Filtry oleju , powietrza , paliwa , kabinowe - co polecamy ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Filtry oleju , powietrza , paliwa , kabinowe - co polecamy ?
Proponuje taki temat.
Interesuje mnie czy ktoś zakładał filtry BUGUS ?? Są stosunkowo tanie , oczywiście chodzi o filtry powietrza , kabinowy , paliwa , bo filtr oleju to tylko jakiś porządny , ewentualnie oryginał.
Ostatnio kupilem do T4 kolegi filtry firmy BUGUS i zastanawiam sie czy przykładowo filtr paliwa nie rozpuści się w srodku jak kiedys w Boxerze mi sie rozpuścił filtr firmy Kager , zakleił az mi przewody paliwowe bialą mazią , poprostu wkład w srodku sie w nim rozpuścił blink
Kupiłem filtr paliwa , powietrza i kabinowy tej firmy , jak te dwa ostatnie jeszcze ujdą to ten pierwszy zastanawiam sie czy sie nie rozpuści w srodku , bo dla siebie tez kupiłem jeden taki filtr paliwa :D.
http://allegro.pl/filtr-paliwa-diessel- ... 56477.html
http://allegro.pl/filtr-powietrza-vw-tr ... 13267.html
http://allegro.pl/filtr-kabinowy-vw-tra ... 82650.html
Choc w częsciach siedze to pomimo iz nazwa ta nie jest mi obca nigdy z nimi do czynienia nie miałem i chetnie wysłuchalbym jakiś opini na ich temat.
Tylko proszę mi nie pisać ze Mann czy Knecht jest lepszy bo akurat to mnie nie interesuje ;).
Filtr oleju kupiłem oryginał VW więc chyba tez nie ma co dyskutowac na jego temat , był 20 zł drozszy jak firmy BUGUS więc nie zastanawiałem sie zbytnio i brałem oryginał zważając na fakt ze był w cenie Mann`a.
Interesuje mnie czy ktoś zakładał filtry BUGUS ?? Są stosunkowo tanie , oczywiście chodzi o filtry powietrza , kabinowy , paliwa , bo filtr oleju to tylko jakiś porządny , ewentualnie oryginał.
Ostatnio kupilem do T4 kolegi filtry firmy BUGUS i zastanawiam sie czy przykładowo filtr paliwa nie rozpuści się w srodku jak kiedys w Boxerze mi sie rozpuścił filtr firmy Kager , zakleił az mi przewody paliwowe bialą mazią , poprostu wkład w srodku sie w nim rozpuścił blink
Kupiłem filtr paliwa , powietrza i kabinowy tej firmy , jak te dwa ostatnie jeszcze ujdą to ten pierwszy zastanawiam sie czy sie nie rozpuści w srodku , bo dla siebie tez kupiłem jeden taki filtr paliwa :D.
http://allegro.pl/filtr-paliwa-diessel- ... 56477.html
http://allegro.pl/filtr-powietrza-vw-tr ... 13267.html
http://allegro.pl/filtr-kabinowy-vw-tra ... 82650.html
Choc w częsciach siedze to pomimo iz nazwa ta nie jest mi obca nigdy z nimi do czynienia nie miałem i chetnie wysłuchalbym jakiś opini na ich temat.
Tylko proszę mi nie pisać ze Mann czy Knecht jest lepszy bo akurat to mnie nie interesuje ;).
Filtr oleju kupiłem oryginał VW więc chyba tez nie ma co dyskutowac na jego temat , był 20 zł drozszy jak firmy BUGUS więc nie zastanawiałem sie zbytnio i brałem oryginał zważając na fakt ze był w cenie Mann`a.
-
kant84
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 15 razy
- Kontakt:
Re: Filtry oleju , powietrza , paliwa , kabinowe - co poleca
Witam
Ja już po raz drugi kupiłem na Alledrogo od użytkownika "autotop" - zestaw filtrów firmy SCT, są produkcji niemieckiej i za cały zestaw tj. oleju, paliwa, powietrza, kabinowy zapłaciłem 65zł + chyba 13 zł za wysyłkę. Nie zauważyłem, żeby były gorszej jakości a przynjmniej wymieniam 3 odrazu poza paliwowym co 12-15 tyś tak jak olej + co 2 wymianę oleju, filtr paliwowy - a co tam niech ma <cwaniak>
Ja już po raz drugi kupiłem na Alledrogo od użytkownika "autotop" - zestaw filtrów firmy SCT, są produkcji niemieckiej i za cały zestaw tj. oleju, paliwa, powietrza, kabinowy zapłaciłem 65zł + chyba 13 zł za wysyłkę. Nie zauważyłem, żeby były gorszej jakości a przynjmniej wymieniam 3 odrazu poza paliwowym co 12-15 tyś tak jak olej + co 2 wymianę oleju, filtr paliwowy - a co tam niech ma <cwaniak>
-
lucas_ka
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Niemcy to te filtry widziały co najwyżej jak je przeładowywali z kontenera z Chin.kant84 pisze:Witam
zestaw filtrów firmy SCT, są produkcji niemieckiej <cwaniak>
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Nie do końca http://motofocus.pl/nowosci/2024/nowa-m ... w-na-rynku tak samo się tyczy filtrów pod szyldem kager w środku większości jest produkt sofimlucas_ka pisze:Niemcy to te filtry widziały co najwyżej jak je przeładowywali z kontenera z Chin.kant84 pisze:Witam
zestaw filtrów firmy SCT, są produkcji niemieckiej <cwaniak>
-
Rafaell2012
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
A ja ostatnio zapodałem taki zestaw filtrów:
http://allegro.pl/zestaw-4-filtrow-bosc ... 45023.html
i auto jak by odżyło, nie wiem czy złożyło się to ze zmianą stacji na lotos, bo w tym samym czasie co zmieniałem filtry zacząłem tam tankować ale jak by nie było już zamówiłem w dość dobrej cenie(165zł) ponownie ten zestaw filtrów.
Miał ktoś w posiadaniu taki model:
http://allegro.pl/filtr-powietrza-kn-vw ... 88173.html
http://allegro.pl/zestaw-4-filtrow-bosc ... 45023.html
i auto jak by odżyło, nie wiem czy złożyło się to ze zmianą stacji na lotos, bo w tym samym czasie co zmieniałem filtry zacząłem tam tankować ale jak by nie było już zamówiłem w dość dobrej cenie(165zł) ponownie ten zestaw filtrów.
Miał ktoś w posiadaniu taki model:
http://allegro.pl/filtr-powietrza-kn-vw ... 88173.html
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Mam u siebie filterek k&m , juz któreś auto z kolei ,
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Ja również miałem i w T4 i innych autach.
Polecam naprawdę sporo dodaje wigoru <brawo> Tylko trzeba pamiętać o systematycznym czyszczeniu. U mnie zabrudził się już po niecałych 10000 tys km, więc to co jest napisane w instrukcji, że założyć i można zapomnieć, to trochę lipa ;-)
Polecam naprawdę sporo dodaje wigoru <brawo> Tylko trzeba pamiętać o systematycznym czyszczeniu. U mnie zabrudził się już po niecałych 10000 tys km, więc to co jest napisane w instrukcji, że założyć i można zapomnieć, to trochę lipa ;-)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Widziałem gdzieś na YouTube film z pomiarem na hamowni ze zwykłym nowym filtrem powietrza i bez żadnego, wynik w obu przypadkach taki sam <01> Mocy trzeba szukać gdzie indziej :-D
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
ejjj noo, sam napis K&N już przecież działa na podświadomość i daje +5 do mocyProbe041 pisze:Widziałem gdzieś na YouTube film z pomiarem na hamowni ze zwykłym nowym filtrem powietrza i bez żadnego, wynik w obu przypadkach taki sam <01> Mocy trzeba szukać gdzie indziej :-D
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Myslalem ze juz ludzie przestali wierzyc w te bajki z tymi cudownymi filtrami zwiększającymi moc :D
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przy silniku który jest zmodyfikowany wręcz musi być,
-
gart85
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: Transporter long
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Jak filtry to polecam mann albo knecht a nie jakies Chinczyki z allegro
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
sorry... ale tam pisze wyraznie ze filtr zwiększa moc , nie pisze ze do silnika zmodyfikowanego , a to jest duza róznica... jak ktos wierzy w takie bajki ze zakładajac taki filtr zwiększy mu się moc i przyspieszenie to... <paw> tylko to mi się chce...chemik211 pisze:Przy silniku który jest zmodyfikowany wręcz musi być,
-
Rafaell2012
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Widzę że temat się rozwinął;) jednak dobrze że zamówiłem zestaw bosch, jeden już dał radę więc oby tak pozostało...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sterciu i najważniejsze jeśli wymieniasz filtr co 10tyś.km to jeszcze oszczędność się robi przy dłuższym użytkowaniu takiego filtra
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
O to to dokładnie Chemik.chemik211 pisze:Sterciu i najważniejsze jeśli wymieniasz filtr co 10tyś.km to jeszcze oszczędność się robi przy dłuższym użytkowaniu takiego filtra
Chociaż zależy jeszcze w jakim aucie, np. w przypadku T4 K&N to wydatek rzędu 200 zł, a normalny filtr no powiedzmy, że nawet 50 zł, więc zwraca się przy 4 wymianie.
W przypadku droższych filtrów (w innych autach), zwraca się już nawet przy konieczności 2 wymiany.
No i wydaje mi się, że nie zapycha się tak bardzo jak ten zwykły papierowy filtr, nawet jak jest zabrudzony, to i tak ma lepszy przepływ powietrza.
Ja tam w każdym razie nie narzekam i sobie chwalę, ale to fakt, że też stosowałem w autach gdzie moc była dodana <cisza>
-
czemat2
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Auto: vwt4 Multivan 98r.
- podziekowal za post: 23 razy
- Kontakt:
Witam .Panowie dajcie (proszę)o jakie namiary na link na zakup filtra kabinowy,oleju ,paliwa .Jaki polecacie,aby nie przepłacać niepotrzebni, ale tez nie oszczędzać(co trzeba to trzeba) ,chodzi o jakość w miarę dobrych pieniążkach.za info z góry dziękuję.Pozdrawiam
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Witam ja wszystkie filtry kupuje knechta . Filtr oleju do t4 2.5 acv kosztuje u mnie 32 zł tej firmy więc nie jest to jakis kosmiczny wydatek .
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tommly , filtr Mann`a kupuje po 15zł w hurcie , wiec raz na 10 tys km , u mnie przy t4 to jest raz na rok to nie jest jakis mega wydatek , na wieksze bzdury się czasem więcej wydaje ;).tommly pisze:O to to dokładnie Chemik.chemik211 pisze:Sterciu i najważniejsze jeśli wymieniasz filtr co 10tyś.km to jeszcze oszczędność się robi przy dłuższym użytkowaniu takiego filtra
Chociaż zależy jeszcze w jakim aucie, np. w przypadku T4 K&N to wydatek rzędu 200 zł, a normalny filtr no powiedzmy, że nawet 50 zł, więc zwraca się przy 4 wymianie.
Mann , Knecht/Mahleczemat2 pisze:Witam .Panowie dajcie (proszę)o jakie namiary na link na zakup filtra kabinowy,oleju ,paliwa .Jaki polecacie,aby nie przepłacać niepotrzebni, ale tez nie oszczędzać(co trzeba to trzeba) ,chodzi o jakość w miarę dobrych pieniążkach.za info z góry dziękuję.Pozdrawiam
Czasem w ASO mozna kupic filtry w dobrych cenach , ja kupilem ostatnio filtr oleju do t4 w aso za 28zł oryginał w wyprzedaży , filtr powietrza kosztował mnie 33zł w tej samej wyprzedazy więc postawiłem na oryginalny tym razem choc to produkt Mahle.
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Złota łopata za odkopanie tematu :D
Sterciu, ok ja też kupuję filtry Manna do wszystkich swoich aut. W T4 był łatwy dostęp do filtra, więc mogłem sobie pozwolić na K&N i wyciągać go kiedy tylko chciałem, nie rozbierając połowy auta. Czyściłem go nawet częściej niż zalecał producent, a dzięki temu ciągnął jak głupi.
Sterciu, ok ja też kupuję filtry Manna do wszystkich swoich aut. W T4 był łatwy dostęp do filtra, więc mogłem sobie pozwolić na K&N i wyciągać go kiedy tylko chciałem, nie rozbierając połowy auta. Czyściłem go nawet częściej niż zalecał producent, a dzięki temu ciągnął jak głupi.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Odkopie po roku bo zapchałem już mocno swój pierwszy filtr kabinowy (zeszłego późnego lata zainstalowałem obudowę filtra). Zaczęło być duszno w kabinie mimo otwartych wszystkich nawiewów, więc na próbę wywaliłem na chwilę filtr kabinowy i puściłem dmuchawę na 4 bieg. No i o mało głowy nie urwało :lol:
Pytanie do znawców: czy są filtry kabinowe, które ograniczają nadmuch w sposób mało zauważalny (jak są nowe ofkors). Bo ten mój pierwszy za 20 zł w tanim sklepie stacjonarnym od razu przytłumił nawiew o jakieś 15-20%. Czy taki np. MANN , trzy raz droższy, będzie trzy razy bardziej przepuszczalny od tego taniego? <bezradny>
Pytanie do znawców: czy są filtry kabinowe, które ograniczają nadmuch w sposób mało zauważalny (jak są nowe ofkors). Bo ten mój pierwszy za 20 zł w tanim sklepie stacjonarnym od razu przytłumił nawiew o jakieś 15-20%. Czy taki np. MANN , trzy raz droższy, będzie trzy razy bardziej przepuszczalny od tego taniego? <bezradny>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Kazdy filtr Ci przymuli nawiew , jednak to jest zawsze jakas przeszkoda dla powietrza. Ja w tej chwili mam filtr z Sędziszowa , wcześniej miałem Mann`a i róznicy zadnej nie widzę poza ceną , a oba miałem zwykłe nie węglowe. A jeszcze wcześniej miałem węglowy Mann`a , Knechta i tez nie zauwazyłem aby jakas róznica byla przy tym tańszym co mam teraz...
-
kriss
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Grupa Śląsk i Zagłębie
- podziekowal za post: 53 razy
- otrzymal podziekowanie: 29 razy
- Kontakt:
Węglowy filtr w jakimś stopniu ograniczy przenikanie smrodów z ulicy - zwykły tylko pyłki.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Oczywiście , filtr węglowy ma za zadanie chronic głównie przed gazami i parami pochodzenia organicznego , z tymze ja w lecie w aucie bez klimy uzywam zwykłego filtra bo nie ma sensu zakładac węglowego jak i tak jeżdzi się z otwartmi oknami prawie cały czas, a w zimie auto praktycznie nie jeżdzi.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Ja tam żadnych smrodów nie zauważam a skokowy spadek ilości wszechobecnego kurzu wewnątrz - bardzo wyraźnie. Może dlatego, że mało jeżdżę teczką po mieście :)kriss pisze:Węglowy filtr w jakimś stopniu ograniczy przenikanie smrodów z ulicy - zwykły tylko pyłki.