T4 silniki Diesla
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: T4 silniki Diesla
Bardzo debry motor ....nie ma się co bać że po swapie....tylko jeszcze czy 90 km czy 110
-
przemas93
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
AFN, polecam.przemas93 pisze:110KM
Tylko upewnij się że nie ma pompy sterowanej linką gazu.....
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jeśli swap dobrze zrobiony to trzeba się nawet cieszyć <yahoo>chmielik pisze:To super nie ma sie czego bać
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Panowie, cale życie mialem samochody benzynowe wiec do "dyzla" podchodze jak pies do jeża. T4 ma być do turystyki nieautostradowej (do auptostradowej mam zwykla osobówkę) wiec moglbym sie przeprosic z wolnossacym dieslem czyli 1.9. Doczytalem juz ze jest tych silnikow mnostwo po roznych samochodach rozniacych sie elementami niepsujnymi, ktore mozna przelozyć z busa. Troche sie tu narzeka na Moc tego silnika wiec chcialem sie dopytać.
Predkosc 100 km/h w pelni mnie satysfakcjonuje, pytanie jak bedzie na kretych serpentynach w wysokich gorach. Zlomu/cegiel wozic nie bede :)
Predkosc 100 km/h w pelni mnie satysfakcjonuje, pytanie jak bedzie na kretych serpentynach w wysokich gorach. Zlomu/cegiel wozic nie bede :)
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Akurat poganianie mnie malo rusza bo pierwsze pare lat po zrobieniu prawa jazdy mialem UAZa na wolnych mostach wiec predkosc podrozna podczas wyjazdow wakacyjnych wynosila 45km/h (bo maksymalna nie przekraczala 75) :)
Bardziej mnie intersuje trwalość sprzegła czyli inaczej zachowywanie sie na pierwszym biegu pod stroma gorke?
Bardziej mnie intersuje trwalość sprzegła czyli inaczej zachowywanie sie na pierwszym biegu pod stroma gorke?
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Było by drożej i trudniej ale do takiej turystyki to raczej syncro... wg mnie 1,9 zamordujesz szybciej niż myślisz. Przed T4 miałem auto 4x4 i zawsze brakowało mi mocy a w terenówce mogłem ratować się reduktorem...Adampio pisze:Akurat poganianie mnie malo rusza bo pierwsze pare lat po zrobieniu prawa jazdy mialem UAZa na wolnych mostach wiec predkosc podrozna podczas wyjazdow wakacyjnych wynosila 45km/h (bo maksymalna nie przekraczala 75) :)
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
1.9D po płaskim śr utrzymuje ok 95-100km/h -do 105km/h. Vmax ok 125-128km/h.
Mieszkam w centrum Polski więc jest ok, na jazdę po górach swap na chociaż 90 koni.
Mieszkam w centrum Polski więc jest ok, na jazdę po górach swap na chociaż 90 koni.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Niestety nawet ABL to pomyłka w tej dwu tonowej skorupie, chyba że go dłubniesz to wtedy już trochę daje radę...niemniej jednak TDi najlepsza alternatywa.ozyrys486 pisze:to morze zamiast 1,9D to 1,9 TD jest mocniejszy
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzięki wszystkim za już <brawo>
Czas w takim razie na małe podsumowanie:
1. moc vs nachylenie drogi
MSZ reduktor i/lub syncro potrzebne są tylko na luźne nawierzchnie czyli nie tam gdzie bym się zapuszczał busem. Na utwardzonej drodze bez głębokiego śniegu reduktor w UAZie (mosty 8/41) nigdy nie był potrzebny ale to może wynikać z tego właśnie przełożenia.
T4 bym jeździł tam gdzie dotychczas benzynowymi osobówkami (Polonez GSI lub Corolla 1,4 w zależności od przewidywanego stopnia zrujnowania nawierzchni) czyli tam gdzie jedynka dla pełnego bagażnika gratów i dwóch osób na pokładzie to jakieś 90% możliwości każdego z tych samochodów (i to zarówno pod górę jak i z górki z powodu hamowaniu silnikiem). Wymaga to oczywiście także pracy umysłowej, ale nigdy i nigdzie jeszcze nie spaliłem sprzęgła. Dwie osoby ekstra na pokładzie to już bardzo blisko granicy możliwości obu tych samochodów, szczególnie jak to będą osoby słusznej postury...
2. (za)slaby 1,9D
Nie mogę nigdzie znaleźć masy własnej T3 i T4 ale nigdy nie słyszałem żeby komuś w kamperze T3 z silnikiem 1,6D gdziekolwiek zabrakło mocy. W czym zatem problem z 1,9D? Mocno cięższy, czy skrzynie bardziej szosowe?
3. 2,5TDi i Multivan w dobrych pieniądzach
Dla mnie dobre pieniądze to 10kilozlotych, czyli jak się wydaje ok. 50% ceny Multivana po lificie. Za 20 kilozłotych to mam wypasionego Kanciaka od hobbysty czyli mam "legendę" (oczywiście nie tej klasy co przy T2) ale nie mam funduszy na jakieś dalsze podróże, stad rejestracja na tym forum
Za te same pieniądze alternatywnie mogę mieć współczesna dosyć nijaką furgonetkę ale bez możliwości tego do czego bym ją kupował.
Za 10kilozltych można kupić naprawdę duuużo benzyny lub ropy oraz przespać się w wielu agroturystykach, czyli wracam do podstaw, czyli pytania czy to już czas na T4 <bezradny>
Jak napisałem w wątku powitalnym przegapiłem moment kiedy kanciaki były jeszcze tanie.
T4 to miał być możliwie niezawodny, znany w każdym warsztacie pojazd, niezabójczy w eksploatacji z dwuosobowym łóżkiem i stolikiem oraz możliwością dalszego wożenia pięciu osób (kto jeździł w trasę w 3 osoby na tylnej kanapie osobówki ten wie o czym mówię ;)
I wcale nie musi być to diesel. W dwóch kolejnych UAZ-ach oraz w T2 miałem gaz, a do tego ostatniego zrobiłem nawet podgrzewany tłumikiem cieczowy wymiennik ciepła do parownika. Czyli gaźnikowego LPG się nie boję.
1. moc vs nachylenie drogi
MSZ reduktor i/lub syncro potrzebne są tylko na luźne nawierzchnie czyli nie tam gdzie bym się zapuszczał busem. Na utwardzonej drodze bez głębokiego śniegu reduktor w UAZie (mosty 8/41) nigdy nie był potrzebny ale to może wynikać z tego właśnie przełożenia.
T4 bym jeździł tam gdzie dotychczas benzynowymi osobówkami (Polonez GSI lub Corolla 1,4 w zależności od przewidywanego stopnia zrujnowania nawierzchni) czyli tam gdzie jedynka dla pełnego bagażnika gratów i dwóch osób na pokładzie to jakieś 90% możliwości każdego z tych samochodów (i to zarówno pod górę jak i z górki z powodu hamowaniu silnikiem). Wymaga to oczywiście także pracy umysłowej, ale nigdy i nigdzie jeszcze nie spaliłem sprzęgła. Dwie osoby ekstra na pokładzie to już bardzo blisko granicy możliwości obu tych samochodów, szczególnie jak to będą osoby słusznej postury...
2. (za)slaby 1,9D
Nie mogę nigdzie znaleźć masy własnej T3 i T4 ale nigdy nie słyszałem żeby komuś w kamperze T3 z silnikiem 1,6D gdziekolwiek zabrakło mocy. W czym zatem problem z 1,9D? Mocno cięższy, czy skrzynie bardziej szosowe?
3. 2,5TDi i Multivan w dobrych pieniądzach
Dla mnie dobre pieniądze to 10kilozlotych, czyli jak się wydaje ok. 50% ceny Multivana po lificie. Za 20 kilozłotych to mam wypasionego Kanciaka od hobbysty czyli mam "legendę" (oczywiście nie tej klasy co przy T2) ale nie mam funduszy na jakieś dalsze podróże, stad rejestracja na tym forum
Za te same pieniądze alternatywnie mogę mieć współczesna dosyć nijaką furgonetkę ale bez możliwości tego do czego bym ją kupował.
Za 10kilozltych można kupić naprawdę duuużo benzyny lub ropy oraz przespać się w wielu agroturystykach, czyli wracam do podstaw, czyli pytania czy to już czas na T4 <bezradny>
Jak napisałem w wątku powitalnym przegapiłem moment kiedy kanciaki były jeszcze tanie.
T4 to miał być możliwie niezawodny, znany w każdym warsztacie pojazd, niezabójczy w eksploatacji z dwuosobowym łóżkiem i stolikiem oraz możliwością dalszego wożenia pięciu osób (kto jeździł w trasę w 3 osoby na tylnej kanapie osobówki ten wie o czym mówię ;)
I wcale nie musi być to diesel. W dwóch kolejnych UAZ-ach oraz w T2 miałem gaz, a do tego ostatniego zrobiłem nawet podgrzewany tłumikiem cieczowy wymiennik ciepła do parownika. Czyli gaźnikowego LPG się nie boję.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Jak widać kolega nie jest ,, demonem prędkości" i nie potrzebuje 2.5tdi. A może 2.4, jeździłem kiedyś takim i mam pozytywne wspomnienia niestety tylko po płaskim więc nie wiem jak te silniki sobie radzą w górach.
-
Ikis
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 10 razy
- Kontakt:
Miałem T3 1.6D i wierz mi na słowo... mocy to on nie miał wcale (milczeniem pominę tylny napęd w zimie) i żeby nie było - jeździłem nim po Sudetach i jedynki używałem częściej niż myślisz.Adampio pisze:Dzięki wszystkim za już <brawo>
2. (za)slaby 1,9D
.
Ps. Może komuś się narażę ale jak myślisz, dlaczego jest taka podaż T4 1,9?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Pasjonatom zazwyczaj nigdy niczego nie brakuje w ich pojazdach <38>Adampio pisze:Nie mogę nigdzie znaleźć masy własnej T3 i T4 ale nigdy nie słyszałem żeby komuś w kamperze T3 z silnikiem 1,6D gdziekolwiek zabrakło mocy.
Jeżeli jazda z osiągami kampera T3 z 1.6D ci odpowiada to i 1.9D w T4 spełni twoje oczekiwania, jedno i drugie podobnie nie ma mocy
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Najpierw przejedź się T4 1.9d, potem wsiądź do 2.5TDI, też się przejedź i zrozumiesz o czym tu rozmawiamy.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję za konstruktywny wpis :)Kenobi pisze:Pasjonatom zazwyczaj nigdy niczego nie brakuje w ich pojazdach <38>
Jeżeli jazda z osiągami kampera T3 z 1.6D ci odpowiada to i 1.9D w T4 spełni twoje oczekiwania, jedno i drugie podobnie nie ma mocy
Ja rozumiem bo jeździłem zarówno 2CV-łem z silnikiem 400-tka (tutaj to jest naprawdę realny deficyt mocy), jak i >4 litrowym benzynowym Jeepem Szerokim :)Probe041 pisze:Najpierw przejedź się T4 1.9d, potem wsiądź do 2.5TDI, też się przejedź i zrozumiesz o czym tu rozmawiamy.
Tylko zawsze w takich sytuacjach przytaczam rozmowę Napoleona B. z merem miasteczka do którego ten pierwszy triumfalnie wkraczał:
N: Czemu nie strzelacie (w domyśle na wiwat)?
M. Z kilku ważnych Wasza Wysokość powodów. Po pierwsze nie mamy armat...
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Jestem po kolejnej porcji lektury. Przyjmując roboczo tezę, że 1.9D za slaby (sam znalazłem trochę argumentów ją potwierdzających) prosiłbym Panów o konsultacje na temat silnika2.4D. Z zalinkowanej na wstępie tego wątku tabelki wynika, że optymalnym wydaje się być model AAB. Niestety szukajka forumowa jest tak ułomna, że sama z siebie ciągu znakowego "AAB" nie wyłapuje, a myśl o czytaniu na piechotę 55 stron przeraża. Z drugiej strony w Sieci, a nawet tutaj znajduję pozytywne opinie o tym silniku jako wole roboczym.
Ponieważ znalazłem bliskie geograficznie ogłoszenie sprzedaży Multivana '94 z silnikiem 2.4D potrzebuje przed oglądaniem jakiegoś dokształtu.
Ustaliśmy wyżej, że 2,5TDi to nie jest ale jak się wolnossący 2.4D ma w praktyce do 1.9D? Moment obrotowy silnika AAB lepszy od Andorii 4C90, która pędzi(ła) cięższego Lublina.
Ponieważ znalazłem bliskie geograficznie ogłoszenie sprzedaży Multivana '94 z silnikiem 2.4D potrzebuje przed oglądaniem jakiegoś dokształtu.
Ustaliśmy wyżej, że 2,5TDi to nie jest ale jak się wolnossący 2.4D ma w praktyce do 1.9D? Moment obrotowy silnika AAB lepszy od Andorii 4C90, która pędzi(ła) cięższego Lublina.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
2.4D kiedyś przejechałem się jak szukałem sobie Tczwórki i niestety brak turbo to pierwsza rzecz która mi nie pasowała w tym aucie (ale co kto lubi ). Po za tym słynne "siadające" głowice, konsupcja ON, zajechane jednostki z powodów wiekowych skutecznie trzymają w mojej ocenie ten silnik w dolnych partiach rankingowych.
-
tbm
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: VW T5 Transporter 2.5TDI 131km
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
2.4d przejeździłem połowę europy... Bałkany, chorwacja, grecja, włochy, skandynawia, rosja, ukraina, litwa, itp...
Prędkość przelotowa, wygodna to 100-110km, przy 130 wył już jak zarzynane prosie i moc się kończyła, wyprzedzanie to generalnie redukcja biegu i butowanie, spalanie realne to 8,5 litra. Raz udało mi się osiągnąć mityczne 6.5litra, nie wiem jak... coś się widocznie popsuło... W mieście 9-9,5l ON, Auto pancerne, do silnika można lać wszystko - denaturat, spirytus, rzepak, ruską wache... łyka wszystko... Podstawowy minus - po przerzuceniu się na 2.5tdi, dopiero zrozumiałem co znaczy jeździć z mocą... Szerokiego też miałem - fajne autko, tylko to spalanie... XD 20-25litrów na stówkę bywało, jak się zabawy zaczynały :D
Prędkość przelotowa, wygodna to 100-110km, przy 130 wył już jak zarzynane prosie i moc się kończyła, wyprzedzanie to generalnie redukcja biegu i butowanie, spalanie realne to 8,5 litra. Raz udało mi się osiągnąć mityczne 6.5litra, nie wiem jak... coś się widocznie popsuło... W mieście 9-9,5l ON, Auto pancerne, do silnika można lać wszystko - denaturat, spirytus, rzepak, ruską wache... łyka wszystko... Podstawowy minus - po przerzuceniu się na 2.5tdi, dopiero zrozumiałem co znaczy jeździć z mocą... Szerokiego też miałem - fajne autko, tylko to spalanie... XD 20-25litrów na stówkę bywało, jak się zabawy zaczynały :D
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
No to już mam pierwsze wrażenia z jazdy "dyzlem" 2,4D. Na pusto, w ruchu miejskim (do 60km/h) nic mi więcej nie potrzeba do szczęścia <yahoo>
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Gratuluje wyboru, im mniej elektroniki tym taniej wychodzi eksploatacja. Pada aku lub alternator po drodze a Ty jedziesz w sina dal
Przejrzyj sobie tę stronę, noże przyda Ci się
http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/10 ... lnika.html
Co do porównań silników, to jak przesiadłem się z malucha do dużego fiata to dopiero była różnica
Do zobaczenia na szlaku
Pozdrawiam
Przejrzyj sobie tę stronę, noże przyda Ci się
http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/10 ... lnika.html
Co do porównań silników, to jak przesiadłem się z malucha do dużego fiata to dopiero była różnica
Do zobaczenia na szlaku
Pozdrawiam
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Auto: Karetka
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
A oznaczenie z wklejki z obudowy rozrządu -*AUF 018 089* to jaki silnik?? bo wklejki w kabinie przy bezpiecznikach nie ma :-(
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
patrzyłeś na pierwszy post z tematu ? tam jest rozpiska
dodatkowe info to takie, że silniki AUF były montowane tylko i wyłącznie do T4 z automatyczną skrzynią biegów
dodatkowe info to takie, że silniki AUF były montowane tylko i wyłącznie do T4 z automatyczną skrzynią biegów
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Patrzyłem i przeczytałem wszystko, a automatycznej skrzyni nie ma na pewno... ale d..pa ze mnie bo to co najważniejsze ( na niebiesko w tabelce) pominąłem..
A swoją drogą to lepiej, czy gorzej?? że AUF
A swoją drogą to lepiej, czy gorzej?? że AUF
-
fetor1839
- Nowy T4
- 10
- Model:
- Auto: T4 Transporter
- Opis: T4 transporter 93r.
Poj:2400cm - Kontakt:
witam.
Jestem nowy w dziedzinie t4.
Ostatnio kupilem wlasnie takie cudo z 93r poj 2.4d czy daje rade jesli chodzi o przewoz ladunkow o masie ok 900kg?
Ostatnio kupilem wlasnie takie cudo z 93r poj 2.4d czy daje rade jesli chodzi o przewoz ladunkow o masie ok 900kg?
-
4mario
- Forumowicz T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
fetor1839 pisze:witam.
Pytanie cokolwiek spóźnione :-) teraz to załaduj i sprawdź, czy Ci odpowiada. Subiektywne odczucia są ... subiektywne :-)
-
Józefoo
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Daje rade ja jeszcze przyczepkę zakładałem i jechało to ale tylko raz na jakiś czas nie katuje busika tak strasznie.