Montaż intercoolera T4 1.9 TD
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
yaco181
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Montaż intercoolera T4 1.9 TD
Troche czasu minelo ale bus jezdzi az milo :) Poki co wszystko dziala. Intercooler na miejscu..
Szczegolne podziekowania dla Probe041 za wsparcie techniczne :)
Przerobka TD----->TDI zakonczona! <yes>
Szczegolne podziekowania dla Probe041 za wsparcie techniczne :)
Przerobka TD----->TDI zakonczona! <yes>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
tak sarkastycznie się zapytam....co ma wspólnego dołożenie do TD Intercoolera z przeróbką na TDI ?yaco181 pisze:Przerobka TD----->TDI zakonczona
-
yaco181
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Bo to byla zamiana calego silnika. Niektorzy z forum wiedza o co chodzi. TD spoczal pod sciana w garazu. Teraz jest 1.9 TDI AFN.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
i to brzmi zacnie i konkretnie <cool>yaco181 pisze:Bo to byla zamiana calego silnika
-
yaco181
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
i to brzmi jakby mniej sarkastycznie <good>Kenobi pisze:i to brzmi zacnie i konkretnie <cool>yaco181 pisze:Bo to byla zamiana calego silnika
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
pomijając fakt, że temat dotyczy dołożenia IC do TD, a nie wymiany całego silnika <30>yaco181 pisze:i to brzmi jakby mniej sarkastycznie
-
yaco181
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Aha, no tak :)
Przepraszam za wtargniecie z pochwalami do niewlasciwego watku. Juz uciekam.
Pozdrawiam odwiedzajacych..
Przepraszam za wtargniecie z pochwalami do niewlasciwego watku. Juz uciekam.
Pozdrawiam odwiedzajacych..
-
Frodo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Mam pytanie- na tym co jest w oryginale w ABL-u ile można zyskać na mocy ?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Zapraszam do:Frodo pisze:Mam pytanie- na tym co jest w oryginale w ABL-u ile można zyskać na mocy ?
http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?t=605&f=33
Ja ze swojego byłego ABLa wydusiłem 100 kucy i 200 nm, da się więcej ale to się mija z celem według mnie, lepiej pakować TDi.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Opis: Podróże to moja pasja.
Tarifa Ronda Tropea. - Lokalizacja: OPOLE
- Kontakt:
Hej Ostry
Ja jednak sądzę, iż nie do końca TD jest pogrzebany smile
Dziś wstawiłem IC od 2,5. Szczerze : różnicy nie ma. Ale po przejechaniu trasy sprawdziłem temp. IC , i ..... był zimny ! Czyli do głowicy idzie zimne powietrze. Dodatkowo zamontowałem mocny wiatrak, gdyby była potrzeba forsowania górek np. w Austrii.
Myślę, że teraz mam odpowiednik 80 KM. Do 120 km/m idzie bez problemu ( przy wadze 2400 Kg ).
Nie wymagam aby bus miał parametry sportowej gabloty ale ..... mam dalej mechaniczny silnik, bez elektroniki !!!
Bez stresu z kompem, błędami itp. Na pewno TD nie = TDI .... ale da radę, a serce spokojne i każdy mechanik nawet w Albanii pomoże.
Mając któreś kolejne auto w dobie wszechobecnej elektroniki, smartszajsów itp. dojrzewam powoli do tego aby szanować proste niezawodne rozwiązania. Dlatego 100 kucy i 200 Nm przy tym silniku jest jak najbardziej OK, i gdybym to miał to nie zamienił bym go na żadne TDI, nawet gdyby miało piszczeć na trójce.
Elektronika jest dobra, puki wydaje nam się, że ją znamy :)
Pozdrawiam
Tomek
Ja jednak sądzę, iż nie do końca TD jest pogrzebany smile
Dziś wstawiłem IC od 2,5. Szczerze : różnicy nie ma. Ale po przejechaniu trasy sprawdziłem temp. IC , i ..... był zimny ! Czyli do głowicy idzie zimne powietrze. Dodatkowo zamontowałem mocny wiatrak, gdyby była potrzeba forsowania górek np. w Austrii.
Myślę, że teraz mam odpowiednik 80 KM. Do 120 km/m idzie bez problemu ( przy wadze 2400 Kg ).
Nie wymagam aby bus miał parametry sportowej gabloty ale ..... mam dalej mechaniczny silnik, bez elektroniki !!!
Bez stresu z kompem, błędami itp. Na pewno TD nie = TDI .... ale da radę, a serce spokojne i każdy mechanik nawet w Albanii pomoże.
Mając któreś kolejne auto w dobie wszechobecnej elektroniki, smartszajsów itp. dojrzewam powoli do tego aby szanować proste niezawodne rozwiązania. Dlatego 100 kucy i 200 Nm przy tym silniku jest jak najbardziej OK, i gdybym to miał to nie zamienił bym go na żadne TDI, nawet gdyby miało piszczeć na trójce.
Elektronika jest dobra, puki wydaje nam się, że ją znamy :)
Pozdrawiam
Tomek
Ostatnio zmieniony 17 mar 2015, 19:46 przez Tomek40, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Zapraszam do Wrocławia na przejażdżkę to zmienisz zdanie odnośnie tej "złej" elektroniki i silników TDI w T4 <55> Miałem podkręcone TD, mam podkręcone TDI i to jest przepaść :) Nawet nie chodzi o jakieś wyścigi ale codzienny komfort podróżowania bez żadnego stresu związanego z jazdą.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak jest <victory>Probe041 pisze:Zapraszam do Wrocławia na przejażdżkę to zmienisz zdanie odnośnie tej "złej" elektroniki i silników TDI w T4 <55> Miałem podkręcone TD, mam podkręcone TDI i to jest przepaść :) Nawet nie chodzi o jakieś wyścigi ale codzienny komfort podróżowania bez żadnego stresu związanego z jazdą.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Hej
Na pewno macie rację co do osiągów. Nie ulega wątpliwości że TDI będzie szybsze.
Ale z całym szacunkiem dla TDI, każdy wie ile ma elektroniki. Do puki działa to jest super <yes>
Miałem Galaxego 1.9 TDI 115 KM, pompo wtryski. Wiem, powiecie, iż to inny silnik ale ... swoje przeszedłem z nim <zły> i właśnie elektronika się sypała do bólu. Dlatego tak się mocno zastanawiałem czy wsadzać do T4 TDI. Bałem się, że TD nie da radę tej szafy ciągnąć. Ale teraz jestem zadowolony z wyboru. Nie zamieniłbym na TDI.
Mi wystarczy aby jechał tą 100 - ką i radził sobie z górkami, był niezawodny i tani w eksploatacji.
W kwietniu jadę do Słowenii i Chorwacji więc zobaczę jak się sprawuje pod górki. Się okaże <szok>
A swoją drogą, chętnie się spotkam z Tobą Probe041. Więc jak będę w okolicy to wcześniej Ci napiszę. Mam kilka pytań odnośnie tego jak podkręciłeś TD. Też chciałbym mieć te 90 - 100 km.
Pozdrawiam
Tomek
Na pewno macie rację co do osiągów. Nie ulega wątpliwości że TDI będzie szybsze.
Ale z całym szacunkiem dla TDI, każdy wie ile ma elektroniki. Do puki działa to jest super <yes>
Miałem Galaxego 1.9 TDI 115 KM, pompo wtryski. Wiem, powiecie, iż to inny silnik ale ... swoje przeszedłem z nim <zły> i właśnie elektronika się sypała do bólu. Dlatego tak się mocno zastanawiałem czy wsadzać do T4 TDI. Bałem się, że TD nie da radę tej szafy ciągnąć. Ale teraz jestem zadowolony z wyboru. Nie zamieniłbym na TDI.
Mi wystarczy aby jechał tą 100 - ką i radził sobie z górkami, był niezawodny i tani w eksploatacji.
W kwietniu jadę do Słowenii i Chorwacji więc zobaczę jak się sprawuje pod górki. Się okaże <szok>
A swoją drogą, chętnie się spotkam z Tobą Probe041. Więc jak będę w okolicy to wcześniej Ci napiszę. Mam kilka pytań odnośnie tego jak podkręciłeś TD. Też chciałbym mieć te 90 - 100 km.
Pozdrawiam
Tomek
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Pompowtryski to niezbyt udana technologia skoro nawet VAG się z niej wycofał, szczególnie pierwsze auta z tymi systemami aczkolwiek moment w tych silnikach był imponujący.
Systemy VP wycofali bo nie dawały sobie rady ze śrubowaniem norm emisji spalin ale po za tym złego słowa o nich powiedzieć nie można, elektronika nie była tak awaryjna jak to w dzisiejszych CRach bywa a szczególnie te wtryskiwacze które padają jak muchy.
Mamy w rodzinie Passata TDi AHU, silniczek cyka jak zegareczek pomimo ponad 300tys na blacie, nikt nie wie co to awaria elektroniki w tym aucie poza wymianą przepływomierza z 7 lat temu.
Za TDi przemawia dogodność zrobienia logów itp jeżeli coś się dzieje z autem a przede wszystkim mniejszy apetyt na ON co w dzisiejszych czasach mawielkie znaczenie.
Systemy VP wycofali bo nie dawały sobie rady ze śrubowaniem norm emisji spalin ale po za tym złego słowa o nich powiedzieć nie można, elektronika nie była tak awaryjna jak to w dzisiejszych CRach bywa a szczególnie te wtryskiwacze które padają jak muchy.
Mamy w rodzinie Passata TDi AHU, silniczek cyka jak zegareczek pomimo ponad 300tys na blacie, nikt nie wie co to awaria elektroniki w tym aucie poza wymianą przepływomierza z 7 lat temu.
Za TDi przemawia dogodność zrobienia logów itp jeżeli coś się dzieje z autem a przede wszystkim mniejszy apetyt na ON co w dzisiejszych czasach mawielkie znaczenie.
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Hej ostryt4
Ile Ci pali na trasie przy spokojnej jeździe ? i przy jakiej wadze auta ?
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Tomek40 pisze:Ale z całym szacunkiem dla TDI, każdy wie ile ma elektroniki.
no jak dla mnie to ma niewiele bo w odróżnieniu od obecnych wozideł światłowodów mój takowych nie posiada. I z "silnikową elektryką" ja tam jakiś problemów nie miałem i nie przewiduję.
Co prawda doceniam tych co mają swoje zdanie ale osobiście wolę swojego TDI
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
każdy medal ma dwie strony, jednak TDI to silnik sterowany elektronicznie i jak nie masz dostępu do kogoś kumatego co potrafi go zdiagnozować to jest problem, bo " wymianologia " na chybił trafił jest jednak kosztowna, a cała masa ala mechaników niestety nadal podchodzi do TDI jak do zwykłego dieslanotri pisze:Co prawda doceniam tych co mają swoje zdanie ale osobiście wolę swojego TDI
ja sie bardzo szybko przekonałem, że aby nadal zajmować się samemu swoim TDI muszę nauczyć się diagnozy VAGiem bo to co mi w warsztatach próbowali zrobić to wołało o pomstę do nieba, a jak ktoś się trafił kumaty to liczył jak za diamenty
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Moje auto waży 1900 kg, śrenie spalanie 8L/100 km (po autostradach przy 130tu na tempomacie), opony 245/45/17 więc ciężko zejść poniżej szczególnie że noga bywa często ciężka <cisza>Tomek40 pisze:Hej ostryt4
Pozdrawiam
Tomek
-
Tomek40
- Aktywny T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Hej
ostry, ja 130 km/h raczej nie pogonię a spalanie miałbym chyba ponad 10 L !
Poniżej daję fotki mojego dzieła ;) turbo coolera !
http://www.biznes4.com/forum/inter099.jpg
http://www.biznes4.com/forum/inter098.jpg
http://www.biznes4.com/forum/inter094.jpg
http://www.biznes4.com/forum/inter097.jpg
http://www.biznes4.com/forum/inter100.jpg
Chłodnica jest z A4 2,5 TDI a wentylator z jakiejś skody.
W każdym razie wszystko działa. Jadąc po trasie normalny przepływ powietrza dobrze chłodzi chłodnicę a gdy przyjdzie mi pod górę się wspinać na 3 biegu to użyję mojego magicznego wentylatorka :P
Pozdrawiam
Tomek
ostry, ja 130 km/h raczej nie pogonię a spalanie miałbym chyba ponad 10 L !
Poniżej daję fotki mojego dzieła ;) turbo coolera !
http://www.biznes4.com/forum/inter099.jpg
http://www.biznes4.com/forum/inter098.jpg
http://www.biznes4.com/forum/inter094.jpg
http://www.biznes4.com/forum/inter097.jpg
http://www.biznes4.com/forum/inter100.jpg
Chłodnica jest z A4 2,5 TDI a wentylator z jakiejś skody.
W każdym razie wszystko działa. Jadąc po trasie normalny przepływ powietrza dobrze chłodzi chłodnicę a gdy przyjdzie mi pod górę się wspinać na 3 biegu to użyję mojego magicznego wentylatorka :P
Pozdrawiam
Tomek