swap TD -> TDI
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: swap TD -> TDI
Czarodziej <up> wyrzeźbił taką blaszkę (i nie tylko) i o dziwo wszystko pasuje <55>
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 25
- Model:
- Auto: t4 carawelle
- Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314 - Lokalizacja: Istebna - Potoczki
- podziekowal za post: 27 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Panowie, chciałem w temacie poznać Wasze za i przeciw dwumasie i jednomasowego z 1Z. Stanąłem przed wyborem, czy zostawić dwumasowe koło, czy wymienić na takie z 1Z. Podobno (w tym temacie pisane było) wytrzymuje jednomasowe ale interesuje mnie czy jedynym minusem jest koszt wymiany dwumasa czy są jeszcze jakieś minusy. No i ile jest plusów posiadania dwumasowego koła. Przetrzepałem sporo w tym temacie ale żadnych konkretów.
Będę wdzięczny. Oba silniki zdemontowane, teraz przekładka miski, smoka i czego tam jeszcze trzeba.
Będę wdzięczny. Oba silniki zdemontowane, teraz przekładka miski, smoka i czego tam jeszcze trzeba.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Jeżeli masz dobrą dwumasę to ją zakładaj, zdania są podzielone.
Ja jestem stanowczo za dwumasą w tym układzie.
Jeszcze tu sobie poczytaj http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=8539&start=0
Ja jestem stanowczo za dwumasą w tym układzie.
Jeszcze tu sobie poczytaj http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=8539&start=0
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Problem jest taki: dwumasa z sharana jest idealna ale ... nic do niej nie pasuje. Tarcze pasujące do dwumasy mają szersze tuleje na wałek ze skrzyni biegów, te z odpowiednimi tulejami mają, albo za dużą średnicę (passat, golf), albo zły profil i nie dociskają do powierzchni ciernej (2.5tdi).
Mam dość, to z ABL nie wytrzyma. Pytanie: koło dwumasowe spasuje mi do skrzyni biegów i rozrusznika ? Nigdzie nie podają wymiarów, sprzęgło mnie pokonało.
Mam dość, to z ABL nie wytrzyma. Pytanie: koło dwumasowe spasuje mi do skrzyni biegów i rozrusznika ? Nigdzie nie podają wymiarów, sprzęgło mnie pokonało.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Można i te a ABLa jeśli masz je w dobrym stanie ale po samej średnicy tarczy widać że jest przeznaczone do mniejszych obciążeń, chyba że chce Ci się je rwać za jakiś czas, zależne od Twojej prawej stopy.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zapytam jeszcze inaczej: czy jeżeli skrzynia biegów jest w tej samej obudowie (02B) to koło zamachowe powinno pasować (inaczej rozrusznik byłby w innym miejscu, a to już inna obudowa) ?
Tarczę mam z 2.5 tdi i pasuje tuleja, nie wiem czy zamawiać koło zamachowe dwumasowe.
Można jakoś dojść po numerach, w której obudowie które koło siedziało ?
Tarczę mam z 2.5 tdi i pasuje tuleja, nie wiem czy zamawiać koło zamachowe dwumasowe.
Można jakoś dojść po numerach, w której obudowie które koło siedziało ?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ciebie powinno interesować to http://allegro.pl/dwumas-sprzeglo-kpl-k ... 26104.html (wszystko pasuje) jeśli szukasz nowego dwumasu sachsa
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dzięki stary ale mam awersję coraz większą do innych modeli. Z passata miało pasować - nie pasowało, z sharana miało pasować - nie pasuje, kombinowane - nie pasuje. Chyba zostanę jednak przy dwumasie dla t4 w obudowie 02B. Jak to nie spasuje - wywiozę chyba całość na złom, razem z tym silnikiem AFN. Powoli mam już dość. Stanąłem w martwym punkcie: sprzęgło. Silnik wisi i czeka, a mnie jak widzą w hurtowni to zamykają wszystkie drzwi i udają, że nikogo nie ma. Chyba się trochę przeliczyłem z siłami.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tzn. co nie pasuje, sprzęgło z dwumasem z tego AFNa dawcy ?
Wspomniałeś że dwumas jest ok, nie dasz rady dobrać tarczy i docisku czy co ?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jak mówię, że będzie pasowało sprzęgło z linka z takimi nr Sachsa to będzie na 100%. Sprawdzone
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Więc tak: tarcza sprzęgłowa od dawcy ma inną tuleję (ta co przychodzi na wałek ze skrzyni biegów), tarcza od passata również (ilość zębów pasuje ale średnica nie), tarcza z t4 pasuje tulejka, pasuje średnica ale nie dochodzi powierzchnią cierną (inne wytłoczenie). Docisk z passata również nie pasuje do dwumasy z sharana (chyba, że jest jakaś kombinowana). Docisk i sprzęgło z 1Z nie pasują do koła zamachowego z ABL. Koło zamachowe z 1Z nie che spasować do skrzyni (rozrusznik). Dochodzę do wniosku, że albo ja mam jakieś kombinowane wszystko, albo numery z netu nijak nie mają się do stanu faktycznego. Na domiar złego wszędzie tylko popędzają.ostryt4 pisze:Tzn. co nie pasuje, sprzęgło z dwumasem z tego AFNa dawcy ?
Mam dość.
Będzie pasowało z t4 2.5 88KM ? Obawiam się jedynie o mocowanie do silnika.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Nie wiem co o tym myśleć, ja mam wszystko z 1Z i pasowało, żadnych problemów z rozrusznikiem.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Tak z ciekawości co się działo z ABLowskim sprzęgłem w AFNie ?Probe041 pisze:Nawet nie myśl o sprzęgle z ABL, przerabiałem temat i nie polecam
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Teraz mówisz o którym kole bo się zaczynam gubić .....?herman pisze:Nie będzie pasowało. Właśnie znalazłem real foto ... ma 8 śrub w AFN jest 6.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pytanie było: "Będzie pasowało z t4 2.5 88KM ? Obawiam się jedynie o mocowanie do silnika."
Odpowiedź: "Nie będzie pasowało. Właśnie znalazłem real foto ... ma 8 śrub w AFN jest 6."
Zamawiam to co podesłał Probe041. Ostatnie podejście do swapa. Potem ... niech się dzieje wola nieba z nią się zawsze zgadzać trzeba.
Jak spasuje to chyba się osobiście przejadę do Wrocławia z jakimś 4-pakiem (jak czas pozwoli) ewentualnie podeślę DHLem. ;)
Odpowiedź: "Nie będzie pasowało. Właśnie znalazłem real foto ... ma 8 śrub w AFN jest 6."
Zamawiam to co podesłał Probe041. Ostatnie podejście do swapa. Potem ... niech się dzieje wola nieba z nią się zawsze zgadzać trzeba.
Jak spasuje to chyba się osobiście przejadę do Wrocławia z jakimś 4-pakiem (jak czas pozwoli) ewentualnie podeślę DHLem. ;)
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Więcej cierpliwości, elektyrka jeszcze przed Tobą zdaje się, tam dopiero zaczyna się jazda <taniec>
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Elektryką zajmuje się mój brat - chuck norris elektroniki samochodowej. On takie rzeczy robi z półobrotu ;)
Apropos elektroniki - gdzie umieściliście sterownik ?
Nie stać mnie na cierpliwość, został mi tydzień, a ja jestem w lesie. Nie skończę teraz to dopiero czas będę miał w listopadzie albo grudniu. Do roboty nie mam szans zajechać komunikacją miejską, poza tym mamy określony czas reakcji na zgłoszenie awarii - 2 godz. W tym czasie bez auta to ja będę na firmie. Jeszcze wozić ze sobą torby narzędziowe, masakra.
Stanąłem na temacie sprzęgło. Wydech właśnie szlifujemy. Bardziej mnie martwi układ chłodzenia. Zaczynam się w nim gubić. Tym bardziej, że ten dogrzewacz z sharana będę montował (jak donoszą - jest problem z temperaturą). Chcę zamontować tak jak kolega Jabłuszko - z przodu, bo mniejsza rzeźba z wężami i zasilaniem w paliwo. Muszę poszukać schematu układu chłodzenia.
Drugą sprawą, która mnie nie pokoi to intercooler. Mam ten z 2.5tdi ale rura z turbiny biegnie nie w tą stronę co bym chciał. Niestety jest aluminiowa i już kombinowałem jak by ją przyciąć, niesety bez rezultatu. Będę musiał porzeźbić.
Pytanie natury technicznej: EGRa zaślepiacie czy sterownik nie puści ?
Apropos elektroniki - gdzie umieściliście sterownik ?
Nie stać mnie na cierpliwość, został mi tydzień, a ja jestem w lesie. Nie skończę teraz to dopiero czas będę miał w listopadzie albo grudniu. Do roboty nie mam szans zajechać komunikacją miejską, poza tym mamy określony czas reakcji na zgłoszenie awarii - 2 godz. W tym czasie bez auta to ja będę na firmie. Jeszcze wozić ze sobą torby narzędziowe, masakra.
Stanąłem na temacie sprzęgło. Wydech właśnie szlifujemy. Bardziej mnie martwi układ chłodzenia. Zaczynam się w nim gubić. Tym bardziej, że ten dogrzewacz z sharana będę montował (jak donoszą - jest problem z temperaturą). Chcę zamontować tak jak kolega Jabłuszko - z przodu, bo mniejsza rzeźba z wężami i zasilaniem w paliwo. Muszę poszukać schematu układu chłodzenia.
Drugą sprawą, która mnie nie pokoi to intercooler. Mam ten z 2.5tdi ale rura z turbiny biegnie nie w tą stronę co bym chciał. Niestety jest aluminiowa i już kombinowałem jak by ją przyciąć, niesety bez rezultatu. Będę musiał porzeźbić.
Pytanie natury technicznej: EGRa zaślepiacie czy sterownik nie puści ?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sterownik u mnie znalazł miejsce w nogach pasażera na ścianie grodziowej, dostęp bezproblemowy w razie czego, w dawcy był w środku więc i w T4 jest w kabinie.
EGR zaślepiony.
Co do rur dolotowych i intercoolera to inwencja twórcza niestety.
EGR zaślepiony.
Co do rur dolotowych i intercoolera to inwencja twórcza niestety.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeszcze jedno pytanko: trzeba zrobić ten króciec odpowietrzania głowicy czy tylko zaleca się ? Trochę się obawiam wiercić w głowicy więc jeżeli da się żyć bez tego to nie będę ruszał.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ja se odpuściłem tą opcję wwiercania się w głowicę, jest tak jak było w dawcy, żadnych dolegliwości z tego powodu nie odczuwam.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dogrzewacz na razie sobie podaruję, zostawię miejsce. Wrócę do tematu jak odbiję się od finansowego dna i będzie czas na zabawę (czyli nigdy ;) ). Muszę uruchomić wszystko najpóźniej do piątku 11.07.2014. Jestem Wam wdzięczny za pomoc.
Tak sobie pomyślałem, że zrobię fotorelację i podeślę adminom do wrzucenia dla potomnych co będą robić swapa w moim zestawie.
Tak sobie pomyślałem, że zrobię fotorelację i podeślę adminom do wrzucenia dla potomnych co będą robić swapa w moim zestawie.
-
Johnny
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 19
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
U mnie sterownik silnika wylądował po prawej stronie na wewnętrznej stronie błotnika, z boku za akumulatorem. Masz tam oryginalne mocowania (dwa bolce) więc jeśli wiązka elektryczna ci sięgnie to możesz tam zamontować. Ja odpowietrzenie z boku głowicy wierciłem i wszystko gra, ale to była trauma, więc jeśli chłopaki piszą, że bez tego też jest ok, to na twoim miejscu bym tego nie robił. EGR też mam zaślepiony i nic się nie dzieje. Ciśnij temat do końca (zresztą już nie masz wyboru), bo na prawdę warto. Też walczyłem z nieoczekiwanymi problemami i miewałem chwile zwątpienia, ale aktualnie kiedy auto już śmiga (a śmiga elegancko), absolutnie nie żałuję i dostrzegam tylko i wyłącznie plusy całej operacji. To co daje 90-konny 1Z w porównaniu do ABL-a to już jest niebo a ziemia, więc jeśli wkładasz jeszcze dość sporo mocniejszego AFN-a to na pewno będzie petarda.
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Straszna rzeźba wyszła przy dolocie luftu do turbiny oraz wylot turbiny-intercooler. Na przyszłość trzeba to dopracować. Na razie robię z tego co mam. Znajdę coś pasującego to dorzucę do relacji. Dziś zaczynamy kabelkować. Sterownik chyba pójdzie za licznik (jak będzie miejsce). No i temat do rozwiązania - pedał gazu, ten z sharana jest trochę szerszy.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Polecam przy kabelkowaniu pociągnąć wiązkę do tempomatu (jak nie ma), super sprawa, trzy pstryczki elektryczki i masz kolegę co Ci gaz trzyma w trasie. <38>
-
herman
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Panowie chyba czegoś nie rozumie albo popełniłem jakiś błąd logiczy. Chodzi o układ chłodzenia. Zlikwidowałem (na razie) elektryczną pompkę cieczy chłodzącej po wyłączeniu silnika. Węże mam podłączone tak, że: króciec z boku głowicy (zasilanie nagrzewnic) jest z ABL i w drugą stronę podłączony jest do trójnika z przewodem z chłodnicy oleju i do zasilania chłodnicy (strona gorąca). Chłodnica oleju (drugi króciec) wpięty do rury sztywnej, zbiornik wyrównawczy wpięty do rury sztywnej, powrót z chłodnicy (zimny) wpięty pod termostat, dolot do chłodnicy (górny, gorący) podłączyłem do wyjścia z głowicy. Teraz sytuacja wygląda tak: układ zalałem na razie wodą, chyba się odpowietrzył, bo odpowietrznikiem na powrocie z nagrzewnicy leci woda, na wolnych obrotach w zbiorniczku wyrównawczym z węża odpowietrzania leci woda, nic się nie dzieje poza lekkim pienieniem się wody (prawdopodobnie przez płukanie układu, węże myliśmy). Jak dodam gazu to poziom wody nieznacznie opada ale jak tylko odpuszczę to w zbiorniku wyrównawczym tworzy się gejzer z głównej rury zbiorniczka wyrównawczego. Poziom dość gwałtownie i mocno się podnosi i zaraz opada. To normalny objaw, coś jest nie tak, czy coś źle połączyłem ?
Ostatnio zmieniony 11 lip 2014, 7:45 przez herman, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Odpowietrzenie jest na zasilaniu nagrzewnicy, nie na powrocie. A pompkę mogłeś zostawić tylko nie robić jej sterowania. Co do układu węży to parę stron wcześniej kolega ostryt4 pytał o to samo i uzyskał odpowiedź