moim przypadku ?
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Osobiście proponuje kupić akumulator w kształcie prostopadłościanu nowy z gwarancją.
ludzie co wy porównujecie,jeden ma webasto i dojeżdża autem 2 km do roboty ,drugi jeździ zarobkowo wożąc codziennie paczki ,trzeci używa auta latem na wypady wakacyjne,inny znowu ma dwadzieścia cztery głośniki w aucie i tubę jak przepust melioracyjny i jest melomanem.I o co tutaj chodzi ????? kto powie prawdę o baterii ??????
ludzie co wy porównujecie,jeden ma webasto i dojeżdża autem 2 km do roboty ,drugi jeździ zarobkowo wożąc codziennie paczki ,trzeci używa auta latem na wypady wakacyjne,inny znowu ma dwadzieścia cztery głośniki w aucie i tubę jak przepust melioracyjny i jest melomanem.I o co tutaj chodzi ????? kto powie prawdę o baterii ??????
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Albo sprawdzić jaki według katalogu ma być zamontowany , potem możesz w przybliżeniu policzyć jaki pobór prądu ma samochód (odbiorniki itd) i będzie wiadomo czy taki według katalogu czy trzeba coś mocniejszego , tylko trzeba jeszcze sprawdzić czy jak się zamontuje jakiś potężny akumulator czy alternator da radę go doładować żeby potem się alternator nie posypał.
-
Radauskas
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 122
- Model:
- Auto: T5 długi i wysoki
- Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5 - Lokalizacja: Warszawa
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Ja skusiłem się na te YUASE. Kręci jak nowy :) Ale na nowym aku okazało się, że rozrusznik nie kręci tak szybko jak powinien. Wyjąłem go i zawiozłem do elektryka. Choć 2 lata temu był regenerowany to jednak nie całkiem skutecznie. Obecny elektryk stwierdził, ze wszystko w nim było ok. ale coś tam za ciasno spasowane. Teraz już kręci ok.
-
Andrzej_P
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: VW T4
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Ja osobiście polecam BOSCH Silver (nie rozbieralny) - mam 4 rok i nie wywinął mi ani razu numeru. Coś ok 300zł dałem.
A autem jeżdżę często na krótkich odcinkach.
A autem jeżdżę często na krótkich odcinkach.
-
michalek-92-92
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan imprezowóz
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
witam moja teczka 93r 2.4Dmultivan padl mi aku gigawat 95ah. bylem z nim w serwisie aku moll'a sprawdzili powiedzieli ze end. niewiem dokladnie ile ma lat ale na pewno ponad 3 bo gwary nie ma. powiem tak jak popchne to autko pali. jade nim 13km przez stolice autko godzine stoi wylaczone i potem odpala z kluczyka. ale postoi przez noc i rano ani raz nie zakreci. pytanie jaki polecacie kupici jaki bedzie dobry do mojego autka,mam go od lipca wiec nie dlugo. a w serwisie mowili mi ze w t4widzieli tez mniejsze typu 75ah. od razu mowie ze niewiem jaki mam altek, sa podono rozne w t4 : 70, 90,i 120 ah. pytanko jak to sprawdzicczy jest gdzies napisane czy cos? pomozcie plisssss. zima idzie :p
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Byly aku 74Ah fabrycznie w t4. Na alternatorze jezeli jest naklejka jeszcze fabryczna to powinno byc zaznaczone jaki to jest.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- Kontakt:
Każdy alternator od T4 będzie bez kłopotów ładował nawet największy akumulator który zmieści się na swoim miejscu. Może być 74 Ah, może być i 100 Ah /o ile wymiary geometryczne będą pasować/. Już to kiedyś na forum pisałem i powtarzam: Alternator doładowuje akumulator po każdym rozruchu czy postoju z użyciem prądu, a potem akumulator pozostaje pełny, a alternator pracuje na potrzeby włączonych odbiorników. Ładowanie - czas i prąd - nie zależą od akumulatora, zależą od tego, ile prądu z akumulatora pobrałeś przed uruchomieniem auta. Jak nie używałeś prądu na postoju i rozruch był łatwy, to po kilku kilometrach jazdy akumulator jest naładowany na full i alternator pracuje tylko na bieżące odbiorniki. Jak rozpocząłeś jazdę z akumulatorem mocno rozładowanym, to uzupełnianie ubytku będzie trwało dłużej, nie kilka, a kilkadziesiąt kilometrów. Układ akumulator/alternator/odbiorniki można porównać do beczki z wodą i dwóch kranów - dolotowy, na uzupełnianie ubytków i kran do spuszczania wody z beczki. Na rozruch pobierasz wodę z beczki, po rozruchu z kranu dolotowego woda ciurka do beczki. Ale tylko do czasu, aż beczka się napełni na full - potem kranik sam się zamyka. I czy beczka wielka, czy malutka, to ilość wody do jej napełnienia na full zależy nie od wielkości beczki, tylko od tego, ile z tej beczki wody uprzednio pobrałeś - na rozruch, na webasto, na światła i radio na postoju itp. Oczywiście, im większa beczka, tym więcej możesz z niej pobrać wody i tym dłużej będzie się napełniać, ale ten czas napełniania nie zależy jak duża beczka, tyko ile tej wody pobrałeś. A jak największa nawet beczka się napełni, to kranik z wodą się zamyka /czyli alternator przestaje dawać prąd do akumulatora, a pracuje tylko na bieżące odbiorniki/.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Znaczy sie ze 2 szt 92 Ah nie zrobia na altku napewno zadnego wrazenia ?
Mam nadzieje ze wiesz co piszesz,jak mi teczka pojdzie z dymem bede wiedzial kogo winic <38>
Z jednym takim aku 5 rok napewno sobie altek daje rade i nic nie wskazuje na to zeby akumulator mial jakies objawy niedomagania
Nie mam pojecia jaki altek u mnie siedzi bo nalepki na nim nie ma a z odkodowaniem wlepki jakos mi schodzi
Mam nadzieje ze wiesz co piszesz,jak mi teczka pojdzie z dymem bede wiedzial kogo winic <38>
Z jednym takim aku 5 rok napewno sobie altek daje rade i nic nie wskazuje na to zeby akumulator mial jakies objawy niedomagania
Nie mam pojecia jaki altek u mnie siedzi bo nalepki na nim nie ma a z odkodowaniem wlepki jakos mi schodzi
-
michalek-92-92
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
srokkka spoko porownanie dales ale jak np altek 70ah moze w pelnic naladowac aku np 100ah? to sie chyba mija z celem jak zdrowo mysle? po drugie co wplynelo na to ze moj aku wgl nie daje sie podlaczyc nawet do nie podlaczonego jeszcze do pradu prostownika? ? iskrzy i smrodzi dymek jak zaczepiam 2 klamre od prosto.. a pytanko czy moge np na jeden dzien wsadzic aku z mojego poldka do t4 :p czy pojedzie na tym bez skutkow ubocznych dla aku czy auta? aku centra plus 47 ah. z marca tego roku.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli do auta włożysz za mały akumulator, to rozrusznik bedzie kręcił niemrawo albo wcale. A to akumulatorowi na zdrowie nie wyjdzie. A co do ładowania akumulatora przez alternator, to mylisz Ah z A. Alternator daje określony maksymalnie prąd /tu 70 lub 120 A/ i tym prądem ładuje akumulator. Jeśli akumulator duży /i rozładowany/, to proces ładowania trwa dłużej niż przy akumulatorze o małej pojemności. Ale to tylko różnica w czasie ładowania.
-
michalek-92-92
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
panowie pojechalem do sklepu by kupic nowy aku jak pisalem wczesniej. wybralem Yuase 90ah (333zł) montuje pod sklepem i sprawdzam czy zakreci. cyk dupa . kontrolki przygasły a on ani rusz ... wiec wina jest gdzie indziej . stawiam na rozrusznik- to on pewnie rozwalił moj obecny akumulator ktory co sie okazalo po wsadzeniu spowrotem na miejsce po 25min stania zakrecil i odpaliło <szok> (co na nowym nie chciał) goscie ze sklepu mowia ze gdzies cos chla za duzo pradu i nie idzie na rozruch. w nowym aku po probie zakrecenia bylo juz 11.6 V a jak wiadomo na poczatku bylo 12,4 V cos takiego... pomocy nie wiem co czynic i gdzie dalej winy szukac. a najblizszy elektryk bierze 250zł za mniejsze rzeczy i 450zł za grubsze :x ... pls help :D przypomne auto t4 93r multivan 2.4D
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
to nie jest temat do diagnozowania usterek elektrycznych
na forum problem ciężkiego kręcenia, przygasania kontrolek itp podczas rozruchu jest szeroko opisany
poszukaj
na forum problem ciężkiego kręcenia, przygasania kontrolek itp podczas rozruchu jest szeroko opisany
poszukaj
-
kuczypies
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Więc jaki ma być? U mnie na wlepce koło bezpieczników sprawdziłem kody i na jednym kodzie wyszło:J1G Akumulator 450 A (92 Ah)marh pisze:Każdy wcześniej czy później przed dylematem stanąć musi. W samochodzie była Centa Futura Plus 95Ah, jak na silnik 2.4D akumulator za duży.
Czeka mnie kupno nowego przed zimą.Czytałem,że 74Ah wystarczy. Bądż mądry i pisz wiersze...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
U mnie na przykład na wlepce są wpisane dwa aku , nie wiem po co ale tak jest , jeden 74Ah , drugi 92Ah. Mam wlozony 74Ah i jak do tej pory zadnych problemów z nim nie ma. W zeszlym roku nowy kupowalem , wsumie w tym roku na poczatku stycznia tak dokladniej, przed zmianą tez siedział 74Ah.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W sklepie z akumulatorami do t4 2,4D czy 2,5TDI w/g ich katalogów powinien byc jeden aku , tylko 92Ah. Ja wręcz musialem się na silę uprzec ze chce 74Ah bo mi wcisnąc chcieli 92Ah bo 74Ah to zdecydowanie za mały w/g nich byl. W/g ich katalogów 74Ah to tylko do 1.9D lub 1.9TD , do większych to juz 92Ah. Tak wygląda to od strony producentów aku i ich katalogow. Mam gdzies katalog akumulatorow bosch`a to sprawdze w nim jaki Bosch znów zaleca do jakich silników w t4 jakiej pojemnosci.
-
kuczypies
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Kiedyś kupiłem kuzynowi do ABL i właśnie katalogowo zaproponowali 74Ah. Różnica jest też też w cenie. Ale skoro wam kręci 74Ah parę lat to może się skuszę. Dodam,że nie mam żadnych zbędnych odbiorników elektrycznych, termometrów,grzałek,wiatraczków,świecących choinek,lampek,radia ze wzmacniaczem. Typowy golas.
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
W akumulatorze rozruchowym ważniejsze jest jak największy prąd rozładowania. Więc pojemność 74 Ah może być całkowicie wystarczająca, jeśli nominalny prąd rozładowania duży, a w innym akumulatorze i 90 Ah może być mało, jeśli możliwy do uzyskania prąd rozładowania niewielki. I warto pamiętać, że jeden zimny rozruch sprawnego diesla "pożera" zaledwie 3-4 Ah. Reszta pojemności to rezerwa na starzenie się akumulatora, na kilka kolejnych rozruchów, na włączone inne odbiorniki. W sumie na pewno lepszy 74 Ah dobrej firmy i o dużym prądzie rozładowania, niż marny 90 Ah. Ale oczywiście najlepiej nawet i 100 Ah, aby dobrej firmy o dużym prądzie...