VW T4 2,5TDI (ACV) 1998r. - pompa podciśnienia (vacum).
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Ted
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle-97'
- Kontakt:
VW T4 2,5TDI (ACV) 1998r. - pompa podciśnienia (vacum).
Cześć!!!
Wymieniłem w swoim autku pompę vacum z używaną z Volvo 2,5Tdi w dobrym wizualnie stanie. Po miesiącu (przebieg ok. 1000km) mam ten sam problem - głośna praca , stukanie. Mam zamiar kupić nową ale oryginalny Pierburg to koszt ok. 600zł więc chciałbym założyć tańszy zamiennik. Czy macie jakieś doświadczenie z "podróbkami". Co możecie polecić.
Wymieniłem w swoim autku pompę vacum z używaną z Volvo 2,5Tdi w dobrym wizualnie stanie. Po miesiącu (przebieg ok. 1000km) mam ten sam problem - głośna praca , stukanie. Mam zamiar kupić nową ale oryginalny Pierburg to koszt ok. 600zł więc chciałbym założyć tańszy zamiennik. Czy macie jakieś doświadczenie z "podróbkami". Co możecie polecić.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: VW T4 2,5TDI (ACV) 1998r. - pompa podciśnienia (vacum).
Osobiście zmieniałem nie raz, zawsze kupowałem za około 250 zł podróbę i cisza jak makiem zasiał.
-
radecki
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Multivan
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
również po roku stukania w moim busie zdecydowałem się na nowy zamiennik, vacum niedawno założone więc nie wypowiem się do końca o jego żywotności, na forum znajdziesz informację odnośnie "regeneracji" pompy metodą podkładek, jednak kilka osób odradziło mi to rozwiązanie. Poszukaj - poczytaj :)
-
Ted
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi! Przeanalizuję budowę pompy (mam jedną wymontowaną) i zastanowię się co dalej. Jak będę miał jakieś doświadczenia, to się nimi podzielę. Pozdrawiam
-
peter
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
jedną wymieniłem z 4 lata temu na zamiennik Vacutec i jest okey do dziś. W drugim busie zakupiłem też zamiennik tej samej firmy było to z 1,5 roku temu i był beznadziejny zaraz stukał i hamulec był do bani, zareklamowałem dostałem kolejną vacum i ta sama akcja. Więc zrobiłem, złożyłem z dwóch oryginałów jedną i śmiga po dzień dzisiejszy tak jak się należy. Wyczyszczona, zapodana nowa uszczelka i tyle.
-
Ted
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich zainteresowanych tematem!
Po prawie roku eksploatacji i przejechaniu ponad 30 tys. km pompa vacum firmy MAXGEAR za 250zł nadal śmiga.
Po prawie roku eksploatacji i przejechaniu ponad 30 tys. km pompa vacum firmy MAXGEAR za 250zł nadal śmiga.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
No widzisz.....i największa kaszana jak maxgear działa .To dobrze.
-
drebret
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie działa oryginał już ponad 270 kkm, choć jestem w stanie uszczelniania całego silnika i znajomy serwisant polecił mi, żeby wymienić tłoczek (popychacz), bo podobno najczęściej to jego wina. po prostu się rozklepuje.
-
byry007
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Witam a jak jest nie szczelność między pompą a silnikiem poci to przez to może być problem ze za drugim trzecim razem jak hamuje trwardnieje hamulec ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie, szukaj nieszczelności w układzie podciśnienia, lub samo serwo pada
-
byry007
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Nie dawno miałem uszkodzony czujnik wody który jest na jednym układzie podciśnienia z pompa vacum i była poprawa ale znów jest problem z hamulcami zaraz spróbuję sprawdzić błędy ale ciężko na win 8
Ostatnio zmieniony 22 sie 2014, 10:26 przez byry007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nic takiego niestety nie występuje, układ podciśnienia nie ma nic wspólnego z czujnikiem w układzie wodnym, istnieje w zależności od wyposażenia jeden zawór wodny uruchamiany podciśnieniem, czytaj poniżejbyry007 pisze:Nie dawno miałem uszkodzony czujnik wody który jest na jednym układzie podciśnienia z pompa vacum
Układ podciśnienia w wersji 102km to pompa wakum z niej gruby wąż do serwa, na nim jest trójnik z zaworkiem zwrotnym od którego odchodzą / odchodzi jeden lub więcej wężyków do sterowania innymi układami.
Zawsze jeden idzie do zaworu N18 ( układ EGR ), inne to już w zależności od wyposażenia do sterownia klapą obiegu wewnętrznego nawiewów i do zaworu odcinającego obieg dodatkowej pompki wody na chłodnicę w czasie pracy silnika.
Na tych wszystkich wężykach i połączeniach szukaj nieszczelności, jeśli tam nie występuje to pozostaje nieszczelna samo serwo.
Szczelność serwa możesz sprawdzić poprzez wyjęcie z niego fajki na którą nałożony jest wąż idący od wakum, przy wyjmowaniu powinno być słychać świst zasysanego powietrza do serwa.
-
byry007
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Czyli na zgaszonym lub zapalonym? To serwo badać ?ale na zapalonym ciężko mi usłyszeć jak silnik będzie pracował ,jak pamiętam to wąż jest na sądzony na końcówkę na gorąco to ta końcówkę dam rade wyjąć ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
na zgaszonym, podciśnienie przy szczelnym układzie zostaje nawet po wyłączeniu silnika i na tym polega sprawdzenie ( przy pracującym silniku nawet przy nieszczelności wakum potrafi nadgonic ),
wyciągasz z serwa całą fajkę/końcówkę z nasadzonym wężem ( nie wąż z końcówki ) z serwa, jest to wciśnięte w gumową uszczelkę
wyciągasz z serwa całą fajkę/końcówkę z nasadzonym wężem ( nie wąż z końcówki ) z serwa, jest to wciśnięte w gumową uszczelkę
-
byry007
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Czyli jak na zgaszonym będzie słychać zasysane powietrze to serwo jest Oki i układ cały tez ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
tak, tylko po zgaszeniu silnika poczekaj, czym dłużej tym większa pewnośc, że układ szczelny
-
byry007
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jestem w trasie i delikatnie ruszałem tą fajkę i mam wrażenie ze jest lepiej podejrzewam ze jak na face jest jakaś uszczelka to może swoje juz zrobiła i trzeba wymienić rozbiore to jutro