Podkręcamy 1,9td ABL
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Podkręcamy 1,9td ABL
Kupujesz kawałek wężyka w oplocie i zegar do kontroli ciśnienia opon np. w castoramie. Wystarczy w zupełności ;-)
No jeszcze wypadałoby mieć trójnik, bo masz już wyjście z kolektora zajęte ;-)
Na czuja niczym nie kręć ;-)
No jeszcze wypadałoby mieć trójnik, bo masz już wyjście z kolektora zajęte ;-)
Na czuja niczym nie kręć ;-)
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Oj tam, te zegarki nie są już takie drogie, wstawić na stałe, plus MBC i w czasie jazdy w każdej chwili ustawisz ciśnienie.
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
No własnie myslałem o tym od opon ale ta podziałka troche mało dokładna , Mam rozumieć że zmniejszajac długość pręta zwiększa sie ciśnienie
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Kup od razu maść na oparzenia.wilu8 pisze:Mam rozumieć że zmniejszajac długość pręta zwiększa sie ciśnienie
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dziwna sprawa bo tak jak by sztanga była do końca skręcona bo regulacja nic nie dała na manometrze od opon sie lekko wychyla tak ok 0,6 bara wynika ale to przy wyższych obrotach
MBC z tym sobie poradzi ?
MBC z tym sobie poradzi ?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sprężyna za słaba w WG, tak z mbc bez problemu osiągniesz więcej. Polecam takie typu pressure, czyli kulka ze sprężynką
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
No wiec MBC zainstalowany bieg 1-2 ładuje 1 bara , 3-5 ładuje 0,9 bara przy tym nie ma żadnego dymu wiec chyba ok jedzie dobrze
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
100 km i 200nm na tej pompie i wtryskach to wszystko co można uzyskać raczej.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Śmiało podciągaj paliwo w górę, dymek ma być zanim turbo nie dmuchnie. Poza tym gratki, że dałeś radę ;-)
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sama obserwacja dymu z tyłu była przy wrzuceniu 3 biegu i mniej wiecej przy pojawieniu sie już doładowania . Sam pin LDY nie jest jeszcze ustawiony i max położeniu .
Auto na tyle ożyło ze śmiało można 2 bieg użyć za 1
Na jałowym przy przygazówce jest lekki dym .
Auto na tyle ożyło ze śmiało można 2 bieg użyć za 1
Na jałowym przy przygazówce jest lekki dym .
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea. - Lokalizacja: OPOLE
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Hej
Mi największe doładowanie pokazywał na 5 biegu przy pełnym obciążeniu. Wtedy nawet pokazywał prawie 1.3 bara. Ale silnik zaczynał głośno protestować. Teraz mam ustawione 0,9 jak pisze Probe i wszystko jest dobrze. Bost pina dałem na maxa. A dawka paliwa też na maxa - więcej się nie dało bo podnosił mi obroty jałowe a śrubka regulacji jałowych już była na końcówce.
Takie spostrzeżenie - jak mam wyjętą dźwignię kąta przyspieszacza to słuchać lekkie cykanie silnika. W pozycji wyłączonej chodzi cicho.
U mnie nie dymi - wizualnie tego nie widać, ale po przejechaniu 1000 km na zderzaku jest lekka sadza więc coś tam sobie wylatuje :P
wilu8 proponuję Ci założyć opony 225/70 R15 ( lub jakieś odpowiedniki ) to już zwiększy prędkość auta o prawie 10 KM/h.
Pozdrawiam
Mi największe doładowanie pokazywał na 5 biegu przy pełnym obciążeniu. Wtedy nawet pokazywał prawie 1.3 bara. Ale silnik zaczynał głośno protestować. Teraz mam ustawione 0,9 jak pisze Probe i wszystko jest dobrze. Bost pina dałem na maxa. A dawka paliwa też na maxa - więcej się nie dało bo podnosił mi obroty jałowe a śrubka regulacji jałowych już była na końcówce.
Takie spostrzeżenie - jak mam wyjętą dźwignię kąta przyspieszacza to słuchać lekkie cykanie silnika. W pozycji wyłączonej chodzi cicho.
U mnie nie dymi - wizualnie tego nie widać, ale po przejechaniu 1000 km na zderzaku jest lekka sadza więc coś tam sobie wylatuje :P
wilu8 proponuję Ci założyć opony 225/70 R15 ( lub jakieś odpowiedniki ) to już zwiększy prędkość auta o prawie 10 KM/h.
Pozdrawiam
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak narazie na 0.9 bara chodzi ok . Akurat pekła rura za sierodkowym tłumnikiem to trochę zakopcone jest ale spalanie jest ok . Praca silnika elegancka cicho i równo choć mam mały niesmak bo sie poci uszczelnienie tyłu pompy a jakoś nie mam ochoty jest wyjmować narazie musi zostać
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Hej
Za kilka dni jedziemy w 7 osób + przyczepka 750 kg, prawie 2 tys na Gargano więc auto pociągnie trochę.
Wyliczyłem masę i wychodzi mi ponad 3,3 tony :shock: całość.
Zobaczymy jak ABL ( AAZ) się sprawdzi. Czy da radę czy TDI trzeba będzie szukać :roll:
Zakładam spalanie na poziomie 10 L/100 km. Zobaczymy.
Temperatura ma dochodzić do +30 stC więc na drodze będzie pewnie +50 stC.
Turbo bez zmian na 0,9 bara a górki spore zwłaszcza ostatnie 70 km. Tam są serpentyny i podjazdy spore.
Będzie ciekawie :)
Pozdrawiam
Tomek
Za kilka dni jedziemy w 7 osób + przyczepka 750 kg, prawie 2 tys na Gargano więc auto pociągnie trochę.
Wyliczyłem masę i wychodzi mi ponad 3,3 tony :shock: całość.
Zobaczymy jak ABL ( AAZ) się sprawdzi. Czy da radę czy TDI trzeba będzie szukać :roll:
Zakładam spalanie na poziomie 10 L/100 km. Zobaczymy.
Temperatura ma dochodzić do +30 stC więc na drodze będzie pewnie +50 stC.
Turbo bez zmian na 0,9 bara a górki spore zwłaszcza ostatnie 70 km. Tam są serpentyny i podjazdy spore.
Będzie ciekawie :)
Pozdrawiam
Tomek
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Zobaczymy, zapowiadają +30 stC. Co będzie to się okaże.
Byłem tam dwa razy w czerwcu i raz w lipcu.
Czerwiec : + 26 do 29 stC a lipiec około 30 cały czas. Tylko, że wiatr lubi tam wiać to tej temp. się tak nie czuje.
We wrześniu jadę pierwszy raz.
Ale woda ma mieć teraz około 30 stC więc jeśli będzie poniżej 30 st w cieniu to wchodzę do wody <cool>
Byłem tam dwa razy w czerwcu i raz w lipcu.
Czerwiec : + 26 do 29 stC a lipiec około 30 cały czas. Tylko, że wiatr lubi tam wiać to tej temp. się tak nie czuje.
We wrześniu jadę pierwszy raz.
Ale woda ma mieć teraz około 30 stC więc jeśli będzie poniżej 30 st w cieniu to wchodzę do wody <cool>
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jechałem zapakowany w 7 osób + przyczepka. Łącznie masa około 3200 kg jak mniej - więcej policzyłem.
Musiałem niestety redukować na 4 bieg przy podjazdach w okolicy Pescary i Termoli. Trochę drogi im tam popękały, chyba po ostatnich trzęsieniach. Były spore uskoki na autostradzie.
Spalanie wychodziło mi średnio około 8 - 9 L/100 km. Całą trasę 1800 km przejechaliśmy w około 28 godzin z małym spankiem.
Przy podjazdach temp. silnika ( oleju ) wreszcie dochodziła do 95 stC :) bo przez zamontowaną chłodnicę średnio mam 75 stC.
Najdłuższy podjazd miał około 10 km. Na piątym biegu - na tempomacie 90km/h doładowanie cały czas było około 1 bara. Trochę się bałem czy tyle minut silnik da radę z takim ciśnieniem ale bez problemu dawał.
Gdy na zewnątrz dochodziło do + 36 stC dało się odczuć, że trochę brakuje mu tchu. Załączałem wtedy dodatkowy nawiew na intercooler i po jakichś 20 - 30 sekundach wyraźnie było odczuć przypływ mocy. Rzeczywiście to można odczuć jeśli się schłodzi powietrze na dolocie.
Pozdrawiam
Tomek
Musiałem niestety redukować na 4 bieg przy podjazdach w okolicy Pescary i Termoli. Trochę drogi im tam popękały, chyba po ostatnich trzęsieniach. Były spore uskoki na autostradzie.
Spalanie wychodziło mi średnio około 8 - 9 L/100 km. Całą trasę 1800 km przejechaliśmy w około 28 godzin z małym spankiem.
Przy podjazdach temp. silnika ( oleju ) wreszcie dochodziła do 95 stC :) bo przez zamontowaną chłodnicę średnio mam 75 stC.
Najdłuższy podjazd miał około 10 km. Na piątym biegu - na tempomacie 90km/h doładowanie cały czas było około 1 bara. Trochę się bałem czy tyle minut silnik da radę z takim ciśnieniem ale bez problemu dawał.
Gdy na zewnątrz dochodziło do + 36 stC dało się odczuć, że trochę brakuje mu tchu. Załączałem wtedy dodatkowy nawiew na intercooler i po jakichś 20 - 30 sekundach wyraźnie było odczuć przypływ mocy. Rzeczywiście to można odczuć jeśli się schłodzi powietrze na dolocie.
Pozdrawiam
Tomek
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Aby nie było niejasności wszystko co nie dotyczyło tematu podkręcania ABL zostało przeze mnie skasowane. Do chwalenia się swoimi wyprawami i dyskusją o nich jest odpowiedni dział na forum.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Hej
Poniżej fotki IC wraz z wentylatorem o którym wcześniej pisałem.
http://www.poland4.com/busforum/IC4004.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4005.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4006.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4007.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4009.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4010.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4013.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4014.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4016.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4017.jpg
Dałem więcej aby w miarę dobrze to pokazać. Jeśli macie pytania służę pomocą.
Intercooler jest zamontowany podobnie jak w silniku 2.5 TDI. Na IC od góry jest zamocowany wentylator + obudowa szczelnie obejmująca IC. Wentylator jest dosyć silny. Pochodzi z jakiegoś modelu skody - od nagrzewnicy wewnętrznej.
Daje silny strumień powietrza. Przy podjazdach, gdy auto jedzie około 60 km/h super się to sprawdza, bo normalny ciąg powietrza jest wtedy bardzo mały.
Pozdrawiam
Tomek
Poniżej fotki IC wraz z wentylatorem o którym wcześniej pisałem.
http://www.poland4.com/busforum/IC4004.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4005.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4006.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4007.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4009.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4010.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4013.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4014.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4016.jpg
http://www.poland4.com/busforum/IC4017.jpg
Dałem więcej aby w miarę dobrze to pokazać. Jeśli macie pytania służę pomocą.
Intercooler jest zamontowany podobnie jak w silniku 2.5 TDI. Na IC od góry jest zamocowany wentylator + obudowa szczelnie obejmująca IC. Wentylator jest dosyć silny. Pochodzi z jakiegoś modelu skody - od nagrzewnicy wewnętrznej.
Daje silny strumień powietrza. Przy podjazdach, gdy auto jedzie około 60 km/h super się to sprawdza, bo normalny ciąg powietrza jest wtedy bardzo mały.
Pozdrawiam
Tomek
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Fajlny pomysł,jak w rajdówkach:-) jeszcze lekki natrysk wody i wiertła z pół osi bankowo zrobione <śmiech>
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Ech... ty człowieku małej wiary ;)Probe041 pisze:Sztuka dla sztuki, mocy i tak nie będzie z tego silnika :D
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 14
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 235 razy
- Kontakt:
Raczej od A do L ;)Probe041 pisze:Przerobiłem temat od A do Z to swoje wiem :D
Nie jest to tylko moje spostrzeżenie, bo potwierdzone przez innych, ale jak dmuchnie się zimnym powietrzem na intercooler, to tych parę koni wraca. Tych które gdzieś się zapodziały podczas wolnej jazdy, gdy w komorze silnika robi się ciepło.
Stąd zapewne dodatkowe wentylatory na IC w różnych silnikach różnych marek.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Całkowicie do bani wykonane, wentylator pod ic bez osłony tak aby podczas jazy normalnie powietrze chłodziło ic , a wentylator ma tylko wspomóc chłodzenie w nagłych przypadkach dlatego dobrze wysterować to termistorem, więc robota na duży minus
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Hmm mniemam że obudowa chroni od ciepła w komorze silnika a chłodzenie pędem jest bo łapane jest z wlotów z maski wiec jeżeli temperatura spada to jak najbardziej na plus robota
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Przy tym wlociku przez wentylator to jedyne co mozna uzyskać to wzrost temperatury
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
chemik : bigsmile
Działa i to dobrze - mierzyłem temperaturę. Mylisz się i to znacznie.
Dodam tylko tyle, że ciąg powietrza jest tak duży, iż pokrywa zaworów nawet jest zimna po ostrym grzaniu pod górkę - efekt uboczny. Głowica się przy okazji chłodzi z zewnątrz.
Twoje zdanie o wzroście temp. jest bynajmniej śmieszne. Zastanów się, czy ma to sens co piszesz abstrahując od tego czy to działa. Jakikolwiek wlot zimnego powietrza zawsze chłodzi. Obojętnie czy jest mały czy spory. Nigdy nie podnosi temp.
Piszesz coś z przekorą. Wyluzuj :)
Probe :) Ty jak zawsze. TDI nur TDI. Oby elektronika Cię nigdy nie zawiodła. Bo jak łopatki powiedzą dziękuję to z Twojego ogiera zostanie kucyk w najmniej oczekiwanym momencie ( jak znam życie ).
Ja też już przerobiłem elektronikę i swoje wiem. Elektronika jest dobra puki działa.
Wracając do tematu : nie twierdzę, że mój sposób jest słuszny. Może ktoś miałby lepszy pomysł. Ale u mnie się to sprawdza. Po załączeniu w ciągu niecałej minuty jest odczuwalny wzrost mocy. Różnica taka jak gdyby jechaliśmy autem przy 30 stC w dzień a później nocą przy 15 stC.
Nie wiem ile to daje koni na plus. Nie jestem w stanie tego zmierzyć.
Jeśli jedziesz gdy temp. na zewnątrz jest w okolicach 15 stC to niewiele to daje. Ale przy temp. +30 stC i więcej przyrost mocy jest bardzo odczuwalny. Silnik łapie drugi oddech i pcha do przodu mocno.
Pozdrawiam
Tomek
Działa i to dobrze - mierzyłem temperaturę. Mylisz się i to znacznie.
Dodam tylko tyle, że ciąg powietrza jest tak duży, iż pokrywa zaworów nawet jest zimna po ostrym grzaniu pod górkę - efekt uboczny. Głowica się przy okazji chłodzi z zewnątrz.
Twoje zdanie o wzroście temp. jest bynajmniej śmieszne. Zastanów się, czy ma to sens co piszesz abstrahując od tego czy to działa. Jakikolwiek wlot zimnego powietrza zawsze chłodzi. Obojętnie czy jest mały czy spory. Nigdy nie podnosi temp.
Piszesz coś z przekorą. Wyluzuj :)
Probe :) Ty jak zawsze. TDI nur TDI. Oby elektronika Cię nigdy nie zawiodła. Bo jak łopatki powiedzą dziękuję to z Twojego ogiera zostanie kucyk w najmniej oczekiwanym momencie ( jak znam życie ).
Ja też już przerobiłem elektronikę i swoje wiem. Elektronika jest dobra puki działa.
Wracając do tematu : nie twierdzę, że mój sposób jest słuszny. Może ktoś miałby lepszy pomysł. Ale u mnie się to sprawdza. Po załączeniu w ciągu niecałej minuty jest odczuwalny wzrost mocy. Różnica taka jak gdyby jechaliśmy autem przy 30 stC w dzień a później nocą przy 15 stC.
Nie wiem ile to daje koni na plus. Nie jestem w stanie tego zmierzyć.
Jeśli jedziesz gdy temp. na zewnątrz jest w okolicach 15 stC to niewiele to daje. Ale przy temp. +30 stC i więcej przyrost mocy jest bardzo odczuwalny. Silnik łapie drugi oddech i pcha do przodu mocno.
Pozdrawiam
Tomek
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Odczep się od tej "elektroniki", jedziesz po niej jakby naprawdę się psuła i była z kosmosu a wcale tak nie jest.