Problem z odpaleniem 2.4D
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
gbauto
- Nowy T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: VW T4 Multivan
- Kontakt:
Problem z odpaleniem 2.4D
Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowy na forum i mam problem z swoim multivanem 2.4D 1995r.
Kupiłem auto w maju 2014 i do tej pory było super paliło itd. Zrobiłem pikną trasę po Francji, Hiszpanii i Portugalii, łącznie ponad 12 tyś km i ani razu mnie nie zawiódł.
2 dni temu z chodzę sobie rano próbuje zapalić i zonk, przekręcam stacyjkę, rozrusznik kręci przez 3 sek i przestaje. I tak za każdym razem.
Po podaniu + z akumulatora rozrusznik kręci normalnie bez przerw ale też nie chce zagadać.
Nie mam pomysłu gdzie szukać przyczyny, do tej pory palił na strzała, rozrząd zrobiony 13 tyś temu, świece nowe.
Jakieś sugestie? kostka od stacyjki?
Liczę na wiedzę forumowiczów.
Jestem nowy na forum i mam problem z swoim multivanem 2.4D 1995r.
Kupiłem auto w maju 2014 i do tej pory było super paliło itd. Zrobiłem pikną trasę po Francji, Hiszpanii i Portugalii, łącznie ponad 12 tyś km i ani razu mnie nie zawiódł.
2 dni temu z chodzę sobie rano próbuje zapalić i zonk, przekręcam stacyjkę, rozrusznik kręci przez 3 sek i przestaje. I tak za każdym razem.
Po podaniu + z akumulatora rozrusznik kręci normalnie bez przerw ale też nie chce zagadać.
Nie mam pomysłu gdzie szukać przyczyny, do tej pory palił na strzała, rozrząd zrobiony 13 tyś temu, świece nowe.
Jakieś sugestie? kostka od stacyjki?
Liczę na wiedzę forumowiczów.
-
gbauto
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Re: Problem z odpaleniem 2.4D
Rozumiem ale jak to się ma do 3 sekundowego kręcenia rozrusznika? Powinien kręcić do oporu. Jakiś przekaźnik za to odpowiada czy cuś?slimak pisze:Sprawdź elektrozawór na pompie wtryskowej.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Nie ma przekaźnika sterującego rozrusznikiem, nie mam pojęcia dlaczego akurat po 3 sekundach rozrusznik przestaje kręcić... Akumulator sprawny?
-
gbauto
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
-
Macias24d
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: 2.4 D caravelle z ambicjami na multivana ;)
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Cuda cuda - objaw z rozrusznikiem bardziej wskazuje na brak masy / niedoładowane aku. Czy po Twoich próbach odnotowałeś np smrodek spalenizny albo wysoką temperaturę elektromagnesu na rozruszniku?
Sprawdź napięcie w aku przy wyłączonych wszystkich odbiornikach
Następnie : wrzuć luz, przekręć stacyjkę w pozycję zapłonu zaciągnij ręczny - kurcze upewnij się chłopie,że auto nie pojedzie do przodu!
Teraz idź Pan pod maskę i startuj rozrusznik na krótko.
Jak go uruchomisz sprawdź ładowanie, Kabel minusowy od aku do budy/skrzyni - jeśli Twoje autko ma parę latek może być zabrudzony przy połączeniach.
Sprawdź napięcie w aku przy wyłączonych wszystkich odbiornikach
Następnie : wrzuć luz, przekręć stacyjkę w pozycję zapłonu zaciągnij ręczny - kurcze upewnij się chłopie,że auto nie pojedzie do przodu!
Teraz idź Pan pod maskę i startuj rozrusznik na krótko.
Jak go uruchomisz sprawdź ładowanie, Kabel minusowy od aku do budy/skrzyni - jeśli Twoje autko ma parę latek może być zabrudzony przy połączeniach.
-
gbauto
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
No i część się wyjaśniła, za kręcenie 3 sek rozrusznika odpowiadała zepsuta blokada rozrusznika w autoalarmie.
Co do problemów z odpalaniem okazało się, ze padł przekaźnik 102 świec żarowych, na stykach przekaźnika nadtopiony plastik ledwo go wyszarpałem. Kupiłem zamiennik odpalił na zimno od strzała, zadowolony poszedłem do domu, po 3 godzinach schodzę a tu zonk brak prądu, o mało mnie nie rozniosło z nerwa.
I tu pytanie skrzynka bezpieczników do wymiany? czy jakaś inna przyczyna?
Co do problemów z odpalaniem okazało się, ze padł przekaźnik 102 świec żarowych, na stykach przekaźnika nadtopiony plastik ledwo go wyszarpałem. Kupiłem zamiennik odpalił na zimno od strzała, zadowolony poszedłem do domu, po 3 godzinach schodzę a tu zonk brak prądu, o mało mnie nie rozniosło z nerwa.
I tu pytanie skrzynka bezpieczników do wymiany? czy jakaś inna przyczyna?
-
Macias24d
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jak długo zamiennik grzeje świece? u mnie orginał grzeje przez 10 (dziesięć) minut - sprawdzone w zakładzie przez szpecjalistów.
Pisałeś o alarmie wcześniej gbauto?
-
gbauto
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Na desce kontrolka pali się jakąś minutę, po zapalaniu też jeszcze chwilę się pali, jak to sprawdzić ile grzeje w rzeczywistości? ew. jak sprawdzić co żre prąd? chociaż po szybkości rozładowania aku stawiam na świece.Macias24d pisze:Jak długo zamiennik grzeje świece? u mnie orginał grzeje przez 10 (dziesięć) minut - sprawdzone w zakładzie przez szpecjalistów.
Co do alarmu to fakt nie pisałem ale nawet elektryk który zakładał mówił, że "to panie nie możliwe: dopóki nie kazałem mu tego sprawdzić.
-
Macias24d
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Więc jest to proste - odczyty z multimetra dadzą Tobie wstępne info,
Mierzysz prąd na aku przed uruchomieniem, następnie zaraz po uruchomieniu - jak najszybciej oczywiście a kolejny pomiar zrób po 5ciu i 10 minutach porównaj i będziesz wiedział.
Kolejnym sposobem jest metoda na słuch - po uruchomieniu auta po pewnym czasie możęsz odnotować zmianę tonu odgłosu pracy lokomotywy. Bierze się to oczywiście z obciążenia silnika lub jego braku.
nie patrz na kontrolkę na desce - ciepłego diesla możesz uruchomić tak samo jak silnik benzynowy a automat i tak będzie pracował.
Mierzysz prąd na aku przed uruchomieniem, następnie zaraz po uruchomieniu - jak najszybciej oczywiście a kolejny pomiar zrób po 5ciu i 10 minutach porównaj i będziesz wiedział.
Kolejnym sposobem jest metoda na słuch - po uruchomieniu auta po pewnym czasie możęsz odnotować zmianę tonu odgłosu pracy lokomotywy. Bierze się to oczywiście z obciążenia silnika lub jego braku.
nie patrz na kontrolkę na desce - ciepłego diesla możesz uruchomić tak samo jak silnik benzynowy a automat i tak będzie pracował.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
w 2.4D przy sprawnym czujniku temperatury grzania świec i przekaźniku, jeśli płyn chłodniczy ma powyżej 40st to nie powinna się nawet zapalić kontrolka grzania świec, odpalasz od razu,
sprężynka świec jest też sterowana przekaźnikiem pod wpływem odczytu z czujnika = czym zimniej tym dłużej świeci ale nie ma nic wspólnego z realnym grzaniem świec
ogólnie to system grzania świec jest na forum opisany setki razy w najdrobniejszych szczegółach, co i jak po kolei sprawdzić wykluczając kolejne ewentualne awarie
sprężynka świec jest też sterowana przekaźnikiem pod wpływem odczytu z czujnika = czym zimniej tym dłużej świeci ale nie ma nic wspólnego z realnym grzaniem świec
ogólnie to system grzania świec jest na forum opisany setki razy w najdrobniejszych szczegółach, co i jak po kolei sprawdzić wykluczając kolejne ewentualne awarie
sory ale to jest jakaś bzdura, maks grzania świec po odpaleniu silnika, tzw dogrzewanie to plus minus 3 minuty na oryginalnym przekaźnikuMacias24d pisze:u mnie orginał grzeje przez 10 (dziesięć) minut
-
Macias24d
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kenobi nie jest bzdurą - napisze jaśniej : przez ten czas jest zwiększony pobór prądu przez "jakieś urządzenie" a jedynym jest właśńie przekaźnik grzania świec. Zaprawszam do 3-miasta na pokaz.
Piszesz "maks grzania świec po odpaleniu silnika, tzw dogrzewanie to plus minus 3 minuty na oryginalnym przekaźniku" jak najbardziej zagłębiam sięw forum bo nie lubię jak mi "coś" żre prąd za darmo.
Piszesz rónież o sprawności innych podzespołów - więc inne podzespoły nie były sprawdzane. piszę WYŁĄCZNIE o przekaźniku grzania świec i jest to fakt. Przekaźnik jest również gorący. Powiem więcej - Sprawdzał to elektryk.
Kenobi jeszcze jedno - u mnie wskazówka od temperatury "leży" od ostatniego remontu silnika - czyli 2 lata. Nie sprawdzałem jeszcze przyczyny. Więc możę to mieć związek z działąniem przekaźnika?
Piszesz "maks grzania świec po odpaleniu silnika, tzw dogrzewanie to plus minus 3 minuty na oryginalnym przekaźniku" jak najbardziej zagłębiam sięw forum bo nie lubię jak mi "coś" żre prąd za darmo.
Piszesz rónież o sprawności innych podzespołów - więc inne podzespoły nie były sprawdzane. piszę WYŁĄCZNIE o przekaźniku grzania świec i jest to fakt. Przekaźnik jest również gorący. Powiem więcej - Sprawdzał to elektryk.
Kenobi jeszcze jedno - u mnie wskazówka od temperatury "leży" od ostatniego remontu silnika - czyli 2 lata. Nie sprawdzałem jeszcze przyczyny. Więc możę to mieć związek z działąniem przekaźnika?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
sory z tą bzdurą, taki czasem jestem
chodzi o to, że świece nie mogą aż tak długo grzać, przy sprawnym przekaźniku to jak pisałem coś około trzech minut i słychać charakterystyczne kliknięcie przekaźnika
czujnik od zegarów nie ma nic wspólnego z czujnikiem grzania świec
chodzi o to, że świece nie mogą aż tak długo grzać, przy sprawnym przekaźniku to jak pisałem coś około trzech minut i słychać charakterystyczne kliknięcie przekaźnika
czujnik od zegarów nie ma nic wspólnego z czujnikiem grzania świec
-
Macias24d
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kenobi, nie należę do obrażalskich ;) raczej tych co lubią się uczyć.
Przewertowałem wątek w którym się wypowiedziałeś - wiesz który.
Narazie mam inne prace na tapecie więc wrócę do tematu później.
Pozdrawiam!
Przewertowałem wątek w którym się wypowiedziałeś - wiesz który.
Narazie mam inne prace na tapecie więc wrócę do tematu później.
Pozdrawiam!
-
gbauto
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Naładowałem aku, wsadziłem, strzał odpalił. Mierze sobie napięcia no i spadek po 15 min, wyjąłem przekaźnik od świec ups gorący, wychłodziłem włożyłem ponownie, po 5 min sprawdzam styki gorące, więc tu mamy winowajcę za uciekający prąd.
No i pytanie czemu się grzeje przy wyłączonej stacyjce? Walnięty przekaźnik "nowy" czy przyczyna leży gdzie indziej?
No i pytanie czemu się grzeje przy wyłączonej stacyjce? Walnięty przekaźnik "nowy" czy przyczyna leży gdzie indziej?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
prąd na świece pod przekaźnik jest niezależny od stacyjki
styk roboczy jest zawsze pod napięciem, to właśnie przekaźnik świec odcina ten prąd, jeśli jest uszkodzony to będzie go puszczał bez względu na stacyjkę
styk roboczy jest zawsze pod napięciem, to właśnie przekaźnik świec odcina ten prąd, jeśli jest uszkodzony to będzie go puszczał bez względu na stacyjkę
-
gbauto
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
No ok styk roboczy jest pod napięciem ale przekaźnik powinien dostać sygnał do załączenia prądu na świece chyba ze stacyjki?, czyli co nowy przekaźnik trafiony?
Zorganizuję oryginał używkę i zobaczymy co będzie.
Zorganizuję oryginał używkę i zobaczymy co będzie.
-
Macias24d
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ok jeszcze jedno - wyjmujesz i wkładasz przekaźnk ale czy zauważyłes czy w czasie tej operacji elektromagnes reagował?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Z czujnika temperatury po włączeniu stacyjki.gbauto pisze:przekaźnik powinien dostać sygnał do załączenia prądu na świece chyba ze stacyjki?
-
gbauto
- Nowy T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Coś mi tu nie gra z tymi przekaźnikami, sprawdzam miernikiem przekaźnik nie ma zwarcia na tych największych wtykach od świec, więc wnioskuje że przekaźnik jest ok, musi dostawać gdzieś plus po włożeniu że się grzeje i załącza świece, co dziwne nie słyszę tyknięcia przekaźnika ani przy wkładaniu ani wyciąganiu go z gniazda a tym bardziej po zapaleniu. Ktoś ma schemat co gdzie idzie na wtyki przekaźnika 102?