vwyogi pisze:hoopsii pisze:Wlot dałem z lewej strony kanapy. Kilka cm od lewego boczku. Otwornicą na wylot. Przeglądałem oryginalne instrukcje montażu webasto do t4 i tak właśnie zalecali. U jednego niemca też identycznie zamontowane widziałem.
Hoopsil a daj jakiegos linka albo zdjecie gdzie vw zaleca montaz zasysania powietrza tak jak u Ciebie. Jak dla mnie to dziwne ze vw tak sugerowalo, raczej mało prawdopodobne. Mam instrukcje montażu z VW z początku lat 90 tych jak zamontowac D1L/B1L w pojedynczej kabinie i sugerują przy lewarku zmiany biegów.
Na forum jest tez mój temat ze zdjęciami jak montowac D3LC i ja wycinalem dziury w progu, jest trochę zabawy ale to najlepsze rozwiązanie.
Poszukam w wolnej chwili to wstawię. Kiedyś miałem nawet dywanik na tył z wycięciem w tym miejscu na ten wlot. Oczywiście zasys powietrza w boczku tak , jak jest w oryginale jest idealnym rozwiązaniem ale ile kosztuje pracy każdy wie. W moim przypadku zrobienie tego otworu trwało 30sek. Wiertarka i otwornica. tam jest tyle miejsca ze mozna to przesunąć bliżej boczku. Teraz bym pewnie tak zrobił. Sugerowałem się wiercąc właśnie tym dywanikiem.
Za pewne piszesz o tym manualu
http://www.vw-bus-t4.de/getfile.php?get ... 4.pdf&d=sh
Montaż podobny tylko, jak dla mnie za dużo tych rur pod spodem. Straty ciepła będą.
Adampio pisze:Poczytałem wątek @wvyogi-ego o montażu ogrzewania i tym bardziej przekonałem się do wersji @hoopsii-la :shock:
Jedyne co MSZ grodzi to przypadkowe rozdeptanie plastikowego sitka lub uszkodzenie go ładunkiem, gdy się będzie busem jakiś złom wozić przy wyjętej kanapie.
To sitko jest bardzo mocne. Nogą nie rozdepczesz. Można je demontować-tą górną obrotową część i wstawiać zaślepkę. Jest wtedy na płasko.