Fotelik dziecięcy
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Re: Fotelik dziecięcy
No i ciąg dalszy mamy.
Dziś przyszedł Priori Fix i w instrukcji jest wyraźnie napisane,że tylko tam gdzie jest isofix lub pasami 3 punktowymi w miejscach gdzie jest płaska podłoga.
Nie stosować z pasem biodrowym.
Po obejrzeniu fotelika wiem o co kaman.
Tam jest blokada pasów, która umożliwia dociągnięcie pasów ale blokuje jakiekolwiek cofnięcie. a że biodrowy jest na sztywno bez napinacza to nie pozwalają go stosować.
Oczywiście świadomy użytkownik jest w stanie zapiąć pas biodrowy na b.sztywno aż się gąbka w siedzeniu ugnie (i mechanicznie będzie to samo co isofix) to jednak producent nie pozostawia tego marginesu i kategorycznie tego zabrania, pewnie traktując temat jako dodatkowe miejsce do popełnienia błędu przez przeciętnego użytkownika.
Dziś przyszedł Priori Fix i w instrukcji jest wyraźnie napisane,że tylko tam gdzie jest isofix lub pasami 3 punktowymi w miejscach gdzie jest płaska podłoga.
Nie stosować z pasem biodrowym.
Po obejrzeniu fotelika wiem o co kaman.
Tam jest blokada pasów, która umożliwia dociągnięcie pasów ale blokuje jakiekolwiek cofnięcie. a że biodrowy jest na sztywno bez napinacza to nie pozwalają go stosować.
Oczywiście świadomy użytkownik jest w stanie zapiąć pas biodrowy na b.sztywno aż się gąbka w siedzeniu ugnie (i mechanicznie będzie to samo co isofix) to jednak producent nie pozostawia tego marginesu i kategorycznie tego zabrania, pewnie traktując temat jako dodatkowe miejsce do popełnienia błędu przez przeciętnego użytkownika.
-
mramber
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2.5 TDI AJT
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Cześć. Mam pytanie, czy ktoś kiedyś awaryjnie przewoził dorosłego człowieka + dziecko w 'rozmiarze' rocznym na przedniej ławce podwójnej? Muszę przewieźć znajomą z dzieckiem na dosyć krótki dystans, a póki co mam tylko 2 miejsca dla pasażera. W wyobraźni wydaje mi się to możliwe, ale fajnie by było te wyobrażenia poprzeć czyimś doświadczeniem. Dzięki za odpowiedź. :-)
EDIT: Pryetestowane, da sie. Nawet ma to cos wspolnego z komfortem.
EDIT: Pryetestowane, da sie. Nawet ma to cos wspolnego z komfortem.
-
edi_nt
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Koledzy, mam fotelik dla dziecka "tyłem do kierunku jazdy". Jest on montowany pasem, ale opócz tego fotelik ma dwa pasy które się wpina z przodu do podłogi jak w linku poniżej. Do fotelika są dołączne dwa pasy z uchwytami, ale nie chce ich stosować, ponieważ uniemożliwi mi to przesuwanie fotela który będzie przed fotelikiem.
Teraz pytanie - potrzebuje dorobić w podłodze dwa uchwyty na stałe - czy gwint w szynach do zaślepek jest na tyle mocny żeby można było mu zaufać, czy szynu są alu i gwint może wylecieć przy większym obciążeniu?
Czy demontaż szyn jest bardzo kłopotliwy?? - nie mogę znaleść na forum konkretów demontażu szyn. Jeśli demontaż byłby możliwy w mało inwazyjny sposób zrobiłbym dodatkowe dziury w szynie i od spodu dał dużą podkładkę, a od wierzchu uchwyt.
Ewentualnie wchodzi w gre dziura w podłodze - tylko powiedzcie mi czy przy tej operacji nie narobię czegoś czego mógłym później żałować...
link jak wygląda mocowanie fotelika
https://www.flickr.com/photos/securatot/10360320923/
Teraz pytanie - potrzebuje dorobić w podłodze dwa uchwyty na stałe - czy gwint w szynach do zaślepek jest na tyle mocny żeby można było mu zaufać, czy szynu są alu i gwint może wylecieć przy większym obciążeniu?
Czy demontaż szyn jest bardzo kłopotliwy?? - nie mogę znaleść na forum konkretów demontażu szyn. Jeśli demontaż byłby możliwy w mało inwazyjny sposób zrobiłbym dodatkowe dziury w szynie i od spodu dał dużą podkładkę, a od wierzchu uchwyt.
Ewentualnie wchodzi w gre dziura w podłodze - tylko powiedzcie mi czy przy tej operacji nie narobię czegoś czego mógłym później żałować...
https://www.flickr.com/photos/securatot/10360320923/
-
flukem
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 escApAde
- podziekowal za post: 13 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Czyli można wozić w foteliku przodem do kierunku jazdy na przednim fotelu z poduchą ?
-
edi_nt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
poduszkę w takim przypadku należy wyłączyć. Zagraża bezpieczeństwu dziecka.flukem pisze:Czyli można wozić w foteliku przodem do kierunku jazdy na przednim fotelu z poduchą ?
-
flukem
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
czyli w t4 odpada jazda z dzieciakiem z przodu..... nie powiem ale jest to utrudnienie dla mnie dość duże..
-
edi_nt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
z tego co mi się wydaje w każdym aucie powinno się dać wyłączyć poduszkę. W VW Vagiem.flukem pisze:czyli w t4 odpada jazda z dzieciakiem z przodu..... nie powiem ale jest to utrudnienie dla mnie dość duże..
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
da się wyłączyć bez problemu ale niestety jak wyżej napisane VAGiem,
więc trochę to upierdliwe
więc trochę to upierdliwe
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Nie wiem czy wytłumaczysz Policji że masz wyłączoną poduszkę bez pokazania wyłącznika tak jak to jest w nowych autach.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
policji jak się uprze to i wyłącznik nie przekona, bo na obecną chwilę przepis mówi, że jak jest poduszka to nie można bez względu czy ma wyłącznik czy niemariuszgim pisze:bez pokazania wyłącznika tak jak to jest w nowych autach.
-
flukem
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No właśnie czytałem taki artykuł gdzieś że nasze prawo nie przewiduje wyłączników poduszki i tak jak pisze Kenobi w trakcie kontroli lub nie daj Boże wypadku może być dla kierowcy to duży problem.Kenobi pisze:policji jak się uprze to i wyłącznik nie przekona, bo na obecną chwilę przepis mówi, że jak jest poduszka to nie można bez względu czy ma wyłącznik czy nie
Jeśli chodzi o wyłączanie vagiem bądź dorobionymi wyłącznikami bo takie widziałem to w momencie wypadku masz kryminał za to...
-
edi_nt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
koledzy wracam pytanie z poprzedniej strony
"Koledzy, mam fotelik dla dziecka "tyłem do kierunku jazdy". Jest on montowany pasem, ale opócz tego fotelik ma dwa pasy które się wpina z przodu do podłogi jak w linku poniżej. Do fotelika są dołączne dwa pasy z uchwytami, ale nie chce ich stosować, ponieważ uniemożliwi mi to przesuwanie fotela który będzie przed fotelikiem.
https://www.flickr.com/photos/securatot/10360320923/ "
"Koledzy, mam fotelik dla dziecka "tyłem do kierunku jazdy". Jest on montowany pasem, ale opócz tego fotelik ma dwa pasy które się wpina z przodu do podłogi jak w linku poniżej. Do fotelika są dołączne dwa pasy z uchwytami, ale nie chce ich stosować, ponieważ uniemożliwi mi to przesuwanie fotela który będzie przed fotelikiem.
https://www.flickr.com/photos/securatot/10360320923/ "
-
flukem
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
szczerze to pirwaszą moją myślą jak zobaczyłem mocowanie tego fotelika jest to że bym go zmienił. Napewno nie namówiono by mnie na przerobienie auta pod to coś. z doświadczenia u mnie to foteliki cały czas routją pomiędzy teczka a forokiem zonki a o dziadkach nie wspomnę. Musi być praktycznie
Nie odważył bym się dopiąć fotelika do dorabianych mocowań !
-
edi_nt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kolego jeszcze niedawno też miałem takie podejście, nawet znam osoby które uważają że na krótkie dystanse to wogóle im fotelik nie potrzebny... natomiast teraz jestem po dużej lekturze nt. fotelików dziecięcych i za bardzo kocham swoje dziecko żeby nie poświęcić 10 min na przełożenie fotelika z auta do auta kosztem bezpieczeństwa. Powiem czy, że na dodatek kosztował 1500zł:) Poczytaj, co o tym myśli się w SKANDYNAWII (wożą dzieci w takich fotelikach nawet do 4 roku życia) - bo fotelik jest szwedzkiej firmy. Fotelik jest rzeczywiście mało praktyczny (ja nawet auto przez niego zmieniłem...), ale tak jak już wcześniej napisałem, jestem w stanie poświęcić to 10 min nawet raz dziennie - nie raz więcej czasu tracimy na głupsze rzeczy...flukem pisze:szczerze to pirwaszą moją myślą jak zobaczyłem mocowanie tego fotelika jest to że bym go zmienił. Napewno nie namówiono by mnie na przerobienie auta pod to coś. z doświadczenia u mnie to foteliki cały czas routją pomiędzy teczka a forokiem zonki a o dziadkach nie wspomnę. Musi być praktycznie
Dla mnie fotelik dla MOJEGO dziecka musi być bezpieczny - w pierwszym roku życia przemierzył ponad 10 tys km. Ja rocznie robie ok 70-80 tys więc się trochę napatrze na różne akcje.
I żeby nie było, każdy ma swoje zdanie, a wyrażenie mojego nie jest atakiem na Twoją osobę (piszę to ponieważ z doświadczenia wiem że czasem z takich tematów się zaczynają głupie dyskusje...)
Wracając do mocowania, to fotelik jest mocowany PASAMI BEZPIECZEŃSTWA - natomiast pasy do których chce dorobić uchwyty są dodatkowe i dużo mniej ważne niż te pierwsze. Mają zapobiec przewróceniu się fotelika przy uderzeniu w tył auta. Pytałem kilka osób mocno siędzących w temacie fotelików i powiedzieli że nie ma żadnych przeciwskazań żeby sobie taki uchwyt dorobić. Poza tym w żadnym aucie nie ma fabrycznych mocowań do tego typu fotelików więc zawsze musisz kombinować.
Dwa ciekawe filmiki:
https://www.youtube.com/watch?v=WVQZMqXsTxc
https://www.youtube.com/watch?v=udSaADVtr0A
-
flukem
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie jak piszesz każdy ma swoje przemyślenia i robi jak uważa. Mam dwoje dzieci jedno 3 mc drugie 1,5 roku. Mniejszy jeździ tyłem i nosidełko ma system zapierający się o oparcie auta aby nie wywróciło się podczas uderzenia w tył. Starszy ma fotelik do przodu i jest tak przemyślane zaciąganie pasa że jestem go bardzo pewien. W twoim przypadku musisz szukać rozwiązania bo tak jak widać on musi być zapięty dodatkowo bo przy "dzwonie" jest to niebezpieczne. Życzę powodzenia.
-
edi_nt
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
rozwiązanie na tą chwilę jest bardzo dobre (jeśli chodzi o bezpieczeństwo), ale ja chciałbym go przenieść do ostatniego rzędu, a tam nie ma do czego go zapiąć... Za kierowcą przeciąga się dołączone do fotelika pasy do podstawy fotela kierowcy i się do nich wpina fotelik.
chodzi mi o odp. na pytania:
1. Czy przy wyciągnięciu szyn jest dużo roboty - myślę że szyny powinny być mocne, skoro są do nich przyczepione tak ciężkie fotele.
2. Czy mogę wywiercić dziurę w podłodze bez większych konsekwencji??
3. Czy ktoś może testował wytrzymałość gwintu na zaślępkę w szynach .
chodzi mi o odp. na pytania:
1. Czy przy wyciągnięciu szyn jest dużo roboty - myślę że szyny powinny być mocne, skoro są do nich przyczepione tak ciężkie fotele.
2. Czy mogę wywiercić dziurę w podłodze bez większych konsekwencji??
3. Czy ktoś może testował wytrzymałość gwintu na zaślępkę w szynach .
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 29
- Model:
- Auto: CARAVELLONG
- Opis: jestem piękny i mam wspaniałe mięśnie
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Stoję właśnie przed zakupem nowego fotelika dla córki. Interesuje mnie fotelik:
1. z możliwością mocowania na isofix - do środkowego miejsca w drugim rzędzie
2. z możliwością regulacji pozycji - jazda w nocy i liczę, że pośpią dziewczyny
Aktualne wzrost i waga to odpowiednio około 100cm i 18kg.
Liczę na podpowiedzi z konkretnymi modelami używanymi i sprawdzonymi przez was w trasie.
EDIT:
Dziś mnie oświecił kolega, że ten wiek, wzrost i waga to niestety już fotelika do pozycji "leżącej" nie znajdę. Generalnie ze względów bezpieczeństwa na takie parametry tylko siedzące foteliki i raczej zapinane pasami samochodowymi nie tymi z fotelika. Muszę się wkrótce wybrać do sklepiku i pognębić "sprzedawczyków" coby się wypowiedzieli i doradzili.
1. z możliwością mocowania na isofix - do środkowego miejsca w drugim rzędzie
2. z możliwością regulacji pozycji - jazda w nocy i liczę, że pośpią dziewczyny
Aktualne wzrost i waga to odpowiednio około 100cm i 18kg.
Liczę na podpowiedzi z konkretnymi modelami używanymi i sprawdzonymi przez was w trasie.
EDIT:
Dziś mnie oświecił kolega, że ten wiek, wzrost i waga to niestety już fotelika do pozycji "leżącej" nie znajdę. Generalnie ze względów bezpieczeństwa na takie parametry tylko siedzące foteliki i raczej zapinane pasami samochodowymi nie tymi z fotelika. Muszę się wkrótce wybrać do sklepiku i pognębić "sprzedawczyków" coby się wypowiedzieli i doradzili.
-
misiek1988
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: t4 lift
- Kontakt:
Fotelik dziecięcy
A czy ktokolwiek widzial moze fotele z isofix do naszych t4 mam busa z 97
roku po lifcie czy na grzybki od foteli w podlodze sa jakies fotele z isofix?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
roku po lifcie czy na grzybki od foteli w podlodze sa jakies fotele z isofix?
-
misiek1988
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Fotelik dziecięcy
A czy masz fotele montowane w takie niby grzybki? Mozesz wstawic zdjecie foteli oraz samego isofixu? Powoedz mi a czy kanape w 2 rzedzie masz podwojna i jeden fotel przechylany?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
inne w oryginale nie wystepują w caraveli lub osobowym transporterzemisiek1988 pisze:A czy masz fotele montowane w takie niby grzybki?
takmisiek1988 pisze:Powoedz mi a czy kanape w 2 rzedzie masz podwojna i jeden fotel przechylany?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
misiek1988
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Albo jestem niedowidzacy albo niestety czegos takiego u siebie nie posiadam. Czy widzieliscie moze gdzies w sprzedarzy takie kanapy?
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dziś zasięgnąłem informacji z 3 punktach w Krk zajmujących się fotelikami. Okazuje się, że muszę zmienić nieco plan. Niestety nie ma możliwości mocowania fotelika na pasie biodrowym i isofixie. Foteliki dla starszych i większych mocuje się tylko i wyłącznie na 3 punktowym pasie samochodowym.
Po wysłuchaniu propozycji w kręgu zainteresowań pozostają:
1. Recaro Monza Nova
2. Diono Monterey 2
Czy ktoś ma może u siebie takowe? I jest w stanie coś o nich powiedzieć coby ułatwić wybór?
Po wysłuchaniu propozycji w kręgu zainteresowań pozostają:
1. Recaro Monza Nova
2. Diono Monterey 2
Czy ktoś ma może u siebie takowe? I jest w stanie coś o nich powiedzieć coby ułatwić wybór?
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Wybrałem i zakupiłem Diono Monterey 2. Wkrótce trasa wakacyjna to po powrocie będę w stanie coś więcej powiedzieć...
Edit:
Wygląda na to, że fotelik się sprawdził. 5500km i brak narzekania. Dodatkowo mniej pocenia co przy poprzedniku było masakrą. Ciekawym gadżetem są w tym foteliku dwie wysuwane "kieszonki" na napoje lub inne fanty. M się spodobał. Wkrótce czeka mnie też zakup fotelika dla młodszej, więc pewnie będzie to taki sam model, ale jest jeszcze czas na potestowanie i potwierdzenie słuszności wyboru.
Edit:
Wygląda na to, że fotelik się sprawdził. 5500km i brak narzekania. Dodatkowo mniej pocenia co przy poprzedniku było masakrą. Ciekawym gadżetem są w tym foteliku dwie wysuwane "kieszonki" na napoje lub inne fanty. M się spodobał. Wkrótce czeka mnie też zakup fotelika dla młodszej, więc pewnie będzie to taki sam model, ale jest jeszcze czas na potestowanie i potwierdzenie słuszności wyboru.
-
Nieludzki
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravele
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Pacanowie to ostatecznie jak to jest z tym izofixem ??
Czy Caravelka z 1998 R posiada izofix czy trzeba polegać tylko na 3 punktowych pasach .??
Czy Caravelka z 1998 R posiada izofix czy trzeba polegać tylko na 3 punktowych pasach .??
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
wystarczy sprawdzić, jedne mają inne nie mająNieludzki pisze:Czy Caravelka z 1998 R posiada izofix
sądząc po tym co forumowicze piszą i co sam widziałem była to kwestia rocznika lub wersji/opcji kanapy
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Dopiero od 2002 isofix był obowiązkowym wyposażeniem. Do tego czasu dostępny tylko jako opcja, w t4 z pakietem w którym było wyłączanie poduchy pasażera.
-
misiek1988
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Szperam po allegro ale z isofixem chyba brak a mam ochote wymienic ta kanape jak tos cos znajdzie dajcie znac
-
borowko.t
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Mam 5 dzieci.Trójka w fotelikach.maja 4 i jeden 6 lat.mam honde jazz z isofixem,mama ich wozi do przedszkola i mam t4 multivan 99 rok,bez izofix.Kazdy fotelik z isofix da sie mocowac na pasy.zatem.Najwazniejsze absolutnie dla mnie, to wybór najbezpieczniejszego. Zaglądam,wiec na www gdzie mam testy i porownania, wybieram te naj,potem z nich szukam tych tanszych,po czym zabieram do sklepu użytkownikow i oni oceniaja w ktorym sie najlepiej siedzi. Jako ze nie grzesze kasą.malenstwom kupowalem przechodzone ale od znanych mi osob.a teraz tylko nowe.bo ten sprzet tez sie zuzywa a niedaj Boże ktorys miał wypadek...Tyle. Na dziecku i jego zdrowiu, nie ma wiele kompromisow. Nie marka a test determinuje
Wysłane z mojego JY-S3 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego JY-S3 przy użyciu Tapatalka
-
SO...T4
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Młodsza wyrosła z fotelika i przyszedł czas na wymianę w dwóch samochodach. Aktualnie jest dalej sztuka Diono Monterey 2 i do tego Recaro x3. Jeden Recaro to model Monza bez isofixa i ten jest najsłabszym ze wszystkich, gdyż jest mocno niestabilny na boki. Po prostu na zakrętach się chwieje. Udało się zakupić na wymianę za stary, z którego wyrosła pociecha, niemalże nówkę Sztukę Recaro Monza Nova 2 w dobrych pieniążkach i ten zdecydowanie polecam. Poszerzona podstawa trzema go zdecydowanie lepiej w miejscu. Na miejsce z isofixem kupiłem Recaro Monza Nova pierwszej generacji. I tu isofix daje radę. Jak się trafi to tę najsłabszą sztukę też podmienię na nowszy stabilniejszy model. Wcześniej tylko muszę odzyskać nieco grosza z fotelików które zostały mi do opchnięcia. Mam tez pewien obraz tego fotelika Diono po roku użytkowania. Generalnie jest bardzo stabilny i za te pieniądze na pewno warty polecenia. Choć materiał obicia mógłby być bardziej dopracowany. Wystarczy "zerżnąć" od najprostszego/najtańszego z posiadanych przeze mnie Recaro czyli Monza. W Diono materiał po roku wygląda jakby był nieodwracalnie zmięty. W używce Recaro po wypraniu materiał jest jak nowy. i ostatnia uwaga, która mi przychodzi na myśl to waga. Diono jest odczuwalnie cięższy od dowolnego modelu z posiadanych Recaro. Zapewne ma na to wpływ metalowa konstrukcja na plecach. Jednak trzeba mieć na uwadze, że przy zakupie nowego fotelika za jedną sztukę Recaro można kupić dwie sztuki Diono. I to mocno rekompensuje niedogodności.