Akumulator rozruchowy i dodatkowy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
tysszek
- Aktywny T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4 Multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: Akumulator rozruchowy i dodatkowy
ech rozważałem zakup wiązki, bo co jakiś czas na all... jest. No i trochę mi szkoda dać 100zł. Przeliczając koszty za osprzęt, czyli przekaźnik 214 + gniazdo, przewody i bezpiecznik i klemy to coś koło 50-60zł :)
-
jaxa
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: MULTIVAN Allstar
- Opis: rocznik'94-95
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
ponieważ też zaczynamy szykować się powoli do instalacji dodatkowego zasilania... link do niemieckojęzycznej strony T4-wiki dot. tematu - może trochę rozjaśni.
Jest tam też link do tajemniczego J7 (przekaźnik) i np. takie zdjęcie:
Jest tam też link do tajemniczego J7 (przekaźnik) i np. takie zdjęcie:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Perelka2008
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4 multivan
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
akumulator dodatkowy
Serdecznie witam. T4 Allstar 2,4D, 1995r. Jeżeli pytam w złym miejscu - to bardzo przepraszam. Pytam o umieszczenie drugiego akumulatora pod siedzeniem kierowcy. Nie wgłębiałem się w temat, ale wiem że coś takiego robicie. Na razie mierzyłem wysokość miejsca pod fotelem, i albo źle mierzę, albo tam jest za nisko na mój akumulator. Czy mam podnieść fotel, czy moje myślenie powinno biec innym torem. Pozdrawiam
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
mloskot
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan II
- Opis: Nabyłem T4 w pięknym kolorze. Jaram się!
- podziekowal za post: 22 razy
- Kontakt:
Witam,
Bazując na tym wątku, sprawdziłem co posiadam w swoim T4 Multivan (oryginał, o ile mi wiadomo), i tak
Żadna z podstaw pod przednimi fotelami nie jest taka jak u picasiak'a, http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=29957#p29957, a więc o ile ktoś nie zmieniał podstaw, to nie mam fabrycznie dodatkowego aku (nie posiadam webasto postojowego, jedynie dogrzewanie, co może wyjaśniać brak aku).
Podstawa fotela kierowcy ma uchwyt na trójkąt/gaśnicę/czy cuś
http://i62.tinypic.com/v5k0ev.jpg
Podobnie jest w podstawie fotela pasażera, jedynie zastanawia mnie brak wykładziny
http://i58.tinypic.com/23uzdlc.jpg
Podstawa / fotel kierowcy nie posiada żadnego okablowania ani gniazd, więc nie posiadam podgrzewania foteli. Wspominali o tym Kenobi i t4fan tutaj http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=29999#p29999)
http://i57.tinypic.com/156vngp.jpg
Czy ktoś potrafiłby ustalić
1) Dlaczego pod fotelem kierowcy jest wykładzina, zaś pod f. pasażera jej brak?
2) Czy pod fotelem kierowcy, pod wykładziną, mogę spodziewać się fabrycznych otworów, które pozwolą mi na instalację drugiego aku? Chciałbym podpiąć pod drugie aku radio oraz 3-4 gniazda zapalniczki w części pasażerskiej z tyłu.
Zakładając, że odp. na 2) jest TAK, to czy ktoś zna dobrego fachowca na Dolnym Śl. lub Opolskim, który potrafiłby w ten sposób rozszerzyć instalację o dodatkowe aku (okablować, podpiąć pod ładowanie, ocenić czy muszę wymienić alternator).
Na jesień chciałbym rozszerzyć dogrzewanie do pełnego webasto ogrzewania postojowego. Czy drugie aku będzie wymagane? Może jest sens wykonać obie operacje jednocześnie...więc również fachowiec od montażu ogrzewania poszukiwany :)
Bazując na tym wątku, sprawdziłem co posiadam w swoim T4 Multivan (oryginał, o ile mi wiadomo), i tak
Żadna z podstaw pod przednimi fotelami nie jest taka jak u picasiak'a, http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=29957#p29957, a więc o ile ktoś nie zmieniał podstaw, to nie mam fabrycznie dodatkowego aku (nie posiadam webasto postojowego, jedynie dogrzewanie, co może wyjaśniać brak aku).
Podstawa fotela kierowcy ma uchwyt na trójkąt/gaśnicę/czy cuś
http://i62.tinypic.com/v5k0ev.jpg
Podobnie jest w podstawie fotela pasażera, jedynie zastanawia mnie brak wykładziny
http://i58.tinypic.com/23uzdlc.jpg
Podstawa / fotel kierowcy nie posiada żadnego okablowania ani gniazd, więc nie posiadam podgrzewania foteli. Wspominali o tym Kenobi i t4fan tutaj http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=29999#p29999)
http://i57.tinypic.com/156vngp.jpg
Czy ktoś potrafiłby ustalić
1) Dlaczego pod fotelem kierowcy jest wykładzina, zaś pod f. pasażera jej brak?
2) Czy pod fotelem kierowcy, pod wykładziną, mogę spodziewać się fabrycznych otworów, które pozwolą mi na instalację drugiego aku? Chciałbym podpiąć pod drugie aku radio oraz 3-4 gniazda zapalniczki w części pasażerskiej z tyłu.
Zakładając, że odp. na 2) jest TAK, to czy ktoś zna dobrego fachowca na Dolnym Śl. lub Opolskim, który potrafiłby w ten sposób rozszerzyć instalację o dodatkowe aku (okablować, podpiąć pod ładowanie, ocenić czy muszę wymienić alternator).
Na jesień chciałbym rozszerzyć dogrzewanie do pełnego webasto ogrzewania postojowego. Czy drugie aku będzie wymagane? Może jest sens wykonać obie operacje jednocześnie...więc również fachowiec od montażu ogrzewania poszukiwany :)
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Druga bateria może mieć maksymalnie 175 mm wysokości.Perelka2008 pisze:i albo źle mierzę, albo tam jest za nisko na mój akumulator. Czy mam podnieść fotel, czy moje myślenie powinno biec innym torem. Pozdrawiam
Mloskot:
Ad1 - nie wiem;
ad2 - nie, musisz dokupić specjalną blachę pod akumulator, którą mocujesz do swojej podstawy fotela.
ad3- zrobisz to sam bez większego problemu.
-
mloskot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Tak, o podstawie pod akumulator już wiem (z tego wątku), ale chodzi mi o otwory przez które poprowadzone będą kable. Chyba, że nie kumam jak instalacja ma być prowadzona.slimak pisze:Mloskot:
ad2 - nie, musisz dokupić specjalną blachę pod akumulator, którą mocujesz do swojej podstawy fotela.
UPDATE: vwyogi pisze powyżej http://t4-forum.pl/viewtopic.php?p=112745#p112745, że jest otwór, który "wychodzi nad zbiornikiem i idzie ku tylowi wzdluz podloznicy". Chyba bez cięcia tej wykładziny pod podstawą fotela kierowcy się nie obędzie aby sprawdzić czy taki otwór tam jest.
Akumulator dodatkowy może i bym zamontował, ale rozszerzenie dogrzewania o ogrzewanie postojowe...nawet światła w tunelu nie widzę, wolałbym fachowcowi to zlecić.slimak pisze:ad3- zrobisz to sam bez większego problemu.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2014, 18:13 przez mloskot, łącznie zmieniany 2 razy.
-
tysszek
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
O tym którędy kable przeciągnąć tez bym z chęcią się dowiedział :-)
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Otworu, o ile auto nie miało drugiej baterii może nie być. Ja będę ciągnął kable pod przednią wykładziną.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
jak nie ma drugiego aku to dziury nie ma, trzeba wiercić. Ja specjalnie do tej roboty kupowałem otwornicę w odpowiednim rozmiarze. Koszt jakieś 45pln. jak podjedziesz do mnie do Olsztyna to Ci wytnę dziurkę :D
Przewód łączący aku pod fotelem z aku głównym idzie pod podłoga a ten cienki przewód idzie pod wykąłdzina razem z instalacją do ręcznego i czujnika paliwa. Jak coś to mam 2 takie instalacje z przekaźnikami
Przewód łączący aku pod fotelem z aku głównym idzie pod podłoga a ten cienki przewód idzie pod wykąłdzina razem z instalacją do ręcznego i czujnika paliwa. Jak coś to mam 2 takie instalacje z przekaźnikami
-
mloskot
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Olsztyn powiadasz...poszukam kogoś z południa, ale jak nie znajdę... :Dvwyogi pisze:jak nie ma drugiego aku to dziury nie ma, trzeba wiercić (...) jak podjedziesz do mnie do Olsztyna to Ci wytnę dziurkę
(nie mam nawet garażu, więc warun mechaniczny raczej nie motywuje do działania...na chodniku)
Dzięki za te konkrety, powoli, jak mówi moja młodsza siostra, czaję o co kaman.vwyogi pisze:Przewód łączący aku pod fotelem z aku głównym idzie pod podłoga a ten cienki przewód idzie pod wykąłdzina razem z instalacją do ręcznego i czujnika paliwa.
EDYTA
Nie spodziewałem się, ale w ciekawy sposób udało mi się wyjaśnić czy w moim T4 było drugie aku.mloskot pisze:Żadna z podstaw pod przednimi fotelami nie jest taka jak u picasiak'a, http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=29957#p29957, a więc o ile ktoś nie zmieniał podstaw, to nie mam fabrycznie dodatkowego aku.
Jakiś czas temu zamówiłem raport z http://sprawdz.auto.pl, no i dostałem raport a wraz z nim plik tekstowy z pełnym spisem wyposażenia mojego auta.
Nie mam pojęcia co to za raport, ale wygląda to tak (wkleiłem tylko nagłówek oraz wpisy dot. baterii, alternatora i ogrzewania, z listy ponad 200 pozycji):
Kod: Zaznacz cały
Rok modelowy: 2001 Opis: MULTIVAN II KR75 TDI 5G Region: 572
Typ handlowy: 7DCUY2 Data produkcji: 2000-11-11 Nr partnera: 00052
MKB: ACV Data wydania samochodu: 2000-11-30 Leasing:
GKB: DXZ Nr homologacji typu:
Kolor wyposażenia Typ Kod barwny Nr lakieru (nr KD lakieru) Opis z zewnątrz (nadwozie/dach)
K9/K9 LW5Y techno-blue, pearlescent/techno-blue, pearlescent wewnątrz RZ flanel/blue/Mistral
Numery PR Nr identyfikacyjny Nr Pochodzenie Grupa Opis
...
65 4A0 L SIH without seat heater
111 5Y1 L HKB additional heating/air conditioning actuation in passenger compartment
112 6AC L ZWT second heat exchanger
131 8FA L ZBA without second battery
133 8GL P GEN alternator 120A
146 9AH P HKA Climatronic with second evaporator and second heating system
154 9M5 L ZUH auxiliary heater
173 J0R L BAT battery 380 A (80 Ah)
Zastanawia mnie tylko co to "146 ... second heating system" oraz "154 ...auxiliary heater", najpewniej dogrzewacz silnika, bo pełnego postojowego to nie mam, ale to już inny temat.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2014, 20:26 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem
Powód: post pod postem
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Pomiary pomiarami a zycie i tak zweryfikowalo i co nieco w teczce sie przytopilo,cale szczescie obylo sie bez pozarukurol pisze:Wlasnymi rekami I porzadnym miernikiem mierzylem jaki prad plynie miedzy dwoma aku gdzie jeden jest na max naladowany a drugi calkiem rozladowany
Przez ulamek sek jest 40A z kawalkiem a potem odrazu spada na jakies 7A
Bezpiecznik 30A nie zrobil sie nawet letni,wiec chyba niema co przesadzac z wielkoscia przekaznika I 40 amperowy wystarczy napewno
Oczywiscie mam na mysli podlaczenie nie po stacyjce tylko po wzbudzeniu altka
Nie wiem czy przez to ze instalacja jest juz doladowywana altkiem czy przez to ze jako drugi aku robi agm zamiast zwyklego kwasiaka
Podczas wakacji stojac na kilkudniowym popasie udalo mi sie wykonczyc obydwa aku
Glowny tak rozladowany ze kontrolki ledwo zarzyly,ale drugi jako tako jeszcze dychal,dalo sie spod niego ladowac komorki,e-petki itp
Z powodu ze caly czas bylem w "znieczuleniu ogolnym" pradu specjalnie do szczescia nie potrzebowalem i akumulatorami sie w najmniejszym stopniu nie przejmowalem
Jednak po kilku dniach Izka zaczela biadolic ze ona chce gdzies pojechac i ze mi male drzewka oraz grzyby pomiedzy felgami wyrastac zaczynaja
Pozyczylem wiec pradu i odpalilem pascia z kabli wyciagajac wczesniej bezpiecznik do drugiego aku aby caly prad ladowania szedl tylko na akumulator glowny
Pojezdzilem troszke po Solinie,Izka przestala marudzic,postanowilem wiec wracac zeby znieczulac sie dalej
Przed wyjazdem z parkingu zalozylem bezpiecznik do drugiego aku (25A)zeby go nieco podladowac
Kilka chwil po uruchomieniu silnika zaczelo smierdziec plastikiem i z pod maski poszedl dym
Okazalo sie ze zaczal sie topic plastik bezpiecznika (nie gniazda) jednak on sam jakims cudem wcale przepalic sie nie chcial
Wytargalem go wiec z gniazda i jakos do konca przebiedowalem na jednym aku
Po powrocie do domu trzeba bylo zrobic z tym porzadek ale jakies cuda mi sie dzieja
Jako ze najwiekszy bezpiecznik 19mm jaki mam to 30 A wiec zamiast niego kawal druta podczas pomiarow
Aku zolta optima 55 Ah,miernik sonel CMP-1005
Aku rozladowane do 7 V i wtedy pradu bierze prawie 60A i przez dluzsza chwile wcale nie spada
Przy 8 V zadowala sie juz tylko 50 A
Podladowane juz w okolice 10V zadowala sie okolo 20 A
Prady wiec znacznie wieksze niz wczesniej pisalem ale byc moze to wina ze aku to nie kwasowka
Nie za bardzo jednak moge zrozumiec dlaczego nie przepala od razu bezpiecznika wiekszego od 20A tylko je nagrzewa az do stopienia plastiku
Gniazdo nowe,wyglada dosc porzadnie (dokladnie takie jakie jest w oryginalnej instalacji ogrzewania postojowego),wszystkie laczenia lutowane miejsca styku dodatkowo zapsikane preparatem rzekomo poprawiajacym styk
Bezpieczniki teraz nawet badziewne robia czy jednak w mojej instalacji (nie oryginalnej) cos nie tak
-
tysszek
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
A jakiej wielkości tam wchodzi aku, bo chcę zamówić a wolałbym aby mi się tam zmieścił pod fotel :) Gdzieś tu było napisane ale oczywiście jak jest potrzebne to nigdzie tego znaleźć nie mogę ;(
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Dzisiaj bylem na przeszpiegach w sklepie z akumulatorami
Stosowanie akumulatora agm jako dodatkowego na fabrycznej instalacji nie jest dobrym pomyslem
Takie akumulatory zwlaszcza te ktore teraz sie stosuje w samochodach z systemem start-stop potrafia wziasc z instalacji podczas ladowania nawet i 100 A wiec jesli kogos najdzie ochota wsadzenia takiego aku trzeba zatroszczyc sie o porzadna instalacje
Stosowanie akumulatora agm jako dodatkowego na fabrycznej instalacji nie jest dobrym pomyslem
Takie akumulatory zwlaszcza te ktore teraz sie stosuje w samochodach z systemem start-stop potrafia wziasc z instalacji podczas ladowania nawet i 100 A wiec jesli kogos najdzie ochota wsadzenia takiego aku trzeba zatroszczyc sie o porzadna instalacje
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: VW
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Elekt ... gung_1.jpg
1)gdzie dokładnie powinien być podpięty ten plusowy kabel który idzie pod podłogę ?oznaczony strzałką(dauerplus) dokładam taką instalacje ale akurat ten kabel ktoś uciął
2) czy było by problemem jeśli zastąpię go 5mm (a powinien być chyba 4mm)
3) jest jakiś sposób żeby "rozblokować" fotel tak żeby dało go się przesuwać bardziej do przodu, kiedyś w innej t4 miałem taką małą dźwigienkę i fotel przesuwał się bardziej do przodu w tym tego nie mam... w jeszcze innej t4 dzwigienki nie było i fotel też się bardzo przesuwał
1)gdzie dokładnie powinien być podpięty ten plusowy kabel który idzie pod podłogę ?oznaczony strzałką(dauerplus) dokładam taką instalacje ale akurat ten kabel ktoś uciął
2) czy było by problemem jeśli zastąpię go 5mm (a powinien być chyba 4mm)
3) jest jakiś sposób żeby "rozblokować" fotel tak żeby dało go się przesuwać bardziej do przodu, kiedyś w innej t4 miałem taką małą dźwigienkę i fotel przesuwał się bardziej do przodu w tym tego nie mam... w jeszcze innej t4 dzwigienki nie było i fotel też się bardzo przesuwał
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
3) Na przedniej śrubie, którą jest przykręcony fotel do podstawy jest blokada/ogranicznik. Wystarczy ją zdjąć i fotel przesunie się pod samą deskę
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
1) do plusa głównego akumulatora;
2) ori jest 6 mm, zmniejszenie przekroju kabla nie jest dobrym pomysłem. 6 mm kupisz bez problemu.
2) ori jest 6 mm, zmniejszenie przekroju kabla nie jest dobrym pomysłem. 6 mm kupisz bez problemu.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
ad.2 Kup 6mm lub więcej i nie kupuj w żadnym wypadku w markecie, bo nie trzymają parametrów, co widać nawet gołym okiem, a to za poważna sprawa.
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
no tak właśnie sie domyślałem tylko zastanawia mnie fakt że to jest już dość gruby kabel więc przydało by się puścić go przez jakiś bezpiecznik . myślałem że podepnę go do tej czarnej skrzyneczki z bezpiecznikami przy aku głównym ale tam wszystko zajęte ..slimak pisze:1) do plusa głównego akumulatora;
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
obowiązkowo z bezpiecznikiem. Polecam wykorzystać oryginalna skrzynke na bezpieczniki listkowe tą co jest przy akumulatorzeslimak pisze:1) do plusa głównego akumulatora;
.
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
no właśnie napisałem że tam mam wszystko zajęte ..vwyogi pisze:obowiązkowo z bezpiecznikiem. Polecam wykorzystać oryginalna skrzynke na bezpieczniki listkowe tą co jest przy akumulatorzeslimak pisze:1) do plusa głównego akumulatora;
.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A nie masz wolnego miejsca przy bezpieczniku świec żarowych? Jeśli nie to taka skrzyneczka na allegro kosztuje grosze a zamontowanie jej nie stanowi problemu.
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
dzięki oświeciłeś mnie tyle to sie wala po garażu w końcu do czegoś sie przyda :)slimak pisze:A nie masz wolnego miejsca przy bezpieczniku świec żarowych? Jeśli nie to taka skrzyneczka na allegro kosztuje grosze a zamontowanie jej nie stanowi problemu.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tu masz odpowiedni do odbudowy wiązki kabel 6mm:
http://allegro.pl/przewod-samochodowy-l ... 24190.html
http://allegro.pl/przewod-samochodowy-l ... 24190.html
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
slimak pisze:175 mm max.
Start temat ale odgrzeje. Właśnie zmierzylem i mi wszedł 18.5cm na plusie mam profilaktycznie założoną osłonę.
-
barti87
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
slimak pisze:1) do plusa głównego akumulatora;
nie musiałem kupować nowego kabla przeryłem dokładnie instalecje auta z którego wyciągałem wiązkę dodatkowego akumulatora i znalazł się <57> okazuje się że kabel który idzie do głównego akumulatora ma 4.5mm a kabel od przekaźnika do akumulatora dodatkowego 4 mm z ciekawości sprawdziłem w dwóch innych T4 gdzie dodatkowe aku i webasto suche było od nowości i nie inaczej oba też mają tak jak u mnie .
http://images66.fotosik.pl/627/e6a2fd866f92d37em.jpg
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dziwne schematy podają 6mm i ja mam we wiązce 6mm. Jak dasz bezpiecznik 30A to przy 4,5 nie powinno się nic złego wydarzyć