swap TD -> TDI
-
Ryś
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4 Mix
- Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
- podziekowal za post: 37 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Czyli można uznać taki stan jako optymalny?chmielik pisze:4,5 litra to połowa bagnetu razem z pełnym filtrem oleju
Dzięki kolego za potwierdzenie mnie. Miałem zaśniedziałą wsuwkę czujnika oleju na chodniczce i paliło mi się smarowanie powyżej 2tys obrotów.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Wymieniał ktoś przy swapie ten restryktor w podstawie filtra oleju na taki z TDI? Natknąłem się na to nie dawno u angoli i mnie zastanawia ten temat. Podobno turbo padnie na tym z większą dziurą z TD.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
PawelM
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Siedzi to zapewne w podstawie filtra oleju i prawdę mówiąc jeżeli przez ten większy restryktor olejowy nie wywala uszczenienia na turbinie od strony wydechu to bym się tym nie przejmował
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
I kurcze nie pamiętam dokładnie ale podstawa u mnie została z TDi jedynie chłodnicę oleju wrzuciłem z TD bo ori była trafiona, mniejsza jak ta Sharanowska ale teraz już to bez znaczenia bo jest dostawiona dodatkowa zewnętrzna, myślę że turbo na tym zyska pod względem wytrzymałości.
-
cetus
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: allstar
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Poradzcie mi prosze;)
1. Czy jak mialem 1.9 td abl przedlift , a zakladam 1z z golfa 3 to czy musze dokupić filtr powietrza z 2.5 tdi czy mogę zostawić filtr od ABL (taki okrągły).
2. I jeszcze pytanie czy pompa wspomagania od golfa 3 ma taką samą wydajność jak w t4 ?
3. Czy jak przykrecaliście łapę do silnika od str rozrządu to czy gwintowaliscie dziure na srube do tej łapy w bloku ? Ja mam dziure orginalna fi 6 a dwie kolejne dziury są fi8
4. W moim multiku nie było tych bocznych wlotow powietrza w blotniku - jak u siebie tą sprawe rozwiązaliscie?? - ( ps w ostatecznoscie wytne blotnik i wstawie wiejskie wloty powietrza z allegro , ale to naprawde w ostatecznoscie :/ )
1. Czy jak mialem 1.9 td abl przedlift , a zakladam 1z z golfa 3 to czy musze dokupić filtr powietrza z 2.5 tdi czy mogę zostawić filtr od ABL (taki okrągły).
2. I jeszcze pytanie czy pompa wspomagania od golfa 3 ma taką samą wydajność jak w t4 ?
3. Czy jak przykrecaliście łapę do silnika od str rozrządu to czy gwintowaliscie dziure na srube do tej łapy w bloku ? Ja mam dziure orginalna fi 6 a dwie kolejne dziury są fi8
4. W moim multiku nie było tych bocznych wlotow powietrza w blotniku - jak u siebie tą sprawe rozwiązaliscie?? - ( ps w ostatecznoscie wytne blotnik i wstawie wiejskie wloty powietrza z allegro , ale to naprawde w ostatecznoscie :/ )
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
1. Zostaw puszkę filtra starą od T4 i dokręć na silikony przepływke
3. Wszystkie otwory pod łapę rozwiercasz na 8,5mm i trzeba je potem gwintować m10x1,5
http://www.vwt4forum.co.uk/showthread.p ... 258&page=6
4. Patrz pkt.1
3. Wszystkie otwory pod łapę rozwiercasz na 8,5mm i trzeba je potem gwintować m10x1,5
http://www.vwt4forum.co.uk/showthread.p ... 258&page=6
4. Patrz pkt.1
-
Aezmo
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: szukam kolejnej T4
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
W T4 jest mocniejsza, z tego co pamiętam 100 bar, a w Golfie 3, Passacie B3/B4 jest pompa 90 bar.cetus pisze:2. I jeszcze pytanie czy pompa wspomagania od golfa 3 ma taką samą wydajność jak w t4 ?
-
szef_ff
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: długi blaszak
- Kontakt:
Cześć :) Jestem w fazie przekładania silnika z ABL na 1Z. Postanowiłem dołożyć jeszcze kilkadziesiąt NM oddając komputer specowi od map. Tylko czytając temat zastanawiam się na Vmax. T4 mam z 1997r. Jaką max prędkość uzyskam mając skrzynię od "blaszaka", 110KM i 240NM?
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
-
cetus
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Auto: allstar
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Zadzwon do firmy w Jagatowie 508798920 ja dalem im stara skrzynie ( wolną ) doplacilem i odebralem EWB po regeneracji - 100% zadowolenia :)
-
rafal3er
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Auto: T4 1997
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Cześć. Czy ktoś mógłby mi przybliżyć temat podłączenia elektryki? Mam wiązkę z AFNa z kompem, puszka bezpieczników, kluczykiem i plastikiem na stacyjke. Jedna część jest ucieta. Wiązka jest z sharana 98, t4 było z 2.4 AJA. Dzięki z góry
-
rafal3er
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Chodzi mi głównie o ta puszkę bezpieczników. Zostaje ta z sharana + przekładam wtyczki z budy t4 czy mam odpiac te wszystkie wtyczki z puszki sharana i wpinać do t4? Jeżeli wpinac do t4 to wtyczki zostają czy trzeba je rozbierać i odpowiednio pasować do skrzynki t4?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U siebie pod instalkę z Sharana zrobiłem oddzielną magistralę bezpieczników, dużo ich nie wyszło z 6 sztuk o ile dobrze pamiętam.
-
rafal3er
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Czyli zostaje cała puszka z sharana + reszta kabli z t4 do niej jakoś dorobić tak? Jutro będę z tym walczyć po pracy. Zaloze wszystkie kostki na silnik, wrzuce skrzynke do kabiny i będę to jakoś łączyć.
-
rafal3er
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Kostki przechodzą p&p czy trzeba rozbierać i sztukowac kable? Jedna część z wiązki sharana mam obcieta i tam pewnie będa zegary, obd i immo. Postaram się spisać wszystko jak mi się uda to podłączyć żeby innym szybciej było to ogarnąć
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W moim przypadku puszka bezpieczników jak i przekaźników z Sharana nie znalazła zastosowania w T4.
-
rafal3er
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli to nie tajemnica to mieszales kable miedzy kostkami czy weszły bez problemu?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Skrzynka w sharanie jest inna i kostki nie pasują. Albo przerobisz wiązkę albo kup całą wiązkę z aut, które mają taką samą skrzynkę
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Instalkę z TDi można powiedzieć zrobiłem od podstaw i podopinałemm się tylko z zasilaniami, masami oraz sygnałami do np. zegarów.rafal3er pisze:Jeżeli to nie tajemnica to mieszales kable miedzy kostkami czy weszły bez problemu?
-
szef_ff
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wojowałem dzisiaj z wiązką i natrafiłem na sporą niespodziankę. Zostało mi sporo wolnych wtyczek (na zdjęciu nie ma jeszcze dwóch wtyczek od hamulca i sprzęgła T4 był z 1.9 TD ABL 1997r. a dawca to Vento 1994 z 1Z. Nie wiem gdzie to popodpinać u siebie.
http://images.tinypic.pl/i/00822/58rimzpejhkg.jpg
Dodane:
Odpowiedziałem sobie na część pytań. Duża czarna połączona była grubymi kablami które idą w Vento w stronę środka deski. podejrzewam ze rezystor dmuchawy
Czarna 4 pinowa tempomat
Biała 5 pinowa od wycieczek z przodu (w T4 juz miałem ją wpiętą z wiązki T4)
Szara i niebieska 1 pionowa to czujniki temperatury (w T4 były dwa na króćcu, w Vento jeden)
Mała brązowa do przekaźnika ?wycieraczki tył? ( w Vento luźna bo nie ma wycieraczki, w T4 już fabrycznie wpięta w przekaźnik 174)
Dwie zielone wtyczki zostają wolne (jedna łączy się w Vento z wiązką która idzie w progu na tył auta)
Czerwona 2 pinowa była wolna
http://images.tinypic.pl/i/00822/58rimzpejhkg.jpg
Dodane:
Odpowiedziałem sobie na część pytań. Duża czarna połączona była grubymi kablami które idą w Vento w stronę środka deski. podejrzewam ze rezystor dmuchawy
Czarna 4 pinowa tempomat
Biała 5 pinowa od wycieczek z przodu (w T4 juz miałem ją wpiętą z wiązki T4)
Szara i niebieska 1 pionowa to czujniki temperatury (w T4 były dwa na króćcu, w Vento jeden)
Mała brązowa do przekaźnika ?wycieraczki tył? ( w Vento luźna bo nie ma wycieraczki, w T4 już fabrycznie wpięta w przekaźnik 174)
Dwie zielone wtyczki zostają wolne (jedna łączy się w Vento z wiązką która idzie w progu na tył auta)
Czerwona 2 pinowa była wolna
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2016, 19:08 przez szef_ff, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Rozpoznaję na szybkiego tą czarną po środku, wygląda na tempomat.
Przy wyciąganiu z dawcy powinno być to oznaczone.
Przy wyciąganiu z dawcy powinno być to oznaczone.
-
szef_ff
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
szary i niebieski jednopinowy jest ze skrzynki T4 i były połączone odpowiednio z czujnikami w króćcu wodnym ABLa. Jak to podłączyć do czujników w 1Z?
Brązowy jednopinowy mały wygląda na odczep z przekaźnika ale nie wiem którego.
Czarna dwupinowa nie pamietam do czego była przypięta.
Czerwona dwupinowa do niczego mi nie pasuje.
Biała pięciopinowa nie pamietam.
Zielona dwupinowa była połączona ale nie przyjrzałem się dokładnie w które miejsce bo tam wielka pajęczyna kabelków pod deską.
To prawda, zgapiłem się z tym oznaczaniem bo myślałem ze w sumie bedzie plug and play ale jednak nie za bardzo :(
Brązowy jednopinowy mały wygląda na odczep z przekaźnika ale nie wiem którego.
Czarna dwupinowa nie pamietam do czego była przypięta.
Czerwona dwupinowa do niczego mi nie pasuje.
Biała pięciopinowa nie pamietam.
Zielona dwupinowa była połączona ale nie przyjrzałem się dokładnie w które miejsce bo tam wielka pajęczyna kabelków pod deską.
To prawda, zgapiłem się z tym oznaczaniem bo myślałem ze w sumie bedzie plug and play ale jednak nie za bardzo :(
-
rafal3er
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Cześć. Ma ktoś może opis wszystkich pinow w ECU afn albo wtyczki do ecu? Wywaliłem z wiązki sharana wszystko co nie potrzebne, zostały wszystkie kable z wtyczki do ecu, pompy wtryskowej itp. Teraz tylko musze to połączyc i bardzo by mi pomogły te pin outy. Dzięki :)