swap TD -> TDI
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Kilka razy było wspomniane o tym w tym temacie, dawca cały (po wypadku itp) co potrzebne wyrywać, resztę sprzedać, zezłomować.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja tam wyjąłem wszystko z dawcy co potrzebne i nie było problemów, ale też trzeba wiedzieć co dokładnie jest potrzebne :)
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Ta jest, tylko całe auto, kompletowanie wszystkiego z osobna byłoby mordęgą.
Z innej beczki, dla potomnych - uszczelka misy olejowej "z blachą" w środku nie podchodzi do 1Z, nie przechodzi do końca przez pompę olejową i blokuje końcówkę bagnetu oleju. Oczywiście da chcącego żaden problem trochę ją popodginać i przyciąć, ale ja wróciłem do klasycznej uszczelki, bez blachy.
Z innej beczki, dla potomnych - uszczelka misy olejowej "z blachą" w środku nie podchodzi do 1Z, nie przechodzi do końca przez pompę olejową i blokuje końcówkę bagnetu oleju. Oczywiście da chcącego żaden problem trochę ją popodginać i przyciąć, ale ja wróciłem do klasycznej uszczelki, bez blachy.
-
zibi_1977
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Od pewnego czasu jestem szczęśliwym użytkownikiem T4 z silnikiem AFN i skrzynią DUJ z 5 biegiem 0.62
lecz szczęście nie jest pełne, pomału pada przepływka i na 5 biegu brakuje mocy, ale najgorsze jest to że po odpaleniu silnika i wciśnięcia gazu auto startuje silnik wchodzi tak około 1200 rpm i koniec nie idzie wyżej jakby się zawiesił, muszę puścić gaz
i od tej pory już wszystko idzie normalnie, czy ktoś miał podobny problem? sterownik zgłasza tylko jeden błąd 65535 jest to chyba związane z tym że w dawcy były poduszki ABS i klima.
lecz szczęście nie jest pełne, pomału pada przepływka i na 5 biegu brakuje mocy, ale najgorsze jest to że po odpaleniu silnika i wciśnięcia gazu auto startuje silnik wchodzi tak około 1200 rpm i koniec nie idzie wyżej jakby się zawiesił, muszę puścić gaz
i od tej pory już wszystko idzie normalnie, czy ktoś miał podobny problem? sterownik zgłasza tylko jeden błąd 65535 jest to chyba związane z tym że w dawcy były poduszki ABS i klima.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
65535 to błąd jednostki sterującej.
Zajrzyj do sterownika silnika czy wężyk do czujnika ciśnienia nie luźny, w niektórych przypadkach bywała płyta zamoczona olejem .
Zajrzyj do sterownika silnika czy wężyk do czujnika ciśnienia nie luźny, w niektórych przypadkach bywała płyta zamoczona olejem .
-
zibi_1977
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
oto błąd, zgłaszany przez sterownik silnika
65535 - Internal Control Module Memory Error
37-10 - Faulty - Intermittent
komputer silnika oczywiście był rozbierany, oleju nie stwierdziłem.
zapomniałem napisać że przy wyluzowaniu lub wysprzęgleniu podczas jazdy
obroty silnika powinny (chyba) spadać do ~900 rpm a umie dość często zatrzymują się ~1000 rpm
i silnik jakby dziwnie klekotał, jak auto stanie w miejscu obroty spadają do ~900. Dodam że nastawnik był czyszczony jakiś miesiąc temu (błąd nastawnika był, teraz już nie ma).
Też myślałem że może to potencjometr gazu, ale dziwne że zawsze to tylko raz po odpaleniu auta się dzieje, potem już wszystko ok.
obroty silnika powinny (chyba) spadać do ~900 rpm a umie dość często zatrzymują się ~1000 rpm
i silnik jakby dziwnie klekotał, jak auto stanie w miejscu obroty spadają do ~900. Dodam że nastawnik był czyszczony jakiś miesiąc temu (błąd nastawnika był, teraz już nie ma).
Też myślałem że może to potencjometr gazu, ale dziwne że zawsze to tylko raz po odpaleniu auta się dzieje, potem już wszystko ok.
-
rafwlkp
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Odnośnie tego błędu: mam taki sam w Transporterze ACV, w AJT już owego błędu nie mam. Dodam, że błędu nie da się wykasować, jednak u mnie nic on nie powoduje.zibi_1977 pisze:oto błąd, zgłaszany przez sterownik silnika
A odnośnie takiej pracy silnika... Czy ktoś po czyszczeniu nastawnika ustawił prawidłową dawkę? U mnie takie dziwne zachowania obrotów występowały przy źle ustawionej dawce. Sprawdź dawkę paliwa i podaj ją tutaj.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
To zajmij się tą przepływką zrób ligi, podepnij diodę, albo weź od kogoś na podmiankę i sprawdź czy się polepszy, zapewne padła.zibi_1977 pisze:pomału pada przepływka i na 5 biegu brakuje mocy, ale najgorsze jest to że po odpaleniu silnika i wciśnięcia gazu auto startuje silnik wchodzi tak około 1200 rpm i koniec nie idzie wyżej jakby się zawiesił, muszę puścić gaz
i od tej pory już wszystko idzie normalnie, czy ktoś miał podobny problem?
-
borys66
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
witam wszystkich formowiczów, dzięki temu działowi postanowiłem podjąć sie swapa mojego t4 1,9td na 1.9 tdi afn.
Dawcą wszystkich bebechów był passat b4 z 96r, silnik już siedzi na miejscu, kreci łapie ale nie chce pracowac, nie wiem czego to może być wina czy immo czy żle coś podłączyłem. Auto po przekreceniu kluczyka chodzi przez 2-3s i gaśnie, a z tego co na tym forum czytałem to przy immo powinien pracować z 10s. Dodam że sprzedający dał mi kluczyk i pierscień immo ale puszki nie dostałem, choć się okazało ze w moim t4 z 95r takowa puszka się znajduje, po podłączeniu kompa pod linie K od dawcy nie widzi immo i cały czas wyskakuje mi błąd 17978 "elektroniczny moduł sterujący pracą silnika zablokowany". Jeżeli ktoś może mi coś podpowiedzieć to byłbym bardzo wdzięczny.
Dawcą wszystkich bebechów był passat b4 z 96r, silnik już siedzi na miejscu, kreci łapie ale nie chce pracowac, nie wiem czego to może być wina czy immo czy żle coś podłączyłem. Auto po przekreceniu kluczyka chodzi przez 2-3s i gaśnie, a z tego co na tym forum czytałem to przy immo powinien pracować z 10s. Dodam że sprzedający dał mi kluczyk i pierscień immo ale puszki nie dostałem, choć się okazało ze w moim t4 z 95r takowa puszka się znajduje, po podłączeniu kompa pod linie K od dawcy nie widzi immo i cały czas wyskakuje mi błąd 17978 "elektroniczny moduł sterujący pracą silnika zablokowany". Jeżeli ktoś może mi coś podpowiedzieć to byłbym bardzo wdzięczny.
-
borys66
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
dzieki za filmik, czyli u mnie immo trzyma, ale jak się go pozbyć lub coś z nim zrobić w mojej sytuacji?
Dodam jeszcze ze mój moduł, sterownik puszka od immo to siemens z dwoma małymi wyjściami, idąc po kablach z niego to dwa wchodzą w gniazda nad skrzynką bezpieczników a jeden pozostaje wolny, numer z immo na białym tle "008vwz32z051401293k, z góry dzieki za jakąkolwiek pomoc, podpowiedź.
Dodam jeszcze ze mój moduł, sterownik puszka od immo to siemens z dwoma małymi wyjściami, idąc po kablach z niego to dwa wchodzą w gniazda nad skrzynką bezpieczników a jeden pozostaje wolny, numer z immo na białym tle "008vwz32z051401293k, z góry dzieki za jakąkolwiek pomoc, podpowiedź.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Najlepiej wywal immo programowo całkowicie, szukaj kontaktu z użytkownikiem forum Krzysaudi, podpowie co i jak.
-
krzysaudi
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Opis: Elektronika nade wszystko - Touran i A3 :)
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Dawaj puszkę immo jak masz plastikowy sterownik a jak masz w metalowej obudowie to sterownik . Po zabiegu kastracji będzie śmigał przekręcony nawet gwozdziem :)
-
borys66
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
-
Rafdre1216
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Witam,
jestem nowy na forum,wiec proszę o wyrozumiałość. Pewnie niejeden ma t4 po swapie, wiec mam prośbę, prosiłbym o kilka fotek jak macie położone kable, gdzie zamontowany komputer itd. Czy wiązka od z1 była rozcinana i izolowana od nowa? Ja zrobilem swapa - silnik 1z silnik z golfa odpala immo wywalone.
jestem nowy na forum,wiec proszę o wyrozumiałość. Pewnie niejeden ma t4 po swapie, wiec mam prośbę, prosiłbym o kilka fotek jak macie położone kable, gdzie zamontowany komputer itd. Czy wiązka od z1 była rozcinana i izolowana od nowa? Ja zrobilem swapa - silnik 1z silnik z golfa odpala immo wywalone.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie spodziewał bym się jakiegoś jednolitego sposobu, każdy robi jak go wyobraźnia poniesie. Sterownik może być umiejscowiony w komorze silnika jak i w środku kabiny (tak jak w moim przypadku, z 10cio sekundowym dostępem).
Wiązka od 1Z jest to pojęcie ogólne jak dla mnie.
Wiązka od 1Z jest to pojęcie ogólne jak dla mnie.
-
arekt41.9tdi
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Re: T4 2.4d nie udany zakup i swap na 1.6Td Ra
Witam
Mam kilka pytań,chciałbym zrobić swap 1.9d>1.9tdi
czy silnik z Audi b5 1.9tdi ,będzie pasował?
Jak z elektryka?
Mam kilka pytań,chciałbym zrobić swap 1.9d>1.9tdi
czy silnik z Audi b5 1.9tdi ,będzie pasował?
Jak z elektryka?
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Hmm, o elektryke bym się nie przejmował tylko o sam silnik bo tam były montowane wzdłużnie.
-
arekt41.9tdi
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Nie lubię sobie utrudniać,ale mam akurat takiego dawce
A jakie mogą być problemy z tym silnikiem?
Mechanik twierdził ze sam silnik będzie pasował bez problemu
A okablowanie mam załatwić od t4 lub t5 z silnikiem 1,9tdi
Czy elektryke dopasuje,ewentualnie czy mogę próbować z instalacja od Golfa 3 z podobnego rocznika?
A jakie mogą być problemy z tym silnikiem?
Mechanik twierdził ze sam silnik będzie pasował bez problemu
A okablowanie mam załatwić od t4 lub t5 z silnikiem 1,9tdi
Czy elektryke dopasuje,ewentualnie czy mogę próbować z instalacja od Golfa 3 z podobnego rocznika?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zapytaj się najpierw mechanika czy już takiego swapa robił.
Niestety musisz przewalić cały ten temat a znajdziesz odpowiedzi.
Niestety musisz przewalić cały ten temat a znajdziesz odpowiedzi.
-
arekt41.9tdi
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Twierdzi ze przekładał silnik ,a elektryke zakładał od t4 tdi
i niby śmiga
Zaproponował m-tdi ze mam tak zrobic i będzie ok
Własnie czytam ten temat,jest kilka zmianek o Audi
i niby śmiga
Zaproponował m-tdi ze mam tak zrobic i będzie ok
Własnie czytam ten temat,jest kilka zmianek o Audi
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
M-TDi se odpuść jak chcesz żeby to jeździło jak powinno.
Miłej lektury, ja ten temat i mu podobne przed swapem przewaliłem kilka razy.
Miłej lektury, ja ten temat i mu podobne przed swapem przewaliłem kilka razy.
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: aab
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Mam pytanie czy tarcza z dociskiem od 2.4aab podejdzie pod koło zamachowe 1.9d czy td? Bo z tego co zauważyłem koło zamachowe z 2.4d nie podejdzie do silnika 1.9d bo w jednym jest 8 śrub w drugim 6.