Montaż głośników w drzwiach.

Radia, wzmacniacze, ekrany, subwoofery, nawigacje i nagłośnienie marzeń.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
mariecik
Forumowicz T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 19
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Re: Montaż głośników w drzwiach.

Nieprzeczytany post autor: mariecik »

stormy pisze:
mariecik pisze:
Miałem takie samo wymaganie. Proszę, tutaj fotorelacja (moje auto w roli pacjenta):
http://www.automelodia.pl/realizacje/vo ... 4-caraudio
No niestety te zdjęcie wiele do tematu nie wnoszą. Widać, że głośniki są zamontowane, ale zupełnie nie widać w jaki sposób.
Przednie głośniki Morel Maximo 6.2 zostały założone na dystansach z MDF, przygotowanych przez wykonawcę instalacji.
Dystanse są dopasowane w taki sposób do otworów w tapicerce, aby oryginalna, szara maskownica wskoczyłą na swoje miejsce.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

A możesz zwymiarować te dystanse? Czy chodziło tylko o pochwalenie się kto jak zrobił za $$$
stormy
Forumowicz T4

10
Tematy: 8
Model:
Auto: Hotel California '02
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: stormy »

Probe041 pisze:
A możesz zwymiarować te dystanse? Czy chodziło tylko o pochwalenie się kto jak zrobił za $$$
Kończe właśnie montować u siebie. W ciągu kilku dni wrzucę fotorelację.
stormy
Forumowicz T4

10
Model:
Kontakt:

Poniżej mój sposób na zamontowanie głośników 165mm w drzwiach.

Potrzebne materiały:
- Dystanse - dobrane tak, żeby były takiej samej wysokości jak głośnik. Do moich głośników Helix B 62 C potrzebowałem 2 dystanse 30mm na każdą stronę (ponieważ nie ma dystansów 60mm). Wydaje mi się, że to maksymalny wymiar. Głębsze głośniki prawdopodobnie będą wymagały wycięcia otworu w drzwiach.
- Nitonakrętki M6 - 6 szt.
- Śruba z łbem stożkowym M6x80 - 6 szt.

Wykonanie:
1. Wycinamy dziurę w boczku drzwi (u mnie dziura była tylko w kieszeni) o średnicy takiej jak zewnętrzna dystansu.
2. Zakładamy boczek i dystans, odrysowujemy.
3. Zaznaczamy na dystansie najlepsze miejsce na śruby.
4. Wiercimy otwory w dystansach, robimy fazowanie po łby śrub, nawiercamy wiertłem 2,5mm lub 3mm otworki pod wkręty głośnika.
5. Przykładamy dystans do obrysu z pkt. 2, wyznaczamy miejsca pod nitonakrętki.
6. Wiercimy 3 otwory w drzwiach.
7. Osadzamy nitonakrętki. Nie są konieczne do tego specjalne narzędzia. Wystarczy śruba, kilka podkładek i nakrętka. Tylko śruba to musi być jakaś porządna przynajmniej 8.8 a nie gównolit 5.8 bo się gwint szybko zerwie.

Osadzone nitonakrętki:
http://images76.fotosik.pl/499/f046e6ef54ee487am.jpg

Przymiarka dystansu:
http://images77.fotosik.pl/499/9c961d116b4bd5ccm.jpg

Przymiarka dystansu z głośnikiem:
http://images77.fotosik.pl/499/d8feaf3c4567b2e8m.jpg

Montaż / demontaż boczku tapicerki odbywa się w następujący sposób:

1. Zakładamy boczek (ja zakładałem już z włożonym dystansem ponieważ zewnętrzny otwór w kieszeni jest za mały a nie chciałem go powiększać żeby maskownica nie była za luźna.
2. Przykręcamy dystans
http://images75.fotosik.pl/498/d9d72f299d4338b7m.jpg

3. Przykręcamy głośnik
http://images76.fotosik.pl/499/69e8600a938e072em.jpg

4. Zakładamy maskownicę
http://images78.fotosik.pl/498/bf94170e1ca54fddm.jpg

Montaż boczka mógłby być łatwiejszy gdyby otwór w boczku zrobić owalny (żeby było miejsce na przesunięcie tapicerki) ale ja nie chciałem wycinać tak dużego otworu, zwłaszcza, że za bardzo by się zbliżył do krawędzi tapicerki.

Zamiast nitonakrętek można by użyć blachowkrętów, ale i nie ufam. Zwłaszcza jak się je kilka razy odkręci. I trudniej trafić w otwór przy montażu. A nitonakrętki są bardzo eleganckim i mocnym rozwiązaniem - prawie jak oryginał - uchwyt zamykania drzwi jest zamocowany identycznie.

Przy okazji jak już były rozebrane drzwi to je wyciszyłem (mata butylowa) oraz zabezpieczyłem antykorozyjnie dół (Fluid Film Liquid AR).
Przy czym wygłuszenia nie dawałem na zewnętrzną część drzwi. Może i ze względu na dźwięk należało by to zrobić, ale nie podoba mi się pomysł odcinania dostępu do wnętrza drzwi. W razie potrzeby to co? Będę wyrywał te maty? No i kwestia ciężaru. Niestety te maty są cholernie ciężkie. Rolka 4mx0,5m waży ok. 8kg. Nie ma co busa przerabiać na czołg.
flax
Znawca T4

15
Tematy: 29
Model:
Auto: California Exclusive
podziekowal za post: 25 razy
otrzymal podziekowanie: 26 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: flax »

Nitonakretki dobra rzecz, jak sie nie obracaja ze sruba ;) Jakie wrazenia po odsluchu i jakie zrodlo?
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Możesz zdradzić jaki koszt takich dystansów? Średnica 165 mm czy odrobinę większe?
stormy
Forumowicz T4

10
Model:
Kontakt:

flax pisze:
Nitonakretki dobra rzecz, jak sie nie obracaja ze sruba ;) Jakie wrazenia po odsluchu i jakie zrodlo?
Jak jest dobrze dobrana średnia otworu (nieco ciasna) i są dobrze zaciśnięte to się nie obracają. A na pewno są lepsze niż blachowkręty, zwłaszcza w przypadku wielokrotnego montażu/demontażu.
Źródło to Naviheaven NA-5511. Czyli dupy nie urywa, ale za to ma gniazdo USB, gniazdo kart i wejścia AUX.
Wrażenia niezłe, zwłaszcza w porównaniu do tego co było poprzednio (JBL CS 742 w podszybiu).
Zresztą ja i tak wyznaję zasadę, że miejsce na porządny sprzęt audio to jest w domu, ponieważ muzyki należy słuchać w ciszy.
W samochodzie (każdym) jest zbyt głośno żeby usłyszeć wszystkie subtelności, zwłaszcza jak utwór ma dość dużą rozpiętość dynamiki.
Spróbuj posłuchać w samochodzie w czasie jazdy np. Telegraph Road Dire Straits to zrozumiesz co mam na myśli. Moim zdaniem niewykonalne, albo szum Ci zagłuszy cichsze fragmenty albo przy głośniejszych odpadną Ci uszy :)
Probe041 pisze:
Możesz zdradzić jaki koszt takich dystansów? Średnica 165 mm czy odrobinę większe?
Ja kupowałem wszytko razem z głośnikami, ale generalnie dystanse kosztują ok. 20zł/kpl.
To były uniwersalne dystanse MDF 165/30. Dystanse warto dobrać pod konkretne głośniki.
Jak wcześniej badałem temat to wiele sprzedawców polecało do T4 dystanse od Golfa IV. Trochę nie wiem jak to by niby miało być, bo dystanse od Golfa IV mają 40mm. Chyba trzeba by wycinać blachę drzwi pod tył głośnika, a ja nie chciałem aż tak brutalnie.
flax
Znawca T4

15
Tematy: 29
Model:
Auto: California Exclusive
podziekowal za post: 25 razy
otrzymal podziekowanie: 26 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: flax »

Adas, bardzo fajnie to zrobiles. Jaki wielokrotny demontaz? Ty masz tym jezdzic, a nie rozkrecac i skrecac :))
Co do odsluchu w aucie to wiadomo, natomiast nie wyobrazam sobie nie sluchac w aucie muzyki. Dlatego warto sie pobawic.
Ja chce zrobic inny test: wsadze w podszybie cos lepszego, to w drzwiach zostawie jako tony srednie, a doloze maly aktywny sub pod deske. W poprzedniej cali tak mialem (bez drzwiowych) i calkiem to dawalo rade.
Zobaczymy jak bedzie tutaj.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Czy te nitonakrętki zaciskałeś dedykowaną notownicą czy tez inaczej (jest jakiś pomysł ze śruba kręconą kluczem)?
stormy
Forumowicz T4

10
Model:
Kontakt:

Adampio pisze:
Czy te nitonakrętki zaciskałeś dedykowaną notownicą czy tez inaczej (jest jakiś pomysł ze śruba kręconą kluczem)?
A przeczytałeś mój post? Bo tam o tym było.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

stormy pisze:
Już z się z desktopa doczytałem, na telefonie mi jakoś umknęło <england>
stormy
Forumowicz T4

10
Model:
Kontakt:

Adampio pisze:
stormy pisze:
Już z się z desktopa doczytałem, na telefonie mi jakoś umknęło <england>
Jeżeli chodzi o technikę osadzania to ja to robię tak:

Warstwy w kolejności:
nitonakrętka
3-4 podkładki, posmarowane olejem lub smarem
nakrętka (najlepiej wysoka)
śruba (tak jak pisałem mocniejesza niż 5.8, chyba, że sotsujemy wysoką nakrętkę)

I technika wykonania jest taka: wkładamy wszystko w otwór, jednym kluczem przytrzymujemy łeb śruby (to ważne żeby nie kręcić za śrubę, bo możemy zniszczyć gwint w nitonakrętce) i kręcimy za nakrętkę. Na początku idzie najciężej, ale jak już nitonakrętka zaczyna się "składać" jest dużo łatwiej. Jak znowu poczujemy duży opór to gotowe.
Ważna rzecz to zrobić dobry otwór w którym ją osadzamy. Jak będzie za duży to się będzie kręcić. Jeżeli nakrętka w trakcie zaciskania zaczyna się kręcić to trzeba ją mocno docisnąć do otworu.
Jeżeli bardzo boimy się, że w przyszłości nakrętka zacznie się obracać to można ją przed osadzeniem posmarować jakimś klejem.

Oczywiście nitownicą jest szybciej i łatwiej. Tylko w sumie korzysta się z tego na tyle rzadko, że nie ma sensu wydawać kasy.
Adampio
Mistrz T4

10
Model:
Kontakt:

stormy pisze:
Jeżeli chodzi o technikę osadzania to ja to robię tak:

Warstwy w kolejności:
nitonakrętka
3-4 podkładki, posmarowane olejem lub smarem
nakrętka (najlepiej wysoka)
śruba (tak jak pisałem mocniejesza niż 5.8, chyba, że sotsujemy wysoką nakrętkę)

I technika wykonania jest taka: wkładamy wszystko w otwór, jednym kluczem przytrzymujemy łeb śruby (to ważne żeby nie kręcić za śrubę, bo możemy zniszczyć gwint w nitonakrętce) i kręcimy za nakrętkę. Na początku idzie najciężej, ale jak już nitonakrętka zaczyna się "składać" jest dużo łatwiej. Jak znowu poczujemy duży opór to gotowe.
Ważna rzecz to zrobić dobry otwór w którym ją osadzamy. Jak będzie za duży to się będzie kręcić. Jeżeli nakrętka w trakcie zaciskania zaczyna się kręcić to trzeba ją mocno docisnąć do otworu.
Zrobiłem test na stalowej nitonakrętce M6 w imadle, czyli łeb śruby w imadło, tylko jedna smarowana podkładka i kombinerkami chwyciłem nitonakrętkę,
Wyszło, rzeczywiście tylko na początku idzie ciężko, ale niestety niecentrycznie (oś gwintu nie pokrywa się z osią kołnierza). Może to efekt trzymania kombinerkami ale nie miałem pod ręką wiertła 9mm

Będę testował dalej ale mam pytanie co dają aż 3-4 podkładki?
stormy
Forumowicz T4

10
Model:
Kontakt:

Adampio pisze:
Wyszło, rzeczywiście tylko na początku idzie ciężko, ale niestety niecentrycznie (oś gwintu nie pokrywa się z osią kołnierza). Może to efekt trzymania kombinerkami ale nie miałem pod ręką wiertła 9mm
Będę testował dalej ale mam pytanie co dają aż 3-4 podkładki?
No niestety, czasami wychodzi trochę niecentrycznie. Jak chcesz mieć za każdym razem idealnie na środku to musisz kupić nitownice.
Mam wrażenie że na kilku dobrze posmarowanych podkładach idzie łatwiej niż na jednej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia w aucie”