KULKI od lewarka zmiany biegów...POMOCY!!
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
przemo99
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Re: KULKI od lewarka zmiany biegów...POMOCY!!
Mam pytanie czy tą operacje wymiany kulek można przeprowadzić od dołu czy wyłącznie z góry? Pytam ponieważ pod maską mam jakąś masakrę jeśli chodzi o węże, dodatkowo na drodze stoi aparat zapłonowy i zamontowana akurat tutaj gazownia! Ledwo udało mi się włożyć rękę i wymacać jedna z kulek jak mniemam. Robię wiele Rzeczy sam przy aucie ale jeśli mam demontować po kolei prawie wszystko to trochę mnie to przeraża.
Już zrobione ale niestety w warsztacie i myślę że w moim przypadku był to dobry wybór. 2,5 h pracy non stop, spuszczanie płynu, demontaż kilku węży i zbiorniczka wyrównawczego aby dostać się do kulek. Sama wymiana kulek to zajęła może 30-40minut ale zrobienie dojścia pochłonęło resztę czasu. Mechanik robił to wcześniej parokrotnie ale w dieslach i tam faktycznie trawa to do godziny w zależności od wersji silnika. A koszt? - 150zł( plus koszt kulek i tulejki w Intercarsie-25zł), cóż tragedii nie ma w innym warsztacie to mi krzyknęli za robotę 400-500zł!
Już zrobione ale niestety w warsztacie i myślę że w moim przypadku był to dobry wybór. 2,5 h pracy non stop, spuszczanie płynu, demontaż kilku węży i zbiorniczka wyrównawczego aby dostać się do kulek. Sama wymiana kulek to zajęła może 30-40minut ale zrobienie dojścia pochłonęło resztę czasu. Mechanik robił to wcześniej parokrotnie ale w dieslach i tam faktycznie trawa to do godziny w zależności od wersji silnika. A koszt? - 150zł( plus koszt kulek i tulejki w Intercarsie-25zł), cóż tragedii nie ma w innym warsztacie to mi krzyknęli za robotę 400-500zł!
-
arti77-77
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Mam pytanie :) Czy na tym pręcie co osadzona jest mała i duża kulka na końcu od strony małej kulki mieliście poprzeczny bolec. Czy to tylko wymysł poprzedniego właściciela co próbował coś poradzić po swojemu???
Czy fabryczna nowa kulka wchodzi tylko na wcisk czy posiada coś w rodzaju klina na wylot w niej zrobionego, coś takiego własnie miałem i teraz pytam czy to tak jest czy tylko poprzednik próbował coś wymodzić na własną rękę :) Bardzo proszę o odpowiedz, autko stoi rozgrzebane a mała kulka za nic w świecie nie chce wskoczyć na wałek.
Pozdrawiam
Artur
Czy fabryczna nowa kulka wchodzi tylko na wcisk czy posiada coś w rodzaju klina na wylot w niej zrobionego, coś takiego własnie miałem i teraz pytam czy to tak jest czy tylko poprzednik próbował coś wymodzić na własną rękę :) Bardzo proszę o odpowiedz, autko stoi rozgrzebane a mała kulka za nic w świecie nie chce wskoczyć na wałek.
Pozdrawiam
Artur
-
szymon79
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- It’s my birthday
- Kontakt:
wg ksiażki ten bolec nazywa sie kołek rozprężny - także jest to element fabrycznyarti77-77 pisze:Mam pytanie :) Czy na tym pręcie co osadzona jest mała i duża kulka na końcu od strony małej kulki mieliście poprzeczny bolec.
i teraz ja mam pytanie czy można go usunąć żeby łatwiej założyć tą małą kulke?
czy nie bedzie później tak że mała kulka będzie wyskakiwać z tulejki?
-
aminer
- Początkujący T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
witam
mam podobny problem jak koledzy a w zwiazku z tym pytanie
kulke mam do wymiany duza nr 41 - ktos pisal ze prosta wymiana :) godzine juz strawilem i nic ale dobra rada z podgrzewaniem sprobuje tym sposobem
pytanie dotyczy czego innego - czy do kulki 41 duzej tez jest plastikowa tuleja bylem w sklepie mowil ze daje mi wieksza tuleje ale po przymierzeniu okazalo sie ze tuleja pasuje do kulki 42 czyli jest to tuleja 45 a bez tej tuleji kulka lata w bramce swobodnie
patrzac na rysunek nie moge sie dopatrzyc obecnosci wiekszej tuleji jest tylko bramka nr 49
no i ostatnie pytanie - w wypadku duzej kulki 41 zaczac od jej montazu na bolec pozniej tuleje do bramki i wtedy pchac calosc w tuleje ?
mam nadzieje ze nie powielam tematu ale jakos nie doszedlem sam do rozwiazania z gory dzieki za pomoc
Po wizycie w aso wychodzi że nie ma dużej tuleji kulka powinna być na tyle duża żeby chodzić w bramce ciasno
mam podobny problem jak koledzy a w zwiazku z tym pytanie
kulke mam do wymiany duza nr 41 - ktos pisal ze prosta wymiana :) godzine juz strawilem i nic ale dobra rada z podgrzewaniem sprobuje tym sposobem
pytanie dotyczy czego innego - czy do kulki 41 duzej tez jest plastikowa tuleja bylem w sklepie mowil ze daje mi wieksza tuleje ale po przymierzeniu okazalo sie ze tuleja pasuje do kulki 42 czyli jest to tuleja 45 a bez tej tuleji kulka lata w bramce swobodnie
patrzac na rysunek nie moge sie dopatrzyc obecnosci wiekszej tuleji jest tylko bramka nr 49
no i ostatnie pytanie - w wypadku duzej kulki 41 zaczac od jej montazu na bolec pozniej tuleje do bramki i wtedy pchac calosc w tuleje ?
mam nadzieje ze nie powielam tematu ale jakos nie doszedlem sam do rozwiazania z gory dzieki za pomoc
Po wizycie w aso wychodzi że nie ma dużej tuleji kulka powinna być na tyle duża żeby chodzić w bramce ciasno
-
Milon
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Witam serdecznie mam następujący problem, moze ktos mi pomoze, mianowicie zakupiłem kulki do wybieraka, podczas wymiany okazało się że mała kulka nie mieści się na na pręt ponieważ jest za gruby( srednica 10 mm bez wytoczenia jak na dużą kulkę).
-
camer
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Auto: krotki polift
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
stara kulka, ktora wymieniasz, ma wieksza srednice niz nowa? generalnie te kulki i tuleja wchodza bardzo ciezko, nie jest ich prosto wlozyc. ja meczylem sie z tym ponad pol dnia (troche z powodu braku odpowienich narzedzi m.in. lyzki czy tam breszki - absolutnie niezbedne narzedzie, a najlepiej 2 szt). zeby wlozyc mala kulke skonczylo sie na tym, ze wyjalem caly pret glowny na ktorym osadzane sa obie kulki, pogotowalem ja troche (znaczy sie kulke), zeby byla bardziej elastyczna i uzywajac sporej sily w koncu udalo mi sie ja wsadzic. duza kulka poszla w miare szybko, ale tez byla 'gotowana'. jesli masz problemy z wlozeniem tej malej kulki to przygotuj sie psychicznie na walke z wepchneciem jej w tuleje.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Witajcie nadchodzi czas kiedy trzeba wymienić kulki wybieraka ,więc zakupiłem w ASO i na YOU TUBE znalazłem dwa filmiki jak to zrobić jeden z wyciągniętym rozrusznikiem, a drugi z odchyloną chłodnicą i teraz problem nie mogę odszukać tych filmów nie zapisałem tytułów i klops ,może ktoś podrzuci link do w/w produkcji
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
jeden znalazłem; https://www.youtube.com/watch?v=egAs_j-OFKY
i drugi też; https://www.youtube.com/watch?v=URGVvpkoBk0
i wielki szacun dla kolegi Probe za podpowiedz że Thomas wrzucił filmik ,nie wiem dlaczego ubzdurało mi się że jeden jest z Polski ,ale grunt że znalazłem
i drugi też; https://www.youtube.com/watch?v=URGVvpkoBk0
i wielki szacun dla kolegi Probe za podpowiedz że Thomas wrzucił filmik ,nie wiem dlaczego ubzdurało mi się że jeden jest z Polski ,ale grunt że znalazłem
Ostatnio zmieniony 03 cze 2017, 21:28 przez mjanusz69, łącznie zmieniany 1 raz.
-
maciek.suchy1
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- Kontakt:
A co z tym bolcem rozprężnym? Jest on konieczny? Zakupiłem cały zestaw z tym kołeczkiem a w małej kulce nie ma otworu, żeby go zamontować. Może trzeba samemu zrobić otwór w niej?
-
maciek.suchy1
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- Kontakt:
Tylko że już się pospieszyłem i już ją wywaliłem. Co najlepiej teraz zrobić ?
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Mnie też czeka wymiana kulek, i tu pojawia się problem. Podjechałem do intercarsu i pan zapytał mnie o rozmiar tych kulek, bo podobno są różne. Jakie przychodzą do acv 99r syncro?
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Jeśli się nie mylę to są tylko dwa rozmiary kulek i obie są montowane w t4 tyle że po przeciwległych stronach, sam niedawno wymieniałem bo mi się rozleciało gniazdo małej kulki....U Niedziałka zamówiłem przez telefon i nie było czegoś takiego jak kilka rozmiarów.cebek pisze:Mnie też czeka wymiana kulek, i tu pojawia się problem. Podjechałem do intercarsu i pan zapytał mnie o rozmiar tych kulek, bo podobno są różne. Jakie przychodzą do acv 99r syncro?
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Czyli jeśli chciałem komplet, to facet nie powinien zadawać głupich pytań tylko dać obie ?
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
To jest komplet naprawczy ,https://archiwum.allegro.pl/oferta/oryg ... 97296.html taki kupiłem w aso koszt 45zł
-
BUNIEK
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 38 razy
- Kontakt:
Są dwa dwa rodzaje kompletów, pierwszy składający się z trzech elementów dwie kulki mała i duża oraz gniazdo małejcebek pisze:Czyli jeśli chciałem komplet, to facet nie powinien zadawać głupich pytań tylko dać obie ?
015311544
7D0711131
701711166
lub zestaw drugi
701711066 2szt
015311544 1szt
7D0711131 1szt
N0232821 1szt
701711166 1szt
Pierwszy zestaw najprawdopodobniej był montowany po roku 1998 a drugi do 1998 wszystko zależy od łącznika
http://t4-wiki.de/w/index.php?title=Dat ... 0120132051&
do tego łącznika idzie pierwszy zestaw
jest i taki łącznik http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-wybi ... 78511.html
do tego idzie drugi zestaw ale w obu przypadkach dwie kulki i tulejka małej kulki montowane przy samej skrzyni biegów są identyczne...... u mnie wytarła się tulejka małej kulki.....
-
Jurand8
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Auto: Multivan 93r.
- Kontakt:
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich forumowiczów.
Mam dokładnie ten sam problem. Jestem na wakacjach we Włoszech i biała tulejka odmówiła posłuszeństwa. Nie wiedząc jeszcze, co się popsuło pojechałem do włoskiego warsztatu, w którym powiedzieli mi, że nie mają tej części, ale naprawią mi to. Wzieli 50€. Po 1500 km włoski patent (jak się okazało to zwykła trytytka) strzelił. Cały dzień spędziłem jeżdżąc po Florencji szukając tulejki którą dostałem w ASO Audi za 2€... tulejkę założyłem, ale okazało się, że kulka nie chce do niej wskoczyć. Z powodu braku odpowiednich narzędzi znowu pojechałem do warsztatu. Od 2h mechanicy się pocą, żeby wcisnąć tę kulkę. Nie wiem za bardzo, co mam z tym fantem zrobić, bo z tego co czytam na forum w ASO VW też mi nie pomogą. Napiszę jak sprawa się rozwiązała, bo może włosi znajdą na to jakiś patent.
Mam dokładnie ten sam problem. Jestem na wakacjach we Włoszech i biała tulejka odmówiła posłuszeństwa. Nie wiedząc jeszcze, co się popsuło pojechałem do włoskiego warsztatu, w którym powiedzieli mi, że nie mają tej części, ale naprawią mi to. Wzieli 50€. Po 1500 km włoski patent (jak się okazało to zwykła trytytka) strzelił. Cały dzień spędziłem jeżdżąc po Florencji szukając tulejki którą dostałem w ASO Audi za 2€... tulejkę założyłem, ale okazało się, że kulka nie chce do niej wskoczyć. Z powodu braku odpowiednich narzędzi znowu pojechałem do warsztatu. Od 2h mechanicy się pocą, żeby wcisnąć tę kulkę. Nie wiem za bardzo, co mam z tym fantem zrobić, bo z tego co czytam na forum w ASO VW też mi nie pomogą. Napiszę jak sprawa się rozwiązała, bo może włosi znajdą na to jakiś patent.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Na poprzedniej stronie wątku umieściłem dwa filmiki jak wymienić kulki ,może to pomorze mechanikom w rozwiązaniu problemu
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
miałem ten sam problem z pomocą przyszedł wujek CYKLON z dobrą radą przez telefon i po użyciu breszki w ilości szt 2 jedna do przytrzymania tulejki aby nie wyskoczyła z ucha a druga do wciskania kulki . Po 5 min wszystko było na swoim miejscu ;P
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
I ja dołączam się do powyższego.SANCZO pisze:miałem ten sam problem z pomocą przyszedł wujek CYKLON z dobrą radą przez telefon i po użyciu breszki w ilości szt 2 jedna do przytrzymania tulejki aby nie wyskoczyła z ucha a druga do wciskania kulki . Po 5 min wszystko było na swoim miejscu ;P
Najpierw telefon do Cyklona, a później operacja breszka. [emoji6]
-
M-team
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
Witam serdecznie forumowiczów, jestem Marcin, od kilku tygodni mam T4 Caravelle 2.5 benzyna r. 2000. Niestety mam obecnie problem z wybieraniem biegów, stąd podłączę się pod temat. Nie wchodzi mi wsteczny (tzn. wchodzi jak się da na maksa w lewo, ale tak jak gdyby miało się już lewarek złamać), jedynka i trójka wchodzą po wciśnięciu dźwigni. Wymieniłem obie kulki i tulejkę oraz gumę pod gałką zmiany biegów, wyczyściłem też tą bramkę w której chodzi duża kulka i nadal jest to samo. Trochę to tak wygląda, jak gdyby skrzynia wymagała głębszego wciśnięcia tej "bramki". Czy te objawy oznaczają problem wewnątrz skrzyni, czy też mogę coś jeszcze próbować zrobić?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Tak dla jasności: czyli trzeba /warto kupić na zapas te trzy elementy (czytaj "pierwszy zespół")?BUNIEK pisze:Są dwa dwa rodzaje kompletów, pierwszy składający się z trzech elementów dwie kulki mała i duża oraz gniazdo małej
015311544
7D0711131
701711166
lub zestaw drugi
701711066 2szt
015311544 1szt
7D0711131 1szt
N0232821 1szt
701711166 1szt
(...) w obu przypadkach dwie kulki i tulejka małej kulki montowane przy samej skrzyni biegów są identyczne(...)
P.S. Załączam dla potomnych fotkę z numerami
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Czy warto czy nie warto to nie wiem.
U mnie skończyło się na wymianie samej tulejki (701711166).
Całość po złożeniu została przesmarowana i na razie jeżdżę, ale chętnie też się dowiem czy warto wymieniać same kulki.
U mnie skończyło się na wymianie samej tulejki (701711166).
Całość po złożeniu została przesmarowana i na razie jeżdżę, ale chętnie też się dowiem czy warto wymieniać same kulki.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
To już drugi wypatrzony w tym wątku przypadek. Zresztą jak się zobaczy co w co musi być wciśnięte, to się nie dziwię, że ta biedna tulejka z czasem odmawia współpracy ;)rafflex pisze:U mnie skończyło się na wymianie samej tulejki (701711166).
-
taky
- Forumowicz T4
- 9
- Model:
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Potrzeba matką wynalazku, chyba? To jest mój zestaw mobilny. Wykonanie amatorskie ale skuteczne. Od lewej, kulka duża, kulka mała, tulejka na kulkę małą, imadełko do wciskania tulejki z kulką w metalową obejmę. Tu trzeba użyć profilu o równoległych ściankach opartego wiadomo o co i naciskać na bolec z dużą kulką. Wyjmuję tylko oslonę akumulatora. Ta robota dostarcza wrażeń.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Kolega profesjonalista,ze ma taki sprzęt. Szacunek dla wykonanej pracy przy konstruowaniu tego narzędzia.
-
Leska
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja wykonałem prosty przyrząd. Zakładanie kulki ok 5 minut.