swap TD -> TDI

ODPOWIEDZ
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Re: swap TD -> TDI

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Wtyczki przy silniku wszystkie sprawdź, szczególnie skręcaną czy jest ok
ostryt4
Znawca T4

15
Tematy: 6
Model:
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Na początek zawór odcinający paliwo....
arekt41.9tdi
Początkujący T4

10
Tematy: 0
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: arekt41.9tdi »

Witam
Sprawdziłem wtyczki , okrągła miałem zle złozona
Poprawiłem ,i wymieniłem czujnik płynu.
Co do odcinajacego paliwo ,nie idzie go odkrecic <szok>
Macie jakiś pomysł , jak go wykrecic?
Mieszko
Forumowicz T4

14
Tematy: 10
Model:
Auto: Multisporter
Opis: Strażacy płakali jak wyprzedawali.
podziekowal za post: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Mieszko »

Czy wiązka z Golfa 3 (nie wiem czy AFN czy 1Z) zepnie turbo VNT z jego komputerem? Czy czeka mnie rzeźba wiązki dawcy - Seata?
arekt41.9tdi
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Witam ponownie, co do auta to odpaliło jednak trzeba sprawdzac wszystko dwa razy
Z tego co zauważyłem jazy sie kontrolka świec żarowych oraz nie pokazuje temperatury.
Na jeździe próbnej brakło mu mocy i dymił na czarno , czy to wina jeszcze nie założonego interculera?
Czy to padnięta turbina? <szok> . Na postoju płynnie sie wkreca i delikatnie dymi.
Jak skutecznie odpowietrzyć układ chłodzenia?
Czy to winna podcisnienia , bo troche z nim namieszałem i nie jestem pewny czy dobrze poskładałem.
kszumek
Początkujący T4

14
Tematy: 5
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kszumek »

Witam
kontrolka jaży się jak masz pozamieniane piny od kontrolki świec
bo były 2 rodzaje ecu i miały kontrolkę na różnych pinach 2 zamienione ze sobą
Intercooler nie ma nic wspólnego z dymieniem
Czarny dym to niespalona ropa za mało powietrza za dużo ropy
ewentualnie wtryski już mocno leją
może być padnięta przepływka mam jedną taką co pokazuje cały czas na max wtedy dymi lub
za mało wtedy brak mocy
może to być zaworek n75 lub wężyki podciśnienia
generalnie musisz podłączyć komputer lub skaner i popatrzeć co pokazuje w poszczególnych kanałach
w kanale 3 sprawdzisz przepływkę masę powietrza zadaną i rzeczywistą
w kanale 11 ciśnienie doładowania zadane i rzeczywiste

i od razu odpowiem dla kolegi Mieszko wiązka będzie pasowała
czy to turbo Vnt czy Wg wtyczka do zaworka sterującego gruchą jest taka sama
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Kontrolka na zielonym liczniku od świec tak ma.
Jeśli chodzi o układ chłodzenia to odkręcasz odpowietrznik przy grodzi, lejesz płyn i ściskasz kilkanaście razy górny wąż od chłodnicy. Potem odpalasz auto i dajesz na max ogrzewanie i na odkręconym korku od zbiorniczka dolewasz płyn. Potem możesz się jeszcze przejechać i w razie czego po drodze dolać płyn chłodniczy jak zaświeci się kontrolka.

Podciśnienia muszą być podpięte jak należy, inaczej będzie łapać tryb awaryjny
arekt41.9tdi
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Dzieki za szybką odpowiedz, zaraz sprawdzę
Odczyt z 3
00847.8 mg/H
00847.8 mg/H
0000.04%
To z 11
00268.7 mbar
00991.1 mbar
0000.94%
Wtryski sa po regeneracji.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Jeśli chodzi o wiązkę od 1Z a tą od AFN to coś mi świta, że pod innym pinem przy ECU jest kontrolka od świec ale masz Mieszko przecież schematy jednego i drugiego to dasz radę ;-)
kszumek
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Witam
odczyty z przepływki powinny się wahać w zależności od obrotów i obciążenia
wartość w polu rzeczywista pole 3 przy sprawnej turbinie i przepływce powinna być większa niż w polu 2 wymagana
jeżeli wartość rzeczywista jest mniejsza lub cały czas stoi na max 850 mg to przepływka uszkodzona
napisz jeszcze czy graty masz z jednego dawcy i jakiego 1z czy afn czy zbieranka części
np wtryski ,pompa, turbina, ecu , wiązka , n75
stawiam na wężyki podciśnienia , n75, grucha
zobacz czy sztanga turbiny chodzi jak przygazujesz
ja miałem uszkodzoną przepływkę (zaniżała) i uszkodzony n75 naraz od dawcy :-)
chciałem naprawić przepływkę i przeczyścić to się uszkodziła w drugą stronę
teraz wskazuje cały czas max przepływ ale auto nie dymi z racji mniejszych wtrysków
miałem trochę trudniej bo u mnie to zbieranka części od tdi
robiłem z tego co miałem pod ręką
słupek afn , pompa alh, turbo afn, ecu afn,wtryski agr :-) narazie jedzie całkiem znośnie
kszumek
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Witam
Odnośnie jeszcze swego t4
szukam turbiny VNT od nowszego tdi do zaadoptowania do swojego t4
wymagania to nie za droga , z dzielonym kolektorem, w miarę młoda i popularna
nie musi być plug & play bo i tak będę przejściówkę na kolektor robił ani na wielkie moce
pewnie by wystarczyła z jakiegoś fabrycznie 140 ps
BRD jest za droga
pozdrawiam
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Turbo od AWX z przejściówką na wąż
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

kszumek pisze:
....pompa alh,
Zapewne musiałeś roztaczać podstawę ?
arekt41.9tdi
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Słupek cały jest z audi 1z ,wtryski i pompa tez
Reszta osprzetu jest od golfa tez 1z ,instalacjia i ecu
Po odpięciu przepływki znaczna poprawa,brak czarnego dymu i wzrost mocy
Sprawdziłem wężyki od cisnienia i podpiołem według znalezionego schematu i jest ok
W najbliszym czasie wymienię przepływke
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Wstaw diodę zamiast jeździć z odpiętą przepływką, bo wtedy to mocy masz zero
arekt41.9tdi
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Jak diodę?
Bo nie bardzo rozumiem?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Masz tutaj rysunek które piny i opis http://www.t4-wiki.de/wiki/Geber_G70_(L ... _.28TDI.29
kszumek
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Witam
Podstawę roztaczałem , sam musiałem się bawić
bo 2 warsztaty nie chciały się podjąć bo nie mieli jak zamocować w uchwycie tokarki
miałem zdrową młodą pompę więc warto było
co do turbo awx też jest już troszkę starowate
zerknąłem dziś na allegro i taniej od BRD wychodzi CAHA
a w cenie awx chyba da się znaleść CAGA 140ps
i jest ich dość sporo od 140 ps w dobrych cenach
posadzić ją na kolektorze od abl z dorobiona przejściówką
żeby śruby pasowały, myślę ze plan nie jest zły ?
później będzie łatwa droga do zmiany na CAHA :-)
Paweł 11
Nowy T4

10
Model:
Auto: t4 multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Paweł 11 »

witam wszystkich <england> zastanawiałem sie jak będzie jechać moja t4 1.9 td ABL po swapie i zdecydowałem go zrobić po dwóch dniach roboty auto odpaliło i jzdzi dużo lepiej niż ABL mój dawca to golf 3 1.9 tdi 1z i mam kilka pytań kto zrobił już takiego swapa co z wtyczką od impulsatora licznika ? mam licznik na linke zielone zegary , niedziała obrotomierz coś czytałem że trzeba pociągnąć kabelek od skrzynki bezpieczników do licznika ? i niedziałają mi kierunki i wycieraczki chyba niepotrzebnie wraz z instalacjąod ABL wyrzuciłem przekażnik 137 czy to może być przyczyną? dziękuje za podpowiedzi
arekt41.9tdi
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Witam ,wyjasnil sie brak mocy.
Nie byla to ani przeplywka ,ani zawór n75.
Auto samo chamuje,co moze byc przyczyna?
Po odpaleniu rano auta ,dymi na niebiesko.
Plynie odpala,nie przebiera czy to turbo?
Paweł 11
Nowy T4

10
Model:
Auto: t4 multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Paweł 11 »

jeśli dymi rano to sprawdz swiece zarowe , czy dochodzi donich napięcie sprawdz tez kąt wtrysku ewentualnie rozrząd
kszumek
Początkujący T4

14
Model:
Kontakt:

Witam
na niebiesko czyli olej
dla mnie znajomy mechanior mówił że jak kopci mocniej tylko z rana
to prawdopodobnie uszczelniacze zaworowe
dla mnie po wrzuceniu silnika tez mocno kopcił olejem i to mocno
ale po przejechaniu 100 km km przestał :-)
arekt41.9tdi
Początkujący T4

10
Model:
Kontakt:

Witam
Cała głowica była robiona,z pól roku temu.I z tego 4 miechy stał w garażu.
Trochę się pojeździ i zobaczymy,jak najszybciej sprawdzić czy świece grzeją?
Ewentualnie z pedałem od hamulców , jest twardy i mam wrażenie za auto samo hamuje?
Wystarczy odpowietrzyć czy wymieniać serwo?,czy ten zaworek zwrotny na wężyku z pompy vacum co idzie tez przekładaliście?
Pod ten cieki wężyk co jest przy zaworku ,co jest podpięte?.On idzie do zaworu n75?
waram
Nowy T4

10
Model:
podziekowal za post: 5 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: waram »

Witam. na poczatku chcialem sie przywitac gdyz jestem nowy na forum. Posiadam caravelle 95r oryginalnie abl teraz afn wczesniej bylo aaz, motor byłem zmuszony wymienić jak mi poszedł klin na wale i z silniczka zostało...niewiele.Od razu przestrzegam wszystkich posiadaczy td, jeśli gibie wam się kolo pasowe nie ma na co czekać tylko trzeba wymienić koło rozrządu koszt ok. 130zl. Ja tego nie zrobiłem i mimo że miałem turbo oraz pompe po regeneracji scięło klin na wale i auto stanęło 600km od domu...Przez koszta pchał bym pewnie dalej td ale że znalazłem caluśki swap AFNa za 1000 to się nawet nie zastanawiałem.Wszystko zrobiłem sam w końcu 4 lata technikum nie poszły na marne :DJestem świeżo po swapie na afn z passata b4, ogólnie po przeczytaniu tego tematu swap jest banalny,tdi pasuje praktycznie p&p ale wszystko jest już opisane wieć daruje sobie opis swapu, najciężej jest z elektryką jak ktoś się nie zna na tym w cale niezbędna będzie pomoc kogoś kto choć trochę się zna i wie przynajmniej do czego służy przekaźnik ale do rzeczy mam pewnien problem po swapowy a dokładniej pare..
1,Czujnik predkosci pojazdu(impulsator) jaki ma wplyw na prace motoru?
2,swiece żarowe a w zasadzie kontrolka która lekko sie żarzy ale to nie problem problemem jest ze nie zawsze potrafi sprawdzic czujnik hamulca i kontrolka mruga, po wcisnięciu hamulca wiadomo gaśnie, kalibrowalem go jak pisano na forum nie pamiętam czy akurat tutaj ale gdzies o tym czytalem jednak nic nie dalo. Delikatnie mówiąc drażni mnie to podczas jazdy i co jakiś czas wciskam hamulec na trasie bo można dostać wulgaryzmy) zakładać czujnik od pastucha czy jest jakiś patent na to? dodam że mam tylko 1 czujnik nie zakładałem na sprzęgło ani nie dokładałem drugiego na hamulec, ma to jakiś wpływ?
3. turbo założyłem z abl podłączone jak w oryginale ponieważ turbawke mam po regeneracji jakiś rok a oryginalna od AFNa miała taki luz na wirniku że nie odważyłem się jej założyć, w vag-u sprawdziłem że pompuje słabiej niż chciałby tego sterownik, zmniejszłem dawke na max ale dalej jak wcisne pedał gazu powiedzmy do połowy auto ma delikatnego muła a jak wciskam delikatnie i powoli idzie jak zły, jakiś pomysł?
4.różnica wtrysku na poszczególnych cylindrach, na jednym wacha sie w okolicach 0, na drugim 4,98 a na trzecim od 4,98 potrafi dojść do 1, podejrzewam że silnik stał troszke i zapiekły się pierścienie chociaż po dodaniu dodatku do czyszczenia wtryskow na 2 potrafilo spasc do 1,5 ale to tez na chwile teraz trzyma praktycznie cały czas 4,98, jakiś pomysł jak to sprawdzić? ciśnienie sprężania do sprawdzenia? zastanawiałem się nad podmianką wtrysków np. z cylindra 1 na 4 jeśli wartości by były takie same tyko na innym cylindrze oznaczało by to lejacę wtryski czy się myle?
5.dawka paliwa po zmniejszeniu na max dalej jest cos kolo 5,9 czytałem że "normą" dla tego silniczka jest 4,4 wiec mam sporo więcej, do tego auto pali porownywalnie z ablem ale za to moc jest, dawka na cylindry z tego co pamiętam na jednym jest 5,5 a na dwoch pozostałych powyżej 20... bardzo za duża różnica
6. wskaźnik paliwa. mam zegary z tdi passata( ciekawostka taka że zegary z tdi da się założyć do td sam takie miałem jeszcze w td ale zegary od td juz nie maja prawa działać w tdi.) wskaźnik temperatury obrotomierz wszystkie kontrolki(oprócz tej od świec) działają dobrze ale wskaźnik od paliwa działa jak wulgaryzmy za każdym razem gdy wsiadam do auta pokazuje co innego jest patent na niego?
7. silnik założony tak jak pisano na forum z tym że brak jeszcze intercoolera i oryginalnego turbo. smok, miska, odpowietrzenie głowicy i reszta jak w oryginalnym ablu ale mój AFN ma dzwięk jak ABL jeśli nawet nie chodzi gorzej, metaliczne stukanie w silniku które najbardziej słychać przy przyśpieszaniu i hamowaniu silnikiem( wykluczyłem zapieczone wtryski), dzwięk podobny do cykania popychaczy a może jednak pierścienie się zapiekły i dzwonią? Czy na łączeniu turba z kolektorem wydechowym jest jakas uszczelka? nie znalazłem żadnej takiej a to chyba jedyna opcja czemu miałby chodzić tak głośno jak td, składając to nie zakładałem żadnej uszczelki bo żadnej tam nie było więc stwierdziłem że oryginalnie nie występowała
8. zapieczone pierścienie... tylko rozbiórka silnika wchodzi w gre przy naprawie? po założeniu motorek zalany 5w30 zrobione 500km i wymienione na 10w40 jednak żadnej poprawy z cykaniem, dodam ze po zmianie zimnego startu auto pali jak td, przekrecam kluczyk i cyka gorzej jak jest ciepły, kat wtrysku ustawiony 49 ale skacze,popychacze raczej wykluczam bo po odpaleniu cichną i jest tylko jakby tylko stukanie
9. kat wtrysku na pompie bardzo skacze od 40 potrafi dobic do 55 ale to też róznie i nie ma reguły, za to bardzo zależne od temp. silnika, uszkodzony nastawnik pompy? obroty tez skaczą 884 861 jak dobrze pamiętam.
10.kable alternatora. podłączone niby ok lampka ładowania świeci i gaśnie normalnie jednak komp ma z nimi problem i tak df i b+ wywalają mi ciągle błąd
11, z tego co zauważyłem wiązka jest od passata swoją drogą też dobrze modzona zostało mi jakieś 5 wtyczek, natomiast komp jest z gulfa 3 , ma to jakiś wpływ na prace silnika? jak wcześniej wspominałem motor chodzi jak td a nie jak tdi co mi bardzo przeszkadza szczególnie na wolnych obrotach jest najgłośniejszy na parkingu mimo że mam też osłonę silnika ale motor chodzi jak stary poczciwy 1.9d......
12. skrzynia biegów.... inżynierowie vw chyba byli na głębokim kacu projektując przełożenia do tego auta, 3000obr/100kmh? to jest jakiś żart mam wrażenie że auto jest po prostu stworzone do ciągania przyczepy, teraz wiem dlaczego przez 6 lat mam juz 3 silnik, przy ablu nie miałem jeszcze obrotomierza i podróże 120kmh po prostu zabiły go, w sumie nie dziwie sie czemu te silniki tak czesto padaja,ale do rzeczy skrzynia asd ma piąty bieg pasujący do naszej?
13. wyciszanie nadkoli. po zmianie motorku kultura pracy przynajmniej przy trzymaniu konkretnych obrotów jest w miare ale za to słychać bardzo szum opon i wycie łożysk:) ktoś coś robił w tym temacie? maty wyciszające?
14.kiedy załącza się dodatkowa pompka cieczy chłodzącej? próbowałem zagrzac auto do tych +90C włączałem nawiew na tył pompka nie drgnie, na krótko działa. zostały mi 3 świece czy tam grzałki płynu jak kto woli i chciałbym sobie z nich zrobić webasto, powiedzmy przed nagrzewnica wstawił bym dorobiony króciec z tymi grzałkami i do tego podlaczył pompke elektryczna ale po głębszym przemyśleniu stwierdziłem że pompka będzie mi ganiała płyn od chłodnicy przez silnik po nagrzewnice z tyłu przez co w zimie grzanie może być niewystarczające, chodzi mi głównie aby przy tych powiedzmy -10 odpalić silniczek i załączyc sobie"webasto" co by odmrozić szyby ciepłym powietrzem a nie skrobaczką bo często auto ma innego kierowce a nie mogę patrzeć jak na zamrożonej szybie włączają wycieraczki... chociaż na postoju też by się przydało grzanie bez odpalania motoru ale to już pod drugi aku bym podłączył w sumie temat na oddzielny post jeśli jeszcze takiego nie ma
15.F96-czujnik wysokości-błąd, uszkodzone ECU? z tego co czytałem znajduje się on właśnie w ECU. dodatkowo mam błąd stopień końcowy w module sterującym przerwa lub zwarcie do plusa jednak czasem da się go wykasować, wydaje mi się że to przez te kable od alternatora?
16.jazda na wolnych obrotach. obecnie nie możliwa jak w td, jazda np. na 2 bez gazu na nie równej drodze kończy się szarpaniem i wymiotami :)
17. sprzęgło+docisk AFN. sprzegło z dociskiem zostało z AFNa i działa dość "dziwnie", bardzo miękkie w porównaniu do td, wymieniłem łożysko co by potem nie wyciągać znowu skrzyni ale po 700km nowe hałasuje bardziej niż stare, nie będzie to działać tak jak powinno?
18. rozrusznik od td da rade tdi? wydaje mi się że mój rozrusznik nie daje rady tdi albo po prostu to już słaby aku..
Tyle z tego co mi na razie do głowy przyszło ;) Jeśli ktoś ma dylemat nad tym czy remontowac stary motor czy wstawiać tdi, TYLKO TDI! Żałuje że jak padł mi abl nie wsadziłem od razu tdi tylko aaz.Szczerze nie mam pojęcia czemu vw nie montował oryginalnie 1.9tdi, gdzieś wyczytałem że koncern nie chciał robić konkurencji 2.5tdi w sumie nawet logiczne na czymś trzeba zarabiać a gdyby było 1.9tdi ludzie by pewnie pchali części od osobówek które są tańsze ale czy to prawda nie wiem. Ogólnie do swapu wydaje mi się że niezbędna jest tylko wyciągarka do silnika, podstawowe umiejętności mechaniczne i podstawowe klucze, z tego co pamiętam do wyciągnięcia motorku potrzeba nam 4 może 5 kluczy, przełożenie osprzętu nie sprawia żadnych problemów jednak warto zaopatrzyć się w silikon no i obowiązkowo gwintowniki do łapy, przyda się też klej do śrub, poprzedni silniczek zakładał mi "mechanik" i tak najpierw odkręciła się pompa wtryskowa potem powykręcały się śruby od łapy silnika i silnik po prostu spadł... Mimo że na pewno nie mam tych 110KM to mocy nie brakuje tak jak w td, przyczepa, komplet ludzi, nie czuc różnicy auto tak samo przyśpiesza a w td sami wiecie ;) Ogólnie o t4 dbam i ulepszam w każdej możliwej chwili, na trase auto idealne ale ta skrzynia to jest chyba wulgaryzmy żart normalne podróżowanie bez katowania silnika kończy się na 80kmh..... W aucie mam ABS 2xairbag elektryczne/ podgrzewane lusterka, dołożony brzęczek od świateł, wyłącznik czasowy oświetlenia wnętrza, diody na podświetlenie nóg z przodu, lampka z przodu od g3 z oddzielnym pojedynczym światłem i jeszcze pare rzeczy o których teraz nie pamiętam. Z góry przepraszam za błędy w poście jednak jest to mój pierwszy post na tym forum, nie zakładałem nowego tematu celowo bo wydaje mi się że przydały by się tutaj porady dotyczące problemów po-swapowych bo co do samego swapa jest tutaj chyba wszystko, a czego nie ma da się znaleźć u wuja google :) Przy okazji mam do sprzedania ecopompe wtryskową do ABLa po regeneracji jakiś rok temu jak znajde to dorzuce paragon.Ostatnie pytanie, geometria zawieszenia z przodu, ktoś robił? ogólnie auto prowadzi się bardzo fajnie jedzie jak po sznurku ALE opony drze jak stara wulgaryzmy, środek opony jest jak nowy ale zewnętrzne krawędzie potrafi wydrzeć do drutów... Trochę się rozpisałem ale myślę że każda odpowiedź przyda się komuś tak jak mi sie przydały a chyba o to chodzi na forum :) Pozdrawiam J.S. ;)

edit: zaakceptowałem Ci ten post, bo się napisałeś, ale zapoznaj się na cito z 15 pkt regulaminu
Ostatnio zmieniony 28 maja 2016, 4:38 przez niebieski-n2, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: wulgaryzmy
Aezmo
Forumowicz T4

11
Tematy: 2
Model:
Auto: szukam kolejnej T4
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Aezmo »

waram pisze:
1,Czujnik predkosci pojazdu(impulsator) jaki ma wplyw na prace motoru?[/color]
Impulsator nie ma żadnego wpływu na pracę silnika, on po prostu odpowiada za prędkość wyświetlaną na prędkościomierzu. W starszych wersjach zamiast impulsatora była linka.
2,swiece żarowe a w zasadzie kontrolka która lekko sie żarzy
AFN ma sterownik 16bitowy. W Passacie B4 występuje zjawisko mrygania kontrolki świec jeśli masz zegary starszego typu(takie, co mają na tarczach po dwie śrubki) które nie są w 100% kompatybilne ze sterownikiem 16bitowym.
3. turbo założyłem z abl podłączone jak w oryginale ponieważ turbawke mam po regeneracji jakiś rok a oryginalna od AFNa miała taki luz na wirniku że nie odważyłem się jej założyć
Nie rozumiem, jak w oryginale to zbyt ogólne określenie. Podłączyłeś tak, jak powinno być w ABLu czy w AFNie? Mam nadzieję, że pamiętałeś o tym, że ABL ma turbo WG, a AFN ma turbo VNT(zmienna geometria).
6. wskaźnik paliwa. mam zegary z tdi passata( ciekawostka taka że zegary z tdi da się założyć do td sam takie miałem jeszcze w td ale zegary od td juz nie maja prawa działać w tdi.) wskaźnik temperatury obrotomierz wszystkie kontrolki(oprócz tej od świec) działają dobrze ale wskaźnik od paliwa działa jak wulgaryzmy za każdym razem gdy wsiadam do auta pokazuje co innego jest patent na niego?
Zegary z Passata B4 TDI zczytują ilość obrotów ze sterownika silnika, a zegary z Passata B3 D/TD zczytują obroty z alternatora. Jeśli chodzi o dziwnie działającą wskazówkę poziomu paliwa to najprawdopodobniej zimne luty które są bolączką Passatowskich liczników, ewentualnie problem ze stykami, np. przy pływaku.
11, z tego co zauważyłem wiązka jest od passata swoją drogą też dobrze modzona zostało mi jakieś 5 wtyczek, natomiast komp jest z gulfa 3 , ma to jakiś wpływ na prace silnika?
Jeśli chodzi o silniki, sterowniki i wiązki silnika to w Passatach B4, Golfach 3, Vento oraz Seatach Ibiza, Toledo itp były takie same. Różniły się jedynie m.in. długością półosi, długością węzy chłodniczych i wymiarami chłodnic.
Jeśli chodzi o sterowniki to w 90KM(1Z/AHU) występowały wersje 8bitowe(czarna, plastikowa obudowa) oraz 16bit(aluminiowa obudowa). 110KM(AFN) miały tylko 16bitowe sterowniki, i oczywiście program był inny - większe wtryski, inny nastawnik pompy paliwa, turbo VNT.
12. skrzynia biegów.... inżynierowie vw chyba byli na głębokim kacu projektując przełożenia do tego auta, 3000obr/100kmh?
Od czego skrzynia i jakie oznaczenie skrzyni?
W B4/mk3 najdłuższą była ASD, potem CYP i CTN. Często ludzie wsadzają skrzynie z Mk4 o oznaczeniu GGU.

14.kiedy załącza się dodatkowa pompka cieczy chłodzącej?
[...] zostały mi 3 świece czy tam grzałki płynu jak kto woli
Dodatkowa pompka cieczy chłodzącej w Passacie B4, Golfie 3 itp. występowała tylko w VR6, w TDI czegoś takiego nie było.
A te 3 grzałki odpowiadają za podgrzewanie płynu chłodniczego, żeby silnik szybciej osiągnął temperaturę roboczą.
15.F96-czujnik wysokości-błąd, uszkodzone ECU? z tego co czytałem znajduje się on właśnie w ECU.
Uszkodzenie czujnika ciśnienia barometrycznego też może skutkować brakiem mocy.
Jeśli chodzi o umiejscowienie to do 08.94 był czujnik nad pedałami, a od 08.94 w sterowniku silnika. Podmień ECU na próbę. Najlepiej też wrzuć swój do innego auta - jeśli błąd będzie w dalszym wyskakiwał to po prostu szukaj innego ECU.
18. rozrusznik od td da rade tdi? wydaje mi się że mój rozrusznik nie daje rady tdi albo po prostu to już słaby aku..
TDI ma mocowanie na dwie śruby, a TD na 3, po za tym bendix bardziej wysunięty do przodu.
Może na początek sprawdź styki? A jeśli to nie pomoże to przed wymianą warto byłoby go obejrzeć, tj. w jakim stanie jest elektromagnes, szczotki itp.
W ostateczności też można sprawdzić kostkę stacyjki, bo czasem to ona jest winowajcą.
waram
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Dzięki kolego za odpowiedź, wiec z tego co rozumiem póki nie wymienie zegarów dioda od świec dalej będzie mnie denerwować?Właśnie przez VNT podłączyem tak jak w ablu ale strasznie słabo to szło wiec podłączyłem przez zaworek jak w afn i jest poprawa od 2000 jakoś już idzie a od 2800 urywa przeguby:) Obejżałem turbo i widze że wcześniej było od 1z wiec ktos już wcześniej musiał jeździć na podobnym zestawie.Przeszło mi przez myśl że może mam sam słupek z pompą od AFN a reszta od 1z ale ta migajaca dioda mówi że to jednak afn, sam już nie wiem, najbardziej z całości denerwuje mnie spalanie 10l... Co do skrzyni to musze sprawdzić oznaczenie ale jest to raczej oryginał od td, licznik ustawiałem od GPS więc można powiedzieć ze mam te 3000 przy 110km/h. Mówisz o samej piątce z w/w skrzyń czy o całej skrzyni? Grzałki wyrzuciłem z tego względu że nie pasował mi po prostu króciec a poza tym t4 nigdy nie ma problemu żeby sie zagrzać :) Właśnie z tym ECU mam największy problem bo nie mam u kogo tego zrobić bo mam jedną wtyczke i ni jak nie mam u kogo tego sprawdzić. Rozrusznik jest w kondycji bym powiedział słabej ale podmieniłem aku i na nowym pali na dotyk.
ostryt4
Znawca T4

15
Model:
Kontakt:

Ja to nawet boję się odzywać bo z opisu to tam tak namieszane że historia.
Jedna zasada, VNT jest sterowane N75 podciśnieniem a turba typu ABL czy AAZ nadciśnieniem mechanicznie, z kolei np. AHU już nadciśnieniem poprzez N75.
Ogarnąć podstawy to może coś z tego będzie.
Aezmo
Forumowicz T4

11
Tematy: 2
Model:
Auto: szukam kolejnej T4
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Aezmo »

Jeśli chodzi o mrugającą kontrolkę świec żarowych to to jest najmniejszy problem, i bym się tym nie przejmował - mnóstwo ludzi z forum Passata, czy też osób które swapowały TDI do starszych(Passat B3, Golf2/Jetta) ma ten sam problem. Wszystkie sterowniki silnika miały jedną wtyczkę, a wiązka silnika w 1Z, AHU i AFN jest taka sama.

Powiem wprost:
- Sprawdź numer sterownika silnika
- Sprawdź jaką masz turbosprężarkę

ECU 16bit 1Z 16-bit mają numery seryjne 028 906 021 i na końcu dopiski BF, GG, HD, GK, GT i AT, a AFNowskie mają EK, CG, CE, CK, GL i GN
W 1Z/AHU była turbina T15, w AHU zdarzała się nieco większa K03.

Dokładnie tak jak napisał kolega ostryt4, chociaż sam już się gubię w tym wszystkim :D.

Jeśli chodzi o turbiny takie jak K14, K24, T2, T3 to N75 po odpowiednim podłączeniu wysteruje to, ale fabryczny sterownik 1Z/AHU nie będzie w stanie sobie z nimi poradzić, głównie ze względu na ich gabaryt(w porównaniu do fabrycznej T15/K03) i ilość spalin potrzebną do sensownego doładowania.

Jeśli w ECU jest mapa VNT i próbuje ona wysterować turbinę WG to powiem krótko - zakatujesz ją w bardzo krótkim czasie.

Szczerze? Najłatwiejszym sposobem byłoby po prostu podjechać, obejrzeć i posprawdzać.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Aezmo pisze:
waram pisze:
1,Czujnik predkosci pojazdu(impulsator) jaki ma wplyw na prace motoru?[/color]
Impulsator nie ma żadnego wpływu na pracę silnika, on po prostu odpowiada za prędkość wyświetlaną na prędkościomierzu. W starszych wersjach zamiast impulsatora była linka.
No nie do końca, bo bez niego nie będzie działać tempomat jeśli ECU go nie dostanie i będzie błąd w sterowniku. Tak samo potrzebuje go radio i climatronic
Aezmo pisze:
waram pisze:
2,swiece żarowe a w zasadzie kontrolka która lekko sie żarzy
AFN ma sterownik 16bitowy. W Passacie B4 występuje zjawisko mrygania kontrolki świec jeśli masz zegary starszego typu(takie, co mają na tarczach po dwie śrubki) które nie są w 100% kompatybilne ze sterownikiem 16bitowym.
Nie występuje przy swapie 1Z / AHU / AFN mryganie kontrolki świec jeśli wszystko jest ok podpięte.... Co najwyżej lekkie żarzenie się kontrolki świec widoczne głównie po zmroku
waram pisze:
2,swiece żarowe a w zasadzie kontrolka która lekko sie żarzy ale to nie problem problemem jest ze nie zawsze potrafi sprawdzic czujnik hamulca i kontrolka mruga, po wcisnięciu hamulca wiadomo gaśnie, kalibrowalem go jak pisano na forum nie pamiętam czy akurat tutaj ale gdzies o tym czytalem jednak nic nie dalo. Delikatnie mówiąc drażni mnie to podczas jazdy i co jakiś czas wciskam hamulec na trasie bo można dostać wulgaryzmy) zakładać czujnik od pastucha czy jest jakiś patent na to? dodam że mam tylko 1 czujnik nie zakładałem na sprzęgło ani nie dokładałem drugiego na hamulec, ma to jakiś wpływ?
Trzeba zrobić tak jak Mikoli pisze w tym poście, tylko że chodzi tu o T68/44 (4 zjadło)
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=83353#p83353
A schemat ten tam był wklejony
http://www.t4-wiki.de/w/index.php?title ... 025195946&
waram pisze:
3. turbo założyłem z abl podłączone jak w oryginale ponieważ turbawke mam po regeneracji jakiś rok a oryginalna od AFNa miała taki luz na wirniku że nie odważyłem się jej założyć, w vag-u sprawdziłem że pompuje słabiej niż chciałby tego sterownik, zmniejszłem dawke na max ale dalej jak wcisne pedał gazu powiedzmy do połowy auto ma delikatnego muła a jak wciskam delikatnie i powoli idzie jak zły, jakiś pomysł?
Z dalszego opisu wynika, że nie wiadomo do końca czy masz AFN z VNT czy 1Z/AHU z turbo WG...
waram pisze:
4.różnica wtrysku na poszczególnych cylindrach, na jednym wacha sie w okolicach 0, na drugim 4,98 a na trzecim od 4,98 potrafi dojść do 1, podejrzewam że silnik stał troszke i zapiekły się pierścienie chociaż po dodaniu dodatku do czyszczenia wtryskow na 2 potrafilo spasc do 1,5 ale to tez na chwile teraz trzyma praktycznie cały czas 4,98, jakiś pomysł jak to sprawdzić? ciśnienie sprężania do sprawdzenia? zastanawiałem się nad podmianką wtrysków np. z cylindra 1 na 4 jeśli wartości by były takie same tyko na innym cylindrze oznaczało by to lejacę wtryski czy się myle?
Domyślam się, że piszesz o korekcjach wtrysków na vagu. Jeśli jest tak jak mówisz to wszystkie wtryski się na śmietnik się nadają. Ewentualnie, któryś cylinder bardzo nie domaga. Daj wtryski do sprawdzenia i sprawdź kompresję. Uznaje się, że im bliżej zera korekcje tym lepiej. Absolutne max to korekcje na poziomie 2. Przy czym wartość dodatnia to podlewanie paliwa a minusowa w wypadku gdy wtrysk podlewa lub cylinder jest mocniejszy.
waram pisze:
5.dawka paliwa po zmniejszeniu na max dalej jest cos kolo 5,9 czytałem że "normą" dla tego silniczka jest 4,4 wiec mam sporo więcej, do tego auto pali porownywalnie z ablem ale za to moc jest, dawka na cylindry z tego co pamiętam na jednym jest 5,5 a na dwoch pozostałych powyżej 20... bardzo za duża różnica
Nie ogarniam tego co dalej piszesz.... Ale im większa dawka ustawiona na vag tym mniejsza w rzeczywistości. Ustaw sobie vagiem w adaptacjach na okolice 4,0 mg i dalej nie wnikaj.
waram pisze:
Pływak do przejrzenia w baku, tak samo kable idące pod wykładziną, ewentualnie problemy z licznikiem
waram pisze:
7. silnik założony tak jak pisano na forum z tym że brak jeszcze intercoolera i oryginalnego turbo. smok, miska, odpowietrzenie głowicy i reszta jak w oryginalnym ablu ale mój AFN ma dzwięk jak ABL jeśli nawet nie chodzi gorzej, metaliczne stukanie w silniku które najbardziej słychać przy przyśpieszaniu i hamowaniu silnikiem( wykluczyłem zapieczone wtryski), dzwięk podobny do cykania popychaczy a może jednak pierścienie się zapiekły i dzwonią? Czy na łączeniu turba z kolektorem wydechowym jest jakas uszczelka? nie znalazłem żadnej takiej a to chyba jedyna opcja czemu miałby chodzić tak głośno jak td, składając to nie zakładałem żadnej uszczelki bo żadnej tam nie było więc stwierdziłem że oryginalnie nie występowała
Jest tam metalowa uszczelka o ile masz turbo z początkiem wydechu AFN, chyba że masz na sprężynach jak ori w T4 to nie
waram pisze:
8. zapieczone pierścienie... tylko rozbiórka silnika wchodzi w gre przy naprawie? po założeniu motorek zalany 5w30 zrobione 500km i wymienione na 10w40 jednak żadnej poprawy z cykaniem, dodam ze po zmianie zimnego startu auto pali jak td, przekrecam kluczyk i cyka gorzej jak jest ciepły, kat wtrysku ustawiony 49 ale skacze,popychacze raczej wykluczam bo po odpaleniu cichną i jest tylko jakby tylko stukanie
Trudno coś tu podpowiadać ale patrząc na wcześniejsze korekcje, przyjrzyj się wtryskom i kompresji
waram pisze:
9. kat wtrysku na pompie bardzo skacze od 40 potrafi dobic do 55 ale to też róznie i nie ma reguły, za to bardzo zależne od temp. silnika, uszkodzony nastawnik pompy? obroty tez skaczą 884 861 jak dobrze pamiętam.
Obroty nie mają prawa skakać, tak samo kąt wtrysku. Niestety ale obstawiam luźne koło rozrządu na wale i wybitą płaszczyznę. Przez to wszystkie problemy. Im dłużej będziesz tak jeździł tym będzie gorzej łącznie z kolizją tłoków z zaworami
waram pisze:
10.kable alternatora. podłączone niby ok lampka ładowania świeci i gaśnie normalnie jednak komp ma z nimi problem i tak df i b+ wywalają mi ciągle błąd
Napisz to jeszcze raz....
waram pisze:
11, z tego co zauważyłem wiązka jest od passata swoją drogą też dobrze modzona zostało mi jakieś 5 wtyczek, natomiast komp jest z gulfa 3 , ma to jakiś wpływ na prace silnika? jak wcześniej wspominałem motor chodzi jak td a nie jak tdi co mi bardzo przeszkadza szczególnie na wolnych obrotach jest najgłośniejszy na parkingu mimo że mam też osłonę silnika ale motor chodzi jak stary poczciwy 1.9d......
O ile dobrze podpięte to nie.. Masz w tym wątku foty jakie wtyczki są potrzebne, reszty się powinieneś pozbyć przy robieniu wiązki na stole..
Jeśli chodzi o dźwięk silnika to chyba coś dolega mechanicznie..
waram pisze:
12. skrzynia biegów.... inżynierowie vw chyba byli na głębokim kacu projektując przełożenia do tego auta, 3000obr/100kmh? to jest jakiś żart mam wrażenie że auto jest po prostu stworzone do ciągania przyczepy, teraz wiem dlaczego przez 6 lat mam juz 3 silnik, przy ablu nie miałem jeszcze obrotomierza i podróże 120kmh po prostu zabiły go, w sumie nie dziwie sie czemu te silniki tak czesto padaja,ale do rzeczy skrzynia asd ma piąty bieg pasujący do naszej?
To przełożenie było projektowane do 68KM max przy 1.9, chcesz mieć skrzynie jaka powinna być to kupuj EWB lub DUJ i szybszą piątkę. Wszystko jest na forum w temacie szybka skrzynia biegów.
waram pisze:
13. wyciszanie nadkoli. po zmianie motorku kultura pracy przynajmniej przy trzymaniu konkretnych obrotów jest w miare ale za to słychać bardzo szum opon i wycie łożysk:) ktoś coś robił w tym temacie? maty wyciszające?
To już nie ten temat
waram pisze:
14.kiedy załącza się dodatkowa pompka cieczy chłodzącej? próbowałem zagrzac auto do tych +90C włączałem nawiew na tył pompka nie drgnie, na krótko działa. zostały mi 3 świece czy tam grzałki płynu jak kto woli i chciałbym sobie z nich zrobić webasto, powiedzmy przed nagrzewnica wstawił bym dorobiony króciec z tymi grzałkami i do tego podlaczył pompke elektryczna ale po głębszym przemyśleniu stwierdziłem że pompka będzie mi ganiała płyn od chłodnicy przez silnik po nagrzewnice z tyłu przez co w zimie grzanie może być niewystarczające, chodzi mi głównie aby przy tych powiedzmy -10 odpalić silniczek i załączyc sobie"webasto" co by odmrozić szyby ciepłym powietrzem a nie skrobaczką bo często auto ma innego kierowce a nie mogę patrzeć jak na zamrożonej szybie włączają wycieraczki... chociaż na postoju też by się przydało grzanie bez odpalania motoru ale to już pod drugi aku bym podłączył w sumie temat na oddzielny post jeśli jeszcze takiego nie ma
O dodatkowej pompce jest na forum sporo napisane. http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=167863#p167863
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=8&t=862
Jeśli nie założyłeś dodatkowego króćca z czujnikiem i nie dorobiłeś wiązki to na pewno nie wystartuje.
waram pisze:
15.F96-czujnik wysokości-błąd, uszkodzone ECU? z tego co czytałem znajduje się on właśnie w ECU. dodatkowo mam błąd stopień końcowy w module sterującym przerwa lub zwarcie do plusa jednak czasem da się go wykasować, wydaje mi się że to przez te kable od alternatora?
Na to wygląda, że ecu ma dosyć. Jeśli podajesz numery błędów to wklejaj je dokładnie jak wypluwa vagcom razem z opisem
waram pisze:
16.jazda na wolnych obrotach. obecnie nie możliwa jak w td, jazda np. na 2 bez gazu na nie równej drodze kończy się szarpaniem i wymiotami :)
Problemy z nastawnikiem w pompie, lub wszystko co napisałem wcześniej razem
waram pisze:
17. sprzęgło+docisk AFN. sprzegło z dociskiem zostało z AFNa i działa dość "dziwnie", bardzo miękkie w porównaniu do td, wymieniłem łożysko co by potem nie wyciągać znowu skrzyni ale po 700km nowe hałasuje bardziej niż stare, nie będzie to działać tak jak powinno?
Może to być łożysko w skrzyni
waram pisze:
Bez znaczenia

Ufff, przebrnąłem przez posta. Na przyszłość używaj interpunkcji i nie pisz takim słowotokiem, bo odpisywać później to istna męczarnia
waram
Nowy T4

10
Model:
Kontakt:

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, z każdej coś mądrego wyniosłem i przepraszam za te zamieszanie w postach i ogólnie o pisownie.. Jak już pisałem jest to mój pierwszy post ogólnie na jakimkolwiek forum więc prosze o wyrozumiałość :)
1.Więc tak sterownik silnika mam od AHU i nie ma on wbudowanego czujnika ciśnienia atmosferycznego a z tego co wiem ma on nie mały wpływ na prace silnika.Szukać zewnetrznego czujnika czy już lepiej drugie ECU z wbudowanym czujnikiem?
2. Dokładnie tak chodzi mi o korekcje w vagu. Znalazłem dzisiaj wirusa(chip) który został mi po poprzednim aucie, podpiełem i obroty skaczą bardziej jak wcześniej ale za to korekty sie wyrównały i skaczą od 2,70-3,78 na wszystkich cylindrach mniej więcej po tyle samo a nie jak wcześniej tylko na dwoch. Auto lepiej duzo lepiej się zbiera ale za to zostawia kupe czarnego dymu co wedle mnie świadczy o wtryskach które się nadają do utylizacji chyba że się myle? dodatkowo ciśnienie doładowania jest takie jakie by chciało ECU, bez wirusa jest mniejsze.
3.Turbo mam WG (nie miałem nawet VNT) podpiete przez n75 działa jak powinno z tym że jak już wspomniałem nie pompuje tyle ile trzeba.
5. Dawke udało mi się ustawić na 4,4 ale dopiero po przesunięciu nastawnika na pompie.
6. Jeśli bym miał luźne koło na wale nie powinno sie gibac?
7.Generalnie chodzi mi o to że lampka od ładowania na tablicy gaśnie po odpaleniu auta ale komp wywala błędy, zrobie zdjęcia to wstawie i wszystko będzie jasne.
8. Wtyczki.... przeglądałem cały wątek ale nie znalazłem akurat takich jakie mi zostały, nie wytłumaczę tego więc też zrobie zdjęcia i pokaże o co konkretnie chodzi.
Teraz żeby już bardziej nie mieszać bo widzę że wszyscy się pogubili, z resztą ja też więc głównie chodzi mi o skaczące obroty.Chyba wszystko co byłem w stanie zrobić zrobiłem, kąt wtrysku ustawiony(ale skacze) auto pali idealnie, korekcje w vagu zrobiłem jak kolega pisał 4,0 i zostawiłem to bo przez te skaczące obroty i tak lata...
ECU z podwojna wtyczka... :)) Sam nie wiem co mnie opętało że tak napisałem, chodzilo mi oczywiście o immo, na podmienionym kompie wywaliło mi już tylko błędy z alternatora.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”