Verva lepsza czy nie?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
MlodyS53
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: Transporter
- Kontakt:
Verva lepsza czy nie?
Chłopaki sprawę mam. Zalalem przed chwila 40 litrów vervy i na wolnych obrotach po ok. 35 sec. Silnik zaczyna delikatnie wibrowac i mam wrażenie ze jakoś tak dziwnie zaczął klepac pod koniec spalania mieszanki. To wina paliwa czy autko się sypie? Zobaczę jak wyjezdze i naleje zwyklej.
-
mora
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: transporter
- Opis: " Sekcja Dolnośląsko-Opolska!"
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Re: Verva lepsza czy nie?
Kiedyś parę razy wlałam verwę ale dupy nie urwało, więc przestałam. Myślę,że to nie wina paliwa.
-
Igorecki
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja kiedyś chciałem sprawdzić jak bus będzie zbierał się na vervie i nie zauważyłem za dużego przyrostu mocy. Troszkę mniej spalił niż zwykłego paliwa.
-
lisek_lis
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Atlantis
- Kontakt:
Ja kiedyś zalałem do transita. Szału nie było. Po 500 km zaczeła ciec pompa ,ale to chyba był przypadek.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2014, 20:17 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka
Powód: literówka
-
zgarniacz
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Multivan T4
- Kontakt:
na vervie na pewno mniej pali a jeśli chodzi o jakość jazdy to w sumie może lekko lepiej
-
Romek27
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: T4 multivan
- Kontakt:
Verva nie polecam tego paliwa, miałem wielkie problemy z tym paliwem ,zamarzło mi przy - 21 stopni podczas jazdy, sprawa poszła do sądu , paliwo jest do - 16 na tyle dają gwarancje. Ogólnie unikam orlenu, zatarłem silnik na po wlaniu ichniego oleju - (może przypadek). Osobiście zauważyłem ze mi bus mniej pali około 1 - 1.5 na 100 km, troszkę ciszej chyba chodzi.
-
Seood
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Doka
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Napewno troszkę lepiej chodzi i ma niższą temperaturę zamarzania z racji mniejszej ilości biododatków... Dużej różnicy poza tym nie odczuje się, chyba, że w portfelu :)
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
kiedyś zalałem verve - na kolana nie powala. Mam porównanie z Vpowerem Shella i różnica dla mnie odczuwalna. Bardziej odczuwalna była jak miałem 1.9 TD bo słabszy silnik.
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: T4 od podstaw ???
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Podstawy do dyskusji:
Informacje ze strony producenta "ORLEN"
Gatunki paliwa verva rozlewane w Płocku.
- olej napędowy VERVA ON gatunek B o CFPP nie wyższej niż 0 oC,
- olej napędowy VERVA ON gatunek D o CFPP nie wyższej niż -10 oC,
- olej napędowy VERVA ON gatunek F o CFPP nie wyższej niż -20 oC,
- olej napędowy VERVA ON klasa 2 o CFPP nie wyższej niż -32 oC i temperaturze mętnienia nie wyższej niż -22 oC.
Podwyższona liczba cetanowa oleju VERVA (55 wobec standardowego 51) poprawia właściwości eksploatacyjne pojazdu - ułatwia rozruch i obniża temperaturę pracy silnika.
Zastosowane specjalne dodatki smarne w VERVA ON zmniejszają zużycie paliwa i przyczyniają się do wydłużenia okresu bezawaryjnej eksploatacji pomp w układzie wtryskowym.
VERVA ON wpływa korzystnie na żywotność silnika, zwiększając mechaniczną trwałość jego elementów (cylindrów, tłoków, pierścieni i zawarów).
Dodatki uszlachetniające zastosowane w oleju napędowym VERVA ON:
czyszczące - zapewnienie utrzymania czystości układu dolotowego i wtryskowego silnika, eliminacja osadów powstałych podczas stosowania paliwa nieznanego pochodzenia
antykorozyjne - zabezpieczenie silnika przez obniżenie korozyjności środowiska w układzie zasilania, spalania i wydechowym
przeciwutleniające - ochrona przed degradacją i zapewnienie wysokiej stabilności paliw podczas przechowywania.
Nie zawiera dodatków metalicznych na bazie manganu, w tym trikarbonylku (metylocyklopentadieno) manganowego (MMT).
Parametry paliwa "zwykłego":
http://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/Paliw ... Ultra.aspx
To wszystko mamy za niecałe 30gr/L wiec nie czarujmy się że bedzie 2-3 razy lepsze od zwykłego ON, ale dla samych aspektów czyszczenia silnika i lepszego spalania (bez powstawania stałych zanieczyszczeń-nagaru) względem zwykłego ON oraz rzekomo lepszego smarowania pompy wtryskowej ja stosuję właśnie Verve.
Cena średnia z okresu 2 tyg.
Verva 4,98/L
V-power 5,20/L
Informacje ze strony producenta "ORLEN"
Gatunki paliwa verva rozlewane w Płocku.
- olej napędowy VERVA ON gatunek B o CFPP nie wyższej niż 0 oC,
- olej napędowy VERVA ON gatunek D o CFPP nie wyższej niż -10 oC,
- olej napędowy VERVA ON gatunek F o CFPP nie wyższej niż -20 oC,
- olej napędowy VERVA ON klasa 2 o CFPP nie wyższej niż -32 oC i temperaturze mętnienia nie wyższej niż -22 oC.
Podwyższona liczba cetanowa oleju VERVA (55 wobec standardowego 51) poprawia właściwości eksploatacyjne pojazdu - ułatwia rozruch i obniża temperaturę pracy silnika.
Zastosowane specjalne dodatki smarne w VERVA ON zmniejszają zużycie paliwa i przyczyniają się do wydłużenia okresu bezawaryjnej eksploatacji pomp w układzie wtryskowym.
VERVA ON wpływa korzystnie na żywotność silnika, zwiększając mechaniczną trwałość jego elementów (cylindrów, tłoków, pierścieni i zawarów).
Dodatki uszlachetniające zastosowane w oleju napędowym VERVA ON:
czyszczące - zapewnienie utrzymania czystości układu dolotowego i wtryskowego silnika, eliminacja osadów powstałych podczas stosowania paliwa nieznanego pochodzenia
antykorozyjne - zabezpieczenie silnika przez obniżenie korozyjności środowiska w układzie zasilania, spalania i wydechowym
przeciwutleniające - ochrona przed degradacją i zapewnienie wysokiej stabilności paliw podczas przechowywania.
Nie zawiera dodatków metalicznych na bazie manganu, w tym trikarbonylku (metylocyklopentadieno) manganowego (MMT).
Parametry paliwa "zwykłego":
http://www.orlen.pl/PL/DlaBiznesu/Paliw ... Ultra.aspx
To wszystko mamy za niecałe 30gr/L wiec nie czarujmy się że bedzie 2-3 razy lepsze od zwykłego ON, ale dla samych aspektów czyszczenia silnika i lepszego spalania (bez powstawania stałych zanieczyszczeń-nagaru) względem zwykłego ON oraz rzekomo lepszego smarowania pompy wtryskowej ja stosuję właśnie Verve.
Zgadza się troszke lepsze ale o kolejne kilka groszy drożej <ojojoj>notri pisze:kiedyś zalałem verve - na kolana nie powala. Mam porównanie z Vpowerem Shella i różnica dla mnie odczuwalna. Bardziej odczuwalna była jak miałem 1.9 TD bo słabszy silnik.
Verva 4,98/L
V-power 5,20/L
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
na vpowerze w ogólnym rozrachunku wychodzi mniej więcej tyle co normalne paliwo bo auto mniej pali.chajny pisze:Zgadza się troszke lepsze ale o kolejne kilka groszy drożej <ojojoj>notri pisze:kiedyś zalałem verve - na kolana nie powala. Mam porównanie z Vpowerem Shella i różnica dla mnie odczuwalna. Bardziej odczuwalna była jak miałem 1.9 TD bo słabszy silnik.
Verva 4,98/L
V-power 5,20/L
-
bodek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: westfalia
- Kontakt:
Z paliwami typu Verwa jest taki problem, że słabo się sprzedają i w związku z tym długo zalegają w zbiornikach. W paliwie mnożą się drobnoustroje, które tworzą zanieczyszczenia. Najlepiej tankować zwykły ON na stacjach mających duży przerób, wtedy wiadomo, że paliwo jest świeże i ma parametry odpowiednie do warunków atmosferycznych.
-
chajny
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: T4 od podstaw ???
- Kontakt:
Nie do konca, kiedyś zalałem zwykły ON i okazało się że akurat przed dostawą bo była resztka na CP-nie i oczywiście nieświadomy wywaliłem paragon i sobie pojechałem po 30km silnik przestał pracować(okazało się delikatnie mówiąc że pompa się zepsuła)
Demontując dekiel z pompką w zbiorniku nie chcecie wiedzieć co zobaczyłem...... szlam jak nie nazwać to galaretą ;/
Nikt się nie spodziewa takich zdarzeń ale taki los jak ma trafić na ciebie to trafi i tyle.
Demontując dekiel z pompką w zbiorniku nie chcecie wiedzieć co zobaczyłem...... szlam jak nie nazwać to galaretą ;/
Nikt się nie spodziewa takich zdarzeń ale taki los jak ma trafić na ciebie to trafi i tyle.
-
Seood
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
Napewno ważne jest to, gdzie tankujemy ;) Z doświadczenia omijam małe prywatne stacje, które nie zawsze, ale najczęściej kombinują z paliwami. Osobiście przekonałem się do paliwa na lotosie. Nie zawodzi mnie w T4 i w wiekszych autach.