[2.5TDI AUF] Ustawienie górneg położenia pierwszego cylindra
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Mike_THE_GR8
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Caravelle '02
- Kontakt:
[2.5TDI AUF] Ustawienie górneg położenia pierwszego cylindra
Witam wszystkich!
Jako, że jestem tu nowy, dwa słowa o sobie: posiadam T4 z 2002 roku w wersji Caravelle, długi rozstaw osi. Silnik 2.5TDI AUF, skrzynia (niestety) automatyczna - niestety ponieważ od początku mam z nią problemy i jak widzę to jedyny słaby punkt tego auta (i mówię to jako miłośnik jazdy z automatem).
Do meritum: jestem w trakcie robienia rozrządu i niestety mam problem ze zlokalizowaniem otworu, przez który mogę ustawić wał korbowy w położeniu "zerowym". Przewertowałem to forum, jak również google, ale nie udało mi się nigdzie znaleźć informacji gdzie szukać. Niestety pod maską również nie znalazłem nic sensownego.
W innym temacie na tym forum znalazłem takie zdjęcie:
http://images54.fotosik.pl/89/05ab87023f2b65de.jpg
U mnie udało mi się zlokalizować ten otwór po prawej (mniejszy), przez który widać jeden ząb na wieńcu koła zamachowego - to chyba nieco mało żeby złapać punkt zero, tym bardziej że dostęp do tego otworu jest ciężki (na obudowie skrzyni, na górze nieco od strony ściany grodziowej). Oprócz tego nie znalazłem żadnych otworów gdzie miałbym widoczność na kilka zębów.
Czy wobec tego szukam źle i czegoś nie znalazłem, czy muszę wykręcić rozrusznik i tam będzie oznaczenie? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Jako, że jestem tu nowy, dwa słowa o sobie: posiadam T4 z 2002 roku w wersji Caravelle, długi rozstaw osi. Silnik 2.5TDI AUF, skrzynia (niestety) automatyczna - niestety ponieważ od początku mam z nią problemy i jak widzę to jedyny słaby punkt tego auta (i mówię to jako miłośnik jazdy z automatem).
Do meritum: jestem w trakcie robienia rozrządu i niestety mam problem ze zlokalizowaniem otworu, przez który mogę ustawić wał korbowy w położeniu "zerowym". Przewertowałem to forum, jak również google, ale nie udało mi się nigdzie znaleźć informacji gdzie szukać. Niestety pod maską również nie znalazłem nic sensownego.
W innym temacie na tym forum znalazłem takie zdjęcie:
http://images54.fotosik.pl/89/05ab87023f2b65de.jpg
U mnie udało mi się zlokalizować ten otwór po prawej (mniejszy), przez który widać jeden ząb na wieńcu koła zamachowego - to chyba nieco mało żeby złapać punkt zero, tym bardziej że dostęp do tego otworu jest ciężki (na obudowie skrzyni, na górze nieco od strony ściany grodziowej). Oprócz tego nie znalazłem żadnych otworów gdzie miałbym widoczność na kilka zębów.
Czy wobec tego szukam źle i czegoś nie znalazłem, czy muszę wykręcić rozrusznik i tam będzie oznaczenie? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: [2.5TDI AUF] Ustawienie górneg położenia pierwszego cyli
Witam. Robię to tak, wykręcam świece (w dieslu żarowe ma się rozumieć, zresztą silnik się wtedy lżej kręci), wkładam jakiś pręcik przez otwór świecy aby sięgnął denka tłoka i powoli z wyczuciem kręcę wałem i wyłapuję GMP oraz porównuję z tym co pokazują znaki na kole zamachowym lub od strony rozrządu.
-
darkob
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Zazwyczaj jest to mało widoczne nacięcie http://www.t4-wiki.de/w/index.php?title ... 0728070339& .O ustawieniu rozrządu było sporo.Jeżeli walem będziesz obracał a wcześniej było dobrze ustawione to jak ustawisz koło pompy na znakach to w okienku skrzyni zobaczysz znak.po wałku rozrządu też poznasz.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z tym że to na kole zamachowym łatwo przewalić, trzeba z wyczuciem kręcić.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Podejrzewam, że dla automatu jest to opcja - B - :P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Mike_THE_GR8
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Caravelle '02
- Kontakt:
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ale dalej nie jestem pewien gdzie szukać.
Probe041 również zakładam, że to opcja B, pytanie gdzie mam szukać tego "okienka"? Po wyjęciu rozrusznika?
Znalazłem zdjęcie, gdzie jest zlokalizowany otwór który udało mi się znaleźć:
http://sobieszek.net/ot_mark.jpg
To ta zakrętka wskazana żółtą strzałką, z tym, że u mnie nie ma zakrętki. I przez tą właśnie dziurę jestem w stanie zobaczyć mniej więcej jeden ząb koła zamachowego, a z tego co widzę (i żeby to miało sens) powinno być widać kilka.
Nie zamierzam robić tego metodą "na drucik i oko" - ma być ustawione porządnie na znaki, plus pompa na zegar.
Pozostaje pytanie: gdzie szukać tego co na rysunku B?
EDIT:
Jakiekolwiek sugestie będą mile widziane, w piątek rano muszę ruszyć z powrotem z robotą.
Probe041 również zakładam, że to opcja B, pytanie gdzie mam szukać tego "okienka"? Po wyjęciu rozrusznika?
Znalazłem zdjęcie, gdzie jest zlokalizowany otwór który udało mi się znaleźć:
http://sobieszek.net/ot_mark.jpg
To ta zakrętka wskazana żółtą strzałką, z tym, że u mnie nie ma zakrętki. I przez tą właśnie dziurę jestem w stanie zobaczyć mniej więcej jeden ząb koła zamachowego, a z tego co widzę (i żeby to miało sens) powinno być widać kilka.
Nie zamierzam robić tego metodą "na drucik i oko" - ma być ustawione porządnie na znaki, plus pompa na zegar.
Pozostaje pytanie: gdzie szukać tego co na rysunku B?
EDIT:
Jakiekolwiek sugestie będą mile widziane, w piątek rano muszę ruszyć z powrotem z robotą.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Drucik i oko jak to ująłeś mogą pomóc znaleźć odpowiednie znaki, Twoje rybki, Twoje akwarium.