słabe ogrzewanie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 76
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
słabe ogrzewanie
witam ostatnio mi słabnie ogrzewanie raz jest raz nie ma czy może być to spowodowane chińską chłodnicą bo już z rok w nim siedzi na początku wszystko było ok 2 dni temu zmieniałem termostat bo tamten miał problem z otworzeniem się liczę na waszą pomoc jazda zimą bez ogrzewania to nic przyjemnego?
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: słabe ogrzewanie
w normie tak jak zawsze połowa stanu ? dodam że dziś zamieniłem wtyczki na wentylatorach ale żadnej poprawy nie ma zaczyna grzać jak na ciepłym silniku przytrzymam pedał gazu przez 30s to leci w miare ciepłe jak puszczę gaz to zaczyna leciec zimne proszę o rade co sprawdzić ?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
masz bąble powietrza w zborniczku ? ten objaw to moze być padnięta głowica lub uszczelka ale stawiam na glowicę w 1,9 to tak sie robi tak zwane mikro pękniecia
masz nastepujące objawy po zagrzaniu
1.weze robia sie twarde
2.bąble powietrzne w zbiorniku wyrównawczym
3.na wolnych obrotach nie grzeje
4 .około1,5 -2 tyś obrotow wszystko ok grzeje
masz nastepujące objawy po zagrzaniu
1.weze robia sie twarde
2.bąble powietrzne w zbiorniku wyrównawczym
3.na wolnych obrotach nie grzeje
4 .około1,5 -2 tyś obrotow wszystko ok grzeje
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
A jaki termostat założyłeś też chiński sprawdzałeś przed montażem kiedy otwiera ,sprawdź na zimnym silniku jak odpalisz gdzie się robią ciepłe węże -na krótki obieg głowica [nagrzewnica] czy na dużym obiegu czyli do chłodnicy
jeszcze może być zapowietrzona nagrzewnica ,
jeszcze może być zapowietrzona nagrzewnica ,
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Chłodnica nic nie ma do ogrzewania, ewentualnie do przegrzewania silnika, chyba że tu chodzi o nagrzewnicę.danny180 pisze:czy może być to spowodowane chińską chłodnicą
Jak to poznałeś, znaczy temperatura silnika za bardzo rosła :?: Jeżeli tak to bym rokował to o czym wyżej andrewa1 pisał, a stary termostat sprawdziłbym gotując go w wodzie (tylko nie w garnuszku na mleko dla dzieciątka :mrgreen: )patrząc czy się otwiera przed zagotowaniem wody.danny180 pisze:ok 2 dni temu zmieniałem termostat bo tamten miał problem z otworzeniem
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
bezpieczniki wymieniłem na nowe i wraz to samo ostatnio jechałem 120 to ogrzewanie było później na mniejszej prędkości zimne leciało jeszcze zauważyłem jak na gorącym silniku odkręcam korek od płynu to nie ma prawie wcale ciśnienia jest bardzo słabe bąbelków nie mam obieg jest może się tak dziać przez korek od zbiorniczka???
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 21:33 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort i literówki
Powód: ort i literówki
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Kolega miał w polówce ten objaw co własnie napisałeś post wyżej i okazało się ze urwała się jedna łopata od pompy wody :)
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
a jak to można sprawdzić w wakacje oddawałem do serwisu na wymianę rozrządu i pompy wody więc nie powinno.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2011, 21:48 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki
Powód: literówki
-
JOHNSON
Jak robiles auto w serwisie w wakacje masz jeszcze na gwarancji wiec jedz do serwisu i niech sprawdza i naprawia bezplatnie a jak by mieli jakies ale to powiesz ze nie miales jak sprawdzic ogrzewania w wakacje bo bylo cieplo i nie uzywales go a jak chcesz sam sie bawic to rob tak jak powyzej koledzy pisza i dodatkowo sprawdz czy dobrze odpowietrzony jest caly uklad.danny180 pisze:a jak to można sprawdzić w wakacje oddawałem do serwisu na wymianę rozrządu i pompy wody więc nie powinno.
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
narazie nie mam czym zrobić fotki ale ostatnio jakoś tydz temu jak znajomy mechanik mi robił alternator to powiedział że ten pasek jest za krótki i jest wytarty a on napędza i pompe wody wcale nie dało się go zdjąc dopiero po odkręceniu kółka pompy wodymikoli pisze:A pasek napędzający pompę wody jak masz założony, zrób fotkę.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 22:04 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka
Powód: literówka
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pasek ma opasywać pompę wody od dołu tak jak na fotce:
http://img412.imageshack.us/img412/7559/zdjcie179y.th.jpg
Jeżeli ktoś próbuje zakładać pasek, tak że od góry opasuje pompę wody to sprawia wrażenie tak jak pisałeś:
http://img412.imageshack.us/img412/7559/zdjcie179y.th.jpg
Jeżeli ktoś próbuje zakładać pasek, tak że od góry opasuje pompę wody to sprawia wrażenie tak jak pisałeś:
no i pompa wody chodzi w drugą stronę.danny180 pisze:powiedział że ten pasek jest zakrótki i jest wytarty a on napędza i pompe wody wcale nie dało się go zdjąc dopiero po odkręceniu kółka pompy wody
Po zdjęciu termostatu widać łopatki pompy, jeszcze zdarza się że wirnik pompy wody nie trzyma się osi, co też trzeba sprawdzić i ewentualnie wymienić pompę wody.danny180 pisze:a jak to można sprawdzić w wakacje oddawałem do serwisu na wymianę rozrządu i pompy wody więc nie powinno.KrzySieK pisze:Kolega miał w polówce ten objaw co własnie napisałeś post wyżej i okazało się ze urwała się jedna łopata od pompy wody :)
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
jutro sprawdze jak ten pasek idzie to kupno nowego załatwi sprawe jeszcze ten mechanik mi zrobił odpowietrznik przy tym jednym z dwóch przewodów co idą do kabiny bo nie bylo ktoś samą rurke wsadził i powiedział że jak go dobrze nagrzeje żeby odkręcić tą śrubke może nie jest dobrze odpowietrzony? a paek powiedział że powinien być 1cm dłuższy
-
b8tz
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Transporter Kombi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 30 razy
- Kontakt:
Jeśli nie masz nic kombinowanego z kołami, to pasek kup i zamontuj katalogowy. Jeśłi kupisz 1cm dłuższy to nie będziesz go miał czym napiąć.
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
sprawdziłem i u mnie koło pompy wody kręci się w lewą strone a pasek w prawo i napędza koło tylko górą u mnie jest jakoś inaczej nie mam tego kółka na kółkiem od pompy wody mam silnik 1,9d czy tak powinno być kiedyś busa naprawiał taki ktoś co się dopiero uczył i wszystko tam za przeproszeniem wymoderowano i teraz wez dojść jak powino być prawidłowo i po tych jego naprawach bus stał 6 lat w garażu teraz chce dojść z tym do ładu
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 22:06 przez grzesiex, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: wulgaryzmy i orty
Powód: wulgaryzmy i orty
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To załóż tak jak powinno być i grzanie wróci, a kółkiem (to samonapinacz paska, u ciebie pasek napina się alternatorem) się nie sugeruj, bo to silnik 1.9 TDI w T4, ale inne fotki nie miałem ;) .danny180 pisze:sprawdziłem i umnie koło pompy wody kręci się w lewą strone a pasek w prawo i napędza koło tylko górą umnie jest jakoś inaczej nie mam tego kółka na kołkem od pompy wody mam silnik 1,9d
Nie myli się ten kto nic nie robi <bigboss>danny180 pisze:kiedyś busa naprawiał taki ktoś co się dopiero uczył i wszystko tam za przeproszeniem wymoderowano i teraz wez dojdz jak powino być prawidłowo i po tych jego naprawach bus stał 6 lat w garażu teraz chce dosjc z tym do ładu
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
-
Silvestro
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: TE4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
dobra panowie to teraz moja zagadka. pojawił się problem z ogrzewaniem. raz grzeje raz nie. jadąc do pracy z nawiewów leci zimne powietrze w zasadzie lodowate. Problemu wcześniej nie było, mimo dużych mrozów w kabinie po chwili robiło się ciepło. Teraz gdy wstaje do pracy w nocy z nawiewów ciągle leci zimne powietrze . Problem znika kiedy po skończonej pracy odpalam busiora, zaraz po odpaleniu jest znów ciepło jakby problemu nie było. Przewody miękkie, bąbli w zbiorniczku nie ma, grzeje na wolnych i jak jadę, temp. na wskaźniku w normie. drugi problem jest taki że ze środkowych nawiewów ciągle leci zimne powietrze mimo tego że z bocznych leci ciepłe. co mu dolega???
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
twój drugi problem rozwiąże od ręki, chociaż było to już kilkanaście razy napisane tu na forum:
w T4 bez klimy ze środkowych nawiewów leci zawsze zimne powietrze, ten typ tak ma
w T4 bez klimy ze środkowych nawiewów leci zawsze zimne powietrze, ten typ tak ma
-
Silvestro
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: TE4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
czyli drugi problem rozwiązany,thx Kenobi :) , panowie jakieś sugestie co do pierwszego??
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Było coś robione przy silniku czy tak od siebie ogrzewanie osłabło, a może tylko zawór wodny nie otwiera, albo coś go przytyka,
i nie napisałeś:
i nie napisałeś:
A to czytałeśmikoli pisze:A pasek napędzający pompę wody jak masz założony
mikoli pisze:Po zdjęciu termostatu widać łopatki pompy, jeszcze zdarza się że wirnik pompy wody nie trzyma się osi, co też trzeba sprawdzić i ewentualnie wymienić pompę wody.
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
pasek od pompy wody
witam, mam taki problem z ogrzewania leci tylko zimne powietrze.Oleju w silniku nie przybywa ani w zbiorniczku,więc to chyba nie głowica, może się myle nie wiem. Pytanie moje brzmi czy dobrze mam założony pasek który napędza pompe wody? silnik mam 1,9d z 94r tutaj zdjęcie
http://images50.fotosik.pl/739/b4cae0d49c38343em.jpg
http://images45.fotosik.pl/740/e8511285d0647508m.jpg
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
myślę, że po połączeniu bez sensu założonego nowego tematu z istniejącym też zresztą twoim wszystko jest jasne
-
daxo
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: pasek od pompy wody
danny180 pisze:witam, mam taki problem z ogrzewania leci tylko zimne powietrze.Oleju w silniku nie przybywa ani w zbiorniczku,więc to chyba nie głowica, może się myle nie wiem. Pytanie moje brzmi czy dobrze mam założony pasek który napędza pompe wody? silnik mam 1,9d z 94r tutaj zdjęcie
mikoli Ci wcześniej dał fotę jak ma pasek być ja mam ten sam silnik i jest tak jak na jego zdjęciu ,nie pytaj więcej tylko tak zamontuj
----masz źle
-
danny180
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
zmieniłem i wreszcie jest ogrzewanie,obieg i wszystko tak jak powinno być brawo dla mechanika który wymieniał mi rozrząd przez niego cała zime jezdziłem bez ogrzewania można zamknąc temat
-
kubasan
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: Doka
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
witam, moje t4 również ma duży problem z nagrzaniem się w zimie, powietrze jakie leci z nawiewów jest tylko trochę ciepłe, temp utrzymuje się praktycznie cały czas w granicach 70, od czego zacząć sprawdzanie? dodam jeszcze że teraz gdy np stoję w korku temp wynosi 110 a wentylatory się nie załączają