dwumasa jest czy nie?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: dwumasa jest czy nie?
A ja z doświadczenia wiem że przy 1,9tdi jak sie moc podnosi to dwumasę się wywala i zakłada sztywne koło gdyż dwumasa nie wytrzymuje to samo się tyczy 2,5tdi,
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
To ciekawe co piszesz, bo fizyka raczej potwierdza konieczność zastosowania sprzęgła o większej zdolności tłumienia zmian kierunku działania momentu skręcającego. Potwierdza się to co czytałem, że dostosowana tarcza sprzęgłowa do wysokiego momentu musiała by mieć spore gabaryty. Stąd przeniesienie tłumika drgań skrętnych do koła zamachowego. Z doświadczenia Ci powiem, że w ABL (oryginalnym) przy poruszaniu się po moich okolicach pościnało nity na tarczy sprzęgła. Obawiam się, że jak bym zastosował sztywne sprzęgło to musiał bym w hurtowni zaopatrzyć się w zapas tarcz sprzęgła.chemik211 pisze:A ja z doświadczenia wiem że przy 1,9tdi jak sie moc podnosi to dwumasę się wywala i zakłada sztywne koło gdyż dwumasa nie wytrzymuje to samo się tyczy 2,5tdi,
Zobaczę jak się będzie sprawowała dwumasa. Potem zostaje tylko sprzęgło olejowe ;)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pocieszę cię , dwumasa od tdi nie wyrabia w 2,5b gdzie moc i moment jest bardziej równomiernie osiągany
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
To jest twoje zdaanie, w benzynie przy jakich obrotach masz moment, nie porównuj benzyny do TDI, w benzynie moc z momentem idzie bardzie łagodnie w stosunku do obrotów.chemik211 pisze:Pocieszę cię , dwumasa od tdi nie wyrabia w 2,5b gdzie moc i moment jest bardziej równomiernie osiągany
Dokładnie <good>herman pisze:To ciekawe co piszesz, bo fizyka raczej potwierdza konieczność zastosowania sprzęgła o większej zdolności tłumienia zmian kierunku działania momentu skręcającego.
Od siebie dodam, że tym bardziej trzeba zastosować sprzęgło maksymalnie tłumiące dragania skrętne przy niskich obrotach pod skrzynię 02B, zresztą 02G też ma słaby punkt :lol:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ponad rok czasu jeżdżę na dwumasie i nic się nie dzieje a mocy mam raczej więcej niż seria
Jaki to słaby punkt mają "niezniszczalne" 02G? :-D
Jaki to słaby punkt mają "niezniszczalne" 02G? :-D
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
od 1800 zaczyna się około 90% momentu, a co do słabego punktu duzej skrzyni to jaki bo go nie znam
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Oj to chyba jakaś uturbiona benzynkachemik211 pisze:od 1800 zaczyna się około 90% momentu,
Przedłużenie półosi lubi zmielić wieloklin :mrgreen: , tyle dobre że nie trzeba targać skrzyni, aby usunąć usterkę .chemik211 pisze:, a co do słabego punktu duzej skrzyni to jaki bo go nie znam
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To noe usterka , wystarczy okresowo sprawdzać i problemu nie ma, nie uturbiona tylko 2,5b tak ma ten silnik się kręci jak diesel, przy 2200-2300 jest maks,
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przy 2200 masz moment, a max masz przy 4500 w przypadku 2.5 w dieslu 1900 moment i odpowiednio max 3600 chyba różnica jest.chemik211 pisze:, przy 2200-2300 jest maks,
A kto to sprawdza, a kosztowne to jest, chyba że ma się kumpli na szrocie.chemik211 pisze:To noe usterka , wystarczy okresowo sprawdzać i problemu nie ma,,
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak się nie chce to się psuje i tyle, a co do mocy i momentu ze względu na to jak idzie w benzynie łagodnie dwumasa ma mniej do roboty a jednak nie wyrabia, i dobrze zaznaczyłeś w tym jest różnica diesel ma nagle i moment ma 1900-2300 1900-3000 zależności od mocy więc jeszcze gorzej jak w benzynie
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Chciałbym doprecyzować, co znaczy: "nie wyrabia" ? Nie rozumie tego określenia. To znaczy, że się ślizga ? Czy rozlatuje się szybko ?
Dwumas zachowuje się jak należy w strefie maksymalnego momentu (przesunięcie masy jest duże). Jeżeli będziesz jeździł benzyniakiem tak, że biegi zmieniasz zanim osiągnie maksymalny moment to sprzęgło dwymasowe powinno mieć tendencje do "kozłowania" czyli możesz odczuwać drgania przy dodawaniu gazu w zakresie niskich obrotów. Najgorzej powinno się zachowywać na 3 biegu. Według mnie dwumasa powinna być inaczej konstruowana dla diesla inaczej dla benzyniaka.
Dwumas zachowuje się jak należy w strefie maksymalnego momentu (przesunięcie masy jest duże). Jeżeli będziesz jeździł benzyniakiem tak, że biegi zmieniasz zanim osiągnie maksymalny moment to sprzęgło dwymasowe powinno mieć tendencje do "kozłowania" czyli możesz odczuwać drgania przy dodawaniu gazu w zakresie niskich obrotów. Najgorzej powinno się zachowywać na 3 biegu. Według mnie dwumasa powinna być inaczej konstruowana dla diesla inaczej dla benzyniaka.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
W benzynie zmiana biegu poniżej 2000 bez sensu, jak jeździć to jeszcze wiem , a chodzi o łatwość przypalenia sprzęgła i rozwalanie się samego koła najlepsze jest to ze sztywne koło ma większą tarczę (średnicę) jak dwumas, zastanawiam się czy nie wrócić do sztywnego koła tylko że musiał bym go toczyć a nie chce mi sie silnika rozbierać w celu wyważenia układu
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Właśnie tego nie rozumie: "łatwość przypalenia sprzęgła". Ta kwestia dotyczy chyba docisku lub grubości tarczy, ewentualnie regulacji sprzęgła.
Co do średnicy: miałem zwykłe sprzęgło w ręku z ABL - mniejsza średnica, z 1Z - taka sama średnica jak dwumas ale większa niż ABL. "Zerwanie" sprzęgu łatwiej osiągnąć na ukladzie o mniejszym ugięciu niż na tym z większą sprężystością. Wniosek jest taki, że miałeś jednomasowe sprzęgło i się rozleciało, dałeś dwumas i też narzekasz, że się rozlatuje, ergo: albo masz coś nie tak poskładane, albo coś nie tak w układzie przeniesienia napędu. Widziałem co z tarczą w jednomasie zrobił silnik ABL z momentem nie przekraczającym 200Nm (tam jest chyba 180) i krótkiej skrzyni biegów DJZ. Zerwane nity na tarczy i luźne sprężynki (przygniecione) jasno mi zasugerowały, że ten układ jest zbyt sztywny.
Jestem więc za dwumasem i takowy założyłem. Jeździłem cale życie na tradycyjnym i będę miał porównanie.
Jeżeli na dwumasie zrobię więcej kilometrów niż na tradycyjnym - zostaję przy dwumasie, jak mniej to wrócę do jednomasa i zobaczymy.
Na razie wszelka matematyka sugeruje, że dwumas lepszy. Nie wykluczam jednak, że w moim pojęciu fizyki mogą wystąpić poważne braki jak i wiedza na temat charakterystyk dwumasa jest poniżej krytycznego punktu.
Dzięki za podjęcie tematu. Dał mi sporo do myślenia. Dla mnie temat sprzęgieł jest nadal otwarty.
W miarę możliwości postaram się dokładać obserwacje.
Co do średnicy: miałem zwykłe sprzęgło w ręku z ABL - mniejsza średnica, z 1Z - taka sama średnica jak dwumas ale większa niż ABL. "Zerwanie" sprzęgu łatwiej osiągnąć na ukladzie o mniejszym ugięciu niż na tym z większą sprężystością. Wniosek jest taki, że miałeś jednomasowe sprzęgło i się rozleciało, dałeś dwumas i też narzekasz, że się rozlatuje, ergo: albo masz coś nie tak poskładane, albo coś nie tak w układzie przeniesienia napędu. Widziałem co z tarczą w jednomasie zrobił silnik ABL z momentem nie przekraczającym 200Nm (tam jest chyba 180) i krótkiej skrzyni biegów DJZ. Zerwane nity na tarczy i luźne sprężynki (przygniecione) jasno mi zasugerowały, że ten układ jest zbyt sztywny.
Jestem więc za dwumasem i takowy założyłem. Jeździłem cale życie na tradycyjnym i będę miał porównanie.
Jeżeli na dwumasie zrobię więcej kilometrów niż na tradycyjnym - zostaję przy dwumasie, jak mniej to wrócę do jednomasa i zobaczymy.
Na razie wszelka matematyka sugeruje, że dwumas lepszy. Nie wykluczam jednak, że w moim pojęciu fizyki mogą wystąpić poważne braki jak i wiedza na temat charakterystyk dwumasa jest poniżej krytycznego punktu.
Dzięki za podjęcie tematu. Dał mi sporo do myślenia. Dla mnie temat sprzęgieł jest nadal otwarty.
W miarę możliwości postaram się dokładać obserwacje.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na kole dwumasowym na bank zrobisz mniej kilometrów, jednomasa praktycznie jest nie zniszczalna, jednak skrzynia na pewno dłużej posłuży (mam na myśli samo koło zamachowe, bo co do sprzegła to już w zależności co wsadzisz, wedle mego małego doświadczenia LUK jest delikatniejszy może lepiej tłumi, sachs wygląda na masywniejszy, na takim jeżdżę i w stosunku do LUK-a jest twardszy i jeszcze nie zdarzyło się aby się przygrzał i uślizgiwał).herman pisze:Jeżeli na dwumasie zrobię więcej kilometrów niż na tradycyjnym - zostaję przy dwumasie, jak mniej to wrócę do jednomasa i zobaczymy.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No zobaczymy. Ja wsadziłem LUK. Tak w ogóle to reguluje się to sprzęgło ? Dotychczas miałem tylko na linkę i trzeba było regulować długość linki. Tutaj jest hydrauliczny pedał sprzęgła i nie wiem czy jest jakaś regulacja.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do sachs to według mnie duzo gorszy wyrób niż Luk ,, ostatnio a dokładnie 2razy zdarzyło mi siz że dwumasa jest źle wykonana , najlepsze jest to ze sachs twierdzi że tak ma być przez co pod rozrusznik trzeba było dawać dystans
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Czy ja wiem? jak dla mnie Sachs jest pewniejszą firmą. Jak kupowałem Luka do RED'a, to w kilku sztukach zestawów łożysko miało bicie, nowe !!!! i potwierdził to też kolega z warsztatu, który mi montował dwumasę ze sprzęgłem, że miał już kilka reklamacji do różnych aut...pomijając fakt, że niektóre zestawy Luka są regenerowane. Zresztą w moim zestawie też pół roku użytkowania łożysko się zatarło !chemik211 pisze:Co do sachs to według mnie duzo gorszy wyrób niż Luk ,, ostatnio a dokładnie 2razy zdarzyło mi siz że dwumasa jest źle wykonana , najlepsze jest to ze sachs twierdzi że tak ma być przez co pod rozrusznik trzeba było dawać dystans
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
sachs ma więcej regenerowanych jak Luk nie wiem o co chodzi, jedynie co to valeo nie widziałem regenerowanego
-
tommly
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
no i masz, czyli najpewniejszym wyborem jest zakup sztywnego koła w zestawie Valeo :-Dchemik211 pisze:sachs ma więcej regenerowanych jak Luk nie wiem o co chodzi, jedynie co to valeo nie widziałem regenerowanego